Skromni papa: Umesto "papomobila" stari Focus

Papa Franja izjavio je početkom jula da ga žalosti kada vidi sveštenike kako voze skupe automobile i tom prilikom im je poručio da izaberu nešto skromnije. Da nisu u pitanju samo prazne reči svedoči fotografija tamno plavog Ford Focusa prethodne generacije koji papa koristi za prevoz po Vatikanu i okolini.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 17.07.2013.

12:02

Default images

Papa Franja snimljen je kako u svoju letnju rezidenciju, Kastel Gandolfo, u blizini Rima, dolazi ni manje ni više nego običnim, starim Focusom.

U poređenju sa prethodnim papom, Benediktom XVI, koji je za prevoz po Vatikanu i okolini upotrebljavao BMW X5 ili specijalno za njega napravljene verzije Mercedesa ML ili električnog Renaulta Kangoo, korišćenje polovnog automobila iz niže srednje klase u kome se vozi novi papa predstavlja ga kao skromnog poglavara.

U nastojanju da Katoličku crkvu učini u većoj meri asketskom i više usresređenom na siromašne, papa Franja je nedavno pozvao druge sveštenike da skromnost pokažu i izborom svog automobila.

"Boli me kada vidim sveštenika ili opaticu u najnovijem modelu automobila, to ne možete da radite", rekao je papa.

"Automobil je neophodan za obavljanje posla, ali molim vas, izaberite neki skromniji. Ukoliko vam se sviđa neki pomodan, samo pomislite koliko dece umire od gladi u svetu", kazao je papa u svom obraćanju.

Prve reakcije na ovaj apel već su stigle. Tako je jedan sveštenik iz Kolumbije izjavio da će se odreći svog belog Mercedesa E200 Cabrio, koji je dobio od braće na poklon.

Pogledajte kako izgleda Mercedes ML koji je napravljen specijalno za potrebe prethodnog pape.

Pročitajte o elektromobilu koji je Renault poklonio papi Benediktu XVI.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: