Nebitno da li je Type R ili kosilica – uvek jure rekord

Tek što je sa modelom Civic Type R zabeležila rekordno vreme na Silverstonu, Honda se priprema za novi rekord, ovog puta sa potpuno drugačijim vozilom.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 06.07.2018.

10:14

Nebitno da li je Type R ili kosilica – uvek jure rekord

Japanska kompanija, osim po automobilima i motociklima, poznata je i po drugim industrijskim proizvodima, među kojima su roboti, motori za plovila, pa čak i avioni.

Naravno, tu su i kosilice za travu, a jedna modifikovana Hondina kosilica postavila je 2014. brzinski rekord koji japanski proizvođač sada želi da poboljša – cilj je nadmašiti brzinu od 150 milja na sar (241 km/h).
Nova, unapređena kosilica Mean Mower V2 nastala je u saradnji sa “Team Dynamics” i Hondinim “British Touring Car Championship” timom.

Kao osnova poslužila je standardna kosilica Honda HF 2622, ali gotovo sve drugo na njoj nije standardno.
U odnosu na prvu verziju iz 2014, nova ima dvostruko jači motor. U pitanju je četvorocilindarski agregat zapremine 999 ccm pozajmljen iz Hondinog CBR1000RR Fireblade SP motocikla.

Ovaj motor proizvodi 190 ks pri 13.000 o/min. Zahvaljujući lakoj konstrukciji kosilice i relativno maloj masi pogonske jedinice, postignut je odnos snaga/masa od 1.000 ks po toni!
Od motocikla su preuzeti i kvačilo i šestobrzinski menjač, dok su na prednjim točkovima moćne četvoroklipne kočnice, a na zadnjim šestoklipne.

Točkovi su promera 10 inča i “skinuti” su sa ATV vozila, a tu su i specijalne trkačke gume.

Uz sve ove modifikacije, Mean Mower V2 morala je da zadrži svoju osnovnu funkciju – sposobnost košenja trave, jer eventualni brzinski rekord jedino tada može da bude zvanično priznat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: