Kalifornija dozvolila registraciju robotizovanih vozila

Posle skoro godinu dana razmatranja, vlasti u Kaliforniji donele su zakon kojim se reguliše upotreba i testiranje samoupravljajućih vozila na putevima u toj saveznoj državi. Oni koji žele da registruju takva vozila moraće da plate taksu u visini od 150 dolara i da imaju polisu osiguranja čija je vrednost 5 miliona dolara.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 21.05.2014.

12:03

Default images

Kalifornija važi za jednu od najliberalnijih i najnaprednijih američkih saveznih država kada je reč o inovacijama u oblastima saobraćaja, ali i u auto-industriji uopšte.

Na primer, zahvaljujući beneficijama koje imaju vlasnici ekološki prihvatljivih automobila, na kalifornijskim putevima i ulicama gradova može se videti neuobičajeno veliki broj vozila sa hibridnim ili električnim pogonom.

U Kaliforniji je i sedište kompanije Tesla Motors koja je napravila pravi bum kada je reč o razvoju i proizvodnji luksuznih električnih automobila, ali i IT giganta Google, koji već godinama radi na razvoju i testiranju samoupravljajućih vozila.

Zbog svega navedenog, vest da je ta država donela propis kojim se omogućava registracija robotizovanih automobila, ne predstavlja veliko iznenađenje. Drugo je pitanje kako će zakon funkcionisati u praksi.
Zakonom je predviđeno da proizvođač najpre mora da podnese dokaz da je robotizovano vozilo uspešno tesirano u kontrolisanom okruženju, kao i da je osoba koja se nalazi za upravljačem u stanju da preuzme kontrolu nad vozilom u svakom trenutku.

Takođe, u slučaju da tokom test vožnje "vozač" bude prinuđen da preuzme upravljanje nad vozilom, mora o tome odmah da obavesti kalifornijsko Odeljenje za motorna vozila.

U tom državnom organu kažu da će prijave za registraciju robotizovanih vozila početi da primaju u julu. Kompanijama koje se bave testitranjem ove vrste vozila biće omogućeno da registruju do 10 vozila za čije kretanje će biti zaduženo 20 osoba koje će u automobilima nadzirati vožnju.

Zakon formalno stupa na snagu 16. septembra, od kada će biti moguće testirati registrovana robotizovana vozila po javnim putevima.

Vlasti u Kaliforniji planiraju da 1. januara 2015. donesu čitav set propisa koji će potpuno regulisati ovu oblast. To će biti neophodno s obzirom na brojne nejasnoće, kao što je pitanje odgovornosti u slučaju da robotizovani auto napravi saobraćajni prekršaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: