Kako izgleda pneumatik koji može da nosi 22 tone?

Poznati proizvođač guma za motorna vozila, Goodyear, predstavio je "monstruozni" pneumatik namenjen terenskim teretnim vozila velike nosivosti.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 27.10.2016.

13:17

Kako izgleda pneumatik koji može da nosi 22 tone?
Foto: Goodyear

Goodyear je prilikom prezentacije serije terenskih guma GP-4D napravio zanimljivo poređenje ovih pneumatika sa jednom od najvećih i najtežih kopnenih životinja na svetu - afričkim nosorogom.

Kako primećuje proizvođač, između GP-4D pneumatika i crnog nosoroga iz afričkih savana može da se pronađe nekoliko sličnosti. Guma je, naime, visoka 1,8 metara, koliko je u ramenom delu visok i odrasli crni nosorog.
Foto: Goodyear
Osim toga, kada je napumpan na propisanih 6,5 bara, ekstremni ovaj pneumatik može da nosi teret težak čak 22,4 tone - što je jednako težini 28 odraslih crnih nosoroga.

Inače, serija pneumatika Goodyear GP-4D namenjena je zglobnim damperima i samohodnim utovarivačima, a obuhvata šest radijalnih guma za sve vrste podloga na gradilištima, bilo da su u pitanju zemlja, blato ili kameniti teren.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: