Kako je izgledao prvi Suzukijev automobil

Iako je počela sa radom još 1909, kompanija Suzuki u prvih pola veka nije se dovodila u vezu sa automobilima.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 01.02.2018.

13:22

Kako je izgledao prvi Suzukijev automobil
Foto: Suzuki (ilustracija)

Kompaniju Suzuki osnovao je početkom 20. veka Mičio Suzuki, kao fabriku za proizvodnju tekstilnih razboja.

Iako je Suzuki poslovao sa uspehom zahvaljujući dinamičnom razvoju tekstine industrije i novom tipu razboja koji je kompanija konstruisala i izvozila širom sveta, Mičio Suzuki želeo je da proširi svoj biznis i na druge delatnosti.

Procenio je da će auto-industrija, koja je između dva svetska rata beležila značajan rast, doživeti još veću ekspanziju u narednim decenijama, pa je 1937. započeo razvoj sopstvenog automobila.

U naporima da konstruiše motorno putničko vozilo prekinuo ga je Drugi svetski rat, a automobil je u fokus kompanije ponovo došao tek u 1950-tim godinama, nakon što je Suzuki već započeo da izrađuje motocikle.

Kao rezultat želje da japanskom tržištu ponudi sopstveni model automobila, Suzuki je 1955. lansirao Suzulight.

Ipak, ti prvi automobili nisu nosili oznaku Suzuki, sve do 1965. i pojave modela Suzuki Front 800, već su svi bili poznati samo pod nazivom Suzulight.
(Suzuki) Suzulight iz 1955.
Prvi Suzulight bio je mali, lagan i jeftin za održavanje i postavio je temelje za buduće Suzuki automobile, a kompanija je kasnije postala poznata kao specijalista za proizvodnju malih putničkih vozila.

Prvi Suzuki imao je dužinu 2.990 mm, širinu svega 1.295 mm i visinu od 1.400 mm, dok masa praznog vozila nije prelazila 500 kg.

Konstruisan da bude lak za vožnju i održavanje, ali i jeftin na tržištu, Suzulight je za pogon koristio dvotaktni, dvocilindarski motor zapremine 360 ccm, koji je proizvodio 16 konjskih snaga.

U početku je mesečno izrađivano svega 3-4 automobila, a 1956. mesečna proizvodnja dostigla je 30 jedinica.Pretpostavlja se da je do danas sačuvano svega par originalnih Suzulight automobila, od kojih se jedan čuva u Suzukijevom muzeju u gradu Hamamacu, u Japanu.

Šest decenija posle ulaska u automobilsku industriju, Suzuki je izrastao u globalnog proizvođača motronih vozila u čijim se fabrikama godišnje napravi preko 3 miliona automobila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: