F1 razmatra ukidanje devojaka sa starta

Čelnici Formule 1 razmatraju da ukinu tradicionalne promoterke koje se nalaze na stazi uoči trka, popularne "grid girls".

Automobili

Izvor: B92

Subota, 16.12.2017.

14:59

F1 razmatra ukidanje devojaka sa starta
Screenshot YouTube

Devojke koje su već decenijama neizostavni deo najbržeg "cirkusa" poslednjih godina su izuzetno delikatna tema, s obzirom na brojne kritike zbog tretiranja žene kao objekta i polnih predrasuda.

Novi vlasnici F1, američka kompanija "Liberti medija", postepeno počinje da menja imidž takmičenja i već je krenula od novog logoa, a naredna stavka će verovatno biti razmatranje pomenutih devojka sa starta.

"Želimo da uvažimo mišljenje svih strana. Postoji mnogo ljudi kojima je važna tradicija, a postoje i oni koji misle da su 'devojke sa starta' prevaziđene. Razmatramo oba stava", rekao je direktor F1 Ros Bron.

F1 je prethodnih godina tražila druge alternative, poput muških modela, dece i maskota, ali to nije dobro prihvaćeno kod gledalaca.

Ove spekulacije dolaze nekoliko dana nakon što je u vladajuće telo FIA ukljužena i Karmen Džorda, koja se zalaže za posebnu žensku verziju F1 jer smatra da žene ne mogu da se trkaju sa muškarcima, što je izazvalo negativne komentare mežu ženama vozačima.

"Devojke sa starta" se na trkama F1 koriste pre svega u prmotivne svrhe, za reklamu sponzora preko odeće, kišobrana ili sličnih rekvizira, a po završetku trke formiraju špalir kroz koji pobednik stiže do podijuma.

"To je nešto sa čime smo odrastali. Još dok sam bio dete gledao sam u devojke sa kišobranima. To je bilo nešto čime je ovaj sport dobijao na atraktivnosti", nije oduševljen idejom o njihovom "ukidanju" vozač Red Bula Danijel Rikardo.

Ovaj potez F1 svakako neće potpuno ukloniti "grid girls" iz automoto sporta, ali s obzirom da je F1 takmičenje koje godišnje privlači skoro pet miliona gledalaca, svakako je značajan početak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: