Ford uvodi paradajz u autoindustriju

Ford planira da, u saradnji sa proizvođačem kečapa "Hajnc", uvede paradajz kao repromaterijal u proizvodnji automobila.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 12.06.2014.

16:59

Default images

Ford bi koristio suve ljuske paradajza, koje ostaju posle proizvodnje kečapa, za izradu plastičnih detalja na vozilima. Primena plastike na bazi bilja, umesto na bazi naftnih derivata, smanjiće negativan uticaj na životnu sredinu, preneo je Rojters.

"Pokušavamo da iskoristimo nusproizvode, da primenimo materijale koji mogu da se recikliraju i ponovo koriste i da istovremeno smanjimo težinu naših automobila", rekla je Rojtersu istraživački stručnjak "Ford Plastiksa", Elen Lin.

Prema njenim rečima, zbog neprivlačnog spoljašnjeg izgleda, novi materijali će se prvenstveno koristiti za skrivene delove automobila, ispod haube ili u donjem delu šasije, ali cilj projekta je da se u budućnosti napravi materijal prijatniji za oko.

"Ford" već dve godine saradjuje sa Hajncom, Koka-kolom, Najkijem i Prokter end Gemblom u oblasti razvoja plastične mase na bazi bilja.

Prema rečima Elen Li, stručnjaci kompanije istražuju mogućnost proizvodnje novih materijala ne samo od paradajza, nego i od kokosovih oraha, ljuski od pirinča, korena maslacka i drveta, u pokušaju da pronadju inovativne održive alternative.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: