Ispred svog vremena: Auto iz pedesetih s radarom

Iako su tek u poslednjih desetak godina slični sistemi asistencije masovnije prisutni u serijskim modelima, Cadillac je još 1959. predstavio konceptni automobil sa radarom koji pomaže u sprečavanju sudara.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 24.11.2016.

10:47

Ispred svog vremena: Auto iz pedesetih s radarom
Foto: General Motors

Tehnologija za sprečavanje sudara koja koristi radare deo je opreme mnogih savremenih automobila. Međutim, kada se nešto slično pojavilo na jednom vozilu pre više od pola veka, bilo je to zaista dostignuće ispred svog vremena.

Napredak avio-industrije i uvođenja aerodinamičnih letelica sa mlaznim motorima, ali i povećano interesovanje javnosti za raketnu tehnologiju i letove u svemir, imalo je veliki uticaj na dizajnere automobila u SAD pedesetih godina 20. veka. Stilski elementi koji su preuzimani sa mlaznjaka ili raketa nisu bili retkost ni na serijskim modelima automobila iz tog perioda, a dizajneri su bili posebno maštoviti kada je reč o konceptnim vozilima.

Brojni koncepti i dizajnerske studije iz tog vremena trebalo je da pokažu ljudima u kakvim automobilima će se voziti u svetloj budućnosti. Bilo je tu dosta preterivanja u oblikovanju vozila, pa sa ove distance takvi automobili ne da izgledaju promašeno, već i pomalo smešno. Ipak, neki od njih su zaista predvideli tehnologije budućnosti koje će stići u produkcijske automobile tek nakon pola veka.

Jedan od takvih koncepata je Cadillac Cyclone XP-74 iz 1959, koji neminovno pati od spomenutih stilskih preuveličavanja. Prednji i zadnji delovi ovog vozila kao da su preuzeti sa tadašnjih vojnih mlaznjaka, a i staklene površine i krov više podsećaju na kupolu borbenog aviona.

Vizija budućnosti

Automobil je oblikovao poznati dizajner General Motorsa, Harli Erl, a bio je to ujedno i njegov poslednji koncept. Cyclone XP-74 se od konvencionalnih automobila razlikovao i po klizećim vratima, ali ono po čemu je ovo vozilo bilo zaista posebno krilo se u crnim konusnim kupolama, koje su se nalazile na pozicijama gde su obično smešteni automobilski farovi.

Inženjeri su u kupole smestili radarski sistem koji je služio za detekciju drugih vozila i sprečavanje eventualnih sudara - preteču tehnologije koja je prisutna u savremenim automobilima.

U General Motorsu su naveli da je radarski uređaj "skenirao auto-put ispred vozila i upozoravao vozača na objekte koji mu se nađu na putu". Upozorenje se sastojalo od zvučnog i svetlosnog signala u putničkoj kabini, ali tu se završavala svaka asistencija ovog uređaja, s obzirom na to da je na vozaču bilo da reaguje i zakoči automobil ili promeni smer kretanja, kako bi izbegao sudar.

Kao i mnogi drugi koncepti iz tog perioda, Cyclone XP-74 nikad nije stigao do fabričkih traka, ali danas pokazuje da neke futurističke vizije, ma koliko da su ispred svog vremena, ne treba olako otpisivati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: