Nije naučna fantastika - stižu "providni" automobili

Land Rover je predstavio sistem koji omogućava vozaču da pomoću kamera instaliranih ispod maske hladnjaka praktično vidi put ispred sebe kroz haubu.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 09.04.2014.

11:46

Default images

Ideja koja kao da je preuzeta iz SF filmova, realizovana je na Discovery Vision konceptu čija je premijera zakazana za predstojeći auto-salon u Njujorku.

Prema rečima ljudi iz kompanije Land Rover, sistem će omogućiti vozaču da vidi detalje na putu ispod i ispred vozila, koje inače zaklanja hauba, odnosno prednji deo automobila. Kao što je prikazano na promotivnom videu, ovo je naročito korisno prilikom terenske vožnje, na uzbrdicama koje su pod velikim nagibom:



Sistem koristi tehnologiju "head-up" displeja i kamera koje su postavljene tako da snimaju teren ispod i ispred prednjeg dela automobila.

Slika se u realnom vremenu projektuje na unutrašnjost vetrobranskog stakla, čime se stvara iluzija da je prednji deo vozila providan.
Land Rover smatra da bi ova tehnologija mogla da nađe primenu i u produkcijskim modelima u budućnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: