Stopama oldtajmera na 4 točka: Milion $ za motocikl

Nisu samo klasični automobili na ceni – i oldtajmeri na 2 točka mogu da dostignu sedmocifrenu sumu na prodajnim aukcijama.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.01.2018.

14:55

Stopama oldtajmera na 4 točka: Milion $ za motocikl
Foto: Bonhams

Više nije iznenađenje da neki očuvani i retki primerci iz automobilske istorije dostižu vrednost od više desetina miliona dolara, ali ni pojedini klasični motocikli ne stoje tako loše.

Na aukciji klasičnih dvotočkaša koja je proteklog vikenda održana u Las Vegasu, Vincent Black Lightning iz 1951. promenio je vlasnika za čak 929.000 dolara.
Foto: Bonhams
Reč je o jednom od svega 30 napravljenih i 19 do danas preživelih primeraka, za koje se zna da su opstali i nakon 67 godina.

Black Lightning je zasnovan na legendarnom modelu Black Shadow, koji se smatra prvim supermotociklom u istoriji, a koji je u svoje vreme razvijao brzinu od skoro 200 km/h.

U odnosu na pomenuti Shadow, model Black Lightning je imao pojačan pogonski agregat ( sa 55 ks na 70 ks), ali i manju masu (sa 208 kg na 163 kg).
Foto: Bonhams
Primerak koji je prodat u Las Vegasu originalno je isporučen u Australiju, gde je ga je Jack Ehret “poterao” čak do 227,7 km/h, postigavši novi brzinski rekord u to vreme.

Ehret je zadržao motocikl u svom vlasništvu narednih pola veka, a kasnije je imao još dva vlasnika, pre nego što je na aukciji kuće Bonhams tokom vikenda dostigao cenu od blizu milion dolara.
Foto: Bonhams
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: