Subota, 23.05.2015.

09:30

Test: Michelin CrossClimate - guma za sva godišnja doba

Izvor: B92

Test: Michelin CrossClimate - guma za sva godišnja doba IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

50 Komentari

Sortiraj po:

Djura

pre 5 godina

Vozim Hondu Cici 1.8 i montirao sam CrossClimate 205/R16. Do sada sam presao preko 36.000 km gradske voznje za manje od dve godine sa njima i mislim da ce ''gurati '' mozda do 50k. Istorsena je toliko da je i sada u normama koje propisuje zakon. Fenomenalna jednom recju po suvom i mokrom putu sigurna, udobna, tiha. Naravno nije za Kopaonik u jeku zimske sezona. Bolju gumu nikad nisam vozio. Nema dileme da li cu je staviti opet. Ako bi trebalo da pomenem neki nedostatak to je da zbog sare koju ima, lako kupi kamencice u sebe. Predlog za sve sa foruma: Prvo probajte pa onda komentarisite!

RADE

pre 6 godina

Zasto lazemo i sebe i druge. Nikad losilju gumu nisam kupio .Vozim ih na audi A4 2012 godiste .Zimi su kao na felne , ABS ASR ESP sve pisti na snegu .Pri naglim vecin brzinama ne mozete da ga smirite na putu.

Daniel

pre 7 godina

Kupio gume prije dva mjeseca 195/65 r15,prezadovoljan sam,pa cak i da su lose po zimi vrijede svakog evra,bolje su po ljeti od 99% ovih ljetnih guma sto se kod nas prodaju.

Nesha

pre 7 godina

A jao,citam ove pametne komentare... kupio i namontirao ove gume na Superba , izuzetne,udobne,tihe,manja potrosnja,precizne,po kisi kao po suvom,vrhunsko prijanjanje,presao oko 20.000 km. Jedva cekam da ih probam po snegu. Najbolje performanse i daju zimi...7

Aca

pre 8 godina

Interesantno toliko komentara da je ovo samo jos jedan all season, a zapravo propustaju glavni deo da je ovo LETNJA all season guma. Dakle ono sto kod all season nije valjalo je ovde najveci kvalitet gume, ovo je letnja guma koja sme da se vozi zimi! Naravno da nece da kopa kao zimska po snegu, ali hoce dovoljno za 99% vozaca... dakle ovo jeste ogroman napredak, nije uopste uporedivo sa sadasnjim all season zimskim gumama koje ustvari imaju krs performanse leti, a teek malo bolje zimi.
(Dusan, 5. jun 2015 22:50)

Da li ti veruješ u ovo što si napisao?
Ja iskreno ne. Mislim da je samo jak marketing u pitanju.
Vreme će pokazati.

Kiza

pre 8 godina

Nije mi jasno zasto uopste pisete o automobilizmu. Niko nigde da pomene
pobedu Porsea na trci 24 casa Le Mana.

Redakcija:

Poštovani,

O događajima u automoto sportu možete čitati u sportskoj sekciji sajta B92:
http://www.b92.net/sport/automoto/

Pozdrav

Dusan

pre 8 godina

Interesantno toliko komentara da je ovo samo jos jedan all season, a zapravo propustaju glavni deo da je ovo LETNJA all season guma. Dakle ono sto kod all season nije valjalo je ovde najveci kvalitet gume, ovo je letnja guma koja sme da se vozi zimi! Naravno da nece da kopa kao zimska po snegu, ali hoce dovoljno za 99% vozaca... dakle ovo jeste ogroman napredak, nije uopste uporedivo sa sadasnjim all season zimskim gumama koje ustvari imaju krs performanse leti, a teek malo bolje zimi.

e

pre 8 godina

@ miki,23.maj 2015.12:35
Za tvoju informaciju na sajtu beoguma.rs možeš naći cene ovih guma koje se prodaju sa prevozom na adresu koju ti odabereš.Ja sam zainteresovan za 205/55/R16 91V i tamo sam našao gumu,CrossClimate juče je bila 12723,60 Din/kom. Letnja istog proizvođača Energy Saver + cena joj je bila 11772,90 Din/kom.Obe ove gume su pravljene sa tehnologijom posle 2012 i imaju najbolji index iskorišćenja.

Vlada

pre 8 godina

Koristio sam ranije all sesaon gumu i nisam baš bio srećann sa njima. Imao sam i Dunlop i Bridgestn all sesaon gumu pre mnogo godina (znači ne tigar i trayal), i kad ih kupim prve sezone bude ok i leti i zimi, a druge sezone su mi se Dunlopice leti ponašale kao zimske gume, tj baš loše, a zimi sam se zaglavljivao u prvom snegu. Bridgestonke su bile malo bolje jer su i druge sezone kako ako išle po snegu ali su u drugoj letnjoj sezoni bile havarija bučne i strašno loše po kiši.

Neka hvala. Dva seta su zakon, ako imate gde da ih držite i ako imate 8 felni.

e

pre 8 godina

Bez želje da reklamiram ovu ili onu kompaniju ovih dana pratim razne proizvođače auto guma. Našao sam i ove CrossClimate gume.Naravno običe letnje gume novije generacije koje se proizvode posle 2012. god. imaju neuporedivo bolje karakteristike po potrošnji goriva,držanje pravca i buke vozila.Gume su kvalifikovane od "A" do "G" stim da je A" najekonomičnija i najbolje drži pravac. Buka u toku vožnje kod novih kao i kod starih ide od 67-71dB. Koliko sam primetio optimalno index "A" za potrošnju i držanje pravca poseduju, kao i najmanji index buke 67dB poseduju neke vrste Dunlopa i Goodyer-a.Sve zimske gume imaju dosta lošije indekse sem Mishelina CrossClimata čiji index energ. efikasnosti je "C" a držanj pravca je pod "A". što je zaista sjajno. Letnje Mishelin guma "Energy Saver +" raznih profila imaju indexe "B", "A" i 70dB što je za sve ostale proizvođače za sada nedostižno. Ovo znam jer trebao bih još ovog leta kupiti nove gume.

caki_vonteego

pre 8 godina

@ Mladen, 24. maj 2015 18:46)
Druze malo si pobrkao loncice, Michelin drzi 40% Evropskog trzista automobilskih guma i 20 i kusur Svetskog... da ne pominjem da dominiraju u industrijskom programu kao i u proizvodnji avio guma... drugo u prvoj ugradnji Primacy Hp sada vec Primacy 3 ide na modele sto su Bmw 5, Audi A6, Opel Insignia i drugi...tako da ostavi ti tvoju pricu da je Michelin treci za neku drugu priliku ;) Da dodam da Pilot Super Sport iskljicivo ide na super automobile kao sto su Ferrari i Porche...

zoka

pre 8 godina

Nekada GoodYear 4vector,a danas Sava Adapto-za normalnog vozaca zavrsava sve i zimi i leti.Ko ne veruje,neka procita nezavisne testove.A ovo bi trebalo da je jos bolje,nadam se...50 eura godisnje u dzepu za nesto zanimljivije od vulkanizera...

Nebojša

pre 8 godina

Ja sam montiranje guma u Loznici platio 1200 dinara, tako da mi stvarno nije jasno kako su nekima ovde vulkanizeri uspeju da uzmu 40 evra. Pritom mislim da ova guma ne može da zameni letnju.

Mladen

pre 8 godina

Ocigledno da im je losa prodaja u visim segmentima, pa sad pokusavaju da povecaju prodaju nudeci model ljudima sa skromnijim budzetom a po visoj ceni.
Naime Michelinove gume nisu u prvih 3 ni letnje (Goodyear, Continetal i Pirelli tu dominiraju), a bogami ni zimske (Continental, Goodyear i Nokian dominiraju).
Jedino u ultra performance kategoriji (i to 19 inca i jace) imaju Pilot koja je sjajna guma i to je to.

misa

pre 8 godina

Kako nije bolji za kućni budžet!? Sem ukoliko nisi vlasnik servisa pa ti zamena dođe za dž... Za jednu normalnu, kulturnu vožnju po propisima tokom cele godine fino rešenje, za izvlačenje krajnjih limita guma možda nije najsrećnije rešenje. (Odlomak iz lektire..., 24. maj 2015 10:25)
meni su moje zimske gume na jeftinim celicnim felnama, drzim ih kod rodjaka u garazi i sam zamenim tockove, koliko za to naplacuju vulkanizeri

Vozač

pre 8 godina

Razmišljam da pređem na univerzalne. Znam da nisu dobre kao posebno letnje i posebno zimske, ali 50 evra godišnje vulkanizeru za zamenu je stvarno mnogo.Pogotovo što mi ni jedne gume ne izguraju ni garanciju, pre nego ime neka udarna rupa, ekser, parče armature, pa čak i bačena štrikaća igla dođu glave.

Replay

pre 8 godina

Ko ne prelazi preko 10 000 km, dva seta su glupost. Kod nas ionako traje 5 meseci zima, bolje kupiti Mischelin Alpine 5 i voziti dok se ne potrose. E kad se prelaze vece kilometraze, onda treba imati dva seta.

Ja

pre 8 godina

Nista novo i obican EPP. Naime i do danas si mogao uzeti:
All seasons koja ima bolja svojstva leti dakle razvijena iz letne gume recimo Pirelli
ili
All seasons koji ima bolja svojstva zimi dakle razvijena iz zimske gume recimo GoodYear
NI JEDNA od tih All seasons nije bolja od najboljh zimskih ili letnih
ALI je sasvim OK za normalnu ne profesionalnu upotrebu za voznju od tocke A do tocke B
Posto se All Seasons gume koriste celo leto i trose tesko dolazi do starenja gume i propadanja karakteristika kao sto je slucaj kod koriscenja 2 seta a provereno je 5-6g stara zimska/letna LOSIJA od NOVE All seasons

Ja osobno koristim All seasons oko 10g na gradskim kolima i namjenske dakle zimske i letne na kolima koja prave puno km ne vezano na situaciju

opusteno

pre 8 godina

Ali ne kapiram poentu, ako je teras citave godine onda je logicno da ce se "istrositi" duplo brze od dva seta koja koristis grubo receno po sest meseci (sigurno nisu mnogo zdrzljivije od klasicnih, ako uopste jesu) , tako da mu dodje na isto sto se budzeta tice... Jedino sto se tice skladistenja i zamene, ali ne verujem da je to neki osetniji trosak za nekoga ko moze sebi da priusti kupovinu miselin guma. Ali ok, to je verovatno ona filozofija "sipas i ne mislis", namontiras ih i miran si par desetina hiljada km, mada mislim da za svakog vozaca predstavlja zadovoljstvo da s vremena na vreme cacne nesto oko auto, barem meni jesti. U svakom slucaju interesantna stvarcica...

Odlomak iz lektire...

pre 8 godina

A buka prilikom kotrljanja, potrošnja goriva i same gume?
Nikada all-in-one nije bio bolji u nečemu od bilo koje specijalizovane stvari...
(praksa, 23. maj 2015 14:21)

Kako nije bolji za kućni budžet!? Sem ukoliko nisi vlasnik servisa pa ti zamena dođe za dž... Za jednu normalnu, kulturnu vožnju po propisima tokom cele godine fino rešenje, za izvlačenje krajnjih limita guma možda nije najsrećnije rešenje.

Marko

pre 8 godina

Ovo ie odlicno resenje za umerenu klimu gde skoro nema snega, ali ima dosta kise. Doticne gume su za trzista poput britanskog i holandskog idealne, dok je za kontinentalni deo severnih drzava prava zimska guma daleko bolji izbor. Za Srbiju je takodje dobra (osim za planinske delove), pod uslovom da se na julskim vrucinama ne trosi previse.

ino manijak

pre 8 godina

Ja odavno imam na mom autu GTR 206 SW gume PIRELLI 175/60 R 15 (precnik 591 mm), tihe su ko da vozim po spec-asfaltu, a zvanicno su ZIMSKE. Sledece za leto bice 185/55 R 15 ciji je precnik 584.5 mm, takodje iste marke PIRELLI W190 Snowcontrol Serie III.
Inace su sve marke guma za ZIMU dimenzija 195/65 R 15 (precnika 634.5 mm) daleko su najjeftinije u HU, napr. Goodyear UG 9 195/65 R 15 kostaju svega 15.991 HUF, oko 53 eura (6600 din.)

vozac

pre 8 godina

Dobra vest ...za sve osim dilera guma i servisa koji od zamena zive ta dva meseca.Prelazim godisnje 10.000 po Bg i na sneg sam izasao tacno 3 puta ove godine...

Ivan

pre 8 godina

Poslednjih 6 godina Michelin nas ubeđuje kako je najbolje imati dva seta guma, letnje i zimske. I kako su gume za sve sezone veoma loše rešenje. I sad odjednom naprave gumu koja može za sve sezone i kako je ona bolja od dva seta guma. Ispadosmo svi budale koji smo kupili po dva seta. A ovaj Michelin Cross climate je za mene zimska guma, a to najbolje potvrđuje izgled gazećeg sloja koji je isti kao dezen Alpin 5.
Hoću sad da mi Michelin prihvati moja dva seta guma i u zamenu pokloni jedan set Cross climate-a , jedino tako ću prihvatiti njihovu novu priču. Toliko.

Vladimir

pre 8 godina

Iskren da budem te gume za sve sezone su mi oduvek delovale kao marketing,zimska i letnja guma mora da imaju različit raspored šara,letnja mora da ima kanale za odvod vode,dok zimska ima poprečne šare,da bi grip u snegu bio bolji,tako da napraviti kompromis je veoma tesko.Inače,zimske gume se očajno ponašaju pri vožnji po vodi,isključivo su za voznju po snegu,za ostale slucajeve tri puta bolja letnja guma.Takodje i sastav gume je različit,zbog temperature,i tu je teško napraviti kompromis,tj.gumu koja će da ima dobre karakteriatike i na plus 40 i na minus 20.

I još nešto,kod nas vlada mišljenje da oznaka na gumama M+S znači mokro plus suvo,tj guma za sve sezone.Oznaka M+S označava Mud and snow,ili za blato i sneg i to je zimska guma,a ne za sve sezone.A i koji to proizvodjač na Srpskom stavlja oznake na gumama.

Joca 011

pre 8 godina

Ovako, kako nas sada zakon obavezuje da imamo zimske gume a ne obavezuje nas na letnje gume, čini mi se da kod nas većina vozača vozi zimske gume cele godine. Logično ponašanje za sve one koji nemaju para za osam skupih guma + za njihovu sezonsku promenu (40e godišnje, što je 200-300e za životni vek kompleta guma, i to samo ako se prelazi veća kilometraža godišnje). Ko prelazi npr. svega 5000 km godišnje njemu osam guma ostare (rok dobrote gume je pet godina) a ne stignu da se potroše, i treba da ih baci. Tako da – bravo, ovakva guma je pravi potez.
.

vlajce 330ci

pre 8 godina

Ova guma ne moze da zameni zimsku gumu u potpunosti, dobra je za ravno gde nema mnogo snega cena za 205 60 16XL 100 evra za francusko trziste.

praksa

pre 8 godina

A buka prilikom kotrljanja, potrošnja goriva i same gume?
Nikada all-in-one nije bio bolji u nečemu od bilo koje specijalizovane stvari...

Kol

pre 8 godina

Odlicna ideja, mada mislim da dosta zavisi i od kvaliteta puta jedno je ovo na svajcarskim putevima ili nemackim a sasvim drugo na nasim, tako da ko moze ipak je bolje imati 2 kompleta za svaki slucaj!

Cobe

pre 8 godina

Sudeci po testovima, alternativa, koja je prigodna za nase uslove. Narocito je ovo slucaj u gradu, BG zadnjih par godina sastavi jedva 10ak dana snega...
Malo ce vukanizeri negodovati, jer gube musterije (dva puta godisnje montaza/ demontaza), ali racionalni vozaci ce umeti da prepoznaju dobre strane ove opcije. Imam visegodisnje dobro iskustvo sa Sava Adapto gumama, ovo moze da bude logican nastavak.

Mozda da kupim naocare ??

pre 8 godina

citat:"Najbolji rezultat postigli smo sa CrossClimate penumatikom, oko metar kraći nego sa letnjom gumom"
Iza imate sliku gde je summet tyre u crvenom, a crossclimat u zutom, JASNO SE VIDI da je crveni trag KRACI od zutog!!!

mup

pre 8 godina

Nekada su Tigar i Trajal pravili slicne letnje gume. Sa takvim gumama sam vozio cele godine, a kad dodje zima penjao se na Kopaonik bez lanaca i problema. Onda su se proizvodjaci dosetili da nam dva puta prodaju istu pricu i letnji dezen projektovali tako da na ste na snegu potpuno bespomocni. Maltretiranje sa zamenama i skladistenjem sam resio tako sto vozim na M+S gumama, zbog cega nisam srecan, pa ovu Miselinovu gumu iskreno pozdravljam.

vozac

pre 8 godina

Dobra vest ...za sve osim dilera guma i servisa koji od zamena zive ta dva meseca.Prelazim godisnje 10.000 po Bg i na sneg sam izasao tacno 3 puta ove godine...

Vladimir

pre 8 godina

Iskren da budem te gume za sve sezone su mi oduvek delovale kao marketing,zimska i letnja guma mora da imaju različit raspored šara,letnja mora da ima kanale za odvod vode,dok zimska ima poprečne šare,da bi grip u snegu bio bolji,tako da napraviti kompromis je veoma tesko.Inače,zimske gume se očajno ponašaju pri vožnji po vodi,isključivo su za voznju po snegu,za ostale slucajeve tri puta bolja letnja guma.Takodje i sastav gume je različit,zbog temperature,i tu je teško napraviti kompromis,tj.gumu koja će da ima dobre karakteriatike i na plus 40 i na minus 20.

I još nešto,kod nas vlada mišljenje da oznaka na gumama M+S znači mokro plus suvo,tj guma za sve sezone.Oznaka M+S označava Mud and snow,ili za blato i sneg i to je zimska guma,a ne za sve sezone.A i koji to proizvodjač na Srpskom stavlja oznake na gumama.

praksa

pre 8 godina

A buka prilikom kotrljanja, potrošnja goriva i same gume?
Nikada all-in-one nije bio bolji u nečemu od bilo koje specijalizovane stvari...

mup

pre 8 godina

Nekada su Tigar i Trajal pravili slicne letnje gume. Sa takvim gumama sam vozio cele godine, a kad dodje zima penjao se na Kopaonik bez lanaca i problema. Onda su se proizvodjaci dosetili da nam dva puta prodaju istu pricu i letnji dezen projektovali tako da na ste na snegu potpuno bespomocni. Maltretiranje sa zamenama i skladistenjem sam resio tako sto vozim na M+S gumama, zbog cega nisam srecan, pa ovu Miselinovu gumu iskreno pozdravljam.

Joca 011

pre 8 godina

Ovako, kako nas sada zakon obavezuje da imamo zimske gume a ne obavezuje nas na letnje gume, čini mi se da kod nas većina vozača vozi zimske gume cele godine. Logično ponašanje za sve one koji nemaju para za osam skupih guma + za njihovu sezonsku promenu (40e godišnje, što je 200-300e za životni vek kompleta guma, i to samo ako se prelazi veća kilometraža godišnje). Ko prelazi npr. svega 5000 km godišnje njemu osam guma ostare (rok dobrote gume je pet godina) a ne stignu da se potroše, i treba da ih baci. Tako da – bravo, ovakva guma je pravi potez.
.

Mozda da kupim naocare ??

pre 8 godina

citat:"Najbolji rezultat postigli smo sa CrossClimate penumatikom, oko metar kraći nego sa letnjom gumom"
Iza imate sliku gde je summet tyre u crvenom, a crossclimat u zutom, JASNO SE VIDI da je crveni trag KRACI od zutog!!!

Odlomak iz lektire...

pre 8 godina

A buka prilikom kotrljanja, potrošnja goriva i same gume?
Nikada all-in-one nije bio bolji u nečemu od bilo koje specijalizovane stvari...
(praksa, 23. maj 2015 14:21)

Kako nije bolji za kućni budžet!? Sem ukoliko nisi vlasnik servisa pa ti zamena dođe za dž... Za jednu normalnu, kulturnu vožnju po propisima tokom cele godine fino rešenje, za izvlačenje krajnjih limita guma možda nije najsrećnije rešenje.

Cobe

pre 8 godina

Sudeci po testovima, alternativa, koja je prigodna za nase uslove. Narocito je ovo slucaj u gradu, BG zadnjih par godina sastavi jedva 10ak dana snega...
Malo ce vukanizeri negodovati, jer gube musterije (dva puta godisnje montaza/ demontaza), ali racionalni vozaci ce umeti da prepoznaju dobre strane ove opcije. Imam visegodisnje dobro iskustvo sa Sava Adapto gumama, ovo moze da bude logican nastavak.

opusteno

pre 8 godina

Ali ne kapiram poentu, ako je teras citave godine onda je logicno da ce se "istrositi" duplo brze od dva seta koja koristis grubo receno po sest meseci (sigurno nisu mnogo zdrzljivije od klasicnih, ako uopste jesu) , tako da mu dodje na isto sto se budzeta tice... Jedino sto se tice skladistenja i zamene, ali ne verujem da je to neki osetniji trosak za nekoga ko moze sebi da priusti kupovinu miselin guma. Ali ok, to je verovatno ona filozofija "sipas i ne mislis", namontiras ih i miran si par desetina hiljada km, mada mislim da za svakog vozaca predstavlja zadovoljstvo da s vremena na vreme cacne nesto oko auto, barem meni jesti. U svakom slucaju interesantna stvarcica...

Marko

pre 8 godina

Ovo ie odlicno resenje za umerenu klimu gde skoro nema snega, ali ima dosta kise. Doticne gume su za trzista poput britanskog i holandskog idealne, dok je za kontinentalni deo severnih drzava prava zimska guma daleko bolji izbor. Za Srbiju je takodje dobra (osim za planinske delove), pod uslovom da se na julskim vrucinama ne trosi previse.

vlajce 330ci

pre 8 godina

Ova guma ne moze da zameni zimsku gumu u potpunosti, dobra je za ravno gde nema mnogo snega cena za 205 60 16XL 100 evra za francusko trziste.

Ivan

pre 8 godina

Poslednjih 6 godina Michelin nas ubeđuje kako je najbolje imati dva seta guma, letnje i zimske. I kako su gume za sve sezone veoma loše rešenje. I sad odjednom naprave gumu koja može za sve sezone i kako je ona bolja od dva seta guma. Ispadosmo svi budale koji smo kupili po dva seta. A ovaj Michelin Cross climate je za mene zimska guma, a to najbolje potvrđuje izgled gazećeg sloja koji je isti kao dezen Alpin 5.
Hoću sad da mi Michelin prihvati moja dva seta guma i u zamenu pokloni jedan set Cross climate-a , jedino tako ću prihvatiti njihovu novu priču. Toliko.

Replay

pre 8 godina

Ko ne prelazi preko 10 000 km, dva seta su glupost. Kod nas ionako traje 5 meseci zima, bolje kupiti Mischelin Alpine 5 i voziti dok se ne potrose. E kad se prelaze vece kilometraze, onda treba imati dva seta.

misa

pre 8 godina

Kako nije bolji za kućni budžet!? Sem ukoliko nisi vlasnik servisa pa ti zamena dođe za dž... Za jednu normalnu, kulturnu vožnju po propisima tokom cele godine fino rešenje, za izvlačenje krajnjih limita guma možda nije najsrećnije rešenje. (Odlomak iz lektire..., 24. maj 2015 10:25)
meni su moje zimske gume na jeftinim celicnim felnama, drzim ih kod rodjaka u garazi i sam zamenim tockove, koliko za to naplacuju vulkanizeri

Vozač

pre 8 godina

Razmišljam da pređem na univerzalne. Znam da nisu dobre kao posebno letnje i posebno zimske, ali 50 evra godišnje vulkanizeru za zamenu je stvarno mnogo.Pogotovo što mi ni jedne gume ne izguraju ni garanciju, pre nego ime neka udarna rupa, ekser, parče armature, pa čak i bačena štrikaća igla dođu glave.

zoka

pre 8 godina

Nekada GoodYear 4vector,a danas Sava Adapto-za normalnog vozaca zavrsava sve i zimi i leti.Ko ne veruje,neka procita nezavisne testove.A ovo bi trebalo da je jos bolje,nadam se...50 eura godisnje u dzepu za nesto zanimljivije od vulkanizera...

caki_vonteego

pre 8 godina

@ Mladen, 24. maj 2015 18:46)
Druze malo si pobrkao loncice, Michelin drzi 40% Evropskog trzista automobilskih guma i 20 i kusur Svetskog... da ne pominjem da dominiraju u industrijskom programu kao i u proizvodnji avio guma... drugo u prvoj ugradnji Primacy Hp sada vec Primacy 3 ide na modele sto su Bmw 5, Audi A6, Opel Insignia i drugi...tako da ostavi ti tvoju pricu da je Michelin treci za neku drugu priliku ;) Da dodam da Pilot Super Sport iskljicivo ide na super automobile kao sto su Ferrari i Porche...

Dusan

pre 8 godina

Interesantno toliko komentara da je ovo samo jos jedan all season, a zapravo propustaju glavni deo da je ovo LETNJA all season guma. Dakle ono sto kod all season nije valjalo je ovde najveci kvalitet gume, ovo je letnja guma koja sme da se vozi zimi! Naravno da nece da kopa kao zimska po snegu, ali hoce dovoljno za 99% vozaca... dakle ovo jeste ogroman napredak, nije uopste uporedivo sa sadasnjim all season zimskim gumama koje ustvari imaju krs performanse leti, a teek malo bolje zimi.

Ja

pre 8 godina

Nista novo i obican EPP. Naime i do danas si mogao uzeti:
All seasons koja ima bolja svojstva leti dakle razvijena iz letne gume recimo Pirelli
ili
All seasons koji ima bolja svojstva zimi dakle razvijena iz zimske gume recimo GoodYear
NI JEDNA od tih All seasons nije bolja od najboljh zimskih ili letnih
ALI je sasvim OK za normalnu ne profesionalnu upotrebu za voznju od tocke A do tocke B
Posto se All Seasons gume koriste celo leto i trose tesko dolazi do starenja gume i propadanja karakteristika kao sto je slucaj kod koriscenja 2 seta a provereno je 5-6g stara zimska/letna LOSIJA od NOVE All seasons

Ja osobno koristim All seasons oko 10g na gradskim kolima i namjenske dakle zimske i letne na kolima koja prave puno km ne vezano na situaciju

Kol

pre 8 godina

Odlicna ideja, mada mislim da dosta zavisi i od kvaliteta puta jedno je ovo na svajcarskim putevima ili nemackim a sasvim drugo na nasim, tako da ko moze ipak je bolje imati 2 kompleta za svaki slucaj!

Mladen

pre 8 godina

Ocigledno da im je losa prodaja u visim segmentima, pa sad pokusavaju da povecaju prodaju nudeci model ljudima sa skromnijim budzetom a po visoj ceni.
Naime Michelinove gume nisu u prvih 3 ni letnje (Goodyear, Continetal i Pirelli tu dominiraju), a bogami ni zimske (Continental, Goodyear i Nokian dominiraju).
Jedino u ultra performance kategoriji (i to 19 inca i jace) imaju Pilot koja je sjajna guma i to je to.

e

pre 8 godina

@ miki,23.maj 2015.12:35
Za tvoju informaciju na sajtu beoguma.rs možeš naći cene ovih guma koje se prodaju sa prevozom na adresu koju ti odabereš.Ja sam zainteresovan za 205/55/R16 91V i tamo sam našao gumu,CrossClimate juče je bila 12723,60 Din/kom. Letnja istog proizvođača Energy Saver + cena joj je bila 11772,90 Din/kom.Obe ove gume su pravljene sa tehnologijom posle 2012 i imaju najbolji index iskorišćenja.

Nesha

pre 7 godina

A jao,citam ove pametne komentare... kupio i namontirao ove gume na Superba , izuzetne,udobne,tihe,manja potrosnja,precizne,po kisi kao po suvom,vrhunsko prijanjanje,presao oko 20.000 km. Jedva cekam da ih probam po snegu. Najbolje performanse i daju zimi...7

e

pre 8 godina

Bez želje da reklamiram ovu ili onu kompaniju ovih dana pratim razne proizvođače auto guma. Našao sam i ove CrossClimate gume.Naravno običe letnje gume novije generacije koje se proizvode posle 2012. god. imaju neuporedivo bolje karakteristike po potrošnji goriva,držanje pravca i buke vozila.Gume su kvalifikovane od "A" do "G" stim da je A" najekonomičnija i najbolje drži pravac. Buka u toku vožnje kod novih kao i kod starih ide od 67-71dB. Koliko sam primetio optimalno index "A" za potrošnju i držanje pravca poseduju, kao i najmanji index buke 67dB poseduju neke vrste Dunlopa i Goodyer-a.Sve zimske gume imaju dosta lošije indekse sem Mishelina CrossClimata čiji index energ. efikasnosti je "C" a držanj pravca je pod "A". što je zaista sjajno. Letnje Mishelin guma "Energy Saver +" raznih profila imaju indexe "B", "A" i 70dB što je za sve ostale proizvođače za sada nedostižno. Ovo znam jer trebao bih još ovog leta kupiti nove gume.

Nebojša

pre 8 godina

Ja sam montiranje guma u Loznici platio 1200 dinara, tako da mi stvarno nije jasno kako su nekima ovde vulkanizeri uspeju da uzmu 40 evra. Pritom mislim da ova guma ne može da zameni letnju.

Vlada

pre 8 godina

Koristio sam ranije all sesaon gumu i nisam baš bio srećann sa njima. Imao sam i Dunlop i Bridgestn all sesaon gumu pre mnogo godina (znači ne tigar i trayal), i kad ih kupim prve sezone bude ok i leti i zimi, a druge sezone su mi se Dunlopice leti ponašale kao zimske gume, tj baš loše, a zimi sam se zaglavljivao u prvom snegu. Bridgestonke su bile malo bolje jer su i druge sezone kako ako išle po snegu ali su u drugoj letnjoj sezoni bile havarija bučne i strašno loše po kiši.

Neka hvala. Dva seta su zakon, ako imate gde da ih držite i ako imate 8 felni.

Daniel

pre 7 godina

Kupio gume prije dva mjeseca 195/65 r15,prezadovoljan sam,pa cak i da su lose po zimi vrijede svakog evra,bolje su po ljeti od 99% ovih ljetnih guma sto se kod nas prodaju.

Djura

pre 5 godina

Vozim Hondu Cici 1.8 i montirao sam CrossClimate 205/R16. Do sada sam presao preko 36.000 km gradske voznje za manje od dve godine sa njima i mislim da ce ''gurati '' mozda do 50k. Istorsena je toliko da je i sada u normama koje propisuje zakon. Fenomenalna jednom recju po suvom i mokrom putu sigurna, udobna, tiha. Naravno nije za Kopaonik u jeku zimske sezona. Bolju gumu nikad nisam vozio. Nema dileme da li cu je staviti opet. Ako bi trebalo da pomenem neki nedostatak to je da zbog sare koju ima, lako kupi kamencice u sebe. Predlog za sve sa foruma: Prvo probajte pa onda komentarisite!

Kiza

pre 8 godina

Nije mi jasno zasto uopste pisete o automobilizmu. Niko nigde da pomene
pobedu Porsea na trci 24 casa Le Mana.

Redakcija:

Poštovani,

O događajima u automoto sportu možete čitati u sportskoj sekciji sajta B92:
http://www.b92.net/sport/automoto/

Pozdrav

ino manijak

pre 8 godina

Ja odavno imam na mom autu GTR 206 SW gume PIRELLI 175/60 R 15 (precnik 591 mm), tihe su ko da vozim po spec-asfaltu, a zvanicno su ZIMSKE. Sledece za leto bice 185/55 R 15 ciji je precnik 584.5 mm, takodje iste marke PIRELLI W190 Snowcontrol Serie III.
Inace su sve marke guma za ZIMU dimenzija 195/65 R 15 (precnika 634.5 mm) daleko su najjeftinije u HU, napr. Goodyear UG 9 195/65 R 15 kostaju svega 15.991 HUF, oko 53 eura (6600 din.)

Aca

pre 8 godina

Interesantno toliko komentara da je ovo samo jos jedan all season, a zapravo propustaju glavni deo da je ovo LETNJA all season guma. Dakle ono sto kod all season nije valjalo je ovde najveci kvalitet gume, ovo je letnja guma koja sme da se vozi zimi! Naravno da nece da kopa kao zimska po snegu, ali hoce dovoljno za 99% vozaca... dakle ovo jeste ogroman napredak, nije uopste uporedivo sa sadasnjim all season zimskim gumama koje ustvari imaju krs performanse leti, a teek malo bolje zimi.
(Dusan, 5. jun 2015 22:50)

Da li ti veruješ u ovo što si napisao?
Ja iskreno ne. Mislim da je samo jak marketing u pitanju.
Vreme će pokazati.

RADE

pre 6 godina

Zasto lazemo i sebe i druge. Nikad losilju gumu nisam kupio .Vozim ih na audi A4 2012 godiste .Zimi su kao na felne , ABS ASR ESP sve pisti na snegu .Pri naglim vecin brzinama ne mozete da ga smirite na putu.

Ivan

pre 8 godina

Poslednjih 6 godina Michelin nas ubeđuje kako je najbolje imati dva seta guma, letnje i zimske. I kako su gume za sve sezone veoma loše rešenje. I sad odjednom naprave gumu koja može za sve sezone i kako je ona bolja od dva seta guma. Ispadosmo svi budale koji smo kupili po dva seta. A ovaj Michelin Cross climate je za mene zimska guma, a to najbolje potvrđuje izgled gazećeg sloja koji je isti kao dezen Alpin 5.
Hoću sad da mi Michelin prihvati moja dva seta guma i u zamenu pokloni jedan set Cross climate-a , jedino tako ću prihvatiti njihovu novu priču. Toliko.

Mladen

pre 8 godina

Ocigledno da im je losa prodaja u visim segmentima, pa sad pokusavaju da povecaju prodaju nudeci model ljudima sa skromnijim budzetom a po visoj ceni.
Naime Michelinove gume nisu u prvih 3 ni letnje (Goodyear, Continetal i Pirelli tu dominiraju), a bogami ni zimske (Continental, Goodyear i Nokian dominiraju).
Jedino u ultra performance kategoriji (i to 19 inca i jace) imaju Pilot koja je sjajna guma i to je to.

Aca

pre 8 godina

Interesantno toliko komentara da je ovo samo jos jedan all season, a zapravo propustaju glavni deo da je ovo LETNJA all season guma. Dakle ono sto kod all season nije valjalo je ovde najveci kvalitet gume, ovo je letnja guma koja sme da se vozi zimi! Naravno da nece da kopa kao zimska po snegu, ali hoce dovoljno za 99% vozaca... dakle ovo jeste ogroman napredak, nije uopste uporedivo sa sadasnjim all season zimskim gumama koje ustvari imaju krs performanse leti, a teek malo bolje zimi.
(Dusan, 5. jun 2015 22:50)

Da li ti veruješ u ovo što si napisao?
Ja iskreno ne. Mislim da je samo jak marketing u pitanju.
Vreme će pokazati.

ino manijak

pre 8 godina

Ja odavno imam na mom autu GTR 206 SW gume PIRELLI 175/60 R 15 (precnik 591 mm), tihe su ko da vozim po spec-asfaltu, a zvanicno su ZIMSKE. Sledece za leto bice 185/55 R 15 ciji je precnik 584.5 mm, takodje iste marke PIRELLI W190 Snowcontrol Serie III.
Inace su sve marke guma za ZIMU dimenzija 195/65 R 15 (precnika 634.5 mm) daleko su najjeftinije u HU, napr. Goodyear UG 9 195/65 R 15 kostaju svega 15.991 HUF, oko 53 eura (6600 din.)

praksa

pre 8 godina

A buka prilikom kotrljanja, potrošnja goriva i same gume?
Nikada all-in-one nije bio bolji u nečemu od bilo koje specijalizovane stvari...

Kol

pre 8 godina

Odlicna ideja, mada mislim da dosta zavisi i od kvaliteta puta jedno je ovo na svajcarskim putevima ili nemackim a sasvim drugo na nasim, tako da ko moze ipak je bolje imati 2 kompleta za svaki slucaj!

Vladimir

pre 8 godina

Iskren da budem te gume za sve sezone su mi oduvek delovale kao marketing,zimska i letnja guma mora da imaju različit raspored šara,letnja mora da ima kanale za odvod vode,dok zimska ima poprečne šare,da bi grip u snegu bio bolji,tako da napraviti kompromis je veoma tesko.Inače,zimske gume se očajno ponašaju pri vožnji po vodi,isključivo su za voznju po snegu,za ostale slucajeve tri puta bolja letnja guma.Takodje i sastav gume je različit,zbog temperature,i tu je teško napraviti kompromis,tj.gumu koja će da ima dobre karakteriatike i na plus 40 i na minus 20.

I još nešto,kod nas vlada mišljenje da oznaka na gumama M+S znači mokro plus suvo,tj guma za sve sezone.Oznaka M+S označava Mud and snow,ili za blato i sneg i to je zimska guma,a ne za sve sezone.A i koji to proizvodjač na Srpskom stavlja oznake na gumama.

mup

pre 8 godina

Nekada su Tigar i Trajal pravili slicne letnje gume. Sa takvim gumama sam vozio cele godine, a kad dodje zima penjao se na Kopaonik bez lanaca i problema. Onda su se proizvodjaci dosetili da nam dva puta prodaju istu pricu i letnji dezen projektovali tako da na ste na snegu potpuno bespomocni. Maltretiranje sa zamenama i skladistenjem sam resio tako sto vozim na M+S gumama, zbog cega nisam srecan, pa ovu Miselinovu gumu iskreno pozdravljam.

opusteno

pre 8 godina

Ali ne kapiram poentu, ako je teras citave godine onda je logicno da ce se "istrositi" duplo brze od dva seta koja koristis grubo receno po sest meseci (sigurno nisu mnogo zdrzljivije od klasicnih, ako uopste jesu) , tako da mu dodje na isto sto se budzeta tice... Jedino sto se tice skladistenja i zamene, ali ne verujem da je to neki osetniji trosak za nekoga ko moze sebi da priusti kupovinu miselin guma. Ali ok, to je verovatno ona filozofija "sipas i ne mislis", namontiras ih i miran si par desetina hiljada km, mada mislim da za svakog vozaca predstavlja zadovoljstvo da s vremena na vreme cacne nesto oko auto, barem meni jesti. U svakom slucaju interesantna stvarcica...

Nebojša

pre 8 godina

Ja sam montiranje guma u Loznici platio 1200 dinara, tako da mi stvarno nije jasno kako su nekima ovde vulkanizeri uspeju da uzmu 40 evra. Pritom mislim da ova guma ne može da zameni letnju.

RADE

pre 6 godina

Zasto lazemo i sebe i druge. Nikad losilju gumu nisam kupio .Vozim ih na audi A4 2012 godiste .Zimi su kao na felne , ABS ASR ESP sve pisti na snegu .Pri naglim vecin brzinama ne mozete da ga smirite na putu.

vozac

pre 8 godina

Dobra vest ...za sve osim dilera guma i servisa koji od zamena zive ta dva meseca.Prelazim godisnje 10.000 po Bg i na sneg sam izasao tacno 3 puta ove godine...

misa

pre 8 godina

Kako nije bolji za kućni budžet!? Sem ukoliko nisi vlasnik servisa pa ti zamena dođe za dž... Za jednu normalnu, kulturnu vožnju po propisima tokom cele godine fino rešenje, za izvlačenje krajnjih limita guma možda nije najsrećnije rešenje. (Odlomak iz lektire..., 24. maj 2015 10:25)
meni su moje zimske gume na jeftinim celicnim felnama, drzim ih kod rodjaka u garazi i sam zamenim tockove, koliko za to naplacuju vulkanizeri

Replay

pre 8 godina

Ko ne prelazi preko 10 000 km, dva seta su glupost. Kod nas ionako traje 5 meseci zima, bolje kupiti Mischelin Alpine 5 i voziti dok se ne potrose. E kad se prelaze vece kilometraze, onda treba imati dva seta.

vlajce 330ci

pre 8 godina

Ova guma ne moze da zameni zimsku gumu u potpunosti, dobra je za ravno gde nema mnogo snega cena za 205 60 16XL 100 evra za francusko trziste.

Joca 011

pre 8 godina

Ovako, kako nas sada zakon obavezuje da imamo zimske gume a ne obavezuje nas na letnje gume, čini mi se da kod nas većina vozača vozi zimske gume cele godine. Logično ponašanje za sve one koji nemaju para za osam skupih guma + za njihovu sezonsku promenu (40e godišnje, što je 200-300e za životni vek kompleta guma, i to samo ako se prelazi veća kilometraža godišnje). Ko prelazi npr. svega 5000 km godišnje njemu osam guma ostare (rok dobrote gume je pet godina) a ne stignu da se potroše, i treba da ih baci. Tako da – bravo, ovakva guma je pravi potez.
.

Odlomak iz lektire...

pre 8 godina

A buka prilikom kotrljanja, potrošnja goriva i same gume?
Nikada all-in-one nije bio bolji u nečemu od bilo koje specijalizovane stvari...
(praksa, 23. maj 2015 14:21)

Kako nije bolji za kućni budžet!? Sem ukoliko nisi vlasnik servisa pa ti zamena dođe za dž... Za jednu normalnu, kulturnu vožnju po propisima tokom cele godine fino rešenje, za izvlačenje krajnjih limita guma možda nije najsrećnije rešenje.

Vlada

pre 8 godina

Koristio sam ranije all sesaon gumu i nisam baš bio srećann sa njima. Imao sam i Dunlop i Bridgestn all sesaon gumu pre mnogo godina (znači ne tigar i trayal), i kad ih kupim prve sezone bude ok i leti i zimi, a druge sezone su mi se Dunlopice leti ponašale kao zimske gume, tj baš loše, a zimi sam se zaglavljivao u prvom snegu. Bridgestonke su bile malo bolje jer su i druge sezone kako ako išle po snegu ali su u drugoj letnjoj sezoni bile havarija bučne i strašno loše po kiši.

Neka hvala. Dva seta su zakon, ako imate gde da ih držite i ako imate 8 felni.

Ja

pre 8 godina

Nista novo i obican EPP. Naime i do danas si mogao uzeti:
All seasons koja ima bolja svojstva leti dakle razvijena iz letne gume recimo Pirelli
ili
All seasons koji ima bolja svojstva zimi dakle razvijena iz zimske gume recimo GoodYear
NI JEDNA od tih All seasons nije bolja od najboljh zimskih ili letnih
ALI je sasvim OK za normalnu ne profesionalnu upotrebu za voznju od tocke A do tocke B
Posto se All Seasons gume koriste celo leto i trose tesko dolazi do starenja gume i propadanja karakteristika kao sto je slucaj kod koriscenja 2 seta a provereno je 5-6g stara zimska/letna LOSIJA od NOVE All seasons

Ja osobno koristim All seasons oko 10g na gradskim kolima i namjenske dakle zimske i letne na kolima koja prave puno km ne vezano na situaciju

Vozač

pre 8 godina

Razmišljam da pređem na univerzalne. Znam da nisu dobre kao posebno letnje i posebno zimske, ali 50 evra godišnje vulkanizeru za zamenu je stvarno mnogo.Pogotovo što mi ni jedne gume ne izguraju ni garanciju, pre nego ime neka udarna rupa, ekser, parče armature, pa čak i bačena štrikaća igla dođu glave.

Cobe

pre 8 godina

Sudeci po testovima, alternativa, koja je prigodna za nase uslove. Narocito je ovo slucaj u gradu, BG zadnjih par godina sastavi jedva 10ak dana snega...
Malo ce vukanizeri negodovati, jer gube musterije (dva puta godisnje montaza/ demontaza), ali racionalni vozaci ce umeti da prepoznaju dobre strane ove opcije. Imam visegodisnje dobro iskustvo sa Sava Adapto gumama, ovo moze da bude logican nastavak.

Dusan

pre 8 godina

Interesantno toliko komentara da je ovo samo jos jedan all season, a zapravo propustaju glavni deo da je ovo LETNJA all season guma. Dakle ono sto kod all season nije valjalo je ovde najveci kvalitet gume, ovo je letnja guma koja sme da se vozi zimi! Naravno da nece da kopa kao zimska po snegu, ali hoce dovoljno za 99% vozaca... dakle ovo jeste ogroman napredak, nije uopste uporedivo sa sadasnjim all season zimskim gumama koje ustvari imaju krs performanse leti, a teek malo bolje zimi.

Marko

pre 8 godina

Ovo ie odlicno resenje za umerenu klimu gde skoro nema snega, ali ima dosta kise. Doticne gume su za trzista poput britanskog i holandskog idealne, dok je za kontinentalni deo severnih drzava prava zimska guma daleko bolji izbor. Za Srbiju je takodje dobra (osim za planinske delove), pod uslovom da se na julskim vrucinama ne trosi previse.

Mozda da kupim naocare ??

pre 8 godina

citat:"Najbolji rezultat postigli smo sa CrossClimate penumatikom, oko metar kraći nego sa letnjom gumom"
Iza imate sliku gde je summet tyre u crvenom, a crossclimat u zutom, JASNO SE VIDI da je crveni trag KRACI od zutog!!!

zoka

pre 8 godina

Nekada GoodYear 4vector,a danas Sava Adapto-za normalnog vozaca zavrsava sve i zimi i leti.Ko ne veruje,neka procita nezavisne testove.A ovo bi trebalo da je jos bolje,nadam se...50 eura godisnje u dzepu za nesto zanimljivije od vulkanizera...

caki_vonteego

pre 8 godina

@ Mladen, 24. maj 2015 18:46)
Druze malo si pobrkao loncice, Michelin drzi 40% Evropskog trzista automobilskih guma i 20 i kusur Svetskog... da ne pominjem da dominiraju u industrijskom programu kao i u proizvodnji avio guma... drugo u prvoj ugradnji Primacy Hp sada vec Primacy 3 ide na modele sto su Bmw 5, Audi A6, Opel Insignia i drugi...tako da ostavi ti tvoju pricu da je Michelin treci za neku drugu priliku ;) Da dodam da Pilot Super Sport iskljicivo ide na super automobile kao sto su Ferrari i Porche...

e

pre 8 godina

Bez želje da reklamiram ovu ili onu kompaniju ovih dana pratim razne proizvođače auto guma. Našao sam i ove CrossClimate gume.Naravno običe letnje gume novije generacije koje se proizvode posle 2012. god. imaju neuporedivo bolje karakteristike po potrošnji goriva,držanje pravca i buke vozila.Gume su kvalifikovane od "A" do "G" stim da je A" najekonomičnija i najbolje drži pravac. Buka u toku vožnje kod novih kao i kod starih ide od 67-71dB. Koliko sam primetio optimalno index "A" za potrošnju i držanje pravca poseduju, kao i najmanji index buke 67dB poseduju neke vrste Dunlopa i Goodyer-a.Sve zimske gume imaju dosta lošije indekse sem Mishelina CrossClimata čiji index energ. efikasnosti je "C" a držanj pravca je pod "A". što je zaista sjajno. Letnje Mishelin guma "Energy Saver +" raznih profila imaju indexe "B", "A" i 70dB što je za sve ostale proizvođače za sada nedostižno. Ovo znam jer trebao bih još ovog leta kupiti nove gume.

Nesha

pre 7 godina

A jao,citam ove pametne komentare... kupio i namontirao ove gume na Superba , izuzetne,udobne,tihe,manja potrosnja,precizne,po kisi kao po suvom,vrhunsko prijanjanje,presao oko 20.000 km. Jedva cekam da ih probam po snegu. Najbolje performanse i daju zimi...7

Djura

pre 5 godina

Vozim Hondu Cici 1.8 i montirao sam CrossClimate 205/R16. Do sada sam presao preko 36.000 km gradske voznje za manje od dve godine sa njima i mislim da ce ''gurati '' mozda do 50k. Istorsena je toliko da je i sada u normama koje propisuje zakon. Fenomenalna jednom recju po suvom i mokrom putu sigurna, udobna, tiha. Naravno nije za Kopaonik u jeku zimske sezona. Bolju gumu nikad nisam vozio. Nema dileme da li cu je staviti opet. Ako bi trebalo da pomenem neki nedostatak to je da zbog sare koju ima, lako kupi kamencice u sebe. Predlog za sve sa foruma: Prvo probajte pa onda komentarisite!

e

pre 8 godina

@ miki,23.maj 2015.12:35
Za tvoju informaciju na sajtu beoguma.rs možeš naći cene ovih guma koje se prodaju sa prevozom na adresu koju ti odabereš.Ja sam zainteresovan za 205/55/R16 91V i tamo sam našao gumu,CrossClimate juče je bila 12723,60 Din/kom. Letnja istog proizvođača Energy Saver + cena joj je bila 11772,90 Din/kom.Obe ove gume su pravljene sa tehnologijom posle 2012 i imaju najbolji index iskorišćenja.

Kiza

pre 8 godina

Nije mi jasno zasto uopste pisete o automobilizmu. Niko nigde da pomene
pobedu Porsea na trci 24 casa Le Mana.

Redakcija:

Poštovani,

O događajima u automoto sportu možete čitati u sportskoj sekciji sajta B92:
http://www.b92.net/sport/automoto/

Pozdrav

Daniel

pre 7 godina

Kupio gume prije dva mjeseca 195/65 r15,prezadovoljan sam,pa cak i da su lose po zimi vrijede svakog evra,bolje su po ljeti od 99% ovih ljetnih guma sto se kod nas prodaju.