Opel pamti svoje korene: 130 godina od prvog bicikla

Mnogi današnji proizvođači automobila u početku su se bavili sasvim drugačijim delatnostima. Pre nego što je prešao na četvorotočkaše, Opel je bio čuven po proizvodnji bicikala, a još ranije - po šivaćim mašinama.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 02.09.2016.

11:55

Opel pamti svoje korene: 130 godina od prvog bicikla

Opel 2016. obeležava 130. godišnjicu proizvodnje bicikala, delatnosti koja je odigrala ključnu ulogu u usponu ove robne marke tokom ranih dana kompanije. Nakon što je napravila svoj prvi „penny farthing“ bicikl (model sa visokim prednjim točkom), u proleće 1886, nemačka kompanija je počela da se uzdiže, da bi dvadesetih godina prošlog veka postala najveći proizvođač bicikala na svetu.

Čak i ekonomska kriza, koja je počela da preti 1929, nije mogla da zaustavi uspešno poslovanje u proizvodnji bicikala. Ipak, Opel je na kraju svoju biciklističku filijalu prodao nemačkom proizvođaču bicikala i automobila NSU-u, u decembru 1936, da bi pažnju u potpunosti usmerio ka proizvodnji automobila.

Poslovni put u Pariz inspirisao Adama Opela

Dvadeset tri godine nakon osnivanja svoje kompanije, koja je do tada proizvodila samo šivaće mašine, Adam Opel se 1885. vratio sa poslovnog puta iz Pariza. Pre putovanja u francusku prestonicu, on je bicikle sa visokim prednjim točkom, koji su u to vreme bili moderni, smatrao privremenom pojavom koja će nestati naglo kao što je i došla.

Nakon posete Parizu, u potpunosti je promenio mišljenje. Inspirisan cvetajućom prodajom bicikala sa visokim točkom u Francuskoj i rapidnom porastu interesovanja za njima u Engleskoj, Adam je dobio ideju. Naručio je delove iz Engleske i na oduševljenje svojih sinova, započeo je sa kreiranjem svog prvog bicikla sa visokim točkom. Godinu dana kasnije, Opel je prodao svoj prvi bicikl, sa kojim je kompanija započela proizvodnju popularnih dvotočkaša.
Model sa pet sedišta – 'quintuplet'
Adam Opel je 1887. započeo i proizvodnju tricikala i bicikala sa niskim točkovima, takozvanih „bezbednih“ bicikala. Njegov sin, Karl, je takav bicikl doneo sa sobom nakon studijskog putovanja u Šefild, u Engleskoj. Ovaj bicikl je imao dva točka gotovo identične veličine i vozio se mnogo lakše od modela sa visokim prednjim točkom. Naravno, bio je i mnogo lakši.

Fasciniran publikom na trkama bicikala u Engleskoj, Karl se nakon povratka kući pridružio učesnicima trke u Palmengartenu u Frankfurtu i – pobedio.

Uspon do pozicije najvećeg svetskog proizvođača bicikala nije se sve dogodio tako brzo. Nakon prve pobede u Frankfurtu, Karl je kući doneo i pet porudžbina za bicikle, a mnoge pobede na trkama koje su usledile, rezultirale su novim porudžbinama.

Samo 1889. godine, postignuto je 240 pobeda u trkama, uključujći 13 šampionata osvojenih Opelovim biciklima. Ipak, 20. jul 1889. postao je prekretnica za Opelove bicikle, koji su dobili nacionalno priznanje. Tog dana, August Ler, jedan od najuspešnijih biciklista u to vreme, pobedio je na „Svetskom šampionatu“ u Londonu vozeći Opelov bicikl sa visokim točkom, što je oslabilo engleski uticaj na industriju bicikala, u isto vreme dajući vetar u leđa Opelovim dvotočkašima.

Originalnost i preduzetništvo braće Opel, zabeleženi su na fotografiji iz 1895, na kojoj je predstavljen specijalan model sa pet sedišta – „quintuplet“.
Prvi takozvani 'bezbedni' bicikl iz 1887.
Godine koje su usledile su takođe bile uspešne. Pred kraj 19. veka, Opelovi sinovi (otac Adam umro je 1895.), napravili su prvi automobil, ali su nastavili sa vodećom ulogom u poslovanju u sferi bicikala. Do dvadesetih godina prošlog veka, oni su redovno angažovali najbolje svetske bicikliste, koji su osvajali pobedu za pobedom vozeći Opelove bicikle.

S obzirom da je potražnja za dvotočkašima nastavljala da raste, Opel je uskoro napravio fundamentalnu promenu u sistemu proizvodnje: 1923. postao je prva nemačka kompanija koja je uvela montažnu liniju za proizvodnju bicikala. To je omogućilo da na svakih sedam sekundi sa trake siđe po jedan novi bicikl.

Redukovanje proizvodnih troškova je za posledicu imalo i nižu cenu za kupce, tako da je bicikl postao priuštiv vid transporta za većinu populacije. Nije trebalo da prođe mnogo vremena da Opel postane najveći svetski proizvođač bicikala (1925.), a godinu dana kasnije, sa proizvodne linije sišao je milioniti bicikl.

Preispitivanje 1930-ih godina: Opel prodaje posao sa biciklima

Milioniti primerak iz 1926.
Međutim, u godinama koje su usledile, kompanija je morala da se izbori sa nekim teškoćama. Nakon smrti Opelovih sinova, Karla i Hajnriha, 1927. odnosno 1928. godine, braća Vilhelm i Fric su se suočili sa finansijskim teškoćama. S obzirom na to da nisu imali novca za renoviranje proizvodnog pogona, koji je uvek radio punim kapacitetom, Vilhelm i Fric Opel su se okrenuli ka potencijalnom kupcu.

Ponuda General Motorsa, najvećeg svetskog proizvođača automobila, došla je u pravi momenat. Septembra 1929, I. J. Rojter je postao prvi Amerikanac imenovan za generalnog direktora Opela, dok su braća Vilhelm i Fric postavljeni na mesta članova nadzornog odbora. Samo mesec dana kasnije, 29. oktobra, prodaja se pokazala kao izuzetno mudra odluka.

Slom Njujorške berze na Vol Stritu, poznat kao „Crni utorak“, oterao je bezbroj kompanija u bankrot.
Proizvodna traka za izradu bicikala iz 1927.
Višegodišnja ekonomska kriza nije mogla da naudi procvatu Opelove proizvodnje bicikala iz više razloga: najpre, GM-ova filijala je u krizu ušla dobro opremljena; drugo, nakon ekonomske krize, potražnja za biciklima je je porasla; i treće, smanjen je broj nezaposlenih zbog preduzetih mera za povećanje zaposlenosti, tako da je sve više ljudi moglo sebi da priušti bicikl.

Međutim, prozvođači bicikala su već izvesno vreme na svom nišanu imali proizvodnju automobila. Da bi oslobodili što više svojih radnika za motorizaciju, kojoj su želeli da se posvete, Opelovi vlasnici su krajem 1936. odlučil da prodaju biznis proizvodnje bicikala kompaniji NSU.

Poslednji Opelov bicikl napravljen je 15. februara 1937, prekidajući na taj način tradiciju dugu više od 50 godina, nakon 2,6 miliona prodatih primeraka.

Povezivanje tradicije i inovativnosti: Ekološki prihvatljiv RAD e

Opel RAD e - dizajnerska studija elektrobicikla iz 2012.
Gotovo 75 godina kasnije, Opel se vraća svojim korenima. Ekološka dizajnerska studija, elektrobicikl RAD e, imala je svoju premijeru marta 2012. na Salonu automobila u Ženevi.

U godini kada je marka slavila 150 godina postojanja, inženjeri su bili inspirisani istorijskim vozilom, Opelovim motociklom Motoclub 500 iz 1928. Baš kao i kod te klasične mašine, ram "RAD-a e" je napravljen od presovanih čeličnih elementata.

Osim toga, stilski elementi dva Opelova putnička automobila takođe su pronašli svoje mesto u dizajnerskom jeziku koji krasi ovu biciklističku studiju: ram u obliku bumeranga bio je veoma sličan „anfas“ izgledu Ampere i Zafire Tourer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: