Vazdušni jastuk čuva vaše kukove – ali ne u automobilu

Sajam najnovijih dostignuća iz oblasti elektronike (CES) koji se ovih dana održava u Las Vegasu prilika je da proizvođači iz čitavog sveta prikažu i neke nesvakidašnje inovacije, poput ovog vazdušnog jastuka koji nije instaliran u vozilu, kako smo navikli, već je predviđen da se nosi tokom šetnji i drugih fizičkih aktivnosti.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 09.01.2018.

10:44

Vazdušni jastuk čuva vaše kukove – ali ne u automobilu
Screenshot YouTube

Proizvod koji na prvi pogled izgleda kao da je sišao sa TV ekrana tokom neke od telešop emisija, konstruisala je firma Helite.

Ova kompanija poznata je po proizvodnji vazdušnih jastuka za ljude koji se bave najrazličitijim aktivnostima, kao što je skijanje, jahanje ili motociklizam. I baš kao što vazdušni jastuci u automobilima služe da spreče ili ublaže povrede prilikom saobraćajnih nezgoda, tako vazdušni jastuk za kukove ima za cilj da sačuva ovaj deo tela koji je naročito osetljiv na lomove kod starijih ljudi.

Firma Helite predstavila je svoj proizvod na CES-u 2018. U toj kompaniji kažu da se jastuk sastoji od pojasa u kome se nalaze žiroskopi i merači ubrzanja. Oni su u stanju da u roku od 200 milisekundi utvrde da li osoba koja nosi jastuk gubi ravnotežu i počinje da pada.

Kada se pad detektuje, vazdušni jastuk se aktivira u roku od 80 milisekundi, pa je kuk zaštićen pre nego što telo dotaktne zemlju, s obzirom da, prema procenama proizvođača, od trenutka gubitka ravniteže do udara u tlo protekne oko 400 milisekudi.

Pogledajte demonstraciju rada ovog uređaja: Uređaj se sastoji od dva vazdušna jastuka koji pokrivaju kukove i koji absorbuju oko 90% energije udara prilikom pada, što je značajno unapređenje u odnosu na svega 10-ak procenata koliko ublaži prosečna garderoba koju čovek obično nosi na sebi.

Pojas ima masu od samo 1 kg i opremljen je senzorima koji pomažu osobi koja ga nosi da ga pravilno pozicionira.

Vazdušni jastuk koji čuva kukove ima cenu od 790 dolara, bez spremnika za gas koji može da se koristi samo za jednu aktivaciju jastuka i koji košta 50 dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: