Šta kontroliše saobraćajna policija u Iranu?

Dok kod nas policajci proveravaju da li smo vezali sigurnosni pojas, iranska policija ovlašćena je da u Teheranu oduzima automobile ženama vozačima koje budu uhvaćene za volanom sa loše pričvršćenim velom ili bez njega.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 03.09.2015.

14:33

Default images
YouTube Screenshot

Ovu naredbu objavio je u sredu šef teheranske policije, general Tejmur Hoseini.

"Ukoliko je žena koja vozi automobil neodgovarajuće pokrivena velom ili ga je skinula, njeno vozilo će biti zaplenjeno u skladu sa zakonom", rekao je Hoseini, a prenela iranska novinska agencija ISNA.

On je dodao da će žena svoj oduzeti automobil dobiti natrag tek kad joj sud izda nalog za njegov povraćaj.

Nošenje vela u javnosti je obavezno za sve žene u Iranu od Islamske revolucije 1979. godine. Poslednjih decenija je, međutim, došlo do ublažavanja propisa o oblačenju žena pa se mnoge pripadnice lepšeg pola u Teheranu oblače na način koji je daleko od onog koji je zastupljen u drugim muslimanskim zemljama poput Saudijske Arabije.

"Nažalost, neke ulice Teherana sada liče na modne salone", izjavio je najviši iranski sudski zvaničnik, ajatolah Sadeg Laridžani, ističući da je "do takve situacije dovela preterana tolerancija".

Sudeći prema videu koji je snimljen na jednoj raskrsnici u Teheranu, neprikladno odevene žene su najmanji saobraćajni problem u tom gradu: U diskriminaciji žena prednjači Saudijska Arabija koja pripadnicama lepšeg pola uopšte ne dozvoljava da upravljaju automobilima.

Izvor: B92, Tanjug

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: