Land Rover restaurira prvi prototip Defendera

Britanska kompanija Land Rover restaurira povodom 70 godina postojanja pretprodukcijsku verziju legendarnog Defendera.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 12.01.2018.

08:30

Land Rover restaurira prvi prototip Defendera
Foto: Motor1

Pomenuti primerak je bio jedan of samo tri prototipa Serije 1 sada ikone autoindustrije, izložen na Sajmu automobila u Amsterdamu 1948. godine, kada je proizveden.

Nestao je tokom naredne decenije, poslednji put na putu je viđen tokom 80-ih, promenio je nekoliko vlasnika, da bi ga slučajno opet otkrili 2016. u jednoj bašti u Birmingemu, svega nekoliko kilometara od fabrike u Solihalu u kojoj je proizveden.

Land Rover je iskoristio ukazanu šansu i ovaj istorijski klasik vratio u život kao prvi projekat proslave 70 godina postojanja.

Posao je poveren Jaguar Land Rover Classic Works pogonu u Koventriju, čiji je zadatak da vrati vozilo u originalno stanje ali istovremeno sačuva i prirodnu patinu koja se razvila tokom 63 godine van radara matične kuće.

Ovaj prototip je tehnološki bio napredniji od produkcijske verzije Defendera, sa tanjom aluminijumskom karoserijom, galvanizovanom šasijom, uklonjivim zadnjim delom krova.

Land Rover će obeležavanje 70 godina postojanja zaokružiti predstavljanjem nove verzije Defendera za 2019. godinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: