Mercedes razvija inteligentni hibridni pogon

Novi hibridni pogon koristi podatke navigacionog stema, kao što su nagib puta i ograničenje brzine, kako bi optimizovao iskorišćenje električne energije uskladištene u baterijama automobila.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 19.04.2014.

13:24

Default images

Poput drugih proizvođača automobila i Mercedes radi na unapređenju hibridnog pogonskog sistema kako bi poboljšao performanse automobila i smanjio potrošnju goriva.

"Intelligent HYBRID" sistem razvijen je u saradanji sa Mercedesovim F1 timom. Zahvaljujući "COMAND Online" navigaciiji, sistem dobija informacije o nagibu terena na deonici puta ispred vozila kako bi izračunao koliki je potencijal za punjenje baterija na tom delu puta.

S obzirom da se elektromotor, odnosno električna energija koristi kao podrška za pogon automobila prilikom uspona, a obnavlja na nizbrdicama, sistem analizira ove informacije kako bi se punjenje i pražnjenje baterija maksimalno optimizovalo. Na taj način, smanjuje se potrošnja goriva glavnog, konvencionalnog motora koji je deo hibridnog pogona.

Koliko goriva će se uštedeti, zavisi od topografije terena na kome je sagrađen put. U Mercedesu objašnjavaju da će uštede biti veće ukoliko put ima više uzbrdica i nizbrdica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: