Kako Tesla i U-2 sarađuju na pisti / VIDEO

Šta je to što povezuje čuveni špijunski avion iz sredine 20. veka i savremenu električnu sportsku limuzinu iz 21. veka?

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.09.2017.

09:48

Kako Tesla i U-2 sarađuju na pisti / VIDEO

Mada je prvi put poleteo davne 1955, Lokidov špijunski mlaznjak U-2 i dalje se koristi u misijama izviđanja i prikupljanja informacija sa velikih visina.

Prepoznatljiv po velikom rasponu krila, iako moćan u vazduhu, U-2 je prilično limitiran kada je u pitanju manevrisanje po pisti. Konstruktivna ograničenja uslovila su da avion nema klasičan stajni trap, već praktično sleće uz pomoć jednog točka na prednjem delu trupa, i jednog manjeg pozadi.

Kada se letilica zaustavi na pisti, osoblje dodaje dva pomoćna točka ispod krila, kako bi se U-2 odvezao do hangara. Slično je i prilikom poletanja – dva pomoćna točka podupiru krila tokom rulanja, da bi neposredno pre odvajanja aviona od tla, točkovi otpali na pistu.

I poletanje i sletanje su naročito zahtevni za pilota, jer zbog velikog raspona krila letilica mora da bude precizno poravnata, kako avion ne bi zakačio vrhom krila pistu. U tim trenucima, preko potrebnu pomoć dobija od osobe koja prati U-2 po pisti u veoma brzom automobilu i koja radio vezom obaveštava pilota da li su krila u bezbednom položaju u odnosu na površinu piste.

Interesantno je da na jednom od aerodroma sa kojih poleće U-2, osoba koja asistira pilotu koristi Teslin Model S dok prati avion po pisti, što se može videti na sledećem snimku: Da je brz automobil potreban i prilikom sletanja, pokazuje video sa druge piste, na kome je snimljen Pontiac GTO iz 2006. kako pomaže pilotu aviona:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: