Četvrtak, 30.04.2015.

14:07

Kao upaljač: Volvo XC90 T8 troši 2 l/100 km

Izvor: B92

Kao upaljaè: Volvo XC90 T8 troši 2 l/100 km IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

27 Komentari

Sortiraj po:

Migel

pre 8 godina

@uklondon
Ne treba biti iskljuciv. Vozio sam xc90 tri godine i bio zadovoljan vozilom. Jedini problem je bila potrosnja. Zimi po gradu je trosio oko 18 litara na sto kilometara. Medjutim dobro je isao, stabilan cvrst vetar se ne oseca kao ni sneg ili kisa.
Cini mi se da smo dupli zemljaci, rodjenjem i zemlji u kojoj zivimo. Posto sam preko bare onda nam je bar kraljica ista. Znaci bar jedna osoba sa foruma je vozila hibride. U mom slucaju Prius, Lexus 400H i Fusion/Focus. Odgovorno tvrdim da su hibridi najveca glupost auto industrije danas. Dupli agregati, kompleksnost izrade i upotrebe, performanse potrosnja i ostalo. Cisto elektricni automobili imaju smisla ali tek kada im naprave autonomiju voznje do 1000 sa jednim punjenjem. Do tada cemo morati da vozimo diesel ili benzince I zajedno uzivamo u zagadjivanju okoline.

Tesla se prevrce

pre 8 godina

@ Vezano za faktore pretvaranja konačne (u ovom slučaju električne energije)u primarnu energiju - problem je malo širi i zavisi od zemlje do zemlje i od načina dobijanja el. energije. U Srbiji se više od 70% električne nergije proizvodi u termoelektranama te je tu faktor 3-4 (25-35%). Norvežani ili Šveđani nejveći deo el. energije dobijaju iz hidroelektrana (bune se i na faktor 2,5 koji propisuje EU).

(bbrasnjo, 1. maj 2015 22:11)

Znao sam da ce se neko javiti sa ovakvim komentarom.
Covek je pricao o efikasnosti el. mreze i govorio da se u prenosu izgubi 90% tj. da je efikasnost prenosa manja od 10%.
Niko nije spominjao primarnu energiju.

Ali ako cemo o primarnoj energiji...
U slucaju hidroelektrana efikasnost pretvaranja potencijalne energije vode u el. energiju je 90% tj. gubici su negde oko 10%
(razlika bruto i neto pada, efikasnost turbine i generatora).

A gde god se koristi neki termodinamicki ciklus,
sto znaci u termoelektranama, gasnim turbinama, automobilima sa motorima sa unutrasnjim sagorevanjem,
efikasnost pretvaranja primarne energije u korisnu je blago receno katastrofa.

Efiksanost dizel motora na optimalnom broju obrtaja je oko 20%.
80% enegije se gubi u obliku otpadne toplote.
Ipak, efikasnost srpskih termoelektrana na ugalj je izmedju 30% i 40%.

bbrasnjo

pre 8 godina

Vezano za faktore pretvaranja konačne (u ovom slučaju električne energije)u primarnu energiju - problem je malo širi i zavisi od zemlje do zemlje i od načina dobijanja el. energije. U Srbiji se više od 70% električne nergije proizvodi u termoelektranama te je tu faktor 3-4 (25-35%). Norvežani ili Šveđani nejveći deo el. energije dobijaju iz hidroelektrana (bune se i na faktor 2,5 koji propisuje EU).

Interesantno, vlasnik ruskog magazina o automobilima Avtorevju je kupio najači model Tesla S P85+ (420 KS - ide samo na struju) i neki prosek potrpšnje u Moskvi mu je 24,5 kWh/100 km ili po ruskim cenama 2,8-3 lit/100 km (http://www.autoreview.ru/_archive/section/detail.php?ELEMENT_ID=141142&SECTION_ID=7890)

Za bateriju je garancija 8 god, ali naravno, promeniće auto pre isteka tog perioda.

Jet Set

pre 8 godina

Narode nije ovo automobil za raju njega prave za obesne bogataše željne ekstravagancije. Ne kupuje ga klijentela kojoj je stalo do uštede on služi kao praćenje aktuelnog plug in, elektro trenda od strane onih koji to sebi mogu da priušte. Besmisleno je da ih savetujete kako im se više isplati nešto drugo znaju oni to i sami.

Error404

pre 8 godina

Putnički automobil troši dva litra na sat ako radi u leru.
(Ovo je komedija, 01. maj 2015 11:58)
Moji golf v variant 1,4 l od 160 ks trosi od 0,7 l/h do 1,4 l/h. Sve zavisi da.i radi kompresor klime i koliko treba da ohladi kabinu.
Male potrosnje hibridnih automobila su istinita prvih 100 km, kad je puna bateria i prvi deo ide samo na struju. Hibridni auto je perfektan za kroz grad, za vece brzine potros ja se povecava.
U srb neba ni mogucnist da se registruje skorz elektricni auto, kamo li neke pogodnosti od drzave.
U ch placa se registracoja na bazu zagadjenja, tako da sa ovakvim automobili, se dobija minimum 50% popust. Veoma velika mreza za brza punjenja i besplatna.
Da imam na benzinskim pumpama kroz evropu stanice za brza punjenja, odmah bi uzeo skroz elektricni.
Trenitno hibridni su dosta skuplji odnosno na male dizelase.

uklondon

pre 8 godina

koliko neobrazovano i nekom vremenu pre vremena zaostalih ljudi u ovoj zabiti od balkana ima, da je to strašno...

NIKO ali garantujem NIKO od komentatora nije VIDEO uživo ni jedan od novijih hibrida a kamoli ga provozao a još manje imao a SVI do jednog SVE znaju....

koja tuga ccc...

Tesla se prevrce

pre 8 godina

@ Automobili na baterije su nazalost jos uvek velika sarena laza
... Efikasnost elektricne mreze je veoma mala. tj. ako se proizvede 10 jedinica energije u eletrani, dok dodje do krajnjeg potrosaca izgubi se 90% energije.
(maki, 30. april 2015 16:20)

Ovo je zivi dokaz da je potrebno promeniti skoslki program za osnovce.
Ladno covek u 21. veku misli da su gubici prenosa i distribucije el. energije 90%.
Pa to nije ni u Avganistanu.

Npr. u SAD ili Francuskoj ukupni gubici iznose oko 6%:
http://www.eia.gov/tools/faqs/faq.cfm?id=105&t=3

U Srbiji gubici u prenosu iznose 2,8% (strana 12. tehnickog izvestaja):
http://www.ems.rs/korisnicka-strana/dokumenta/

A gubici (tehnicki + kradja) na distributivnom nivou u Srbiji iznose 15%:
http://data.worldbank.org/indicator/EG.ELC.LOSS.ZS

Hehe

pre 8 godina

Šalu na stranu,da imam para uzeo bi ovo bez razmišljanja. Uglavnom vozim kratke relacije a treba mi veliki auto,a opet i za putovanja pri normalnoj vožnji bez divljanja verujem da nije veća potrošnja od 7l.
(dejan, 30. april 2015 15:04)

Pa ovako nesto samo bez razmisljanja i mozes da uzmes. Kad stavis sve na papir i razmislis, vidis da ovo jednostavno pije vodu. Cuj potrosnja 2l! Mozda na 20km. Dosad su svi hibridi, nevezano za proizvodjaca, imali minimum duplo vecu potrosnju od deklarisane, a cesto i vise puta vecu. Sto se mene tice, mali auto na struju je za grad skroz super ideja. Za duza putovanja, samo benzin/dizel.

jozza

pre 8 godina

A propos deklarisane i realne potrošnje - u firmi u kojoj sam ranije radio, jedan od službenih automobila bio je Lexus-ov SUV hibrid (ne mogu da se setim koji je tačno model bio) čija je deklarisana potrošnja bila 4,5 l. Međutim, prilikom gradske vožnje, on-board kompjuter na samom autu nikada, ali nikada, nije pokazao manje od 12 l potrošnje. Tako da bi sve ove podatke trebalo uzeti sa rezervom (blago rečeno).

Ja, rekoh

pre 8 godina

Ako "platiš na mostu, ne plaćaš na ćupriji"
Minimalna potrošnja ovog Volvoa je "naplaćena" (pre) visokom cenom samog automobila, tako ko ima finansijke mogućnosti da kupi ovaj automobil, njemu potrošnja goriva nije ni bitna.
Vic je, ostvariti ovako nisku potrošnju za "normalne" automobile ; Yugo,Punto...

dzonikg

pre 8 godina

Plugin su totalni promasaj..prve godine ce imati domet 40 km ,druge 30 km a posle 4-5 godina baterija ce imati domet 0 KM jer litijum jonske baterije imaju 400-1000 ciklusa punjenja ..i posle tih 4-5 godina trosice vise nego obican jer ce samo bezveze nositi dodatnu masu baterija i elektromotora

maki

pre 8 godina

Automobili na baterije su nazalost jos uvek velika sarena laza. Svi kazu kako su to ekoloska vozila, a niko ne postavlja pitanje materijala u bateriji, radni vek baterije, i na kraju odakle struja kojom se puni baterija. Skoro 80% elektricne energije se dobija sagorevanjem uglja, sto je mnogo gore nego sagorevanje nafte. Efikasnost elektricne mreze je veoma mala. tj. ako se proizvede 10 jedinica energije u eletrani, dok dodje do krajnjeg potrosaca izgubi se 90% energije.

NIKOLA

pre 8 godina

Sve je to lepo, al za razliku u ceni,više se isplati da troši ko tenk.Kod nas umesto hibrida imamo navlakušu sa novim dizelašima,gde srednje limuzine i SUV troše po 4-6 litara po gradu a realnost je 7-9 litara,pa ga platiš 5-10.000 evra skuplje,pa servis skoro duplo skuplji i onda još nepredjete ni 10-20.000km godišnje,bolje sve staviti na papir pa ko oće i ima za novo uzme nekog taman toliko jeftinijeg eko turbo benzinca novije generacije sa dužom garancijom,dobrom konjažaom i dobrim obrtnim momentom ili kao Mazda što ima štedljivog atmosferca i za desetak litara benzina po gradu voziiii.Za većinu je san novi auto, pa plin je još uvek majka,malo zna da nervira sa štelovanjem ali kad izračunate koliko ostane u đžepu milina,e to je naš hibrid.

Zoran

pre 8 godina

Obican XC90 je 50.000 dolara, ovaj na struju je 70.000 dolara. Neka trosi 8 na 100km i neka je 2 dolara litar. Za 100km platis 16 dolara. Za 1000km platis 160 dolara. Za 10.000km platis 1600 dolara. Za 100.000km platis 16.000 dolara. Znaci ima da vozis 125.000km za 20.000 dolara razlike i da nikad ne cekas na pumpi i da brines jel ima punjaca u blizini.

NIKAD STRUJA POD OVAKVIM USLOVIMA.

dejan

pre 8 godina

pa vidi,bilo bi kao za telefon,komšo jel mogu samo da napinom bateriju za moj XC90 ? šta ti bre to,samsnug, nokija, neki kinez :)
Šalu na stranu,da imam para uzeo bi ovo bez razmišljanja. Uglavnom vozim kratke relacije a treba mi veliki auto,a opet i za putovanja pri normalnoj vožnji bez divljanja verujem da nije veća potrošnja od 7l.

Богдан

pre 8 godina

Ово је могуће једино у градској вожњи због честог кочења, што омогућава регенерацију батррија, и због мање просечне брзине. На отвореном путу, сумњам да би трошио испод 7-8 литара и то 98октанског бензина јер ипак има скоро 2.5тоне.

Богдан

pre 8 godina

Ово је могуће једино у градској вожњи због честог кочења, што омогућава регенерацију батррија, и због мање просечне брзине. На отвореном путу, сумњам да би трошио испод 7-8 литара и то 98октанског бензина јер ипак има скоро 2.5тоне.

jozza

pre 8 godina

A propos deklarisane i realne potrošnje - u firmi u kojoj sam ranije radio, jedan od službenih automobila bio je Lexus-ov SUV hibrid (ne mogu da se setim koji je tačno model bio) čija je deklarisana potrošnja bila 4,5 l. Međutim, prilikom gradske vožnje, on-board kompjuter na samom autu nikada, ali nikada, nije pokazao manje od 12 l potrošnje. Tako da bi sve ove podatke trebalo uzeti sa rezervom (blago rečeno).

Zoran

pre 8 godina

Obican XC90 je 50.000 dolara, ovaj na struju je 70.000 dolara. Neka trosi 8 na 100km i neka je 2 dolara litar. Za 100km platis 16 dolara. Za 1000km platis 160 dolara. Za 10.000km platis 1600 dolara. Za 100.000km platis 16.000 dolara. Znaci ima da vozis 125.000km za 20.000 dolara razlike i da nikad ne cekas na pumpi i da brines jel ima punjaca u blizini.

NIKAD STRUJA POD OVAKVIM USLOVIMA.

Tesla se prevrce

pre 8 godina

@ Automobili na baterije su nazalost jos uvek velika sarena laza
... Efikasnost elektricne mreze je veoma mala. tj. ako se proizvede 10 jedinica energije u eletrani, dok dodje do krajnjeg potrosaca izgubi se 90% energije.
(maki, 30. april 2015 16:20)

Ovo je zivi dokaz da je potrebno promeniti skoslki program za osnovce.
Ladno covek u 21. veku misli da su gubici prenosa i distribucije el. energije 90%.
Pa to nije ni u Avganistanu.

Npr. u SAD ili Francuskoj ukupni gubici iznose oko 6%:
http://www.eia.gov/tools/faqs/faq.cfm?id=105&t=3

U Srbiji gubici u prenosu iznose 2,8% (strana 12. tehnickog izvestaja):
http://www.ems.rs/korisnicka-strana/dokumenta/

A gubici (tehnicki + kradja) na distributivnom nivou u Srbiji iznose 15%:
http://data.worldbank.org/indicator/EG.ELC.LOSS.ZS

Ja, rekoh

pre 8 godina

Ako "platiš na mostu, ne plaćaš na ćupriji"
Minimalna potrošnja ovog Volvoa je "naplaćena" (pre) visokom cenom samog automobila, tako ko ima finansijke mogućnosti da kupi ovaj automobil, njemu potrošnja goriva nije ni bitna.
Vic je, ostvariti ovako nisku potrošnju za "normalne" automobile ; Yugo,Punto...

NIKOLA

pre 8 godina

Sve je to lepo, al za razliku u ceni,više se isplati da troši ko tenk.Kod nas umesto hibrida imamo navlakušu sa novim dizelašima,gde srednje limuzine i SUV troše po 4-6 litara po gradu a realnost je 7-9 litara,pa ga platiš 5-10.000 evra skuplje,pa servis skoro duplo skuplji i onda još nepredjete ni 10-20.000km godišnje,bolje sve staviti na papir pa ko oće i ima za novo uzme nekog taman toliko jeftinijeg eko turbo benzinca novije generacije sa dužom garancijom,dobrom konjažaom i dobrim obrtnim momentom ili kao Mazda što ima štedljivog atmosferca i za desetak litara benzina po gradu voziiii.Za većinu je san novi auto, pa plin je još uvek majka,malo zna da nervira sa štelovanjem ali kad izračunate koliko ostane u đžepu milina,e to je naš hibrid.

dzonikg

pre 8 godina

Plugin su totalni promasaj..prve godine ce imati domet 40 km ,druge 30 km a posle 4-5 godina baterija ce imati domet 0 KM jer litijum jonske baterije imaju 400-1000 ciklusa punjenja ..i posle tih 4-5 godina trosice vise nego obican jer ce samo bezveze nositi dodatnu masu baterija i elektromotora

uklondon

pre 8 godina

koliko neobrazovano i nekom vremenu pre vremena zaostalih ljudi u ovoj zabiti od balkana ima, da je to strašno...

NIKO ali garantujem NIKO od komentatora nije VIDEO uživo ni jedan od novijih hibrida a kamoli ga provozao a još manje imao a SVI do jednog SVE znaju....

koja tuga ccc...

maki

pre 8 godina

Automobili na baterije su nazalost jos uvek velika sarena laza. Svi kazu kako su to ekoloska vozila, a niko ne postavlja pitanje materijala u bateriji, radni vek baterije, i na kraju odakle struja kojom se puni baterija. Skoro 80% elektricne energije se dobija sagorevanjem uglja, sto je mnogo gore nego sagorevanje nafte. Efikasnost elektricne mreze je veoma mala. tj. ako se proizvede 10 jedinica energije u eletrani, dok dodje do krajnjeg potrosaca izgubi se 90% energije.

Jet Set

pre 8 godina

Narode nije ovo automobil za raju njega prave za obesne bogataše željne ekstravagancije. Ne kupuje ga klijentela kojoj je stalo do uštede on služi kao praćenje aktuelnog plug in, elektro trenda od strane onih koji to sebi mogu da priušte. Besmisleno je da ih savetujete kako im se više isplati nešto drugo znaju oni to i sami.

Hehe

pre 8 godina

Šalu na stranu,da imam para uzeo bi ovo bez razmišljanja. Uglavnom vozim kratke relacije a treba mi veliki auto,a opet i za putovanja pri normalnoj vožnji bez divljanja verujem da nije veća potrošnja od 7l.
(dejan, 30. april 2015 15:04)

Pa ovako nesto samo bez razmisljanja i mozes da uzmes. Kad stavis sve na papir i razmislis, vidis da ovo jednostavno pije vodu. Cuj potrosnja 2l! Mozda na 20km. Dosad su svi hibridi, nevezano za proizvodjaca, imali minimum duplo vecu potrosnju od deklarisane, a cesto i vise puta vecu. Sto se mene tice, mali auto na struju je za grad skroz super ideja. Za duza putovanja, samo benzin/dizel.

Tesla se prevrce

pre 8 godina

@ Vezano za faktore pretvaranja konačne (u ovom slučaju električne energije)u primarnu energiju - problem je malo širi i zavisi od zemlje do zemlje i od načina dobijanja el. energije. U Srbiji se više od 70% električne nergije proizvodi u termoelektranama te je tu faktor 3-4 (25-35%). Norvežani ili Šveđani nejveći deo el. energije dobijaju iz hidroelektrana (bune se i na faktor 2,5 koji propisuje EU).

(bbrasnjo, 1. maj 2015 22:11)

Znao sam da ce se neko javiti sa ovakvim komentarom.
Covek je pricao o efikasnosti el. mreze i govorio da se u prenosu izgubi 90% tj. da je efikasnost prenosa manja od 10%.
Niko nije spominjao primarnu energiju.

Ali ako cemo o primarnoj energiji...
U slucaju hidroelektrana efikasnost pretvaranja potencijalne energije vode u el. energiju je 90% tj. gubici su negde oko 10%
(razlika bruto i neto pada, efikasnost turbine i generatora).

A gde god se koristi neki termodinamicki ciklus,
sto znaci u termoelektranama, gasnim turbinama, automobilima sa motorima sa unutrasnjim sagorevanjem,
efikasnost pretvaranja primarne energije u korisnu je blago receno katastrofa.

Efiksanost dizel motora na optimalnom broju obrtaja je oko 20%.
80% enegije se gubi u obliku otpadne toplote.
Ipak, efikasnost srpskih termoelektrana na ugalj je izmedju 30% i 40%.

Error404

pre 8 godina

Putnički automobil troši dva litra na sat ako radi u leru.
(Ovo je komedija, 01. maj 2015 11:58)
Moji golf v variant 1,4 l od 160 ks trosi od 0,7 l/h do 1,4 l/h. Sve zavisi da.i radi kompresor klime i koliko treba da ohladi kabinu.
Male potrosnje hibridnih automobila su istinita prvih 100 km, kad je puna bateria i prvi deo ide samo na struju. Hibridni auto je perfektan za kroz grad, za vece brzine potros ja se povecava.
U srb neba ni mogucnist da se registruje skorz elektricni auto, kamo li neke pogodnosti od drzave.
U ch placa se registracoja na bazu zagadjenja, tako da sa ovakvim automobili, se dobija minimum 50% popust. Veoma velika mreza za brza punjenja i besplatna.
Da imam na benzinskim pumpama kroz evropu stanice za brza punjenja, odmah bi uzeo skroz elektricni.
Trenitno hibridni su dosta skuplji odnosno na male dizelase.

dejan

pre 8 godina

pa vidi,bilo bi kao za telefon,komšo jel mogu samo da napinom bateriju za moj XC90 ? šta ti bre to,samsnug, nokija, neki kinez :)
Šalu na stranu,da imam para uzeo bi ovo bez razmišljanja. Uglavnom vozim kratke relacije a treba mi veliki auto,a opet i za putovanja pri normalnoj vožnji bez divljanja verujem da nije veća potrošnja od 7l.

bbrasnjo

pre 8 godina

Vezano za faktore pretvaranja konačne (u ovom slučaju električne energije)u primarnu energiju - problem je malo širi i zavisi od zemlje do zemlje i od načina dobijanja el. energije. U Srbiji se više od 70% električne nergije proizvodi u termoelektranama te je tu faktor 3-4 (25-35%). Norvežani ili Šveđani nejveći deo el. energije dobijaju iz hidroelektrana (bune se i na faktor 2,5 koji propisuje EU).

Interesantno, vlasnik ruskog magazina o automobilima Avtorevju je kupio najači model Tesla S P85+ (420 KS - ide samo na struju) i neki prosek potrpšnje u Moskvi mu je 24,5 kWh/100 km ili po ruskim cenama 2,8-3 lit/100 km (http://www.autoreview.ru/_archive/section/detail.php?ELEMENT_ID=141142&SECTION_ID=7890)

Za bateriju je garancija 8 god, ali naravno, promeniće auto pre isteka tog perioda.

Migel

pre 8 godina

@uklondon
Ne treba biti iskljuciv. Vozio sam xc90 tri godine i bio zadovoljan vozilom. Jedini problem je bila potrosnja. Zimi po gradu je trosio oko 18 litara na sto kilometara. Medjutim dobro je isao, stabilan cvrst vetar se ne oseca kao ni sneg ili kisa.
Cini mi se da smo dupli zemljaci, rodjenjem i zemlji u kojoj zivimo. Posto sam preko bare onda nam je bar kraljica ista. Znaci bar jedna osoba sa foruma je vozila hibride. U mom slucaju Prius, Lexus 400H i Fusion/Focus. Odgovorno tvrdim da su hibridi najveca glupost auto industrije danas. Dupli agregati, kompleksnost izrade i upotrebe, performanse potrosnja i ostalo. Cisto elektricni automobili imaju smisla ali tek kada im naprave autonomiju voznje do 1000 sa jednim punjenjem. Do tada cemo morati da vozimo diesel ili benzince I zajedno uzivamo u zagadjivanju okoline.

maki

pre 8 godina

Automobili na baterije su nazalost jos uvek velika sarena laza. Svi kazu kako su to ekoloska vozila, a niko ne postavlja pitanje materijala u bateriji, radni vek baterije, i na kraju odakle struja kojom se puni baterija. Skoro 80% elektricne energije se dobija sagorevanjem uglja, sto je mnogo gore nego sagorevanje nafte. Efikasnost elektricne mreze je veoma mala. tj. ako se proizvede 10 jedinica energije u eletrani, dok dodje do krajnjeg potrosaca izgubi se 90% energije.

Богдан

pre 8 godina

Ово је могуће једино у градској вожњи због честог кочења, што омогућава регенерацију батррија, и због мање просечне брзине. На отвореном путу, сумњам да би трошио испод 7-8 литара и то 98октанског бензина јер ипак има скоро 2.5тоне.

dejan

pre 8 godina

pa vidi,bilo bi kao za telefon,komšo jel mogu samo da napinom bateriju za moj XC90 ? šta ti bre to,samsnug, nokija, neki kinez :)
Šalu na stranu,da imam para uzeo bi ovo bez razmišljanja. Uglavnom vozim kratke relacije a treba mi veliki auto,a opet i za putovanja pri normalnoj vožnji bez divljanja verujem da nije veća potrošnja od 7l.

uklondon

pre 8 godina

koliko neobrazovano i nekom vremenu pre vremena zaostalih ljudi u ovoj zabiti od balkana ima, da je to strašno...

NIKO ali garantujem NIKO od komentatora nije VIDEO uživo ni jedan od novijih hibrida a kamoli ga provozao a još manje imao a SVI do jednog SVE znaju....

koja tuga ccc...

Hehe

pre 8 godina

Šalu na stranu,da imam para uzeo bi ovo bez razmišljanja. Uglavnom vozim kratke relacije a treba mi veliki auto,a opet i za putovanja pri normalnoj vožnji bez divljanja verujem da nije veća potrošnja od 7l.
(dejan, 30. april 2015 15:04)

Pa ovako nesto samo bez razmisljanja i mozes da uzmes. Kad stavis sve na papir i razmislis, vidis da ovo jednostavno pije vodu. Cuj potrosnja 2l! Mozda na 20km. Dosad su svi hibridi, nevezano za proizvodjaca, imali minimum duplo vecu potrosnju od deklarisane, a cesto i vise puta vecu. Sto se mene tice, mali auto na struju je za grad skroz super ideja. Za duza putovanja, samo benzin/dizel.

dzonikg

pre 8 godina

Plugin su totalni promasaj..prve godine ce imati domet 40 km ,druge 30 km a posle 4-5 godina baterija ce imati domet 0 KM jer litijum jonske baterije imaju 400-1000 ciklusa punjenja ..i posle tih 4-5 godina trosice vise nego obican jer ce samo bezveze nositi dodatnu masu baterija i elektromotora

Zoran

pre 8 godina

Obican XC90 je 50.000 dolara, ovaj na struju je 70.000 dolara. Neka trosi 8 na 100km i neka je 2 dolara litar. Za 100km platis 16 dolara. Za 1000km platis 160 dolara. Za 10.000km platis 1600 dolara. Za 100.000km platis 16.000 dolara. Znaci ima da vozis 125.000km za 20.000 dolara razlike i da nikad ne cekas na pumpi i da brines jel ima punjaca u blizini.

NIKAD STRUJA POD OVAKVIM USLOVIMA.

NIKOLA

pre 8 godina

Sve je to lepo, al za razliku u ceni,više se isplati da troši ko tenk.Kod nas umesto hibrida imamo navlakušu sa novim dizelašima,gde srednje limuzine i SUV troše po 4-6 litara po gradu a realnost je 7-9 litara,pa ga platiš 5-10.000 evra skuplje,pa servis skoro duplo skuplji i onda još nepredjete ni 10-20.000km godišnje,bolje sve staviti na papir pa ko oće i ima za novo uzme nekog taman toliko jeftinijeg eko turbo benzinca novije generacije sa dužom garancijom,dobrom konjažaom i dobrim obrtnim momentom ili kao Mazda što ima štedljivog atmosferca i za desetak litara benzina po gradu voziiii.Za većinu je san novi auto, pa plin je još uvek majka,malo zna da nervira sa štelovanjem ali kad izračunate koliko ostane u đžepu milina,e to je naš hibrid.

Jet Set

pre 8 godina

Narode nije ovo automobil za raju njega prave za obesne bogataše željne ekstravagancije. Ne kupuje ga klijentela kojoj je stalo do uštede on služi kao praćenje aktuelnog plug in, elektro trenda od strane onih koji to sebi mogu da priušte. Besmisleno je da ih savetujete kako im se više isplati nešto drugo znaju oni to i sami.

jozza

pre 8 godina

A propos deklarisane i realne potrošnje - u firmi u kojoj sam ranije radio, jedan od službenih automobila bio je Lexus-ov SUV hibrid (ne mogu da se setim koji je tačno model bio) čija je deklarisana potrošnja bila 4,5 l. Međutim, prilikom gradske vožnje, on-board kompjuter na samom autu nikada, ali nikada, nije pokazao manje od 12 l potrošnje. Tako da bi sve ove podatke trebalo uzeti sa rezervom (blago rečeno).

bbrasnjo

pre 8 godina

Vezano za faktore pretvaranja konačne (u ovom slučaju električne energije)u primarnu energiju - problem je malo širi i zavisi od zemlje do zemlje i od načina dobijanja el. energije. U Srbiji se više od 70% električne nergije proizvodi u termoelektranama te je tu faktor 3-4 (25-35%). Norvežani ili Šveđani nejveći deo el. energije dobijaju iz hidroelektrana (bune se i na faktor 2,5 koji propisuje EU).

Interesantno, vlasnik ruskog magazina o automobilima Avtorevju je kupio najači model Tesla S P85+ (420 KS - ide samo na struju) i neki prosek potrpšnje u Moskvi mu je 24,5 kWh/100 km ili po ruskim cenama 2,8-3 lit/100 km (http://www.autoreview.ru/_archive/section/detail.php?ELEMENT_ID=141142&SECTION_ID=7890)

Za bateriju je garancija 8 god, ali naravno, promeniće auto pre isteka tog perioda.

Error404

pre 8 godina

Putnički automobil troši dva litra na sat ako radi u leru.
(Ovo je komedija, 01. maj 2015 11:58)
Moji golf v variant 1,4 l od 160 ks trosi od 0,7 l/h do 1,4 l/h. Sve zavisi da.i radi kompresor klime i koliko treba da ohladi kabinu.
Male potrosnje hibridnih automobila su istinita prvih 100 km, kad je puna bateria i prvi deo ide samo na struju. Hibridni auto je perfektan za kroz grad, za vece brzine potros ja se povecava.
U srb neba ni mogucnist da se registruje skorz elektricni auto, kamo li neke pogodnosti od drzave.
U ch placa se registracoja na bazu zagadjenja, tako da sa ovakvim automobili, se dobija minimum 50% popust. Veoma velika mreza za brza punjenja i besplatna.
Da imam na benzinskim pumpama kroz evropu stanice za brza punjenja, odmah bi uzeo skroz elektricni.
Trenitno hibridni su dosta skuplji odnosno na male dizelase.

Tesla se prevrce

pre 8 godina

@ Automobili na baterije su nazalost jos uvek velika sarena laza
... Efikasnost elektricne mreze je veoma mala. tj. ako se proizvede 10 jedinica energije u eletrani, dok dodje do krajnjeg potrosaca izgubi se 90% energije.
(maki, 30. april 2015 16:20)

Ovo je zivi dokaz da je potrebno promeniti skoslki program za osnovce.
Ladno covek u 21. veku misli da su gubici prenosa i distribucije el. energije 90%.
Pa to nije ni u Avganistanu.

Npr. u SAD ili Francuskoj ukupni gubici iznose oko 6%:
http://www.eia.gov/tools/faqs/faq.cfm?id=105&t=3

U Srbiji gubici u prenosu iznose 2,8% (strana 12. tehnickog izvestaja):
http://www.ems.rs/korisnicka-strana/dokumenta/

A gubici (tehnicki + kradja) na distributivnom nivou u Srbiji iznose 15%:
http://data.worldbank.org/indicator/EG.ELC.LOSS.ZS

Ja, rekoh

pre 8 godina

Ako "platiš na mostu, ne plaćaš na ćupriji"
Minimalna potrošnja ovog Volvoa je "naplaćena" (pre) visokom cenom samog automobila, tako ko ima finansijke mogućnosti da kupi ovaj automobil, njemu potrošnja goriva nije ni bitna.
Vic je, ostvariti ovako nisku potrošnju za "normalne" automobile ; Yugo,Punto...

Tesla se prevrce

pre 8 godina

@ Vezano za faktore pretvaranja konačne (u ovom slučaju električne energije)u primarnu energiju - problem je malo širi i zavisi od zemlje do zemlje i od načina dobijanja el. energije. U Srbiji se više od 70% električne nergije proizvodi u termoelektranama te je tu faktor 3-4 (25-35%). Norvežani ili Šveđani nejveći deo el. energije dobijaju iz hidroelektrana (bune se i na faktor 2,5 koji propisuje EU).

(bbrasnjo, 1. maj 2015 22:11)

Znao sam da ce se neko javiti sa ovakvim komentarom.
Covek je pricao o efikasnosti el. mreze i govorio da se u prenosu izgubi 90% tj. da je efikasnost prenosa manja od 10%.
Niko nije spominjao primarnu energiju.

Ali ako cemo o primarnoj energiji...
U slucaju hidroelektrana efikasnost pretvaranja potencijalne energije vode u el. energiju je 90% tj. gubici su negde oko 10%
(razlika bruto i neto pada, efikasnost turbine i generatora).

A gde god se koristi neki termodinamicki ciklus,
sto znaci u termoelektranama, gasnim turbinama, automobilima sa motorima sa unutrasnjim sagorevanjem,
efikasnost pretvaranja primarne energije u korisnu je blago receno katastrofa.

Efiksanost dizel motora na optimalnom broju obrtaja je oko 20%.
80% enegije se gubi u obliku otpadne toplote.
Ipak, efikasnost srpskih termoelektrana na ugalj je izmedju 30% i 40%.

Migel

pre 8 godina

@uklondon
Ne treba biti iskljuciv. Vozio sam xc90 tri godine i bio zadovoljan vozilom. Jedini problem je bila potrosnja. Zimi po gradu je trosio oko 18 litara na sto kilometara. Medjutim dobro je isao, stabilan cvrst vetar se ne oseca kao ni sneg ili kisa.
Cini mi se da smo dupli zemljaci, rodjenjem i zemlji u kojoj zivimo. Posto sam preko bare onda nam je bar kraljica ista. Znaci bar jedna osoba sa foruma je vozila hibride. U mom slucaju Prius, Lexus 400H i Fusion/Focus. Odgovorno tvrdim da su hibridi najveca glupost auto industrije danas. Dupli agregati, kompleksnost izrade i upotrebe, performanse potrosnja i ostalo. Cisto elektricni automobili imaju smisla ali tek kada im naprave autonomiju voznje do 1000 sa jednim punjenjem. Do tada cemo morati da vozimo diesel ili benzince I zajedno uzivamo u zagadjivanju okoline.