Ford se bori protiv "mrtvog ugla"

Ne postoji vozač koji nije došao u situaciju da ga „preseče“ zvuk sirene pri pokušaju da se prestroji. Naravno, reč je o takozvanom „mrtvom uglu“ kada nam se iz retrovizora izgubi vozilo koje je u susednoj traci.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 10.04.2008.

10:30

Default images

Ford se potrudio da pomogne vozačima primenom dve nove komponente, posebnog ogledala i monitora „mrtvog ugla“ sa alarmom. Primena oba elementa započeće 2009. godine, s tim što će ogledalo biti „obična“ solucija, dok će sistem detektovanja „mrtvog ugla“ svoje mesto naći najpre u Volvoovim vozilima.

Ogledalo retrovizora u sebi integriše konveksno ogledalo koje se nalazi u standardnom staklu, nalik na stariju generaciju kod koje je konkavni deo pomagao uočavanju „mrtvog ugla“. Napredni sistem, tzv. „Cross-Traffic alert“ koristi radar koji detektuje vozila u „mrtvom uglu“ i obaveštava vozača putem zvučnog signala.

Ford planira da kreira čitav niz elektronskih sigurnosnih sistema, sve u cilju zadovoljavanja kupaca koji izražavaju želje za boljim ogledalima u retrovizorima i sigurnosnim sistemima.

Piše: Pavle Barta, Vrele Gume

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: