Nije se šalio – Mask lansira Teslu u svemir

Vlasnik kompanije Tesla i SpaceX svemirskog programa Ilon Mask najavio je da će poslati jedno svoje lično vozilo ni manje ni više nego u svemir.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 26.12.2017.

17:35

Nije se šalio – Mask lansira Teslu u svemir
Foto: Getty images

Mask je početkom decembra na Tviteru najavio da će na raketi Falcon Heavy, čije je lansiranje planirano za januar, biti i Tesla Roadster kao dodatni teret.

On je tada istakao da će vozilo ostati "duboko u svemiru nekoliko milijardi godina", ukoliko raketa koja će biti lansirana ka Marsu ne eksplodira prilikom uspona.

Mnogi su pomislili da je u pitanju samo šala, a onda je Mask pre nekoliko dana objavio na Instagramu fotografije Roadstera uz pomenutu raketu.

"Test težine letova novih raketa uglavnom sadrže neku formu betonskih ili čeličnih blokova. To je užasno dosadno, posebno kompanije, pa smo mi odlučili da pošaljemo nešto posebno", prokomentarisao je Mask.
Maskova SpaceX raketa je navodno najmoćnija na svetu, zbog čega je i on sam izrazio bojazan da bi mogla da eksplodira.

Mask je pre nekoliko meseci izrazio želju da pošalje ljude na Mars, a prvi korak ka tome je proizvodnja rakate sa vertikalnim sletanjem. Međutim, prvo će kao test objekat poslužiti njegov automobil.

Pomenuti Roadster koji će odleteti u svemir svakako neće nedostajati kompaniji, a ni Masku, s obzirom da je Tesla nedavno najavila "lansiranje" novog modela za koji predviđa rekordno ubrzanje 0-100 km/h za oko samo dve sekunde uz maksimalnu brzinu koja premašuje 400 km/h.

Takođe, novi Roadster bi trebalo da ima domet od čak 1.000 kilometara. Cena – 200.000 $.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: