Kako je izgledao sovjetski Mercedes?

U periodu socijalizma, iz zemalja Istočnog bloka dolazili su mnogi automobili koji su, uz pojedine izuzetke, na zapadu uglavnom bili poptpuno nepoznati. Jedan od takvih modela je GAZ Čajka 13, luksuzna limuzina namenjana političkim rukovodiocima koja nije bila dostupna u slobodnoj prodaji.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.02.2016.

11:05

Kako je izgledao sovjetski Mercedes?

Iako "obični" kupci nisu bili u prilici da nabave ovaj automobil, Čajka 13 ipak je mogla da se iznajmi za venčanja i druge svečane prilike. Luksuzni sedan bio je pozicioniran ispod službene limuzine ZIL 11, a proizvodio se u nekoliko verzija, uključujući i kabriolet.
Čajku su koristili i pripadnici KGB-a, ali i dužnosnici pojedinih sovjetskih ambasada u svetu. Ostalo je zabeleženo da je Nikita Hruščov poklonio jedan primerak vođi kubanske revolucije, Fidelu Kastru.
Automobil čije ime u prevodu sa ruskog znači galeb, izrađivao se u periodu od 1959. do 1981. godine u zavodima GAZ u gradu Gorki (današnji Njižnji Novgorod), kao i u Rigi, glavnom gradu Letonije. Sa fabričkih traka ukupno je sišlo 3.179 primeraka, od čega su većina bile verzije sa 4 vrata i sedam sedišta a napravljen je i manji broj kabrioleta i vozila za specijalne namene (hitna pomoć i sl.).
Kada je reč o izgledu automobila, dizajn je bio inspirisan američkim modelom Packard Patrician. Za pogon je bio zadužen atmosferski 5.5 litarski V8 koji je isporučivao 195 ks (143kW) pri 4.400 o/min.
Za promenu brzina koriščen je trostepeni automatik, a brzine su se menjale pritiskom na dugme. Maksimalna brzina iznosila je 160 km/h dok je Čajka prosečno trošila 21 l benzina na 100 km.
Za sovjetsku automobilsku industriji ovaj automobil praktično je predstavljao ono što je za nemačku Mercedes S klase - luksuznu, veliku udobnu limuzinu sa najvišim tehnološkim standardima kada je reč o Istočnom bloku i tadašnjem periodu. Spoljašnjost je bila perpuna hormiranih detalja, dok u unutrašnjosti pažnju privlači drugi, sklopivi red sedišta.
GAZ Čajka 13 danas je veoma traženi klasik među istočnoevropskim modelima, a kolekcionari su spremni da za njega izdvoje i 50.000 evra.

Izvor: Worldcarfans.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: