Kako se menjala Opel Corsa kroz istoriju

Opel je nedavno predstavio petu generaciju Corse. Ovaj model do sada je prodat u 12,3 miliona primeraka, a sve je počelo daleke 1982. kada se na tržištu pojavila čuvena "kockasta" Corsa A.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 19.07.2014.

12:59

Default images

Istorija Opel Corse povezana je sa razvojem drugog poznatog modela ovog proizvođača, Kadetta.

Sedamdesetih godina dvadesetog veka potrošači su postajali sve zahtevniji kako se kupovna moć povećavala. Do tada relativno mali Kadett postajao je sve veći i snažniji, i sa svakom novom verzijom sve više se približavao klasi automobila srednje veličine.

To je stvorilo prazninu koju je Opel kasnije popunio novim malim automobilom i na scenu je stupila Corsa.

Corsa A (1982-1993.)

Prva generacija bila je kompaktnih dimenzija sa dužinom od svega 3,62 metra. Imala je naglašene, široke blatobrane poput reli automobila i veoma nizak koeficijent otpora vazduha od 0,36.

Glavni dizajner Erhard Šnel stvorio je mali sportski automobil sa oštrim, isklesanim linijama koji je pre svega trebalo da se dopadne muškom delu populacije.

Osim toga, najjača Corsa GSi imala je za to vreme izuzetno snažan motor od 100 ks, a ponuđena je i dizel verzija.

Linija modela pored hečbeka sa 3 i 5 vrata uključivala je i sedan verziju. Corsa A je vrlo brzo postala popularan model sa 3,1 miliona proizvedenih jedinica za nešto više od jedne decenije.

Corsa B (1993-2000.)

Uprkos uspehu prve Corse, Opel je doneo odluku da njen naslednik bude "miljenik dama". Opelova dizajnerska legenda Hideo Kodama bacio se na posao i stvorio mnogo obliju, mekšu Corsu, sa širokim zaobljenim farovima.

Corsa B je bila deset centimetara duža i mnogo prostranija iznutra. Takođe je uvela i više bezbednosne standarde u svoj segment, uključujući i kočnice sa ABS sistemom, bolju zaštitu od sudara sa strane i prednje vazdušne jastuke.

Za potrebe različitih tržišta, Opel je pored hečbeka ponovo ponudio sedan, ali i karavan i pik-ap verziju.

Benzinski motori su već posedovali katalizatore, a GSi je imao 16 ventila dok je dizelaš imao turbo punjenje. Prodaja je dostigla četiri miliona primeraka.

Corsa C (2000-2006.)

U duhu izreke da ne treba menjati tim koji pobeđuje, Hideo Kodama je pozvan da dizajnira i model Corsa C. Stil je svesno bio orijentisan ka prethodniku.

Nova Corsa je ponovo porasla za deset centimetara u dužinu i imala je nešto veću širinu uz veći razmak između prednjih i zadnjih točkova, što je znatno povećalo prostor u unutrašnjosti.

Po prvi put, karoserija je bila potpuno galvanizovana.

ECOTEC benzinski motor i novi turbo dizel motori sa direktnim ubrizgavanjem omogućavali su veću snagu, manju potrošnju goriva i manje emisije štetnih gasova – sve verzije su već bile u skladu sa Euro 4 standardom.

Corsa C je prodata u 2,5 miliona primeraka širom sveta.

Corsa D (2006-2014.)

Od četvrte generacije, verzije sa 3 i 5 vrata nastavljaju odvojenim putevima. Prva verzija dobija kupe stil namenjen sportski nastrojenim kupcima, poput originalne Corse A, dok model sa 5 vrata postaje pravi mali porodični auto.

Corsa D je i dalje kraća od četiri metra, ali je porasla do tačno 3.999 mm.

Uz Opelovu ecoFLEX tehnologiju, auto je opremljen Start/Stop sistemima i ekonomičnijim motorima. Verzija 1.3 CDTI ecoFLEX troši samo 3,3 l/100 km u kombinovanom režimu i emituje samo 88 g/km CO2.

Četvrta generacija Corse se bliži kraju proizvodnje, sa 2,8 miliona prodatih primeraka do danas.

Tokom četiri generacije modela i 32 godine, prodato je ukupno 12,3 miliona primeraka, od čega 11,7 miliona samo u Evropi.

Corsa E (2014- )

Pre kraja 2014. godine, kupci će imati priliku da nabave novu Corsu E. Opel je nastavio sa evolutivnim dizajnom, tako da je automobil i dalje prepoznatljiv, ali i stilski modernozovan.

Promene su se dogodile i ispod haube. U ponudi će se naći novi trocilindrični 1.0 litarski ECOTEC turbo-benzinac sa direktnim ubrizgavanjem, a kupci će moći da biraju između verzije sa 90 ks i 115 ks.

Ponuda benzinskih motora obuhvatiće i poboljšanu 1.2 litarsku atmosfersku jedinicu sa 70 ks, te 1.4 litarskog atmosferca sa 90 ks. U vrhu benzinske palete nalazi se 1.4 litarski turbo-punjeni motor sa 100 ks i 200 Nm maksimalnogobrtnog momenta.

Kada je reč o dizel motorima, Opel je potvrdio da je unapredio postojeći 1.3 litarski CDTI tako da zadovoljava Euro 6 standarde i da će na raspolaganju biti varijante sa 75 ks i 95 ks.

Osim toga, u ponudi su i dva nova menjača, manuelni i automatski, oba sa po šest brzina.
Peta generacija će se takođe proizvoditi u Opelovim fabrikama u Saragosi i Ajzenahu u varijantama sa 3 i 5 vrata.

Od dosadašnjih 5 generacija ovog modela, koja Corsa vam se najviše sviđa?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: