Kako Nissan testira izdržljivost boje?

Među brojnim segmentima oko kojih potencijalni kupci automobila razmišljaju tokom izbora svog ljubimca, jedan od ključnih je boja.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.12.2017.

20:45

Kako Nissan testira izdržljivost boje?
Foto: Getty images

Bez obzira na to što "farba" retko utiče na kvalitet i pre svega dugotrajnost vozila, bar u današnje vreme kada je antikorozivna zaštita skoro pa perfektna, boja često može da prelomi u odluci o kupovini "mašine".

Zbog toga automobilska industrija ulaže ogromna finansijska sredstva u unapređenje ovog segmenta, pa često cena umnogome zavisi od nijanse koju ste izabrali.

Proizvođači se bukvalno trkaju ko će proizvesti jedinstveniju nijansu, često izmišljajući toplu vodu sa "najplavljom" plavom i sličnim nonsensima, a onda to papreno naplaćuju.

Međutim, ono što je kupcima ipak najbitnije jesu postojanost i kvalitet boje, njena otpornost na oštećenja. Jedan od predvodnika u implementaciji tehnologija boja je Nissan, a Japanci su otkrili javnosti i kako testiraju izdržljivost svojih premaza.

Kao model im je poslužila minijaturna maketa kupea 370Z, a boja je testirana simulacijom četke za automatsko pranje automobila u autoperionicama čije se metlice rotiraju do 180 puta u minuti.

Japanci koriste čak i blato, čije čestice ubrzavaju habanje laka, a sve kako bi vlastite premaze učinili izdržljivijim. Naravno, Nissan svoje premaze testira i na pravim panelima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: