Vozilo sa 3.000 električnih "konja"

Proizvođač luksuznih automobila na električni pogon, kompanija Venturi, predstavila je prototip VBB-3 kojim namerava da postavi novi brzinski svetski rekord kada su u pitanju električna vozila.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 26.09.2013.

10:37

Default images

Kada je reč o kopnenim brzinskim rekordima već smoi navikli da vozila koja se koriste za tu svrhu više liče na rakete nego automobila. Takav je slučaj i sa prototipom Venturi VBB-3, koji je ta kompanija sa sedištem u Monaku realizovala uz pomoć princa Alberta II.

Ovaj električni automobil konstruisan je u saradnji sa Univerzitetom Ohio State. Ideja je bila napraviti najsnažnije vozilo na svetu koje energiju dobija iz baterija i koje će biti u stanju da razvije brzinu od 600 km/h, i tako postavi svetski brzinski rekord. Tako je nastao VBB-3 koji iz svoja dva elektromotora izvlači monstruoznih 3.000 ks i raspolaže sa 2.800 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Motori se napajaju iz specijalnih LiFePO4 (Lithium iron phosphate) baterija koje se sastoje od 2.000 ćelija.
Iako je bilo planirano da se tokom sedmice obavi niz brzinskih testova na velikom slanom jezeru u američkoj saveznoj državi Juta, testiranje je moralo da bude otkazano zbog loših vremenskih uslova.

Očekuje se da će se testovi nastaviti kada to dozvole vremenske okolnosti i tada ćemo saznati koliku brzinu je uspeo da postigne ovaj električni prototip.

Saznajte koliko "konjskih snaga" ima električni model Tesla S.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: