Ford proslavio 10-milioniti Mustang /FOTO

Američki proizvođač i zvanično je obeležio veliki jubilej u proizvodnji svog legendarnog modela.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 09.08.2018.

12:18

Ford proslavio 10-milioniti Mustang /FOTO
Jubilarni i originalni Ford Mustang iz 1964.

Koliko je Mustang jedinstven i značajan model za Ford, pokazuje i to što se umesto uobičajenog amblema proizvođača, na maski hladnjaka ovog automobila nalazi simbol konja koji galopira.

Nakon nezvanične najave na Internetu početkom sedmice, proizvodnja 10-milionitog primerka obeležena je u sklopu specijalne svečanosti koju je Ford priredio ispred svog sedišta i Dirbornu, ali i u fabrici Flat Rock u kojoj se ovaj model izrađuje.
Tokom manifestacije organizovana je i parada u kojoj su učestvovali Mustanzi svih generacija.

Kao što je i najavljeno, jubilarni primerak je beli Mustang GT Convertible, a simbolično je odabrano da to bude kabriolet s obzirom da je i prvi proizvedeni Mustang iz 1964. imao otvoreni krov i takođe bio ofarban u belo.
Prvi i 10-milioniti primerak razdvajaju 54 godine, a osim iste boje i otvorenog krova, gotovo da nemaju nikakve sličnosti.

Originalni Mustang bio je opremljen trostepenim automatskim menjačem i V8 motorom koji je proizvodio samo 166 ks (122 kW), dok je “jubilarac” pogonjen 5.0 V8 agregatom sa čak 466 ks (343 kW), odnosno jedinicom jačaom za čak 300 “konja”.
Aktuelni Ford Mustang pripada šestoj generaciji ovog modela, a predstavljen je 2013. godine.

Za poslednjih 50-ak godina, koliko je prisutan na tržištu, Mustang je postao najprodavaniji sportski automobil u SAD.

Više fotografija iz istorije ovog modela, kao i sa proslave 10-milionitog Ford Mustanga pogledajte u Galeriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: