Da li je odzvonilo klasičnim policijskim poterama?

Duge potere za negativcima koje se često mogu videti u vestima američkih TV stanica mogle bi da odu u istoriju zahvaljujući novom izumu za hvatanje i zaustavljanje automobila u pokretu.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 06.11.2016.

11:33

Da li je odzvonilo klasičnim policijskim poterama?
Screenshot YouTube

Američka kompanija Stock Enterprises predstavila je spravu koja će, kako tvrde, staviti tačku na policijske jurnjave za automobilima u kojima se nalaze prekršitelji zakona.

Izum se sastoji od čelične konstrukcije koja se montira na prednji deo policijskog vozila, i elastične trake koja kao laso "hvata" zadnji točak progonjenog automobila. Traka se obavija oko točka i blokira ga tako da je vozilu onemogućeno dalje kretanje.

Pogledajte demonstraciju ovog uređaja: Tvorac naprave za hvatanje progonjenih automobila, Leonard Stock, kaže da ju je osmislio pošto je jedne večeri na televiziji pogledao emisiju o policijskim poterama.

"Shvatio sam da policija trenutno ima dve opcije. Jedna je da pokuša da postavi prepreku sa šiljcima ispred progonjenog automobila, i probuši mu gume, a druga je besomučna jurnjava za prekršiteljem koja se često završava pokušajem da se vozilo izgura sa puta ili da mu se policijskim automobilom prepreči put, što je veoma rizično", objašnjava Stock.

On smatra da je njegov izum bezbedniji način za hvatanje loših momaka i da su manje šanse da tokom potere stradaju policajci, ali i potpuno nevini vozači u drugim automobilima koji se zateknu na putu tokom jurnjave.

Pri manjim brzinama, traka za hvatanje ostaje pričvršćena za policijsko vozilo sve dok se oba automobila ne zaustave, dok se pri većim brzinama ona može otkačiti, kako policijsko vozilo ne bi bilo dovedeno u opasnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: