Kako je Mustang dospeo na vrh Empajer stejta u Njujorku

Ford je u sklopu obeležavanja pola veka od nastanka svoje automobilske ikone izložio kabriolet verziju najnovije generacije modela Mustang na vrhu Empajer stejt bildinga u Njujorku, a automobil je na ovu lokaciju postavljen na krajnje neobičan način.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 17.04.2014.

10:17

Default images

Mustang je najpre rastavljen na nekoliko delova kako bi mogao da bude podignut liftom na vidikovac Empajer stejta, a zatim celu noć sastavljan na ledenom vetru, kiši i pa čak i snegu, koji je povremeno padao u Njujorku.
Oko 304 metra iznad užurbanih ulica Menhetna, vidikovac je suviše visoko da bi automobil bio podignut uz pomoć krana, ali i suviše uzan da bi vozilo bilo spušteno helikopterom.

Zbog toga je odlučeno da tim od devet ljudi provede pet sati na 86. spratu sklapajući automobil ručno tokom noći.
"Skoro nulta vidljivost na početku rada, tek je kasnije nešto postala bolja, ali je bilo teško, hladno i vetrovito sve vreme", rekao je za Frans pres jedan od Fordovih menadžera, Džordž Samulski, koji je učestvovao u ovom projetktu.

Ipak, do svitanja, kabriolet je bio sklopljen, vreme se prolepšalo, a pogled sa vidikovca sjajan.
Rastavljeni Mustang u liftu Emperjer stejta - pre 50 godina i danas
Posetioci će moći da vide automobil do petka 18. aprila u 2:00 ujutru, kada se vidikovac zatvara za posete i kada će Fordov tim ponovo rastaviti automobil.
Ovo je drugi put da Ford predstavlja automobil na vrhu Empajer stejta, nakon što je to već učinio 1965. sa prvom generacijom ovog modela, koja se u prodaji pojavila 17. aprila 1964.

Kompanija je tog prvog dana primila 22.000 narudžbi, a u prvoj godini prodala 418.000 Mustanga.

Pogledajte prilog CNN-a o ovom događaju:



Izvor: B92, Tanjug

Pročitajte o specijalnom jubilarnom Ford Mustangu GT.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: