Pola veka vozi istu "bubu", Volkswagen ju je nagradio za vernost FOTO

Amerikanka Ketlin Bruks kupila je svoju crvenu VW "bubu" u decembru 1966. godine i od tada je njom prešla preko pola miliona kilometara.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.12.2018.

09:00

Pola veka vozi istu

Originalna VW "buba" bila je veoma popularan model u SAD šezdesetih godina, pre svega među mladima.

Ketlin svoj automobil, koji je nabavila pre više od 50 godina, i dan-danas redovno koristi za odlazak na posao. Za svoju crvenu "bubu" ova gospođa kaže da je kao član porodice i čak joj je nadenula nadimak – Eni.
Kada su u kompaniji "Volkswagen North America" čuli za priču o Ketlin i Eni, odlučili su da njenu vernost "bubi" nagrade tako što će auto u potpunosti obnoviti i vratiti mu sjaj koji je imao 1966. kada je napustio prodajni salon.

Restauracija je obavljena u Volkswagenovoj fabrici u Puebli, u Meksiku, koja je najveći VW pogon izvan Nemačke i u kojoj se svojevremeno proizvodila i originalna "buba".
Proces obnove ovog automobila starog više od pola veka trajao je 11 meseci, a u njemu je učestvovao tim od 60 radnika i mladih pripravnika koji su bili na obuci.

Najveći izazov prilikom restauracije predstavljali su zarđali delovi karoserije, rad na obnovi sistema oslanjanja i prenosnog sistema, kao i problemi u vezi sa elektroinstalacijama.
U Volkswagenu kažu da su na Eni zamenili oko 40% delova a da su potpuno restaurirali 357 originalnih komponenti.

Uzorak za originalnu nijansu crvene boje uzeli su iz unutrašnjeg dela pregrade za rukavice, koji nije bio direktno izložen sunčevom zračenju pa je ostao najbolje očuvan.
Ipak, nekoliko elemenata na obnovljenoj "bubi" razlikuje se od originalnih, fabričkih iz 1966.

Naime, VW je odlučio da automobil opremi disk-kočnicama koje su ugrađivane u kasnije verzije meksičke "bube", a savremena kopija originalnog audio-uređaja ima Bluetooth konekciju.
U potpunosti su zamenjene sve elektroinstalacije u vozilu, a obnovljen je i menjač, dok je sve, kako kažu u fabrici u Puebli, unapređeno.

"Bubin" motor je pažljivo rastavljen, očišćen i obnovljen, dok su sedišta dobila nove kožne presvlake.
Kako kaže vođa tima koji je učestvovao u restauraciji Eni, cilj nije bio da se automobil dovede u muzejsko stanje, već da ga vlasnica i dalje vozi bezbedno i sa zadovoljstvom, i da uživa u njemu još mnogo godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: