Utorak, 07.04.2015.

08:55

Kako da vam akumulator duže traje?

Izvor: B92

Kako da vam akumulator duže traje? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

61 Komentari

Sortiraj po:

Djordje

pre 9 godina

Pežo 306, akumulator kupljen 2010, ovo mu je 5 godina, kako sam ga ugradio, pipnuo ga nisam, ni jedno dopunjavanje, ništa. Samo redovno dosipao destilovanu vodu. Zima, leto, pali na pola ključa. U pitanju je black horsov aku 55ah.

Svetozar

pre 9 godina

Joco, Milos je dao link na kome se moze dosta pogledati, pa da ja ne bih filozofirao, nejjednostavnije je otkucati:ctek punjaci i naci cete sve o njima.Imam bas ovakav kao sto je na Milosevoj slici: ctek multi xs 7000.Bio mi je, pored ostalog, vazan i raspon kapaciteta akumulatora koji se mogu njime puniti: 14-225Ah, tako da punim sve zivo sto se zove akumulator, cak i kod traktorske kosilice za travu.Imamo i prodavnice u Beogradu, ...Objasnjenja se mogu naci i kod prodavca na njihovom sajtu, pa na hrvatskom, nemackom,...Cena je izgleda ista i sad:167E.
Ako bih ja nesta objasnjavao, bojim se da bih oskrnavio dobar opis koji se tamo nalazi.Kupio sam ga u decembru 2012 i naravno da je k'o nov i sve sam radi.Bez namere da nekoga reklamiram, moja ocena je 5+.

Dragan

pre 9 godina

Yaris, 1.0, kupljen nov u Srbiji. Svaki dan do posla 12km i isto toliko nazad. Crkao akumulator posle 2.5 god. Japanci mi zamenili u garanciji :)
(DzoniBravo, 8. april 2015 17:31)

Yaris 1.33, kupljen nov u Srbiji u junu 2010. godine. Svaki dan do posla 11km + 12,5km nazad (zbog jednosmerne ulice) + povremeni izleti van Beograda vikendom. Vartin akumulator u njemu jos uvek radi bez ikakvih problema. Nikada nije video punjac.

Igor

pre 9 godina

@(Milan Niš, 8. april 2015 20:00)

Recimo da u korist svetla ide veca preglednost a samim tim i manje nesreca i izgubljenih zivota.

Ako je potrebno 20 godina da palim svetla i da menjam sijalice da bi me samo jednom neko video samo delic sekunde ranije i tako izbegao sudar samnom, to cu i da radim. Meni je to dovoljno.

Joca 011

pre 9 godina

@ (Svetozar, 00:05)

Akumulator ima smisla puniti samo ako je ispražnjen, a to znači ako se redovno ne vozi.
15-tak minuta rada motora (u mestu, ne mora se vozilo kretati), na svakih 15-tak dana
dovoljno je da akumulator održi kondiciju. Jer, proces samoispražnjavanja teče sam od sebe,
čak i ako su kleme akumulatora slobodne, nepovezane, i to intenzitetom od oko 5mA.
A ovo što si napisao o desulfatizaciji, molim te ako znaš da pojasniš. Ko bi rešio desufatizaciju povećao bi vek trajanja akumulatora neslućeno, jer akumulator i stari upravo procesom sulfatizacije.
Pozdrav
.

Nada

pre 9 godina

Huyndai getz 1,1 2004. godište, još uvek fabrički akumulator, ne znam koji. Nikad pogledan, a kamoli pipnut (punjen). Osnovna oprema, nema puno potrošača, a auto se vozi svakodnevno min 30km. Pretpostavljam da je u tome "caka". Ako neko zna ko pravi fabričke akumulatore za ovaj model i da li ih je uopšte moguće kupiti na tržištu, molila bih za odgovor.

Svetozar

pre 9 godina

Predlozio bih da se obrati paznja na odrzavanje akumulatora.Svi oni iziskuju sledece odrzavanje:
Bar jednom u tri meseca, a pozeljno je jednom mesecno dopuniti akumulator i obaviti desulfatizaciju.
Dojadilo mi je jos od pre 40-tak godina punjenje akumulatora raznim punjacima, pa kojom jacinom struje, pa prska na sve strane, pa isparavanje. pa menjaj kiselinu,...
Pretprosle godine sam proucio i video da je dobro resenje u dobrom punjacu.
Puk'o sam 17.000 dinara i kupio jedan jedini koji je u tom trenutku postojao u Srbiji sa tim performansama i te marke.
Dimenzije su mu oko 25x8x5 (orijentaciono, jer ne mogu sad u ponoc da idem u garazu da vidim).Radi sve sam:ispituje stanje akumulatora, obavlja desulfatizaciju, puni.Puni cak i totalno ispraznjen akumulator.Mogu da se cak spoje njegove kleme, nema problema.Moze da puni akumulator, bez skidanja akumulatorskih klema.Jedina intervencija na akumulatoru je kontrola nivoa tecnosti, (stariji i ako je pristupacno).Ukljucis i kad vidis zelenu lampicu-iskljucis i gotovo.Ne interesuje te amperaza, pa duzina punjenja,...Moze da stoji ukljucen mesecima.Napravljen je za najnepismenije ljude.Zato je valjda najtrazeniji na americkom trzistu.
Lepo zvuci, samo jos da postoji.
Postoji.U pitanju je svedska marka:"CTEK".Model birate prema snazi akumulatora.(Opseg od xx-yy Ah).Ja sam npr: jednim punjacem obuhvatio sva cetiri akumulatora na cetiri vozila razlicitih jacina.
Punim, vozim i nista ne mislim.

Milan Niš

pre 9 godina

Evo saveta vozačima.Ne startujte hladan motor sa uključenim svetlima jer tada svaki put akumulator pretrpi veliko opterećenje,koristite što manje potrošača i ne palite svetla odmah ako ste u mogućnosti dozvolite akumulatoru da se osveži.Ja da se pitam ukinuo bih da svetla moraju da se koriste danju na vozilima.Argumenti 1-Povećava se potrošnja goriva 2-Sijalice pregorevaju 3-Akumulatori kraće traju,ti materijali prave otpad pa se pitam gde je tu korist od svetla.

DzoniBravo

pre 9 godina

Yaris, 1.0, kupljen nov u Srbiji. Svaki dan do posla 12km i isto toliko nazad. Crkao akumulator posle 2.5 god. Japanci mi zamenili u garanciji :)

clio

pre 9 godina

fabrički akumulator u renou, bez ikakvog obeležja trajao je skoro 9 godina, zatim sam kupio nekakv "tudor" hvaljen i najskuplji u tom trenutku u "batery shopu" koji je imao garanciju 36 meseci, prestao je da radi nakon 38 meseci. krsina.

Rimac automobili

pre 9 godina

@ja, garancija nije mrtvo slovo na papiru ako ti je alternator ispravan. izmjeris sam napon, sa svojim uređajem i ako je napon na alternatoru dobar (dao sam link na video kako se testira ispravnost alternatora) oko toga više nema priče, dužni su ti zamijenit akumulator. Oni sigurno neće riskirat ugled i tužbe zbog jednog akumulatora koji ionako mogu reparirat (ja uvijek dobijem popust na novi akumulator jer trgovcima dam stari, to čak i sami ponude).

Po meni se ne isplati dati 50 ili cak 30% vise za aku koji ima isti period garancije kao i neki jeftin sa dobrim specifikacijama (bitno da je zatvorenog tipa i da ima pristojnu struju hladnog starta, za dizele je pozeljno i vise od 500A CCA, za benzince manje, a ovisi ima li auto i start-stop sustav, koliko općenito pije struje).

Važno je i da li ili koliko stoji na skladištu (i na kojoj temp je skladišten!) prethodno jer jednom sam bio uzeo Boschovu ulaznu seriju aku-a i trajao mi je puno kraće od domaće "Munje".

Ako sami kupujete aku i nema tko da vam aasistira iz ducana, pazite i na dimenzije akumulatora (ponekad i oblik i raspored polova) da stane u za to predvidjeno kuciste. Dobro je i da imaju ručku, puno se lakse nose na dopunjavanje.

Joca 011

pre 9 godina

Jel ok da je struja kad je ugasen auto, meni 0.1 ili 0.2 AMPERA (tj 100ma) ? IMam opel astru H 1.4
@ (denz, 7. april 2015 21:46)

Zavisi da li je zaključan ili otključan. Izmeri sam. Ja sam merio ampermetrom, evo ovako: skinem jednu klemu, i u strujni krug uključim ampermetar, najpre polazim od većeg opsega, npr. od 5A, pa potom smanjujem da bih očitao preciznije. Ovako obavim dva merenja, kada je auto otključan a potom kada je zaključan. Razlika je veća od 100 puta.
.

ja

pre 9 godina

Imam 4 auta u dvoristu i iskustva sa akomulatorima naravno razlicita.
Ajde prvo losa..fiat da ne kazem djubre ..kupljen nov auto 2007 ..vec u zimu 2010 otisao skroz akumulator ..drugo negativno neka zapadna marka proizvedeno u bugarskoj 75 ah ..nije izdrzao ni garantni rok u renault senicu ..vec druga zima otisao skroz ..naravno sa garancijom moz da se slikas. ..kazu ti akomulator ispravan sigurno vam auto ne puni dobro..naravno sa autom sve u redu tako da garancija mrtvo slovo na papiru.
pozitivna..original renault ..eto u laguni mi jos prva ugradnja posle 9 godina koriscenja ..druga pozitivna neki domaci akomulator iz republike srpske vise ne znam ni ime ..i ako za clio treba 50ah stavio bio taj al od 75ah jel bio nesto jeftin i evo vise ne brojim godine ali ima sigurno 8-9 i sljaka kao i prvi dan!Tako da jaci akomulator ne moze da skodi.

Rimac automobili

pre 9 godina

članak je jedan od boljih na tu temu, sadrži sve bitno.
Kada je autor mislio na to da hladnoća ne smeta akumulatora, mislio je na najvećeg grobara akumulatora, sulfatizaciju, koja je zimi daleko manja opasnost nego ljeti, a ne na tezi start motora zimi, koji se usput lako rjesava time da se kupi akumulator boljih specifikacija, odnosno konkretno vise CCA (cold cranking amps - struja hladnog starta) brojke. Ja sam nakon 6 godina eksploatacije originalnog akumulatora prošle godine i muke sa pražnjenjem istoga pri njegovom kraju kupio akumulator jedne domaće marke u hr, koji se proizvodi u EU (Češka) i iako je jedan od najjeftinijih na tržištu (cca 50 eura za 55Ah i 480 CCA) zasada me služi odlično, a uz to dolazi sa 2 godine garancije, a barem tolika garancija je uvijek preporuka kad se kupuje akumulator. Akumulator ima visoki CCA (vozim benzinca) i to je razlog za miran san zimi.

Po stručnjacima na Internetu, dobro je dopunjavati akumulatore kad padnu ispod idealnog napona, pogotovo ako se često vozi na kratke relacije. Ruku na srce, multimetri kojima mjerimo napon na akumulatoru i punjač aku nisu skupi, pa ću osobno uzeti to u obzir, navodno tako akumulatori traju duže. Ako i postoji potreba za zamjenom aku-a svake 4 godine, odvojiti 50ak eura svakih 4 godine nije mnogo.

Koga zanima detekcija problema (alternator ili akumulator) na Youtubeu ima puno clipova kako detektirati napon i opcenito stanje alternatora, npr: https://www.youtube.com/watch?v=LGB6ZEjGm7Q

Swedenonline

pre 9 godina

Neznam za slucaj krstene marke auta a da fabricki ugradjen akumulator nije trajao bar 10 godina, u Svedskoj! Kakva smeća vama uvaljuju? :(

Samo opušteno

pre 9 godina

Akumulator će najduže da vam traje ... koliko vam traje :)
Kada mu dođe vreme za zamenu, obratite pažnju na startnu struju, jer strujni kapacitet, voltažu, polaritet i dimenzije svi gledaju. Jačina struje potrebna za hladni start ne sme da bude ispod fabrički propisane za određeni model automobila; u suprotnom, uz uglavnom gradsku vožnju/kratke relacije, ovo je jedan od ključnih faktora koji će prepoloviti prosečni životni vek akumulatora. Demontiranje akumulatora, vađenje i nošenje do prostorije gde će se puniti punjačem jeste lepo na papiru, ali je mnogim vozačima ovo teško izvodivo, kako tehnički, tako i vremenski.

Na kraju, evo jednog jednostavnog saveta. Kada čekate na semaforu, prebacite oborena svetla na poziciju i povucite ručnu. Kada ste na parkingu ili trotoaru, u po bela dana, takođe uključite samo poziciona svetla. Uštedećete nešto struje, a i pešaci će manje zamarati oči. I, kada odete na leto u Grčku, čim pređete graničnu liniju ugasite svetla ako je dan i nemojte ih uključivati sve dok se ne smrkne ili dok se ne vratite u državu gde je ovaj besmisleni saobraćajni propis uveden radi povećane potrošnje goriva i skraćivanja životnog veka sijalica i akumulatora.

Joca 011

pre 9 godina

- Kapacitetniji akumulator nije problem za alternator, a manje se napreže i stoga načelno duže traje.
- Parkirano vozilo sa centralnom bravom troši znatno više struje (oko 500mA) ako nije zaključano nego ako je zaključano (5mA). Tako da npr. za dan-dva nezaključano vozilo ispražnjava aku. Uvek treba zaključati, pa makar bilo u garaži.
- Za kleme važi praktično pravilo 2Č. Ono znači da kleme moraju biti Čiste i Čvrste. Čiste – metalnog sjaja, bez masnoće, oksida, šljake, ostataka brusnog papira, farbe i sl. Čvrste – stegnute jako, tako da nalegajući pritisak površina bude veliki. Osim ovde, pravilo 2Č važi i u svim električnim spojevima.
.

Zoran

pre 9 godina

Mene interesuje kako da zastitim moj akumulator da mi ga vise ne kradu(dva puta mi ga ukrali).Samim time ce mi duze trajati.
(Cika Gile, 7. april 2015 14:07)

Seljenjem u drugu drzavu.

Deki qv

pre 9 godina

Moram da se pohvalim da sam imao na svom alfa romeu 166 ,2002.god. fabricki ugradjen akumulator koji je izdrzao do 2014 god.Zimi je akumulator bio u autu (inace se nalazi u gepeku)mada auto nije vozen zimi vec samo povremeno paljen.Nebih da hvalim proizvodjaca (FIAMM sa oznakama allfa romeo)jer to je deo za prvu ugradnju pa verujem da je zbog toga kvalitetniji.,ali i moj komsija je imao na svom YUGU 1990.god. domaci fabricki akumulator koji je trajao 10 godina tako da mi nista nije jasno.Verujem da je ipak najvaznije da se koristi akumulator po specifikacijama onaj koji proizvodjac preporucuje, jer je to najoptimalnije resenje za dug vek akumulatora.

mtnm

pre 9 godina

od kada imam hondu imam i Energizer 45 Ah, a to je vise od 6 godina, plus sto ne znam koliko pre toga je kupljen, bez ijednog problema, hvala Bogu... tako da znam koji kupujem kad zatreba.

Tokyo

pre 9 godina

Nakon dva kupljena i ispražnjena Black Horse-a, u trajanju od po 2 godine, stegnuo zube i "isprsio se" za Tudor. Evo treća godina mu je, palim i zimi i leti "na pola ključa". Topla preporuka!

tdda

pre 9 godina

"Alternatori se razlikuju od modela do modela i od motora do motora, pa jednostavno ne mogu da napune akumulator većeg kapaciteta za koji nisu projektovani" - koliko puta sam već čuo ovakvu glupost....
Alternatori su projektovani i na osnovu količine potrošača(opreme) i veličine motora na vozilu a ne samo na osnovu veličine akumulatora.
Ako se stavi veći akumulator od propisanom on i dalje daje istu struju pri svakom startovanju kao i predhodni pošto struju startovanja vuče anlaser... a on ostaje isti na vozilu.
Znači ako anlaser vuče naprimer 200A iz akumulatora od 45Ah ili iz akumulatora od 60Ah, nije svejedno...Naravno da će ovaj
većeg kapaciteta mnogo duže trajati nego onaj manji.... pošto je ovaj od 45Ah mnogo više preopterećen pri svakom startovanju.

Na primer: za pokretanje motora 1,9JTD iz Fiat grupacije (kojih kod nas ima koliko hoćeš) na modelu Stilo, Bravo, Doblo je zadužen akumulator veličine od 64Ah 640A
za isti taj motor na modelu Croma je akumulator veličine od 77Ah 760 a na maleckom Puntu sa istim motorom je fabrički akumulator od 50Ah 450A....
Šta mislite koji će da traje najduže?

popp

pre 9 godina

Probao sve i svasta i dosao do zakljucka, najjevtiniji koji odgovara, vozi dok traje karancija i menjaj za novi. Nekoliko akomulatora renomiranih proizvodjaca mi je trajalo bukvalno nedelju dana po isteku garancije.

Totti

pre 9 godina

Moj grande punto 1.3 multijet, 2007 godiste i dalje tera fabricku vartu plave boje, koja, evo vec 8 godina ne pokazuje znake slabosti...
(Milos, 07. april 2015 11:47)


To nije fabrički akumulator.

boza

pre 9 godina

Vectra B 2001-o. Na njoj fabrički akumulator. Prošle godine nešto zezao, odem kod majstora. Kaže negde baca na masu. Sredio to, i dalje radi.

Joca 011

pre 9 godina

- Kapacitetniji akumulator nije problem za alternator, a manje se napreže i stoga načelno duže traje.
- Parkirano vozilo sa centralnom bravom troši znatno više struje (oko 500mA) ako nije zaključano nego ako je zaključano (5mA). Tako da npr. za dan-dva nezaključano vozilo ispražnjava aku. Uvek treba zaključati, pa makar bilo u garaži.
- Za kleme važi praktično pravilo 2Č. Ono znači da kleme moraju biti Čiste i Čvrste. Čiste – metalnog sjaja, bez masnoće, oksida, šljake, ostataka brusnog papira, farbe i sl. Čvrste – stegnute jako, tako da nalegajući pritisak površina bude veliki. Osim ovde, pravilo 2Č važi i u svim električnim spojevima.
.

Igor Gavran

pre 9 godina

"Alternatori se razlikuju od modela do modela i od motora do motora, pa jednostavno ne mogu da napune akumulator većeg kapaciteta za koji nisu projektovani"

Netacno. Vecina alternatora bez problema moze da radi sa akumulatorom veceg kapaciteta. Narocito sada, kada dosta automobila imaju klima uredjaje, jer su ti alternatori projektovani da daju stotinu ampera i njima nije nikakav problem da dopune bilo kakav akumulator. Cak sta vise, moderni alternatori su toliko jaki da mogu da ostete slabe akumulatore i akumulatore losijih proizvodjaca jer ih pune prevelikom strujom.

"hladnoca ne smeta akumulatorima"
Netacno. Hladnoca smanjuje kapacitet i povecava samopraznjenje. Motori teze startuju, a pri startovanju napon jako pada. Cesto se desi da pri upornom verglanju akumulator padne ispod 11V i tu vec dolazi do ostecenja elektroda.

Naravoucenije: pazite da nikad nije ispod 12V i ne brigajte. Ja redovno kontrolisem napon akumulatora unimerom, cim malo oslabi ja ga dopunim sa punjacem. Narocito zimi i kad dugo ne vozite. I ne pamtim kad sam zadnji put menjao akumulator.

gradinar

pre 9 godina

Ponekad treba servisirati ANLASER. Moj slučaj...
Ja sam prethodne dve zime imao problema sa paljenjem i mislio sam da je problem u akumulatoru (Exide Premium - najskuplji), pa sam skidao kleme na hladnom, unosio u kuću po mrazu..., želeći da ga sačuvam da izdrži celih 5 godina. Jesenas je napunio tačno 5 godina i kupio sam nov akumulator, ali - problem nije rešen! Odem kod majstora, on servisira anlaser (zameni tamo neke biksne, četkice, šta li...). Kaže: "Pravo je čudo kako je uopšte mogao da pali". Probam stari akumulator i on - pali bez problema! I uspevao je da upali samo zato što je bio mnogo dobar akumulator. A ja kupio novi... Sad imam 2 akumulatora.
Naravoučenije - problem sa paljenjem nije uvek u akumulatoru, pre kupovine novog, treba proveriti sve ostalo.

Slobodan Milošević

pre 9 godina

Ne znam da li ljudi ne znaju ili ne žele da znaju da automobil u pokretu ne troši akumulator već ga dopunjava bez obzira na potrošače, pa zato služi alternator. Kakve tečnosti za smanjeni otpor brisača, ko normalan bi to koristio?

toniplavna

pre 9 godina

Jos veca dilema sta uzeti kao vozac motocikla. Imamo gomilu kineskih akumulatora jedni od njih su Exide. E sad to ide po principu kako ubodes. Majku im traju 2god kako je i preporucen vek kako god ga koristio. Jedino sam uspeo da prebacim 3 godine sa fabrickim Yuasa akumulatorom koji je bio made in Japan.

Radovan

pre 9 godina

Kako da vam akumulator duže traje?

Ukinite besmislene stavke iz Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, kao što je korišćenja svetala u toku dana, pa još po gradu kada sija sunce.
Da li znate koliko je ljudi ostalo na putu sa ispražnjenim akumulatorom, zbog minimalnog defekta sa regulatorom punjenja? Mnogo. A i potrošnja goriva/zagađenja je povećana.
To što smisle "bistri beogradski profesori koji žvrljaju zakone", a ne ljudi praktičari, olupa se o glavu celom narodu i državi. Mnogo nas koštaju.

Aleksandar

pre 9 godina

Imam u dva automobila oba pomenuta akumulatora marke Bosch, oba kupljena u Srbiji kod poznatog veletrgovca. S3 45ah u Yugu starom 25 godina vec 5 godina, i S4 60ah u BMW 520 starom 25 godina, oko 3 godine. Do sada rade bez greske. Trepeli su nekoliko puta potpuno praznjenje, automobili se ne voze cesto, ali su elektro instalacije ispravne. Akumulatori su sa gelom, znaci nema dolivanja vode i svakom bih preporucio pomenutu marku. Malo su skuplji od koknkurencije ali za sada opravdavaju cenu. Dobar tekst i uvek volim da procitam nesto ovako. Pohvala za redakciju na izboru.

Milos

pre 9 godina

Moj grande punto 1.3 multijet, 2007 godiste i dalje tera fabricku vartu plave boje, koja, evo vec 8 godina ne pokazuje znake slabosti...ali moram priznati da ne gasim auto ukoliko ima potrebe da ga ponovo upalim za minut, i da ga dopunjavam svaka 3 meseca...

maki

pre 9 godina

Kia Rio 2007,za 20 dana auto puni 8 godina.Akumulator je iz prve ugradnje, a i dalje radi kao sat.Na njemu ne postoji ime proizvodjaca, ali u servisu su mi rekli da je "neki" Korejski.Nakon ovog akumulatora, ne znam sta bi stavio kao zamenu!Citao sam u nekom casopisu da grejac zadnjeg stakla najvise trosi struje i akumulator hoce da strada zbog cestog koriscenja zimi, te se trudim da ga sto manje i koristim.

Milan

pre 9 godina

veoma koristan tekst, svaka čast

eto meni fabrički original Ford akumulator traje već šest i po godina i nisam još primetio da mu išta fali, možda mi čak potraje i deset godina ali sam rekao kad dođe vreme za zamenu, samo original Ford akumulator stavljam, a taj Ford akumuator je vrv neki Bosch, Varta ili šta slično rađeno za fabriku

acomurija

pre 9 godina

Hvala na pozivu, pa evo.
U tekstu ima nekoliko netačnosti, koje se mogu tolerisati, ali se kose sa fizikom i elektrotehnikom. Na pr. tvrdnja da je "leti manji otpor" je netačna: svi provodnici imaju manji otpor pri niskim temperaturama, i obrnuto, veći pri višim. Otuda je stvarna potrošnja "bez kontakta" VEĆA leti nego zimi.
Otežanost starta je direktno zavisna od gustine ulja u motoru i menjaču, potom od stanja tzv biksni alektropokretača (anlasera), a kod dizelaša i od gustine nafte. Otuda postoje gradacije nafte na letnju i zimsku, ali - postoje aditivi koji se dodaju nafti da joj se smanji gustina pri niskim temperaturama.
Kod ulja se otišlo malo dalje, postoje tzv multiviskozna ulja, (čak) od SAE10 do SAE40, pa i 50. Ali, takve karakteristike su "na papiru", u praksi su daleko od istine.
Nije tačna ni tvrdnja da su "vibracije štetne", jer akumulator koji stoji se BRŽE ošteti nego koji je u kolima i koji "mućka".
Nije objašnjeno da povremeno, makar 2 puta godišnje, treba isprazniti akumulator i na 10V - pa puniti na punjaču SPOROM STRUJOM.
Štednja akumulatora je i ugradnja ksenon-sijalica: uštedi se 40 Wati; prskanje stakala "nanotečnostima" - manji otpor metlicama brisača; SKIDANJE jedne kleme zimi! Šarene laže su ušuškavanje kesama i krpama!
Akumulator "voli" čiste kablove i nove svećice!
Bolje kupiti manjeg kapaciteta, za nekih 5 do 10 A/h, ali uz veću "startnu struju" - sigurno će se dopuniti a ima se rezerva za "verglanje"!

hogar

pre 9 godina

Pre devet i po godina zamenio sam opelov , odnosno GM , akumulator od 36 Ah sa BOSCH akumulatorom od 50 Ah . Sada je na izdisaju , malo sam ija kriv posto sam bar 15tak puta ostavio svetla i akumulator se praznio do kraja , mozda bi potrajao jos malo , mada sam i ovako prezadovoljan .

Aleks

pre 9 godina

Znam samo da sam ranije uvek kupovao Black horse zbog dobre cene i garancije. A garancija mu je uvek i trebala. Zivotni vek godinu dana max. Da se razumemo auto je bio samo 3 godine star i nije mu "bezala struja" Onda su i oni poceli da zezaju sa garancijom i traze razne izgovore.... Pre 5 godina dobijem uz 2 godine star auto iz uvoza Exide akumulator i imam ga i danas. Cudo pravo. Ne bih vise nikad kupio drugu marku. Naravno ne bih ga kupio u Srbiji jer ce to biti neki prepakovani skart.

Mile

pre 9 godina

Koristan i dobar tekst. Vlasnik sam Volva V70 D5 2002g. sa 120kw i 2401ccm. Na njemu je original Volvo akumulator, prva ugradnja made in Göteborg; od 85ah. U Decembru mesecu bilo punih 12god star akumulator na dizelu od 5 cilindara! Leti više puta obavezno provera elektrolita i zimi provera napona.

luks-su

pre 9 godina

svaka cast odlican tekst...ja uzo Vartin i traje vec 4 godine a imam 4 kanalno pojacalo u Golfu i 6 zvucnika i vufer...jos uvek radi i zadovoljan...

Stancos de Pancos

pre 9 godina

Moj somborski akumulator je na Yugu trajao 7 godina ! Yugo bio star 7 godina kada sam ga kupio a akumulator sam tada kupio i trajao je Bas posteno !!

Gagi

pre 9 godina

"Monbat" - Bugarska, 55Ah, automobil benzinac, 1.8. Stavljen u januaru 2008. zamenjen u decembru 2014. Niži cenovni rang, u nivou sa Black hors. Razlika u kvalitetu očigledna mada, što je već neko spomenuo, zimi bar jedno dopunjavanje i leti kontrola nivoa elektrolita i dolivanje destilovane vode. Isplatio je svaki uloženi dinar.

Zuki

pre 9 godina

Obrni-okreni meni akumulatori traju oko 3 godine, Ovi noviji crknu bez upozorenja a oni stariji su slabili polako.

Secam se fabricki ugradjenog akumulatora u Opel Corsi '85,kupljena u Nemackoj. Bio je neki "suvi" akumulator. Nikad nisam shvatio sta je to. Ali je nadziveo automobil (slupan posle 5.5 godina). Nekoliko puta je potpuno praznjen zbog neugasenih svetala. Bilo je dovoljno da iskljucim sve potrosace i sacekam 12h i automobil je ponovo palio bez problema. Nikada vise nisam naisao na slican akumulator. I sada mi deluje neverovatno. Zna li neko o kakvom se to akumulatoru radi?

Vladimir

pre 9 godina

Kvalitet zavisi i od tržišta. Mislim da kod nas dolazi ono najgore (i tu ne mislim samo na akumulatore), jer je naša kupovna moć slabija od "zapadne" pa nam moraju smanjiti kvalitet da bi uzeli "svoje" pare.

Dusan

pre 9 godina

"Za početak, veliki broj ljudi kupuje akumulator većeg kapaciteta jer misle da će tako rezerva snage biti veća. To je jednako loše kao da je kupljen akumulator manjeg kapaciteta od onog koji propisuje proizvođač."
@ Ma je l tako? Imao sam akumulator od 55 ampera godinu ipo dana. sada već peta godina kako "tera" ovaj od 75 (pu pu da ga ne urocim) :) .Inače za auto je predviđen ovaj slabiji, ali mom džepu odgovara jači.

Replay

pre 9 godina

Meni je Topla trajala na mojem automobilu 5 godina, kupio ga prethodni vlasnik. Bio je star godinu i nesto kad sam kupio auto i bio u garanciji. Posle sam kupio Vartu, mada nesto slabijeg kapaciteta nego sto je bila Topla jer nije imao isti. :)

bwana

pre 9 godina

Meni majstor pre dve godine rekao da treba da menjam akumulator jer je na oko 11 volti, ja nisam promenio i evo sestu godinu kako koristim isti. A da, akumulator nije kupljen u Srbiji, mala informacija koja moze biti od značaja.

zoran1965

pre 9 godina

suvoparan tekst sa nepotrebnim podacima. prosečnom čitaocu, niti je šta objasnio, niti je mogao bilo šta korisno da nauči. ono sa akumulatorom većeg kapaciteta je poprilično nategnuto zbog gabarita istog, osim ako ne radite prepravke postolja
ko je mogao nešto da skapira ? jedino ovi 'naučnici' što na naučnoj osnovi opovrgavaju sletanje amera na mesec. jedini oni imaju takav intelektualni kapacitet

Radovan

pre 9 godina

Kako da vam akumulator duže traje?

Ukinite besmislene stavke iz Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, kao što je korišćenja svetala u toku dana, pa još po gradu kada sija sunce.
Da li znate koliko je ljudi ostalo na putu sa ispražnjenim akumulatorom, zbog minimalnog defekta sa regulatorom punjenja? Mnogo. A i potrošnja goriva/zagađenja je povećana.
To što smisle "bistri beogradski profesori koji žvrljaju zakone", a ne ljudi praktičari, olupa se o glavu celom narodu i državi. Mnogo nas koštaju.

Vladimir

pre 9 godina

Kvalitet zavisi i od tržišta. Mislim da kod nas dolazi ono najgore (i tu ne mislim samo na akumulatore), jer je naša kupovna moć slabija od "zapadne" pa nam moraju smanjiti kvalitet da bi uzeli "svoje" pare.

bwana

pre 9 godina

Meni majstor pre dve godine rekao da treba da menjam akumulator jer je na oko 11 volti, ja nisam promenio i evo sestu godinu kako koristim isti. A da, akumulator nije kupljen u Srbiji, mala informacija koja moze biti od značaja.

Mile

pre 9 godina

Koristan i dobar tekst. Vlasnik sam Volva V70 D5 2002g. sa 120kw i 2401ccm. Na njemu je original Volvo akumulator, prva ugradnja made in Göteborg; od 85ah. U Decembru mesecu bilo punih 12god star akumulator na dizelu od 5 cilindara! Leti više puta obavezno provera elektrolita i zimi provera napona.

gradinar

pre 9 godina

Ponekad treba servisirati ANLASER. Moj slučaj...
Ja sam prethodne dve zime imao problema sa paljenjem i mislio sam da je problem u akumulatoru (Exide Premium - najskuplji), pa sam skidao kleme na hladnom, unosio u kuću po mrazu..., želeći da ga sačuvam da izdrži celih 5 godina. Jesenas je napunio tačno 5 godina i kupio sam nov akumulator, ali - problem nije rešen! Odem kod majstora, on servisira anlaser (zameni tamo neke biksne, četkice, šta li...). Kaže: "Pravo je čudo kako je uopšte mogao da pali". Probam stari akumulator i on - pali bez problema! I uspevao je da upali samo zato što je bio mnogo dobar akumulator. A ja kupio novi... Sad imam 2 akumulatora.
Naravoučenije - problem sa paljenjem nije uvek u akumulatoru, pre kupovine novog, treba proveriti sve ostalo.

Aleks

pre 9 godina

Znam samo da sam ranije uvek kupovao Black horse zbog dobre cene i garancije. A garancija mu je uvek i trebala. Zivotni vek godinu dana max. Da se razumemo auto je bio samo 3 godine star i nije mu "bezala struja" Onda su i oni poceli da zezaju sa garancijom i traze razne izgovore.... Pre 5 godina dobijem uz 2 godine star auto iz uvoza Exide akumulator i imam ga i danas. Cudo pravo. Ne bih vise nikad kupio drugu marku. Naravno ne bih ga kupio u Srbiji jer ce to biti neki prepakovani skart.

Slobodan Milošević

pre 9 godina

Ne znam da li ljudi ne znaju ili ne žele da znaju da automobil u pokretu ne troši akumulator već ga dopunjava bez obzira na potrošače, pa zato služi alternator. Kakve tečnosti za smanjeni otpor brisača, ko normalan bi to koristio?

Igor Gavran

pre 9 godina

"Alternatori se razlikuju od modela do modela i od motora do motora, pa jednostavno ne mogu da napune akumulator većeg kapaciteta za koji nisu projektovani"

Netacno. Vecina alternatora bez problema moze da radi sa akumulatorom veceg kapaciteta. Narocito sada, kada dosta automobila imaju klima uredjaje, jer su ti alternatori projektovani da daju stotinu ampera i njima nije nikakav problem da dopune bilo kakav akumulator. Cak sta vise, moderni alternatori su toliko jaki da mogu da ostete slabe akumulatore i akumulatore losijih proizvodjaca jer ih pune prevelikom strujom.

"hladnoca ne smeta akumulatorima"
Netacno. Hladnoca smanjuje kapacitet i povecava samopraznjenje. Motori teze startuju, a pri startovanju napon jako pada. Cesto se desi da pri upornom verglanju akumulator padne ispod 11V i tu vec dolazi do ostecenja elektroda.

Naravoucenije: pazite da nikad nije ispod 12V i ne brigajte. Ja redovno kontrolisem napon akumulatora unimerom, cim malo oslabi ja ga dopunim sa punjacem. Narocito zimi i kad dugo ne vozite. I ne pamtim kad sam zadnji put menjao akumulator.

Dusan

pre 9 godina

"Za početak, veliki broj ljudi kupuje akumulator većeg kapaciteta jer misle da će tako rezerva snage biti veća. To je jednako loše kao da je kupljen akumulator manjeg kapaciteta od onog koji propisuje proizvođač."
@ Ma je l tako? Imao sam akumulator od 55 ampera godinu ipo dana. sada već peta godina kako "tera" ovaj od 75 (pu pu da ga ne urocim) :) .Inače za auto je predviđen ovaj slabiji, ali mom džepu odgovara jači.

zoran1965

pre 9 godina

suvoparan tekst sa nepotrebnim podacima. prosečnom čitaocu, niti je šta objasnio, niti je mogao bilo šta korisno da nauči. ono sa akumulatorom većeg kapaciteta je poprilično nategnuto zbog gabarita istog, osim ako ne radite prepravke postolja
ko je mogao nešto da skapira ? jedino ovi 'naučnici' što na naučnoj osnovi opovrgavaju sletanje amera na mesec. jedini oni imaju takav intelektualni kapacitet

Stancos de Pancos

pre 9 godina

Moj somborski akumulator je na Yugu trajao 7 godina ! Yugo bio star 7 godina kada sam ga kupio a akumulator sam tada kupio i trajao je Bas posteno !!

Zoran

pre 9 godina

Mene interesuje kako da zastitim moj akumulator da mi ga vise ne kradu(dva puta mi ga ukrali).Samim time ce mi duze trajati.
(Cika Gile, 7. april 2015 14:07)

Seljenjem u drugu drzavu.

Samo opušteno

pre 9 godina

Akumulator će najduže da vam traje ... koliko vam traje :)
Kada mu dođe vreme za zamenu, obratite pažnju na startnu struju, jer strujni kapacitet, voltažu, polaritet i dimenzije svi gledaju. Jačina struje potrebna za hladni start ne sme da bude ispod fabrički propisane za određeni model automobila; u suprotnom, uz uglavnom gradsku vožnju/kratke relacije, ovo je jedan od ključnih faktora koji će prepoloviti prosečni životni vek akumulatora. Demontiranje akumulatora, vađenje i nošenje do prostorije gde će se puniti punjačem jeste lepo na papiru, ali je mnogim vozačima ovo teško izvodivo, kako tehnički, tako i vremenski.

Na kraju, evo jednog jednostavnog saveta. Kada čekate na semaforu, prebacite oborena svetla na poziciju i povucite ručnu. Kada ste na parkingu ili trotoaru, u po bela dana, takođe uključite samo poziciona svetla. Uštedećete nešto struje, a i pešaci će manje zamarati oči. I, kada odete na leto u Grčku, čim pređete graničnu liniju ugasite svetla ako je dan i nemojte ih uključivati sve dok se ne smrkne ili dok se ne vratite u državu gde je ovaj besmisleni saobraćajni propis uveden radi povećane potrošnje goriva i skraćivanja životnog veka sijalica i akumulatora.

Zuki

pre 9 godina

Obrni-okreni meni akumulatori traju oko 3 godine, Ovi noviji crknu bez upozorenja a oni stariji su slabili polako.

Secam se fabricki ugradjenog akumulatora u Opel Corsi '85,kupljena u Nemackoj. Bio je neki "suvi" akumulator. Nikad nisam shvatio sta je to. Ali je nadziveo automobil (slupan posle 5.5 godina). Nekoliko puta je potpuno praznjen zbog neugasenih svetala. Bilo je dovoljno da iskljucim sve potrosace i sacekam 12h i automobil je ponovo palio bez problema. Nikada vise nisam naisao na slican akumulator. I sada mi deluje neverovatno. Zna li neko o kakvom se to akumulatoru radi?

maki

pre 9 godina

Kia Rio 2007,za 20 dana auto puni 8 godina.Akumulator je iz prve ugradnje, a i dalje radi kao sat.Na njemu ne postoji ime proizvodjaca, ali u servisu su mi rekli da je "neki" Korejski.Nakon ovog akumulatora, ne znam sta bi stavio kao zamenu!Citao sam u nekom casopisu da grejac zadnjeg stakla najvise trosi struje i akumulator hoce da strada zbog cestog koriscenja zimi, te se trudim da ga sto manje i koristim.

Aleksandar

pre 9 godina

Imam u dva automobila oba pomenuta akumulatora marke Bosch, oba kupljena u Srbiji kod poznatog veletrgovca. S3 45ah u Yugu starom 25 godina vec 5 godina, i S4 60ah u BMW 520 starom 25 godina, oko 3 godine. Do sada rade bez greske. Trepeli su nekoliko puta potpuno praznjenje, automobili se ne voze cesto, ali su elektro instalacije ispravne. Akumulatori su sa gelom, znaci nema dolivanja vode i svakom bih preporucio pomenutu marku. Malo su skuplji od koknkurencije ali za sada opravdavaju cenu. Dobar tekst i uvek volim da procitam nesto ovako. Pohvala za redakciju na izboru.

acomurija

pre 9 godina

Hvala na pozivu, pa evo.
U tekstu ima nekoliko netačnosti, koje se mogu tolerisati, ali se kose sa fizikom i elektrotehnikom. Na pr. tvrdnja da je "leti manji otpor" je netačna: svi provodnici imaju manji otpor pri niskim temperaturama, i obrnuto, veći pri višim. Otuda je stvarna potrošnja "bez kontakta" VEĆA leti nego zimi.
Otežanost starta je direktno zavisna od gustine ulja u motoru i menjaču, potom od stanja tzv biksni alektropokretača (anlasera), a kod dizelaša i od gustine nafte. Otuda postoje gradacije nafte na letnju i zimsku, ali - postoje aditivi koji se dodaju nafti da joj se smanji gustina pri niskim temperaturama.
Kod ulja se otišlo malo dalje, postoje tzv multiviskozna ulja, (čak) od SAE10 do SAE40, pa i 50. Ali, takve karakteristike su "na papiru", u praksi su daleko od istine.
Nije tačna ni tvrdnja da su "vibracije štetne", jer akumulator koji stoji se BRŽE ošteti nego koji je u kolima i koji "mućka".
Nije objašnjeno da povremeno, makar 2 puta godišnje, treba isprazniti akumulator i na 10V - pa puniti na punjaču SPOROM STRUJOM.
Štednja akumulatora je i ugradnja ksenon-sijalica: uštedi se 40 Wati; prskanje stakala "nanotečnostima" - manji otpor metlicama brisača; SKIDANJE jedne kleme zimi! Šarene laže su ušuškavanje kesama i krpama!
Akumulator "voli" čiste kablove i nove svećice!
Bolje kupiti manjeg kapaciteta, za nekih 5 do 10 A/h, ali uz veću "startnu struju" - sigurno će se dopuniti a ima se rezerva za "verglanje"!

Milos

pre 9 godina

Moj grande punto 1.3 multijet, 2007 godiste i dalje tera fabricku vartu plave boje, koja, evo vec 8 godina ne pokazuje znake slabosti...ali moram priznati da ne gasim auto ukoliko ima potrebe da ga ponovo upalim za minut, i da ga dopunjavam svaka 3 meseca...

clio

pre 9 godina

fabrički akumulator u renou, bez ikakvog obeležja trajao je skoro 9 godina, zatim sam kupio nekakv "tudor" hvaljen i najskuplji u tom trenutku u "batery shopu" koji je imao garanciju 36 meseci, prestao je da radi nakon 38 meseci. krsina.

Milan Niš

pre 9 godina

Evo saveta vozačima.Ne startujte hladan motor sa uključenim svetlima jer tada svaki put akumulator pretrpi veliko opterećenje,koristite što manje potrošača i ne palite svetla odmah ako ste u mogućnosti dozvolite akumulatoru da se osveži.Ja da se pitam ukinuo bih da svetla moraju da se koriste danju na vozilima.Argumenti 1-Povećava se potrošnja goriva 2-Sijalice pregorevaju 3-Akumulatori kraće traju,ti materijali prave otpad pa se pitam gde je tu korist od svetla.

Igor

pre 9 godina

@(Milan Niš, 8. april 2015 20:00)

Recimo da u korist svetla ide veca preglednost a samim tim i manje nesreca i izgubljenih zivota.

Ako je potrebno 20 godina da palim svetla i da menjam sijalice da bi me samo jednom neko video samo delic sekunde ranije i tako izbegao sudar samnom, to cu i da radim. Meni je to dovoljno.

Gagi

pre 9 godina

"Monbat" - Bugarska, 55Ah, automobil benzinac, 1.8. Stavljen u januaru 2008. zamenjen u decembru 2014. Niži cenovni rang, u nivou sa Black hors. Razlika u kvalitetu očigledna mada, što je već neko spomenuo, zimi bar jedno dopunjavanje i leti kontrola nivoa elektrolita i dolivanje destilovane vode. Isplatio je svaki uloženi dinar.

Replay

pre 9 godina

Meni je Topla trajala na mojem automobilu 5 godina, kupio ga prethodni vlasnik. Bio je star godinu i nesto kad sam kupio auto i bio u garanciji. Posle sam kupio Vartu, mada nesto slabijeg kapaciteta nego sto je bila Topla jer nije imao isti. :)

hogar

pre 9 godina

Pre devet i po godina zamenio sam opelov , odnosno GM , akumulator od 36 Ah sa BOSCH akumulatorom od 50 Ah . Sada je na izdisaju , malo sam ija kriv posto sam bar 15tak puta ostavio svetla i akumulator se praznio do kraja , mozda bi potrajao jos malo , mada sam i ovako prezadovoljan .

toniplavna

pre 9 godina

Jos veca dilema sta uzeti kao vozac motocikla. Imamo gomilu kineskih akumulatora jedni od njih su Exide. E sad to ide po principu kako ubodes. Majku im traju 2god kako je i preporucen vek kako god ga koristio. Jedino sam uspeo da prebacim 3 godine sa fabrickim Yuasa akumulatorom koji je bio made in Japan.

Totti

pre 9 godina

Moj grande punto 1.3 multijet, 2007 godiste i dalje tera fabricku vartu plave boje, koja, evo vec 8 godina ne pokazuje znake slabosti...
(Milos, 07. april 2015 11:47)


To nije fabrički akumulator.

Swedenonline

pre 9 godina

Neznam za slucaj krstene marke auta a da fabricki ugradjen akumulator nije trajao bar 10 godina, u Svedskoj! Kakva smeća vama uvaljuju? :(

luks-su

pre 9 godina

svaka cast odlican tekst...ja uzo Vartin i traje vec 4 godine a imam 4 kanalno pojacalo u Golfu i 6 zvucnika i vufer...jos uvek radi i zadovoljan...

Milan

pre 9 godina

veoma koristan tekst, svaka čast

eto meni fabrički original Ford akumulator traje već šest i po godina i nisam još primetio da mu išta fali, možda mi čak potraje i deset godina ali sam rekao kad dođe vreme za zamenu, samo original Ford akumulator stavljam, a taj Ford akumuator je vrv neki Bosch, Varta ili šta slično rađeno za fabriku

Djordje

pre 9 godina

Pežo 306, akumulator kupljen 2010, ovo mu je 5 godina, kako sam ga ugradio, pipnuo ga nisam, ni jedno dopunjavanje, ništa. Samo redovno dosipao destilovanu vodu. Zima, leto, pali na pola ključa. U pitanju je black horsov aku 55ah.

ja

pre 9 godina

Imam 4 auta u dvoristu i iskustva sa akomulatorima naravno razlicita.
Ajde prvo losa..fiat da ne kazem djubre ..kupljen nov auto 2007 ..vec u zimu 2010 otisao skroz akumulator ..drugo negativno neka zapadna marka proizvedeno u bugarskoj 75 ah ..nije izdrzao ni garantni rok u renault senicu ..vec druga zima otisao skroz ..naravno sa garancijom moz da se slikas. ..kazu ti akomulator ispravan sigurno vam auto ne puni dobro..naravno sa autom sve u redu tako da garancija mrtvo slovo na papiru.
pozitivna..original renault ..eto u laguni mi jos prva ugradnja posle 9 godina koriscenja ..druga pozitivna neki domaci akomulator iz republike srpske vise ne znam ni ime ..i ako za clio treba 50ah stavio bio taj al od 75ah jel bio nesto jeftin i evo vise ne brojim godine ali ima sigurno 8-9 i sljaka kao i prvi dan!Tako da jaci akomulator ne moze da skodi.

Nada

pre 9 godina

Huyndai getz 1,1 2004. godište, još uvek fabrički akumulator, ne znam koji. Nikad pogledan, a kamoli pipnut (punjen). Osnovna oprema, nema puno potrošača, a auto se vozi svakodnevno min 30km. Pretpostavljam da je u tome "caka". Ako neko zna ko pravi fabričke akumulatore za ovaj model i da li ih je uopšte moguće kupiti na tržištu, molila bih za odgovor.

Joca 011

pre 9 godina

- Kapacitetniji akumulator nije problem za alternator, a manje se napreže i stoga načelno duže traje.
- Parkirano vozilo sa centralnom bravom troši znatno više struje (oko 500mA) ako nije zaključano nego ako je zaključano (5mA). Tako da npr. za dan-dva nezaključano vozilo ispražnjava aku. Uvek treba zaključati, pa makar bilo u garaži.
- Za kleme važi praktično pravilo 2Č. Ono znači da kleme moraju biti Čiste i Čvrste. Čiste – metalnog sjaja, bez masnoće, oksida, šljake, ostataka brusnog papira, farbe i sl. Čvrste – stegnute jako, tako da nalegajući pritisak površina bude veliki. Osim ovde, pravilo 2Č važi i u svim električnim spojevima.
.

Joca 011

pre 9 godina

- Kapacitetniji akumulator nije problem za alternator, a manje se napreže i stoga načelno duže traje.
- Parkirano vozilo sa centralnom bravom troši znatno više struje (oko 500mA) ako nije zaključano nego ako je zaključano (5mA). Tako da npr. za dan-dva nezaključano vozilo ispražnjava aku. Uvek treba zaključati, pa makar bilo u garaži.
- Za kleme važi praktično pravilo 2Č. Ono znači da kleme moraju biti Čiste i Čvrste. Čiste – metalnog sjaja, bez masnoće, oksida, šljake, ostataka brusnog papira, farbe i sl. Čvrste – stegnute jako, tako da nalegajući pritisak površina bude veliki. Osim ovde, pravilo 2Č važi i u svim električnim spojevima.
.

Rimac automobili

pre 9 godina

@ja, garancija nije mrtvo slovo na papiru ako ti je alternator ispravan. izmjeris sam napon, sa svojim uređajem i ako je napon na alternatoru dobar (dao sam link na video kako se testira ispravnost alternatora) oko toga više nema priče, dužni su ti zamijenit akumulator. Oni sigurno neće riskirat ugled i tužbe zbog jednog akumulatora koji ionako mogu reparirat (ja uvijek dobijem popust na novi akumulator jer trgovcima dam stari, to čak i sami ponude).

Po meni se ne isplati dati 50 ili cak 30% vise za aku koji ima isti period garancije kao i neki jeftin sa dobrim specifikacijama (bitno da je zatvorenog tipa i da ima pristojnu struju hladnog starta, za dizele je pozeljno i vise od 500A CCA, za benzince manje, a ovisi ima li auto i start-stop sustav, koliko općenito pije struje).

Važno je i da li ili koliko stoji na skladištu (i na kojoj temp je skladišten!) prethodno jer jednom sam bio uzeo Boschovu ulaznu seriju aku-a i trajao mi je puno kraće od domaće "Munje".

Ako sami kupujete aku i nema tko da vam aasistira iz ducana, pazite i na dimenzije akumulatora (ponekad i oblik i raspored polova) da stane u za to predvidjeno kuciste. Dobro je i da imaju ručku, puno se lakse nose na dopunjavanje.

Svetozar

pre 9 godina

Predlozio bih da se obrati paznja na odrzavanje akumulatora.Svi oni iziskuju sledece odrzavanje:
Bar jednom u tri meseca, a pozeljno je jednom mesecno dopuniti akumulator i obaviti desulfatizaciju.
Dojadilo mi je jos od pre 40-tak godina punjenje akumulatora raznim punjacima, pa kojom jacinom struje, pa prska na sve strane, pa isparavanje. pa menjaj kiselinu,...
Pretprosle godine sam proucio i video da je dobro resenje u dobrom punjacu.
Puk'o sam 17.000 dinara i kupio jedan jedini koji je u tom trenutku postojao u Srbiji sa tim performansama i te marke.
Dimenzije su mu oko 25x8x5 (orijentaciono, jer ne mogu sad u ponoc da idem u garazu da vidim).Radi sve sam:ispituje stanje akumulatora, obavlja desulfatizaciju, puni.Puni cak i totalno ispraznjen akumulator.Mogu da se cak spoje njegove kleme, nema problema.Moze da puni akumulator, bez skidanja akumulatorskih klema.Jedina intervencija na akumulatoru je kontrola nivoa tecnosti, (stariji i ako je pristupacno).Ukljucis i kad vidis zelenu lampicu-iskljucis i gotovo.Ne interesuje te amperaza, pa duzina punjenja,...Moze da stoji ukljucen mesecima.Napravljen je za najnepismenije ljude.Zato je valjda najtrazeniji na americkom trzistu.
Lepo zvuci, samo jos da postoji.
Postoji.U pitanju je svedska marka:"CTEK".Model birate prema snazi akumulatora.(Opseg od xx-yy Ah).Ja sam npr: jednim punjacem obuhvatio sva cetiri akumulatora na cetiri vozila razlicitih jacina.
Punim, vozim i nista ne mislim.

Deki qv

pre 9 godina

Moram da se pohvalim da sam imao na svom alfa romeu 166 ,2002.god. fabricki ugradjen akumulator koji je izdrzao do 2014 god.Zimi je akumulator bio u autu (inace se nalazi u gepeku)mada auto nije vozen zimi vec samo povremeno paljen.Nebih da hvalim proizvodjaca (FIAMM sa oznakama allfa romeo)jer to je deo za prvu ugradnju pa verujem da je zbog toga kvalitetniji.,ali i moj komsija je imao na svom YUGU 1990.god. domaci fabricki akumulator koji je trajao 10 godina tako da mi nista nije jasno.Verujem da je ipak najvaznije da se koristi akumulator po specifikacijama onaj koji proizvodjac preporucuje, jer je to najoptimalnije resenje za dug vek akumulatora.

Rimac automobili

pre 9 godina

članak je jedan od boljih na tu temu, sadrži sve bitno.
Kada je autor mislio na to da hladnoća ne smeta akumulatora, mislio je na najvećeg grobara akumulatora, sulfatizaciju, koja je zimi daleko manja opasnost nego ljeti, a ne na tezi start motora zimi, koji se usput lako rjesava time da se kupi akumulator boljih specifikacija, odnosno konkretno vise CCA (cold cranking amps - struja hladnog starta) brojke. Ja sam nakon 6 godina eksploatacije originalnog akumulatora prošle godine i muke sa pražnjenjem istoga pri njegovom kraju kupio akumulator jedne domaće marke u hr, koji se proizvodi u EU (Češka) i iako je jedan od najjeftinijih na tržištu (cca 50 eura za 55Ah i 480 CCA) zasada me služi odlično, a uz to dolazi sa 2 godine garancije, a barem tolika garancija je uvijek preporuka kad se kupuje akumulator. Akumulator ima visoki CCA (vozim benzinca) i to je razlog za miran san zimi.

Po stručnjacima na Internetu, dobro je dopunjavati akumulatore kad padnu ispod idealnog napona, pogotovo ako se često vozi na kratke relacije. Ruku na srce, multimetri kojima mjerimo napon na akumulatoru i punjač aku nisu skupi, pa ću osobno uzeti to u obzir, navodno tako akumulatori traju duže. Ako i postoji potreba za zamjenom aku-a svake 4 godine, odvojiti 50ak eura svakih 4 godine nije mnogo.

Koga zanima detekcija problema (alternator ili akumulator) na Youtubeu ima puno clipova kako detektirati napon i opcenito stanje alternatora, npr: https://www.youtube.com/watch?v=LGB6ZEjGm7Q

popp

pre 9 godina

Probao sve i svasta i dosao do zakljucka, najjevtiniji koji odgovara, vozi dok traje karancija i menjaj za novi. Nekoliko akomulatora renomiranih proizvodjaca mi je trajalo bukvalno nedelju dana po isteku garancije.

boza

pre 9 godina

Vectra B 2001-o. Na njoj fabrički akumulator. Prošle godine nešto zezao, odem kod majstora. Kaže negde baca na masu. Sredio to, i dalje radi.

tdda

pre 9 godina

"Alternatori se razlikuju od modela do modela i od motora do motora, pa jednostavno ne mogu da napune akumulator većeg kapaciteta za koji nisu projektovani" - koliko puta sam već čuo ovakvu glupost....
Alternatori su projektovani i na osnovu količine potrošača(opreme) i veličine motora na vozilu a ne samo na osnovu veličine akumulatora.
Ako se stavi veći akumulator od propisanom on i dalje daje istu struju pri svakom startovanju kao i predhodni pošto struju startovanja vuče anlaser... a on ostaje isti na vozilu.
Znači ako anlaser vuče naprimer 200A iz akumulatora od 45Ah ili iz akumulatora od 60Ah, nije svejedno...Naravno da će ovaj
većeg kapaciteta mnogo duže trajati nego onaj manji.... pošto je ovaj od 45Ah mnogo više preopterećen pri svakom startovanju.

Na primer: za pokretanje motora 1,9JTD iz Fiat grupacije (kojih kod nas ima koliko hoćeš) na modelu Stilo, Bravo, Doblo je zadužen akumulator veličine od 64Ah 640A
za isti taj motor na modelu Croma je akumulator veličine od 77Ah 760 a na maleckom Puntu sa istim motorom je fabrički akumulator od 50Ah 450A....
Šta mislite koji će da traje najduže?

Joca 011

pre 9 godina

Jel ok da je struja kad je ugasen auto, meni 0.1 ili 0.2 AMPERA (tj 100ma) ? IMam opel astru H 1.4
@ (denz, 7. april 2015 21:46)

Zavisi da li je zaključan ili otključan. Izmeri sam. Ja sam merio ampermetrom, evo ovako: skinem jednu klemu, i u strujni krug uključim ampermetar, najpre polazim od većeg opsega, npr. od 5A, pa potom smanjujem da bih očitao preciznije. Ovako obavim dva merenja, kada je auto otključan a potom kada je zaključan. Razlika je veća od 100 puta.
.

Dragan

pre 9 godina

Yaris, 1.0, kupljen nov u Srbiji. Svaki dan do posla 12km i isto toliko nazad. Crkao akumulator posle 2.5 god. Japanci mi zamenili u garanciji :)
(DzoniBravo, 8. april 2015 17:31)

Yaris 1.33, kupljen nov u Srbiji u junu 2010. godine. Svaki dan do posla 11km + 12,5km nazad (zbog jednosmerne ulice) + povremeni izleti van Beograda vikendom. Vartin akumulator u njemu jos uvek radi bez ikakvih problema. Nikada nije video punjac.

Svetozar

pre 9 godina

Joco, Milos je dao link na kome se moze dosta pogledati, pa da ja ne bih filozofirao, nejjednostavnije je otkucati:ctek punjaci i naci cete sve o njima.Imam bas ovakav kao sto je na Milosevoj slici: ctek multi xs 7000.Bio mi je, pored ostalog, vazan i raspon kapaciteta akumulatora koji se mogu njime puniti: 14-225Ah, tako da punim sve zivo sto se zove akumulator, cak i kod traktorske kosilice za travu.Imamo i prodavnice u Beogradu, ...Objasnjenja se mogu naci i kod prodavca na njihovom sajtu, pa na hrvatskom, nemackom,...Cena je izgleda ista i sad:167E.
Ako bih ja nesta objasnjavao, bojim se da bih oskrnavio dobar opis koji se tamo nalazi.Kupio sam ga u decembru 2012 i naravno da je k'o nov i sve sam radi.Bez namere da nekoga reklamiram, moja ocena je 5+.

DzoniBravo

pre 9 godina

Yaris, 1.0, kupljen nov u Srbiji. Svaki dan do posla 12km i isto toliko nazad. Crkao akumulator posle 2.5 god. Japanci mi zamenili u garanciji :)

Tokyo

pre 9 godina

Nakon dva kupljena i ispražnjena Black Horse-a, u trajanju od po 2 godine, stegnuo zube i "isprsio se" za Tudor. Evo treća godina mu je, palim i zimi i leti "na pola ključa". Topla preporuka!

mtnm

pre 9 godina

od kada imam hondu imam i Energizer 45 Ah, a to je vise od 6 godina, plus sto ne znam koliko pre toga je kupljen, bez ijednog problema, hvala Bogu... tako da znam koji kupujem kad zatreba.

Joca 011

pre 9 godina

@ (Svetozar, 00:05)

Akumulator ima smisla puniti samo ako je ispražnjen, a to znači ako se redovno ne vozi.
15-tak minuta rada motora (u mestu, ne mora se vozilo kretati), na svakih 15-tak dana
dovoljno je da akumulator održi kondiciju. Jer, proces samoispražnjavanja teče sam od sebe,
čak i ako su kleme akumulatora slobodne, nepovezane, i to intenzitetom od oko 5mA.
A ovo što si napisao o desulfatizaciji, molim te ako znaš da pojasniš. Ko bi rešio desufatizaciju povećao bi vek trajanja akumulatora neslućeno, jer akumulator i stari upravo procesom sulfatizacije.
Pozdrav
.

Radovan

pre 9 godina

Kako da vam akumulator duže traje?

Ukinite besmislene stavke iz Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, kao što je korišćenja svetala u toku dana, pa još po gradu kada sija sunce.
Da li znate koliko je ljudi ostalo na putu sa ispražnjenim akumulatorom, zbog minimalnog defekta sa regulatorom punjenja? Mnogo. A i potrošnja goriva/zagađenja je povećana.
To što smisle "bistri beogradski profesori koji žvrljaju zakone", a ne ljudi praktičari, olupa se o glavu celom narodu i državi. Mnogo nas koštaju.

zoran1965

pre 9 godina

suvoparan tekst sa nepotrebnim podacima. prosečnom čitaocu, niti je šta objasnio, niti je mogao bilo šta korisno da nauči. ono sa akumulatorom većeg kapaciteta je poprilično nategnuto zbog gabarita istog, osim ako ne radite prepravke postolja
ko je mogao nešto da skapira ? jedino ovi 'naučnici' što na naučnoj osnovi opovrgavaju sletanje amera na mesec. jedini oni imaju takav intelektualni kapacitet

luks-su

pre 9 godina

svaka cast odlican tekst...ja uzo Vartin i traje vec 4 godine a imam 4 kanalno pojacalo u Golfu i 6 zvucnika i vufer...jos uvek radi i zadovoljan...

acomurija

pre 9 godina

Hvala na pozivu, pa evo.
U tekstu ima nekoliko netačnosti, koje se mogu tolerisati, ali se kose sa fizikom i elektrotehnikom. Na pr. tvrdnja da je "leti manji otpor" je netačna: svi provodnici imaju manji otpor pri niskim temperaturama, i obrnuto, veći pri višim. Otuda je stvarna potrošnja "bez kontakta" VEĆA leti nego zimi.
Otežanost starta je direktno zavisna od gustine ulja u motoru i menjaču, potom od stanja tzv biksni alektropokretača (anlasera), a kod dizelaša i od gustine nafte. Otuda postoje gradacije nafte na letnju i zimsku, ali - postoje aditivi koji se dodaju nafti da joj se smanji gustina pri niskim temperaturama.
Kod ulja se otišlo malo dalje, postoje tzv multiviskozna ulja, (čak) od SAE10 do SAE40, pa i 50. Ali, takve karakteristike su "na papiru", u praksi su daleko od istine.
Nije tačna ni tvrdnja da su "vibracije štetne", jer akumulator koji stoji se BRŽE ošteti nego koji je u kolima i koji "mućka".
Nije objašnjeno da povremeno, makar 2 puta godišnje, treba isprazniti akumulator i na 10V - pa puniti na punjaču SPOROM STRUJOM.
Štednja akumulatora je i ugradnja ksenon-sijalica: uštedi se 40 Wati; prskanje stakala "nanotečnostima" - manji otpor metlicama brisača; SKIDANJE jedne kleme zimi! Šarene laže su ušuškavanje kesama i krpama!
Akumulator "voli" čiste kablove i nove svećice!
Bolje kupiti manjeg kapaciteta, za nekih 5 do 10 A/h, ali uz veću "startnu struju" - sigurno će se dopuniti a ima se rezerva za "verglanje"!

Dusan

pre 9 godina

"Za početak, veliki broj ljudi kupuje akumulator većeg kapaciteta jer misle da će tako rezerva snage biti veća. To je jednako loše kao da je kupljen akumulator manjeg kapaciteta od onog koji propisuje proizvođač."
@ Ma je l tako? Imao sam akumulator od 55 ampera godinu ipo dana. sada već peta godina kako "tera" ovaj od 75 (pu pu da ga ne urocim) :) .Inače za auto je predviđen ovaj slabiji, ali mom džepu odgovara jači.

Joca 011

pre 9 godina

@ (Svetozar, 00:05)

Akumulator ima smisla puniti samo ako je ispražnjen, a to znači ako se redovno ne vozi.
15-tak minuta rada motora (u mestu, ne mora se vozilo kretati), na svakih 15-tak dana
dovoljno je da akumulator održi kondiciju. Jer, proces samoispražnjavanja teče sam od sebe,
čak i ako su kleme akumulatora slobodne, nepovezane, i to intenzitetom od oko 5mA.
A ovo što si napisao o desulfatizaciji, molim te ako znaš da pojasniš. Ko bi rešio desufatizaciju povećao bi vek trajanja akumulatora neslućeno, jer akumulator i stari upravo procesom sulfatizacije.
Pozdrav
.

Igor

pre 9 godina

@(Milan Niš, 8. april 2015 20:00)

Recimo da u korist svetla ide veca preglednost a samim tim i manje nesreca i izgubljenih zivota.

Ako je potrebno 20 godina da palim svetla i da menjam sijalice da bi me samo jednom neko video samo delic sekunde ranije i tako izbegao sudar samnom, to cu i da radim. Meni je to dovoljno.

Aleks

pre 9 godina

Znam samo da sam ranije uvek kupovao Black horse zbog dobre cene i garancije. A garancija mu je uvek i trebala. Zivotni vek godinu dana max. Da se razumemo auto je bio samo 3 godine star i nije mu "bezala struja" Onda su i oni poceli da zezaju sa garancijom i traze razne izgovore.... Pre 5 godina dobijem uz 2 godine star auto iz uvoza Exide akumulator i imam ga i danas. Cudo pravo. Ne bih vise nikad kupio drugu marku. Naravno ne bih ga kupio u Srbiji jer ce to biti neki prepakovani skart.

Slobodan Milošević

pre 9 godina

Ne znam da li ljudi ne znaju ili ne žele da znaju da automobil u pokretu ne troši akumulator već ga dopunjava bez obzira na potrošače, pa zato služi alternator. Kakve tečnosti za smanjeni otpor brisača, ko normalan bi to koristio?

Milan Niš

pre 9 godina

Evo saveta vozačima.Ne startujte hladan motor sa uključenim svetlima jer tada svaki put akumulator pretrpi veliko opterećenje,koristite što manje potrošača i ne palite svetla odmah ako ste u mogućnosti dozvolite akumulatoru da se osveži.Ja da se pitam ukinuo bih da svetla moraju da se koriste danju na vozilima.Argumenti 1-Povećava se potrošnja goriva 2-Sijalice pregorevaju 3-Akumulatori kraće traju,ti materijali prave otpad pa se pitam gde je tu korist od svetla.

bwana

pre 9 godina

Meni majstor pre dve godine rekao da treba da menjam akumulator jer je na oko 11 volti, ja nisam promenio i evo sestu godinu kako koristim isti. A da, akumulator nije kupljen u Srbiji, mala informacija koja moze biti od značaja.

Aleksandar

pre 9 godina

Imam u dva automobila oba pomenuta akumulatora marke Bosch, oba kupljena u Srbiji kod poznatog veletrgovca. S3 45ah u Yugu starom 25 godina vec 5 godina, i S4 60ah u BMW 520 starom 25 godina, oko 3 godine. Do sada rade bez greske. Trepeli su nekoliko puta potpuno praznjenje, automobili se ne voze cesto, ali su elektro instalacije ispravne. Akumulatori su sa gelom, znaci nema dolivanja vode i svakom bih preporucio pomenutu marku. Malo su skuplji od koknkurencije ali za sada opravdavaju cenu. Dobar tekst i uvek volim da procitam nesto ovako. Pohvala za redakciju na izboru.

Igor Gavran

pre 9 godina

"Alternatori se razlikuju od modela do modela i od motora do motora, pa jednostavno ne mogu da napune akumulator većeg kapaciteta za koji nisu projektovani"

Netacno. Vecina alternatora bez problema moze da radi sa akumulatorom veceg kapaciteta. Narocito sada, kada dosta automobila imaju klima uredjaje, jer su ti alternatori projektovani da daju stotinu ampera i njima nije nikakav problem da dopune bilo kakav akumulator. Cak sta vise, moderni alternatori su toliko jaki da mogu da ostete slabe akumulatore i akumulatore losijih proizvodjaca jer ih pune prevelikom strujom.

"hladnoca ne smeta akumulatorima"
Netacno. Hladnoca smanjuje kapacitet i povecava samopraznjenje. Motori teze startuju, a pri startovanju napon jako pada. Cesto se desi da pri upornom verglanju akumulator padne ispod 11V i tu vec dolazi do ostecenja elektroda.

Naravoucenije: pazite da nikad nije ispod 12V i ne brigajte. Ja redovno kontrolisem napon akumulatora unimerom, cim malo oslabi ja ga dopunim sa punjacem. Narocito zimi i kad dugo ne vozite. I ne pamtim kad sam zadnji put menjao akumulator.

Samo opušteno

pre 9 godina

Akumulator će najduže da vam traje ... koliko vam traje :)
Kada mu dođe vreme za zamenu, obratite pažnju na startnu struju, jer strujni kapacitet, voltažu, polaritet i dimenzije svi gledaju. Jačina struje potrebna za hladni start ne sme da bude ispod fabrički propisane za određeni model automobila; u suprotnom, uz uglavnom gradsku vožnju/kratke relacije, ovo je jedan od ključnih faktora koji će prepoloviti prosečni životni vek akumulatora. Demontiranje akumulatora, vađenje i nošenje do prostorije gde će se puniti punjačem jeste lepo na papiru, ali je mnogim vozačima ovo teško izvodivo, kako tehnički, tako i vremenski.

Na kraju, evo jednog jednostavnog saveta. Kada čekate na semaforu, prebacite oborena svetla na poziciju i povucite ručnu. Kada ste na parkingu ili trotoaru, u po bela dana, takođe uključite samo poziciona svetla. Uštedećete nešto struje, a i pešaci će manje zamarati oči. I, kada odete na leto u Grčku, čim pređete graničnu liniju ugasite svetla ako je dan i nemojte ih uključivati sve dok se ne smrkne ili dok se ne vratite u državu gde je ovaj besmisleni saobraćajni propis uveden radi povećane potrošnje goriva i skraćivanja životnog veka sijalica i akumulatora.

Zuki

pre 9 godina

Obrni-okreni meni akumulatori traju oko 3 godine, Ovi noviji crknu bez upozorenja a oni stariji su slabili polako.

Secam se fabricki ugradjenog akumulatora u Opel Corsi '85,kupljena u Nemackoj. Bio je neki "suvi" akumulator. Nikad nisam shvatio sta je to. Ali je nadziveo automobil (slupan posle 5.5 godina). Nekoliko puta je potpuno praznjen zbog neugasenih svetala. Bilo je dovoljno da iskljucim sve potrosace i sacekam 12h i automobil je ponovo palio bez problema. Nikada vise nisam naisao na slican akumulator. I sada mi deluje neverovatno. Zna li neko o kakvom se to akumulatoru radi?

Tokyo

pre 9 godina

Nakon dva kupljena i ispražnjena Black Horse-a, u trajanju od po 2 godine, stegnuo zube i "isprsio se" za Tudor. Evo treća godina mu je, palim i zimi i leti "na pola ključa". Topla preporuka!

toniplavna

pre 9 godina

Jos veca dilema sta uzeti kao vozac motocikla. Imamo gomilu kineskih akumulatora jedni od njih su Exide. E sad to ide po principu kako ubodes. Majku im traju 2god kako je i preporucen vek kako god ga koristio. Jedino sam uspeo da prebacim 3 godine sa fabrickim Yuasa akumulatorom koji je bio made in Japan.

Totti

pre 9 godina

Moj grande punto 1.3 multijet, 2007 godiste i dalje tera fabricku vartu plave boje, koja, evo vec 8 godina ne pokazuje znake slabosti...
(Milos, 07. april 2015 11:47)


To nije fabrički akumulator.

popp

pre 9 godina

Probao sve i svasta i dosao do zakljucka, najjevtiniji koji odgovara, vozi dok traje karancija i menjaj za novi. Nekoliko akomulatora renomiranih proizvodjaca mi je trajalo bukvalno nedelju dana po isteku garancije.

Vladimir

pre 9 godina

Kvalitet zavisi i od tržišta. Mislim da kod nas dolazi ono najgore (i tu ne mislim samo na akumulatore), jer je naša kupovna moć slabija od "zapadne" pa nam moraju smanjiti kvalitet da bi uzeli "svoje" pare.

Mile

pre 9 godina

Koristan i dobar tekst. Vlasnik sam Volva V70 D5 2002g. sa 120kw i 2401ccm. Na njemu je original Volvo akumulator, prva ugradnja made in Göteborg; od 85ah. U Decembru mesecu bilo punih 12god star akumulator na dizelu od 5 cilindara! Leti više puta obavezno provera elektrolita i zimi provera napona.

maki

pre 9 godina

Kia Rio 2007,za 20 dana auto puni 8 godina.Akumulator je iz prve ugradnje, a i dalje radi kao sat.Na njemu ne postoji ime proizvodjaca, ali u servisu su mi rekli da je "neki" Korejski.Nakon ovog akumulatora, ne znam sta bi stavio kao zamenu!Citao sam u nekom casopisu da grejac zadnjeg stakla najvise trosi struje i akumulator hoce da strada zbog cestog koriscenja zimi, te se trudim da ga sto manje i koristim.

Milos

pre 9 godina

Moj grande punto 1.3 multijet, 2007 godiste i dalje tera fabricku vartu plave boje, koja, evo vec 8 godina ne pokazuje znake slabosti...ali moram priznati da ne gasim auto ukoliko ima potrebe da ga ponovo upalim za minut, i da ga dopunjavam svaka 3 meseca...

ja

pre 9 godina

Imam 4 auta u dvoristu i iskustva sa akomulatorima naravno razlicita.
Ajde prvo losa..fiat da ne kazem djubre ..kupljen nov auto 2007 ..vec u zimu 2010 otisao skroz akumulator ..drugo negativno neka zapadna marka proizvedeno u bugarskoj 75 ah ..nije izdrzao ni garantni rok u renault senicu ..vec druga zima otisao skroz ..naravno sa garancijom moz da se slikas. ..kazu ti akomulator ispravan sigurno vam auto ne puni dobro..naravno sa autom sve u redu tako da garancija mrtvo slovo na papiru.
pozitivna..original renault ..eto u laguni mi jos prva ugradnja posle 9 godina koriscenja ..druga pozitivna neki domaci akomulator iz republike srpske vise ne znam ni ime ..i ako za clio treba 50ah stavio bio taj al od 75ah jel bio nesto jeftin i evo vise ne brojim godine ali ima sigurno 8-9 i sljaka kao i prvi dan!Tako da jaci akomulator ne moze da skodi.

Stancos de Pancos

pre 9 godina

Moj somborski akumulator je na Yugu trajao 7 godina ! Yugo bio star 7 godina kada sam ga kupio a akumulator sam tada kupio i trajao je Bas posteno !!

Milan

pre 9 godina

veoma koristan tekst, svaka čast

eto meni fabrički original Ford akumulator traje već šest i po godina i nisam još primetio da mu išta fali, možda mi čak potraje i deset godina ali sam rekao kad dođe vreme za zamenu, samo original Ford akumulator stavljam, a taj Ford akumuator je vrv neki Bosch, Varta ili šta slično rađeno za fabriku

hogar

pre 9 godina

Pre devet i po godina zamenio sam opelov , odnosno GM , akumulator od 36 Ah sa BOSCH akumulatorom od 50 Ah . Sada je na izdisaju , malo sam ija kriv posto sam bar 15tak puta ostavio svetla i akumulator se praznio do kraja , mozda bi potrajao jos malo , mada sam i ovako prezadovoljan .

Zoran

pre 9 godina

Mene interesuje kako da zastitim moj akumulator da mi ga vise ne kradu(dva puta mi ga ukrali).Samim time ce mi duze trajati.
(Cika Gile, 7. april 2015 14:07)

Seljenjem u drugu drzavu.

Swedenonline

pre 9 godina

Neznam za slucaj krstene marke auta a da fabricki ugradjen akumulator nije trajao bar 10 godina, u Svedskoj! Kakva smeća vama uvaljuju? :(

Svetozar

pre 9 godina

Predlozio bih da se obrati paznja na odrzavanje akumulatora.Svi oni iziskuju sledece odrzavanje:
Bar jednom u tri meseca, a pozeljno je jednom mesecno dopuniti akumulator i obaviti desulfatizaciju.
Dojadilo mi je jos od pre 40-tak godina punjenje akumulatora raznim punjacima, pa kojom jacinom struje, pa prska na sve strane, pa isparavanje. pa menjaj kiselinu,...
Pretprosle godine sam proucio i video da je dobro resenje u dobrom punjacu.
Puk'o sam 17.000 dinara i kupio jedan jedini koji je u tom trenutku postojao u Srbiji sa tim performansama i te marke.
Dimenzije su mu oko 25x8x5 (orijentaciono, jer ne mogu sad u ponoc da idem u garazu da vidim).Radi sve sam:ispituje stanje akumulatora, obavlja desulfatizaciju, puni.Puni cak i totalno ispraznjen akumulator.Mogu da se cak spoje njegove kleme, nema problema.Moze da puni akumulator, bez skidanja akumulatorskih klema.Jedina intervencija na akumulatoru je kontrola nivoa tecnosti, (stariji i ako je pristupacno).Ukljucis i kad vidis zelenu lampicu-iskljucis i gotovo.Ne interesuje te amperaza, pa duzina punjenja,...Moze da stoji ukljucen mesecima.Napravljen je za najnepismenije ljude.Zato je valjda najtrazeniji na americkom trzistu.
Lepo zvuci, samo jos da postoji.
Postoji.U pitanju je svedska marka:"CTEK".Model birate prema snazi akumulatora.(Opseg od xx-yy Ah).Ja sam npr: jednim punjacem obuhvatio sva cetiri akumulatora na cetiri vozila razlicitih jacina.
Punim, vozim i nista ne mislim.

tdda

pre 9 godina

"Alternatori se razlikuju od modela do modela i od motora do motora, pa jednostavno ne mogu da napune akumulator većeg kapaciteta za koji nisu projektovani" - koliko puta sam već čuo ovakvu glupost....
Alternatori su projektovani i na osnovu količine potrošača(opreme) i veličine motora na vozilu a ne samo na osnovu veličine akumulatora.
Ako se stavi veći akumulator od propisanom on i dalje daje istu struju pri svakom startovanju kao i predhodni pošto struju startovanja vuče anlaser... a on ostaje isti na vozilu.
Znači ako anlaser vuče naprimer 200A iz akumulatora od 45Ah ili iz akumulatora od 60Ah, nije svejedno...Naravno da će ovaj
većeg kapaciteta mnogo duže trajati nego onaj manji.... pošto je ovaj od 45Ah mnogo više preopterećen pri svakom startovanju.

Na primer: za pokretanje motora 1,9JTD iz Fiat grupacije (kojih kod nas ima koliko hoćeš) na modelu Stilo, Bravo, Doblo je zadužen akumulator veličine od 64Ah 640A
za isti taj motor na modelu Croma je akumulator veličine od 77Ah 760 a na maleckom Puntu sa istim motorom je fabrički akumulator od 50Ah 450A....
Šta mislite koji će da traje najduže?

Replay

pre 9 godina

Meni je Topla trajala na mojem automobilu 5 godina, kupio ga prethodni vlasnik. Bio je star godinu i nesto kad sam kupio auto i bio u garanciji. Posle sam kupio Vartu, mada nesto slabijeg kapaciteta nego sto je bila Topla jer nije imao isti. :)

Gagi

pre 9 godina

"Monbat" - Bugarska, 55Ah, automobil benzinac, 1.8. Stavljen u januaru 2008. zamenjen u decembru 2014. Niži cenovni rang, u nivou sa Black hors. Razlika u kvalitetu očigledna mada, što je već neko spomenuo, zimi bar jedno dopunjavanje i leti kontrola nivoa elektrolita i dolivanje destilovane vode. Isplatio je svaki uloženi dinar.

boza

pre 9 godina

Vectra B 2001-o. Na njoj fabrički akumulator. Prošle godine nešto zezao, odem kod majstora. Kaže negde baca na masu. Sredio to, i dalje radi.

Dragan

pre 9 godina

Yaris, 1.0, kupljen nov u Srbiji. Svaki dan do posla 12km i isto toliko nazad. Crkao akumulator posle 2.5 god. Japanci mi zamenili u garanciji :)
(DzoniBravo, 8. april 2015 17:31)

Yaris 1.33, kupljen nov u Srbiji u junu 2010. godine. Svaki dan do posla 11km + 12,5km nazad (zbog jednosmerne ulice) + povremeni izleti van Beograda vikendom. Vartin akumulator u njemu jos uvek radi bez ikakvih problema. Nikada nije video punjac.

Djordje

pre 9 godina

Pežo 306, akumulator kupljen 2010, ovo mu je 5 godina, kako sam ga ugradio, pipnuo ga nisam, ni jedno dopunjavanje, ništa. Samo redovno dosipao destilovanu vodu. Zima, leto, pali na pola ključa. U pitanju je black horsov aku 55ah.

mtnm

pre 9 godina

od kada imam hondu imam i Energizer 45 Ah, a to je vise od 6 godina, plus sto ne znam koliko pre toga je kupljen, bez ijednog problema, hvala Bogu... tako da znam koji kupujem kad zatreba.

Deki qv

pre 9 godina

Moram da se pohvalim da sam imao na svom alfa romeu 166 ,2002.god. fabricki ugradjen akumulator koji je izdrzao do 2014 god.Zimi je akumulator bio u autu (inace se nalazi u gepeku)mada auto nije vozen zimi vec samo povremeno paljen.Nebih da hvalim proizvodjaca (FIAMM sa oznakama allfa romeo)jer to je deo za prvu ugradnju pa verujem da je zbog toga kvalitetniji.,ali i moj komsija je imao na svom YUGU 1990.god. domaci fabricki akumulator koji je trajao 10 godina tako da mi nista nije jasno.Verujem da je ipak najvaznije da se koristi akumulator po specifikacijama onaj koji proizvodjac preporucuje, jer je to najoptimalnije resenje za dug vek akumulatora.

Rimac automobili

pre 9 godina

@ja, garancija nije mrtvo slovo na papiru ako ti je alternator ispravan. izmjeris sam napon, sa svojim uređajem i ako je napon na alternatoru dobar (dao sam link na video kako se testira ispravnost alternatora) oko toga više nema priče, dužni su ti zamijenit akumulator. Oni sigurno neće riskirat ugled i tužbe zbog jednog akumulatora koji ionako mogu reparirat (ja uvijek dobijem popust na novi akumulator jer trgovcima dam stari, to čak i sami ponude).

Po meni se ne isplati dati 50 ili cak 30% vise za aku koji ima isti period garancije kao i neki jeftin sa dobrim specifikacijama (bitno da je zatvorenog tipa i da ima pristojnu struju hladnog starta, za dizele je pozeljno i vise od 500A CCA, za benzince manje, a ovisi ima li auto i start-stop sustav, koliko općenito pije struje).

Važno je i da li ili koliko stoji na skladištu (i na kojoj temp je skladišten!) prethodno jer jednom sam bio uzeo Boschovu ulaznu seriju aku-a i trajao mi je puno kraće od domaće "Munje".

Ako sami kupujete aku i nema tko da vam aasistira iz ducana, pazite i na dimenzije akumulatora (ponekad i oblik i raspored polova) da stane u za to predvidjeno kuciste. Dobro je i da imaju ručku, puno se lakse nose na dopunjavanje.

gradinar

pre 9 godina

Ponekad treba servisirati ANLASER. Moj slučaj...
Ja sam prethodne dve zime imao problema sa paljenjem i mislio sam da je problem u akumulatoru (Exide Premium - najskuplji), pa sam skidao kleme na hladnom, unosio u kuću po mrazu..., želeći da ga sačuvam da izdrži celih 5 godina. Jesenas je napunio tačno 5 godina i kupio sam nov akumulator, ali - problem nije rešen! Odem kod majstora, on servisira anlaser (zameni tamo neke biksne, četkice, šta li...). Kaže: "Pravo je čudo kako je uopšte mogao da pali". Probam stari akumulator i on - pali bez problema! I uspevao je da upali samo zato što je bio mnogo dobar akumulator. A ja kupio novi... Sad imam 2 akumulatora.
Naravoučenije - problem sa paljenjem nije uvek u akumulatoru, pre kupovine novog, treba proveriti sve ostalo.

Joca 011

pre 9 godina

- Kapacitetniji akumulator nije problem za alternator, a manje se napreže i stoga načelno duže traje.
- Parkirano vozilo sa centralnom bravom troši znatno više struje (oko 500mA) ako nije zaključano nego ako je zaključano (5mA). Tako da npr. za dan-dva nezaključano vozilo ispražnjava aku. Uvek treba zaključati, pa makar bilo u garaži.
- Za kleme važi praktično pravilo 2Č. Ono znači da kleme moraju biti Čiste i Čvrste. Čiste – metalnog sjaja, bez masnoće, oksida, šljake, ostataka brusnog papira, farbe i sl. Čvrste – stegnute jako, tako da nalegajući pritisak površina bude veliki. Osim ovde, pravilo 2Č važi i u svim električnim spojevima.
.

Joca 011

pre 9 godina

Jel ok da je struja kad je ugasen auto, meni 0.1 ili 0.2 AMPERA (tj 100ma) ? IMam opel astru H 1.4
@ (denz, 7. april 2015 21:46)

Zavisi da li je zaključan ili otključan. Izmeri sam. Ja sam merio ampermetrom, evo ovako: skinem jednu klemu, i u strujni krug uključim ampermetar, najpre polazim od većeg opsega, npr. od 5A, pa potom smanjujem da bih očitao preciznije. Ovako obavim dva merenja, kada je auto otključan a potom kada je zaključan. Razlika je veća od 100 puta.
.

Nada

pre 9 godina

Huyndai getz 1,1 2004. godište, još uvek fabrički akumulator, ne znam koji. Nikad pogledan, a kamoli pipnut (punjen). Osnovna oprema, nema puno potrošača, a auto se vozi svakodnevno min 30km. Pretpostavljam da je u tome "caka". Ako neko zna ko pravi fabričke akumulatore za ovaj model i da li ih je uopšte moguće kupiti na tržištu, molila bih za odgovor.

Joca 011

pre 9 godina

- Kapacitetniji akumulator nije problem za alternator, a manje se napreže i stoga načelno duže traje.
- Parkirano vozilo sa centralnom bravom troši znatno više struje (oko 500mA) ako nije zaključano nego ako je zaključano (5mA). Tako da npr. za dan-dva nezaključano vozilo ispražnjava aku. Uvek treba zaključati, pa makar bilo u garaži.
- Za kleme važi praktično pravilo 2Č. Ono znači da kleme moraju biti Čiste i Čvrste. Čiste – metalnog sjaja, bez masnoće, oksida, šljake, ostataka brusnog papira, farbe i sl. Čvrste – stegnute jako, tako da nalegajući pritisak površina bude veliki. Osim ovde, pravilo 2Č važi i u svim električnim spojevima.
.

clio

pre 9 godina

fabrički akumulator u renou, bez ikakvog obeležja trajao je skoro 9 godina, zatim sam kupio nekakv "tudor" hvaljen i najskuplji u tom trenutku u "batery shopu" koji je imao garanciju 36 meseci, prestao je da radi nakon 38 meseci. krsina.

Svetozar

pre 9 godina

Joco, Milos je dao link na kome se moze dosta pogledati, pa da ja ne bih filozofirao, nejjednostavnije je otkucati:ctek punjaci i naci cete sve o njima.Imam bas ovakav kao sto je na Milosevoj slici: ctek multi xs 7000.Bio mi je, pored ostalog, vazan i raspon kapaciteta akumulatora koji se mogu njime puniti: 14-225Ah, tako da punim sve zivo sto se zove akumulator, cak i kod traktorske kosilice za travu.Imamo i prodavnice u Beogradu, ...Objasnjenja se mogu naci i kod prodavca na njihovom sajtu, pa na hrvatskom, nemackom,...Cena je izgleda ista i sad:167E.
Ako bih ja nesta objasnjavao, bojim se da bih oskrnavio dobar opis koji se tamo nalazi.Kupio sam ga u decembru 2012 i naravno da je k'o nov i sve sam radi.Bez namere da nekoga reklamiram, moja ocena je 5+.

Rimac automobili

pre 9 godina

članak je jedan od boljih na tu temu, sadrži sve bitno.
Kada je autor mislio na to da hladnoća ne smeta akumulatora, mislio je na najvećeg grobara akumulatora, sulfatizaciju, koja je zimi daleko manja opasnost nego ljeti, a ne na tezi start motora zimi, koji se usput lako rjesava time da se kupi akumulator boljih specifikacija, odnosno konkretno vise CCA (cold cranking amps - struja hladnog starta) brojke. Ja sam nakon 6 godina eksploatacije originalnog akumulatora prošle godine i muke sa pražnjenjem istoga pri njegovom kraju kupio akumulator jedne domaće marke u hr, koji se proizvodi u EU (Češka) i iako je jedan od najjeftinijih na tržištu (cca 50 eura za 55Ah i 480 CCA) zasada me služi odlično, a uz to dolazi sa 2 godine garancije, a barem tolika garancija je uvijek preporuka kad se kupuje akumulator. Akumulator ima visoki CCA (vozim benzinca) i to je razlog za miran san zimi.

Po stručnjacima na Internetu, dobro je dopunjavati akumulatore kad padnu ispod idealnog napona, pogotovo ako se često vozi na kratke relacije. Ruku na srce, multimetri kojima mjerimo napon na akumulatoru i punjač aku nisu skupi, pa ću osobno uzeti to u obzir, navodno tako akumulatori traju duže. Ako i postoji potreba za zamjenom aku-a svake 4 godine, odvojiti 50ak eura svakih 4 godine nije mnogo.

Koga zanima detekcija problema (alternator ili akumulator) na Youtubeu ima puno clipova kako detektirati napon i opcenito stanje alternatora, npr: https://www.youtube.com/watch?v=LGB6ZEjGm7Q

DzoniBravo

pre 9 godina

Yaris, 1.0, kupljen nov u Srbiji. Svaki dan do posla 12km i isto toliko nazad. Crkao akumulator posle 2.5 god. Japanci mi zamenili u garanciji :)