Od 19. aprila stroža kontrola uvoza polovnjaka

Izmenjeni pravilnik koji predviđa strožu kontrolu prilikom uvoza polovnih vozila u Srbiju počeće da se primenjuje u subotu 19. aprila, najavila je Agencija za bezbednost saobraćaja. Kontrolisanje vozila vršiće šest ovlašćenih organizacija na više od 300 ispitnih mesta u Srbiji.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 18.04.2014.

12:54

Default images

Izmene i dopune u najvećoj meri se odnose na početak primene dela pravilnika koji se tiče kontrolisanja motornih i priključnih vozila koja se uvoze kao već korišćena, sa ciljem "stvaranja uslova za kvalitetniju tehničku kontrolu, kao i kontrolu verodostojnosti prateće dokumentacije vozila, da bi se kao rezultat dobilo bezbednije vozilo na putevima Srbije i tačni tehnički podaci o samom vozilu".

Tačnost svih tehničkih podataka o vozilu, koji su često bili i predmet zloupotrebe, pre svega radi umanjivanja dažbina prilikom registracije vozila, predstavlja jedan od važnih razloga za početak primene tog pravilnika.

Na sajtu Agencije biće blagovremeno objavljene informacije o potrebnoj dokumentaciji i načinu sprovođenja postupka kontrolisanja vozila, zatim uplatni računi za troškove sa iznosima, kao i adrese ispitnih mesta.

Reč je o Pravilniku o izmenama i dopunama Pravilnika o ispitivanju vozila u pogledu kontrolisanja vozila koja se uvoze kao upotrebljavana, koji je Ministarstvo saobraćaja objavilo 11. aprila.
Agencija za bezbednost saobraćaja pripremila je odgovarajuću proceduru za ovu aktivnost trudeći se da budućim uvoznicima polovnih vozila omogući brzu i efikasnu uslugu. Procedura počinje postupkom carinjenja, tako što će radnici Uprave carina omogućiti uvoznicima da prilikom smeštaja pod carinski nadzor preuzmu vozila radi predmetnog kontrolisanja.

Uvoznik zatim dovozi vozilo na ispitno mesto uz popunjen zahtev i potrebne dokaze o uplatama kao i sa originalnom saobraćajnom dozvolom, koja će nakon kontrole biti vraćena. Ovlašćena organizacija o izvršenom kontrolisanju sačinjava zapisnik, a na osnovu toga Agenciji za bezbednost saobraćaja dostavlja izveštaj o kontrolisanju.

Na osnovu pozitivnog izveštaja Agencija za bezbednost saobraćaja izdaje Uverenje o ispitivanju (kontrolisanju) vozila koja se uvoze kao polovna, što se koristi u daljem postupku carinjenja odnosno registracije vozila.
Svi postupci započeti pred carinskim organima zaključno sa 18.04.2014. biće sprovedeni po procedurama koje su važile do objavljivanja pravilnika odnosno ta vozila neće biti podvrgnuta postupku kontrolisanja vozila.

Agencija za bezbednost saobraćaja navodi da je sa Ministarstvom finansija - Upravom carina, Ministarstvom saobraćaja, kao i sa Ministarstvom unutrašnjih poslova postigla punu koordinaciju potrebnih aktivnosti kako bi početak primene tog pravilnika prošao nesmetano.

Agencija je prvobitno predložila Ministarstvu saobraćaja odlaganje primene pravilnika, prvenstveno zbog utvrđivanja metodologije rada prilikom kontrolisanja vozila i obuke ljudi koji bi to obavljali, ali su ovlašćene institucije za ispitivanje vozila izrazile spremnost da odmah započnu taj proces, navedeno je u saopštenju.

Izvor: B92, Tanjug

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: