Jeftina vozila - moguće ili ne?

U Iserniji, u pokrajini Molise na jugu Italije je 70 zaposlenih firme DR Motor Company počelo sa proizvodnjom novog SUV-a, DR5, koji uvodi brojne novosti, neke čak radikalne, na području konstruisanja, proizvodnje i prodaje automobila...

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 20.03.2008.

13:06

Default images

Možda je najneverovatnija tvrdnja da će DR Motor Company, poslovati sa dobitom, već ako proizvede 6.000 automobila, sa posebno povoljnom cenom. Znači, da terenac DR5, želi da u život sprovede nov način rada proizvođača automobila. Utopija ili alternativa, koja ima perspektivu?

Po obliku manji SUV, a po tehnici, pogonu isključivo na prednje točkove, u stvari svakidašnji automobil, DR5 je Italijan sa kineskim genima. Privlačnost njegove cene naime proizlazi iz, u većini kineskih sastavnih delova, dorađenih i sklopljenih u Evropi.

Tako je kineska karoserija izrađena na osnovu Toyote RAV4 prošle generacije. I već u startu je za italijansko tržište izrađena nešto robusnije, kako bi zadovoljila više bezbednosne standarde. Kineski je i benzinski četvorocilindraš, sa radnom zapreminom 1597 ccm. Pri 6000 obrtaja u minuti njegova najveća snaga iznosi 80 kW (109 KS), a pri 4200 o/min postiže svoj maksimalni obrtni moment od 144 Nm.

U granicama prihvatljivog

I motore i karoseriju izrađuje kineski Chery, ali posebno evropsku dimenziju automobila daje drugi agregat, koji proizvodi Fiat Power Technologies. To je najsavremeniji, četvorocilindarski turbo-dizel od 1,9 litara, sa common rail sistemom ubrizgavanja goriva, koji dostiže 88 kW (120 KS) pri 4000 o/min i 280 Nm najvećeg obrtnog momenta pri 2000 o/min. I benzinskom i dizel motoru namenjen je manuelni, petostepeni menjač...

Uz prosečnu potrošnju goriva od 8,5 litara na 100 km, maksimalna brzina koju DR5 sa benzinskim motorom postiže je 160 km/h, dok je ubrzanje iz mesta do 100 km/h 13,5 sekundi. Model sa dizel motorom dostiže maksimalnih 175 km/h, a do 100 km/h ubrzava za 12,4 sekunde. I uz to potroši u proseku 6,3 litara dizelskog goriva na 100 kilometara. Zanimljiv je i ekološki aspekt, pa tako DR5 sa dizel agregatom u proseku ”optereti” okolinu sa 164 grama CO2 po kilometru, a benzinski sa 198 gr CO2 na kilometar pređenog puta.

Dobijeno za uloženo

Uz međuosovinski razmak 2511 mm, dužina DR5 iznosi 4285 mm, a visina 1705, dok je širina 1765. Ali, među glavne adute ovih, na jugu Italije izrađenih vozila, nesvakidašnjeg porekla, ubraja se vrednost u poređenju sa sumom novca koju je potrebno odvojiti za njih. A za tu vrednost posebno značenje ima dužina spiska dodatne opreme.

Tako u serijsku opremu DR5, uz ostalo idu i naplatci točkova od lakog metala dimenzija 16 cola, ABS, dva vazdušna jastuka napred, kvalitetan audio sistem, otvor na krovu, kožom obložena sedišta i klima uređaj.

Uopšte, celu unutrašnjost dizajnirali su i proizvode sami Italijani. I to je još jedna od brojnih osobina, koja ovo vozilo čini jedinstvenim, ali i na poseban način uverljivim. Sa druge strane, jeftino je ono što može biti jeftino. Ali, italijanski dizajn poštuje ceo svet. I ovde se na njega ozbiljno računa...

No, da vidimo koliko sve to košta? Ili koliko je sve to jeftino? Za DR5 sa benzinskim motorom potrebno je izdvojiti 16.900 evra, a model sa dizel agregatom 21.900 evra. Malo ili mnogo, zavisi iz kog ugla posmatrate stvari. Ali, u svakom slučaju, zanimljiva ponuda.

Digla se prašina

Ali novi evropski SUV nije nešto sasvim novo u svetu automobilizma samo zbog kineskih gena i povoljne cene u poređenju sa onim šta nudi. Potpuni novitet je i u načinu distribucije i mogućnosti kupovine. Za sad ga je, naime, moguće kupiti samo u 25 velikih trgovskih centara Iper, grupe Finiper u Italiji.

Da je novitet digao veliku prašinu i privukao pažnju kupaca, potvrđuju podaci da je do kraja prošle godine, za nešto više od mesec dana od početka prodaje, detaljniju ponudu tražilo više od 40.000 kupaca.

A DR Motor Company u prvoj punoj godini proizvodnje planira da izradi samo 12.000 DR5! A kada naredne godine broj zaposlenih poraste na 200, planira se i povećanje obima godišnje proizvodnje na 40.000 vozila. Naravno, planira se i povećanje kvaliteta, sigurnosti i još mnogo toga, što kupac opravdano očekuje od vozila, jer trenutno, neki od ovih pojmova su samo ”deklarativni” i njihova prava vrednost i ubedljivost će se pokazati tek tokom eksploatacije u dužem vremenskom periodu.

Dakle, jug Italije, Kina, profit iz male serije jeftinih vozila, prodaja uz krompir i druge namirnice i još puno toga stvara neobičan ”koktel”. Pomalo, on miriše čak i na prevaru, jer deluje tako utopistički. Ali, sa malo optimizma, i sreće, može da bude i sasvim stvarna i ubedljiva alternativa.

I ako uspe DR5, onda u automobilskoj industriji zaista ništa više neće biti isto, kao što je do sada bilo...

Ž. Purgar, Vrele gume

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: