Tiha ruka zakona – električni Leaf za policiju u Japanu

Električne i plug-in hibridne modele sve više koriste i pripadnici snaga reda u zemljama širom sveta.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 19.04.2018.

13:30

Tiha ruka zakona – električni Leaf za policiju u Japanu
Screenshot YouTube

Najnoviji primer takve prakse stiže iz Japana, zemlje koja je iznedrila do sada najprodavaniji električni model na svetu – Nissan Leaf.

Aktuelna druga generacija predstavljena je u jesen 2017. sa unapeđenim karakteristikama u poređenju sa prethodnim modelom. Upravo taj automobil uskoro će koristiti policijske snage u Fukuoki, kojima su uručeni ključevi 22 patrolna električna vozila Nissan Leaf.

Kao što je to inače praksa u svetu, ovi automobili koristiće se najviše u promotivne svrhe, za odnose sa javnošću. Takođe, doprineće da vozni park policije bude ekološki prihvatljiviji jer ovi automobili ne štete životnoj sredini tamo gde je ona najviše ugrožena izduvnim gasovima - u velikim gradovima.
Screenshot YouTube
Druga generacija Nissana Leaf pogonjena je elektromotorom snage 150 ks (110 kW), a maksimalni obrtni moment iznosi 320 Nm. Električni agregat napaja se strujom iz litijim-jonskih baterija kapaciteta 40 kWh.

Maksimalna brzina je ograničena na 144 km/h, radi racionalnije potrošnje električne energije, a ubrzanje od 0 do 100 km/h postiže se za 8,2 s.

Nissan je saopštio da, prema američkom EPA testu, Leaf 2 može da pređe oko 240 km, pre nego što se baterije isprazne, dok evropski NEDC test procenjuje autonomiju u vožnji na čak 378 km.

Da bi se baterije u potpunosti dopunile potrebno je 16 sati, ako se koristi priključak od 3 kW, odnosno 8 sati na onom od 6 kW. Uz pomoć brzog punjača, baterije se mogu dopuniti do 80% kapaciteta za svega 40 minuta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: