Šta je googlemobil uradio magarcu?

Na internetu se nedavno pojavila fotografija skinuta sa Google Maps-a na kojoj je prikazan magarac kako leži na jednom putu u Bocvani. Ubrzo, počeli su da stižu komentari sa optužbama da je nesretnu životinju pregazilo Google-ovo vozilo koji snima fotografije za Street View mapiranje.

Izvor:

Nove tehnologije najčešće donose svetu napredak i boljitak, ali nije retkost da odnesu i poneku žrtvu. Prema tvrdnji korisnika Twittera koji je u utorak 15. januara putem ove društvene mreže objavio fotografiju pomenutog magarca iz Bocvane, Google je odgovoran za smrt te životinje.

Fotografija koja je skinuta sa Google Street View-a prikazuje magarca koji leži na zemljanom putu, navodno pregažen, nakon prolaska Google vozila za snimanje.

Na ove optužbe reagovala je kompanija Google, demantujući da se nešto tako dogodilo.

"Naša kompanija vodi računa o bezbednosti kako ljudi, tako i životinja, pa i magaraca", izjavio je predstavnik za štampu Google Street View-a.

Prema rečima ovog portparola, magarac je ležao na putu i pre nego što je vozilo naišlo, a nakon što je automobil prošao, životinja se pridigla na noge i produžila dalje. U prilog svojoj tvrdnji, Google je objavio niz fotografija koje navodno to i dokazuju.

Fotografija broj 1:

Fotografija broj 2:

Fotografija broj 3:

Ipak, i pored ovih fotografija, pristalice teorije o krivici Google-a nisu uvereni u njegovu nevinost. Oni sumnjaju da se događaj odvijao navedenim redosledom, a u prilog svojoj tvrdnji navode da, ako se sve desilo na način koji opisuje portparol Google-a, onda se magarac kretao unatraške, što je prilično neuobičajno.

U polemiku se uključio i Roger Short, profesor sa odseka za zoologiju Univerziteta u Melburnu, koji je za sajt News.com.au izjavio da magarci jednostavno ne umeju da hodaju unatraške.

"Ove životinje nisu prilagođene za takav vid kretanja. Moguće je da naprave par koraka, ali to nije normalan način hodanja kod magaraca", objašnjava Short.

Nakon svega, nije do kraja jasno šta se u ovom slučaju zaista dogodilo, a mi vam prenosimo fotografije koje je tim povodom objavio Google.

Inače, ovo nije prvi put da je Google optužen za ubistvo neke životinje tokom snimanja za Street View. Tako su 2009. godine objavljene fotografije koje prikazuju kako je Google-ovo vozilo u američkoj saveznoj državi Njujork udarilo mladunče jelena koje je istrčalo na put.

Fotografije su kasnije ukljonjene sa Google Street View-a, a kompanija je izrazila žaljenje zbog incidenta i saopštila da je vozač odmah zaustavio automobil i pozvao policiju.

Kako je Google tada tvrdio, povređeni "bambi" nije stradao, već je uspeo da se pridigne i da pobegne pre dolaska policijske patrole.

Pogledajte kako se FIAT u Švedskoj našalio sa Volkswagenom koristeći Google Street View fotografije.

Razno

Hteo da izbegne psa, pa "ofarbao" enterijer Maseratija

Vozač Maseratija Quattroporte iz Australije zaslužio je sve pohvale za svoj odnos prema životinjama, ali ne i za način na koji se ophodio prema svom četvorotočkašu. U želji da izbegne psa koji je izleteo na put ispred njegovog automobila, on je naglo zakočio i napravio totalnu štetu na svom vozilu kada se farba iz kante sa zadnjeg sedišta prosula po celoj kabini.

Razno utorak 30.06. 11:47 Komentara: 10

Proradio Vulkan!

Idealno mesto za zvučni debi jednog vrhunskog britanskog sportskog modela kao što je Aston Martin Vulcan je Goodwood Festival of Speed koji se krajem juna održava u Engleskoj.

Razno ponedeljak 29.06. 10:56 Komentara: 3

I Audi hoće na Mesec

Audi je u saradnji sa grupom nemačkih inženjera napravio svoju verziju lunarnog vozila i tako se uključio u takmičenje Google Lunar X Prize čiji je krajnji cilj uspešno sletanje na Mesec.

Razno petak 26.06. 12:19 Komentara: 13

Da li biste nosili ovakvu kacigu?

Iako je veoma bitan deo bezbednosne opreme, mnogi motociklisti izbegavaju da je koriste. Umetnik iz Dubaija, Jyo John Mulloor, došao je na bizarnu ideju kako da kacigu učini zabavnom za nošenje.

Razno petak 26.06. 08:57 Komentara: 19

I najbolji greše: Rerl izleteo sa staze u Porscheu 918

Bivši svetski prvak u reliju i test vozač Porschea, Valter Rerl (Walter Röhrl), pokazao je da ni vrhunski vozači sportskih i trkačkih automobila nisu imuni na greške. Vozeći Porsche 918 Spyder na stazi Zaksenring (Sachsenring), Rerl je u jednoj krivini izgubio kontrolu nad automobilom i udario u zaštitnu ogradu.

Razno utorak 23.06. 10:41 Komentara: 5
strana 1 od 198 idi na stranu