Zašto električni automobili ne smeju da budu bešumni

Sva vozila na električni i hibridni pogon koja se prodaju u SAD moraće od 2020. da budu opremljena spoljjnim zvučnicima koji će emitovati određeni zvučni signal pri malim brzinama, kako bi se pešaci upozorili na njihov nailazak.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 01.03.2018.

10:40

Zašto električni automobili ne smeju da budu bešumni

Pored toga što ne zagađuju vazduh u okolini u kojoj se kreću, vozila na električni pogon blagotvorno deluju i na čulo sluha, s obzirom da su veoma tiha, a pri malim brzinama praktično su bešumna.

Iako značajno doprinose smanjenju zagađenja bukom u velikim gradovima, elektroautomobili sa druge strane predstavljaju i potencijalnu opasnost po pešake, koji ih ne čuju, naročito kada se kreću brzinama do 30-ak km/h.

Ovaj nedostatak prepoznat je kao problem nekoliko godina ranije, kada su najpre hibridni, a zatim i električni automobili počeli da se pojavljuju na ulicama u sve većem broju.
Američke vlasti stoga su propisale da od septembra 2020. sva vozila koja za pogon koriste elektromotor (bilo da su hibridna ili čisto električna), moraju da do brzine od 30 km/h emituju jasan, konstantan i dovoljno jak zvuk kojim će pešake, bicikliste i slepe osobe upozoriti da na svoj nailazak.

Brzina od 30 km/h uzeta je kao granična jer posle toga čak i električni automobili počinju svojim kretanjem (zvuk usled kotrljanja točkova, strujanja vazduha...) da generišu dovoljno buke da ih pešaci mogu čuti.

Jedan od veoma zastupljenih proizvođača električnih automobila na tržištu, japanski Nissan, sugerisao je da je dovoljno da se ovaj zvuk emituje samo do brzine od 20 km/h, ali američka Nacionalna agencija za bezbednost saobraćaja (NHTSA) nije usvojila ovaj predlog.
Iako je reč pre svega o bezbednosnom problemu, kojim su potencijalno ugroženi ljudski životi, i ovog puta se vodilo računa o materijalnim troškovima.

Kao jedan od argumenata za uvođenje novog propisa navedeno je da će instaliranje zvučnika proizvođače automobila na godišnjem nivou u SAD koštati oko 40 miliona dolara, dok su benefiti smanjenja saobraćajnih nezgoda i troškova lečenja povređenih procenjeni na čak 250-320 miliona dolara.

NHTSA je takođe procenila da su šanse da pešak bude povređen od strane električnog ili hibridnog vozila trenutno za 19% veće nego da mu povrede nanese automobil sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: