Zbogom Dansfoldu: Top Gear ostaje bez čuvene test staze

Na mestu staze koja se nalazi na nekorišćenom aerodromu Dansfold iz Drugog svetskog rata, biće izgrađen stambeni kompleks za 1.800 domaćinstava.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 04.04.2018.

19:31

Zbogom Dansfoldu: Top Gear ostaje bez čuvene test staze
Screenshot YouTube

Svako ko je u poslednjih 20-ak godina pogledao bar jednu od epizoda popularnog automobilskog šou programa, setiće se čuvene Top Gear staze na kojoj su snage za volanom "automobila sa pristupačnom cenom" odmeravale poznate ličnosti – gosti emisije.

Na pistama Dansfolda misteriozni test vozač Stig godinama je "vadio dušu" sportskim automobilima jureći najbolja vremena, a tu su snimane i bezbrojne scene sa legendarnom voditeljskom trojkom – Klarkson, Mej, Hamond.

Posle 17 godina korišćenja ove improvizovane staze, producenti serijala Top Gear moraće da potraže novu pistu, s obzirom da su engleske vlasti odlučile da se na Dansfoldu izgradi stambeni kompleks za 1.800 porodica.

Odluka je doneta 29. marta, a pored stambenog dela, kopleks će obuhvatati veliki park, zdravstveni centar, sportske terene...

Iako će postojeće aerodromske zgrade, među kojima je i objekat koji koristi produkcija Top Gear-a, biti sačuvane, prostor na kome se nalaze piste, odnosno sadašnja staza, neće više moći da se koristi, jer je predviđeno da se upravo tu izgrade stambeni objekti.

Osim produkcije serijala Top Gear, stazu su koristile i pojedine automobilske kompanije za razvoj i usavršavanje svojih modela, među kojima je bio i McLaren koji je na Dansfoldu testirao MP4-12C.

Iako je nećemo gledati u nekim budućim sezonama Top Gear-a, uspomenu na ovu stazu čuvaju brojni snimci iz prethodne dve decenije, a mi se od nje opraštamo videom u kome Dženson Baton izvodi majstorije u McLarenu 675LT:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: