Koliko su bezbedni desetak godina stari automobili?

Norme agencija za sigurnost u saobraćaju su iz godine u godinu sve zahtevnije, novi automobili su prepuni bezbednosnih sistema, ali koliko su sigurni polovna vozila kojih je najviše na putevima?

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 15.04.2018.

16:52

Koliko su bezbedni desetak godina stari automobili?
Foto: Screenshot/YouTube/Villaägarnas Riksförbund

Ne brinemo se mi za najnovije modele koji ispunjavaju brojne testove sudara, ali učesnici u saobraćaju su najugroženiji zbog starijih automobila.

Zbog toga su Šveđanin Vilagarnas Riksforbund testirali dva popularna automobila stara desetak godina, Volkswagen Golf pete generacije i Mazdu 6 prve. Oba modela su se proizvodila u periodu 2004-2008. godine.

Šveđani su podesili parametre testiranja izvornim EuroNCAP standardima te su izveli test frontalnog naletanja na prepreku pri brzini 64 km/h, te simulaciju bočnog sudara. Oba automobila postigla su slabiji rezultat. Mazda je dobila 18 bodova, odnosno tri EuroNCAP zvezdice, za razliku od 26 bodova i četiri zvezdice pre 14 godina. Posebno brine zakretanje vozačeve pozicije te naletanje lutkine glave na B stub.

Golf je prošao značajno bolje, bio je za svega jedan bod od izvornog testiranja. Nova "petica" je imala pet zvezdica 2014, a 14 godina stariji primerak bi osvojio četiri.

S obzirom da je prosečni vek automobila na srpskim putevima oko 15 godina, a da su mnogi od njih daleko ispod standarda Mazde i Golfa, ne bi trebalo da nas preterano čude poražavajuće činjenice o saobračajnim nesrećama na našim putevima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

90 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: