Ovo je najmanji automobil na svetu

Do koje mere je moguće smanjivati dimenzije automobila, a da mu i dalje bude dozvoljeno da se kreće po javnim putevima? Odgovor na ovo pitanje dao je proizvođač iz Teksasa koji je napravio i zvanično najmanji automobil na svetu.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.09.2013.

09:18

Default images

Iako na prvi pogleda izgleda kao dečija igračka, u pitanju je pravi automobil koji ima sve neophodne elemente da bi mogao da bude registrovan za javni saobraćaj u SAD:



Da bi vozilo moglo da bude registrovano, bilo je potrebno, između ostalog, ugraditi i odgovarajuću svetlosnu signalizaciju, automobilsku sirenu, pa čak i sigurnosni pojas, koji je očigledno tu samo da bi se zadovoljila forma.

Iako je Ginisova knjiga rekorda i zvanično proglasila ovaj automobil za najmanji na svetu, on nije toliko funkcionalan kao recimo britanski serijski model Peel P50, koji je u nezaboravnoj epizodi serijala Top Gear vozio Džeremi Klarkson (Jeremy Clarkson):



P50 originalno se proizvodio šezdesetih godina dvadesetog veka, a danas njegovu repliku za ljubitelje automobila po narudžbini izrađuje firma Modern Microcars iz Velike Britanije.

Koji je najmanji automobil u kome ste se vi vozili?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: