DW: Nemačka – zemlja kampera

Luksuz, tradicija, oldtajmer… U Nemačkoj su kamperima otvorene mnoge mogućnosti. I mada većina želi što više udobnosti tokom odmora, iskonski ljubitelji kampovanja teže povratku korenima.

Automobili

Izvor: IZVOR: DOJÈE VELE

Utorak, 11.09.2018.

11:24

DW: Nemačka – zemlja kampera
MINI Countryman ALL4 Camp (ilustracija)

Vremena kada su Nemci na odmoru žudeli za prženjem na suncu u ležaljkama uz hotelske bazene očigledno su stvar prošlosti. Sve više nemačkih turista želi povratak prirodi.

Planinarenje je već godinama u trendu, a sada se tome priključila i sve veća ljubav prema kampovanju. I to u sopstvenom kamperu na četiri točka.

Brojke govore same za sebe: u prvoj polovini 2018, prema podacima Saveza kamperske industrije Nemačke (CIVD), registrovano je 46.000 novih kampera, više nego ikada pre. Nemački kampovi računaju sa deset odsto više noćenja do kraja godine.

Milion i po evra za kamper

Volkswagen Grand California (ilustracija)
Direktor CIVD Danijel Ongovinarso, objašnjava taj uspeh time što se kampovanje širi na sve slojeve društva. Kampovanje je odjednom postalo "kul".

Donedavno su kamperi u Nemačkoj važili kao konzervativni, dosadni i kao ljudi koji svuda gde se nalaze žele da imaju komfor kao kod kuće. Ali ta slika se menja.

U halama sajma "Caravan Salon" mogu se sresti mnoge mlade, moderne porodice kojima su dosadila putovanja u paket-aranžmanu. I još nešto: kampinzi su za decu mnogo bolja mesta za odmor od hotela, kaže jedan mladi otac.

Ipak, pošto mladi roditelji žele najbolje za svoju decu, kamperi i u standardnoj opremi traže dosta luksuza: kupatilo, kuhinja, TV...

A kada je reč o cenama, onda gornje granice više i nema. Najskuplji kamper (kamp-vozilo) na ovogodišnjem sajmu košta 1,5 miliona evra.

Ali popularni su i legendarni Volkswagenovi kombiji pretvoreni u kampere. Kod slavnog modela T3 sve odiše "retro" šarmom.

Cilj novih kampera – sloboda

Klasièni Volkswagen T3 kamper (ilustracija)
"Nezavisnost, fleksibilnost, samoodređenje" - to su razlozi zbog kojih mladi danas ponovno otkrivaju kampovanje.

Ali nisu samo mladi ti koji otkrivaju blagodeti povratka prirodi. Penzionerski par Kloz se, nakon 40 godina klasičnih godišnjih odmora u paket-aranžmanu, odlučio za kampovanje.

"Želimo da pod stare dane otkrijemo nešto novo. Velika prednost je to što niste vezani za jedno mesto već možete da putujete kuda god vam se prohte", kaže Franc Kloz.

Njihova ruta nije avanturistička, ali za početak je dosta: Poljska, južna Nemačka i Austrija. Nemačka i Austrija su i inače najpopularnija odredišta nemačkih kampera. Iza njih slede Italija, Francuska i Hrvatska.

U Nemačkoj je 13 odsto kampera iz inostranstva, pre svega iz Holandije.
Mercedes X klase za kampere (ilustracija)
Ipak, još nije izumrla ona sorta kampera koji uvek kampuju na jednom mestu i koji žele da uživaju udobnosti svoga doma.

Rolf Šmider je već 30 godina svake godine na jednom mestu na francuskoj sredozemnoj obali. Njegova kamp-kućica uvek je tamo. Pun frižider, ležaljka i prostor ispred kućice uređen poput dvorišta.

Ali i on kaže da se odnos među kamperima sa godinama promenio.

"Ranije su kamperi uvek pomagali jedni drugima i to nas je zbližavalo. Danas mnogi dolaze s modernim kamperima kojima nije više potrebno ništa i ostaju, takoreći u svoja četiri zida."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: