I to postoji: Dečji oldtajmeri koštaju kao nov auto

Pored pravih klasičnih modela, koji na aukcijama dostižu i višemilionske cene, postoji i malo poznato tržište replika ovih automobila namenjih deci.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 08.08.2017.

12:45

I to postoji: Dečji oldtajmeri koštaju kao nov auto
Foto: Mecum

Dok se na predstojećoj tradicionalnoj godišnjoj aukciji u Pebl Biču, u Kaliforniji, imućni kolekcionari i ljubitelji oldtajmera budu nadmetali za neki od klasičnih Ferrarija, Aston Martina ili Maseratija, istovremeno će se odvijati manje atraktivna, ali svakako zanimljiva licitacija minijaturnih klasičnih dečjih automobila.
Ferrari 330 P2 Le Mans (Foto: Mecum)
Aukcijska kuća Mecum ponudiće zainteresovanim kupcima replike četiri čuvena sportska oldtajmera: Ferrari 330 P2 Le Mans iz 1969, "Baby Ferrari" Bimbo Racer iz 1956, Mercedes-Benz 300SLR, takođe iz 50-tih i Jaguar E-Type Junior iz 1961. godine.
Ferrari 330 P2 Le Mans (Foto: Mecum)
Replika Ferrarija 330 P2 Le Mans ofarbana je u odgovarajuću Rosso Corsa nijansu crvene, uz obavezni takmičarski broj na vratima i haubi.

Dimenzije ovog umenjenog automobila iznose 2/3 originala, šasija je od čelika, a karoserija od fiberglasa.
'Baby Ferrari' Bimbo Racer (Foto: Mecum)
Za pogon je upotrebljen Hondin motor od 2,5 ks, koji omogućava automobilu da razvije 40 km/h.

Očekuje se da će vozilo na aukciji dostići cenu između 35.000 i 40.000 dolara.
'Baby Ferrari' Bimbo Racer (Foto: Mecum)
“Baby Ferrari” Bimbo Racer ručno je izrađen u Torinu 1956. godine, a dizajnirao ga je Giovanni Michelotti.

Opremljen je originalnim 12-voltnim elektromotorom, karoserijom od fibreglasa, Pirelli gumama i kožnim enterijerom. Vrednost automobila procenjena je na 20.000-30.000 dolara.
Mercedes-Benz 300SLR (Foto: Mecum)
Iako je originalni model iz Nemačke, ova replika Mercedes-Benza 300SLR napravljena je u Velikoj Britaniji.

Vozilo je postavljeno na čeličnu šasiju i 12 inčne točkove, a pogoni ga dvotaktni benzinac od 50 ccm. Kabina je opremljena četvorokrakim aluminijumskim volanom i ručno prošivenim sedištima sa presvlakama u kombinaciji koža-platno.
Mercedes-Benz 300SLR (Foto: Mecum)
Ponudu dečjih oldtajmera zaključuje replika Jaguara E-Type sa crvenim enterijerom i volanom od drveta. Pokreće ga benzinski motor, a auto ima i funkcionalne farove.

Ovaj “klasik” je nešto jeftiniji, i trebalo bi da na aukciji, koja će se održati polovinom avgusta u Kalifroniji, dostigne cenu između 10.000 i 15.000 dolara.
Jaguar E-Type (Foto: Mecum)
.
Jaguar E-Type (Foto: Mecum)
.
Jaguar E-Type (Foto: Mecum)
.
Jaguar E-Type (Foto: Mecum)
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: