Odakle potiče McLarenov logo? Odgovor nije jednostavan

Priče o genezi amblema proizvođača automobila obično sežu u dalju prošlost i povezane su sa tradicijom dotičnog brenda. Sa McLarenom, koji je relativno mlada auto-kompanija, stvar je malo komplikovanija.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.05.2018.

12:45

Odakle potiče McLarenov logo? Odgovor nije jednostavan
Screenshot YouTube

Da li ste se nekada zapitali odakle potiče McLarenov logo? Dru Stern sa Carfection YT kanala pokušao je da nađe odgovor na ovo pitanje, s obzirom da nije previše ubeđen u zvaničnu McLarenovu verziju o poreklu amblema.

Prema njegvom mišljenju postoje bar tri logična objašnjenja.

Prvo, zvanično, je da zaobljena kvačica iznad slova “n” u oznaci McLaren simbolizuje aerodinamičko vrtloženje vazduha koje nastaje pri velikim brzinama supersportskih automobila i koje je vidljivo u vazdušnom tunelu iza “repa” vozila.

Stern je, međutim, potražio neka druga, po njemu logičnija objašnjenja koja imaju korene u danima kada je McLaren izrađivao isključivo trkačke F1 bolide.
Screenshot YouTube
Naime, sponzor F1 tima McLarena u dužem vremenskom periodu bio je proizvođač cigareta Marlboro, a njegova stilizovana oznaka čak se nalazila na ranijim amblemima McLarena.

Prema mišljenju Drua Sterna, ovaj strelasti simbol crvene boje evoluirao je u zaobljeni amblem kada je McLaren počeo da se ozbiljnije bavi izradom “civilnih” supersportskih modela.

Po Sternu, najubedljivija je treća verzija geneze McLarenovog amblema, a ona glasi da je logo nastao stilizacijom siluete čuvene novozelandske ptice bez krila – kivija.

Slika ove ptice svojevremeno je krasila trkačke automobile tima McLaren, koji je osnovao vozač i konstruktor Brus Meklaren, inače poreklom sa Novog zelanda.

Amblem kivija je kasnije stilizovan u oblik koji je sve manje podsećao na pticu, a više na apstraktni simbol, kakav i danas krasi McLaren.

Pogledajte video i sami donesite zaključak koja od tri verzije je najuverljivija:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: