Na prodaju bolid u kome je Sena pokorio Monako 1993.

Legendarni Ajrton Sena trijmufovao je na Velikoj nagradi Monaka šest puta. Poslednju pobedu, 1993. godine, ostvario je za volanom bolida McLaren MP4/8A koji će biti ponuđen na aukciji u maju 2018.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 25.01.2018.

13:36

Na prodaju bolid u kome je Sena pokorio Monako 1993.
Foto: TAG Heuer

Za mnoge ljubitelje automobilizma Sena je najveći vozač u istoriji Formule 1, bez obzira što nema najviše osvojenih titula šampiona.

Predmeti koji se povezuju sa njim, a naročito automobili, dostižu astronomske cene na prodajnim aukcijama, a nekoliko godina nakon što je na aukciji ponuđen Senin prvi F1 bolid, bogati kolekcionari imaće priliku da se nadmeću za poslednji trkački automobil tima McLaren u kome se Brazilac takmičio.

Bolid sa oznakom MP4/8A naći će se na aukciji koju kuća Bonhams organizuje 11. maja u Monaku. Reč je o trkačkom automobilu u kome je Sena učestvovao u sedam trka u sezoni 1993. godine i u kome je poslednji put trijumfovao u trci za Veliku nagradu Monaka.
Foto: Bonhams
Vozilo je pogonjeno Fordovim HB Cosworth V8 motorom, a ofarbano je u prepoznatljive boje tima McLaren iz zlatne ere ovog proizvođača, kome je u tom periodu glavni sponzor bio Marlboro.

Bonhams tvrdi da je bolid veoma dobro očuvan i da je u voznom stanju, mada ne treba očekivati da će ga budući vlasnik zaista i isprobati na stazi – verovatnije je da će služiti samo kao skupoceni eksponat.

Nije izneta procena o njegovoj vrednosti ali, poređenja radi, krajem 2017. trkački automobil Ferrari F2001, koji je u kome je Mihael Šumaher osvojio četvrtu od ukupno sedam titula svetskog šampiona Formule 1, prodat je za 7,5 miliona dolara, što je rekordna suma kada je reč o F1 bolidima.

Treba očekivati da će i cena poslednjeg Seninog bolida iz McLaren ere biti približna, ako ne i veća od ove sume.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: