Najmoderniji simulator vožnje

Japanska autokompanija "Tojota" javnosti je predstavila novi simulator vožnje, za koji tvrdi da je najrealističniji dosad, a koji bi, kako je saopštila, trebalo da joj pomogne da razvije novu tehnologiju za povećanje bezbednosti pri vožnji i ostvari svoj krajnji cilj - potpuni nestanak smrtnih slučajeva u saobraćajnim nesrećama. (Tanjug)

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.12.2007.

14:54

Default images

Prilikom demonstracije svojih najnovijih dostignuća na polju bezbednosti, "Tojota" je prvi put novinarima prikazala svoje novo postrojenje u kojem, u virtualnom okruženju, može da se analizira vožnja pod različitim uslovima, kao što su pijanstvo ili pospanost, preneo je Rojters.

Postrojenje veličine prosečnog skladišta sadrži kupolastu konstrukciju postavljenu na okretnoj platformi, na šinama koje vode u sva četiri pravca do otklona od 25 stepeni, što služi za podražavanje osećaja prilikom ubrzanja, kočenja i skretanja u različitim pravcima.

U kupolastu konstrukciju visoku 4,5 metara i široku 7,1 metra može da stane bilo koji automobil, a njena unutrašnjost je obložena ekranom koji omogućava pogled na okolinu u pokretu na svih 360 stepeni okruženja, što vozaču i putnicima pruža lažni osećaj kretanja po putu.

Neki od autogiganata, kao što su "Dajmler" i "Honda", poseduju slične simulatore, ali je "Tojotin" prvi koji se kreće i u stranu i poseduje najveći radijus kretanja - 35 metara napred-nazad i 20 metara levo-desno.

Prema rečima "Tojotinih" inženjera, sistem za simulaciju će se koristiti za analizu ponašanja vozača pri različitim uslovima, kako bi se saznalo koji bi tip bezbedonosnih mera bio najkorisniji za smanjenje broja automobilskih nesreća u budućnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: