Zemlja koja želi da potpuno pređe na električna vozila

Vlasti male azijske države Butan, smeštene na padinama Himalaja, planiraju da zamene automobile sa konvencionalnim motorima vozilima na električni pogon.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 17.07.2014.

12:58

Default images

Na putevima kraljevine Butan nema mnogo automobila, a najveći grad, prestonicu Thimphu, naseljava tek 80-ak hiljada žitelja.

U ovom gradu osim kraljevske porodice žive i mnogi vladini činovnici i drugi zaposleni državnoj administraciji, koji predstavljaju malobrojnu, ali rastuću srednju klasu.
Vlada je već izrazila želju da električna vozila uđu u široku upotrebu, ali do sada se nije otišlo mnogo dalje od ideje.

Plan podrazumeva i zabranu prodaje automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

Kako prenosi AsiaNews, vlasti Butana su u međuvremenu zatražili pomoć od japanskih proizvođača Nissana i Mitsubishija, koji imaju dosta uskustva u proizvodnji električnih automobila.
Premijer Butana, Tshering Tobgay, u društvu prvog èoveka Nissana, Carlosa Ghosna
Prvi čovek Nissana, Carlos Ghosn, u februaru je bio gost Butana, a premijer te zemlje, Tshering Tobgay, nedvano je posetio Japan.

Detalji o eventulnoj saradnji sa japanskim auto-kompanijama za sada nisu obelodanjeni, a Tobgay je tom prilikom izjavio da je benzin skup kao gorivo i ekološki neprihvatljiv.

"Cilj nam je imamo drumski saobraćaj sa održivim razvojem, jer će to doneti sreću našim građanima u budućnosti", rekao je Tobgay.

"Naši izvori električne energije su čisti i obnovljivi, a struja koju dobijamo iz hidroelektrana jeftina", objašnjava on.
Elektrièni Nissan Leaf tokom promotivne vožnje kroz Butan
Butan trenutno izvozi veći deo električne energije koju proizvode hidroelektrane u toj zemlji, a deo zarađenog novca troši na uvoz benzina i drugih fosilnih goriva.

Plan o prelasku na električna vozila ima smisla, s obzirom da bi se na taj način smanjila zavisnost od uvoza naftnih derivata, ali i izbeglo zagađenje životne sredine u ovoj zemlji čijih se 80 odsto površine nalazi na preko 2.000 metara nadmorske visine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: