Četvrtak, 05.02.2015.

10:47

Set za krpljenje guma - prednosti i mane

Izvor: B92

Set za krpljenje guma - prednosti i mane IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

49 Komentari

Sortiraj po:

vozac BMW-a

pre 9 godina

@bata

Vise godina vozim auto sa RF gumama i do sada nisam imao problem sa probusenom gumom. Ono sto samo mogu reci, mnogo je udobnija (meksa) voznja sa obicnim gumama (koje imam na zimskim tockovima) nego sa RF gumama (koje imam na letnjim tockovima. Moj X1 je na felnama od 17" i razlika je velika. Mogu samo misliti kolika je razlika na vecim tockovima. Na zalost, nemam rezervni tocak vec set za reparaciju. Moj glas ide za rezervni tocak.

Marutijevac

pre 9 godina

G-ne "DRIVER",Što Vam se ispumpa guma,uglavnom,što 90% vozača vozi sa poluispumpanom gumama ,zbog lenjosti da ih redovno kontrolišu,a posebno u odnosu na temper.vazduha.Ludost je da čekaš i zoveš AMD da ti oni pumpaju gumu i prevoze kod vulkanizera.Samo "svileni" ljudi neće malo da uprljaju ruke i da sami odmah stave rezervnu što je vrlo lako,a i ona mora biti napumpana .Nosite uvek digitalni manometar,pumpu i rez.iglicu ventila!

Igor

pre 9 godina

@
Nisam siguran da nas zakon dozvoljava samo kitove za reparaciju,bez rezervnog tocka i velika je greska ako dozvoljava.
(Surovi, 5. februar 2015 20:08)

Nazalost zakon dozvoljava samo ovaj kit.

@(Kenan, 6. februar 2015 06:03)
Nisi dovoljno vozio okolo pa ne znas. Pre 3 nedelje su recimo u okolini Cuprije bili takvi krateri da je mogao ceo auto da ti upadne u njega. Danas ih nije bilo, ali ih zato u Nisu na gradskim ulicama imas koliko hoces. Popravice i to, ali da nema rupa, to tesko.
A kad ti se desi da moras da zoves neki slep zbog gume i kad te vide s tim mercedesom, odrace te ko jarca. U svakom slucaju je glupa situacija koju imas, i da hoces da kupis tocak, nemas gde da ga stavis.

Driver

pre 9 godina

Po meni najefikasnije resenje 600 din godisnje za AMS clanarinu za one koji ne putuju u inostranstvo ili 2000 din za one koji putuju u inostranstvo, pa ako se izbusi guma, lepo te dzaba odslepaju do vulkanizera. Inace imam rezervni tocak punih dimenzija.

otac Makarije

pre 9 godina

Ja sam na oko 250.000 km imao bar 7-8 puta "bušenje", pri čemu su "ekseri" i "šrafovi" koji su ih bušili uvek bili većeg promera od 4 mm. I uvek sam bušio na asfaltu, po gradu i van njega, a jednom i na auto putu ( na kamionski šraf od šelne auspuha, "rupa" beš 2-3 cm ). Da sam imao "set", pomoći NI JEDNOM bilo ne bi.
Dakle, kola "sa setom" ni u ludilu, ni dorgiran ...
Sad, činjenica je da za većinu kola koja imaju "set", može da se kupi i "ćopavac" kao opcija ( ili čak normalnih dimenzija ), ali je NEKADA VELIKI problem cena. Neko će da vam ga naplati 50 eura ( npr. reno ), neko 100 ( kia ceed ), neko preko 200 ( npr. honda za civic, ali za te pare dobijete točak, dizalicu i "ključ" ), ali je ŠAMPION kod nas MaZDA. Neko je na B92 nedavno ostavio komentar da "ćopavi" rezervni točak košta oko 67.000 dinara. Nisam verovao dok nisam pitao u auto salonu. Kažu, ne znamo tačnu cenu bez da sada proverimo, ali je negde oko "600-700 EUR-a" ( bez dizalice i alata ).
Svaka im čast, baš su "šampioni"!

T

pre 9 godina

Ne vidim kako set za reparaciju stedi prostor, automobili koje sam ja video da ga imaju (oba VW, doduse) ga drze u prostoru za rezervni tocak a ostatak prostora je dopunjen lezistem od neke vrste plastike koja lici na stiropor. Na kraju zauzme isto mesta.

Trenerski

pre 9 godina

Vidim niko ne spominje da je automobil stabilniji sa tezim tockom koji drzi tu masu vrlo nisko te pomaze ponasanju u krivini. Nije da je bitno ali ista je kategorija kao i usteda goriva. Glasam za celicnu rezervnu felnu punih dimenzija jer je uvek iskoristim.

veki

pre 9 godina

@(Pan Papa, 5. februar 2015 21:59)

Pa nemoj da zatežeš točkove ko sivonja pa ćeš moći normalno da odvrneš šarafe ne felgi,inače oni se pritežu moment ključem na određenu silu koja je prilagođena tipu felge a ne nogom,pneumatskim pištoljem (samo odvrtanje)ili "cevčugom" nije na odmet da se pre montaže špricne malo
WD-a ili nečeg sličnog što će pomoći da točak ne zapekne.

MAX

pre 9 godina

Zamenom oštećenog pneumatika sa rezervnim pneumatikom sigurno rešavate kvar bilo koje vrste,dok sa setom za reparaciju možete samo privremeno sprečiti isticanje vazduha i to pod uslovom da je oštećenje svega nekoliko milimetara.Oštećeni pneumatik tretiran sa setom za reparaciju nije krajnje rešenje i on se takođe mora popraviti kod vulkanizera.Obzirom na cenu seta i njegove minimalne mogućnosti u svakom slučaju je sigurnije i isplativije imati rezervni pneumatik.

Joca 011

pre 9 godina

@ (@bata, 17:39)

Ja sam prešao sa parom tih RFT guma 50.000 km, sezonski ih premeštajući napred nazad.
Istrošile su se pre para zimskih guma kupljenih istovremeno. Znatno su teže od običnih guma
tako da malo jače rastresaju vešanje točka. Na ovo su otporni novi auti ali stariji nisu.
Nije mi se probušila pa ne znam kako je voziti s njima kada se ispumpaju.
.

Kenan

pre 9 godina

Prošle godine sam kupio novi Mercedse E 350 BLUTEC 4MATIC,pa nisam imao izbora za rezervni točak,jer na tom mestu se nalazi rezervoar za AD Blue.Pravo da vam kažem,ja sam pristalica rezervnog točka,ali kad nemate izbora,onda se morate zadovoljiti,sa kompletom za reparaturu.Mada,za trideset godina,samo sam tri puta izbušio gumu i to na putevima po Srbiji,ali zadnji put,pre 10 godina, a sada su putevi po Srbiji u vrlo boljem stanju,skoro i da nema više udarnih rupa.

Blake

pre 9 godina

Renault Megane mi fabricki nema rezervni tocak i hocu da poludim jer nigde nema da se nadje ta velicina koja mi odgovara. Vozim razna kola X godina, presao sam pa mislim skoro mil. km i nikad mi nije pukla guma, i eto u poslednjih mesec dana mi puce dva puta. Naravno sa setom za reparaciju sam zamazao gumu iznutra i bacio praznu bocicu pa zvao druga da mi vozi tocak kod vulkanizera. Muke i cimanje kao nikada! Najveca prevara u istoriji je taj set za reparaciju. Naravucenije - nigde bez rezervne gume kakva god da je!!

Bojan

pre 9 godina

Cetiri godine vozim civica sa setom za krpljenje. Prije toga tri godine astru i stojadina. Kod stojadina sam imao 2 krpljenja gume, kod astre 0, kod civica mi je jednom u nekom gadnom naselju u Sarajevu ekser probusio gumu. Malo sam je naduvao kompresorom i nakon 10 min popravio kod vulkanizera. Popravka je trajala 1 min.. kasnije sam si kupio istu zakrpu.
Placam godisnje osiguranje za pomoc na putu 25e i ako se desi nesto sto set ne moze da zakrpi zovem auto moto savez i dajem njima da sredjuju, osiguranje pokriva troskove do nekih 200e na teritoriji Evrope. E sada, ako mi se desi problem u CG na nekoj planini.. tamo nema pomoci

DinoNYC

pre 9 godina

Supruga i ja vozimo dvije Honde (Accord-a i kombi/Odyssey). Oba imaju onaj mali pomocni tocak (kod vas se, cini mi se, zove "copavac" a ovde ga zovu "donut" iliti krofna).

Mislim da je to ok kompromisno rjesenje, ali kad idem negdje malo u neke izlete i vukoj..bine onda ubacim u kombi (sa kojim idemo) punu/normalne velicine rezervnu gumu, a drzim i par boca ulja, filter, alat, rashladnu tecnost itd. Doduse, Honda me nikad nije nigdje ostavila ali nikad se ne zna.

Sa tim pjenama nisam imao bas dobra iskustva i nekako im ne vjerujem, a ako dodje do ostecenja zida gume/sa strane, tu ne pomaze ni pjena ni krpljenje.

brzi

pre 9 godina

Da me nije nazvao direktor koji je krenuo na put u 17h, petak, i kaže treba mi guma i felga (i vijci) jer je poderao na kamen sa strane. Užas, gdje to naći, svako ima svoj raspored guma, gdje kupiti felnu, vijke,plus vrijeme. Setovi su obićna ubleha za vozače.

Pan Papa

pre 9 godina

Lično iskustvo sa starim autom, konkretno Citroen Xsara: imam rezervni točak, ali mi ne koristi,jer ne mogu da ga skinem sa alatom koji imam u kolima. Jednostavno šrafovi tako zapeku na felnu da ih je nemoguće odvrnuti bez kompresorskog alata ili "cevčuge" od 100 sm na ključ kao poluge. Iz tog razloga sam nosio u gepeku i set za krpljenje (na sreću nikada mi nije zatrebao). Kompresor nosim u gepeku obavezno već 30 godina (kupio od Poljaka '85 godine).

gari

pre 9 godina

Rezervna guma(punih dimenzija) je zakon! Pene, razni kitovi za krpljenje, "vudu magija" i slicne gluposti su samo "sminka" koju auto industrija prodaje, samo da bi ustedeli na rezervnom tocku !!! Imao sam sve tri varojante i po meni je samo rezerva guma punih dimenzija prava stvar. E sad, treba se malo pomuciti i zameniti probusenu gumu, valjda se toliko zna. Ako ne zovi servis pa plati ako si prevekliki gosn/gdja. Ovi krateri po ulicam i "ato putu" su za zatvor !! Jedan moj prijatelj iz Grcke (studirao je kod nas),svaki put kad me poseti kaze: "sve se promenilo, samo su rupe i dalje na istom mestu" :)

Surovi

pre 9 godina

Svaki auto koji sam do sada vozio,imao je normalan rezevrni tocak.To ne bih menjao nizasta na svetu,jer mi je do sada nebrojeno puta posluzilo da ne ostanem na putu u nekoj vukojebini.Normalno,imam i set za reparaciju,koji se pokazao prilicno efikasan kod guma prbusenih ekserima i srafovima na gaznom delu,kao i mali kompresor,koji je uzasno spor,ali zavrsi posao,a nije kabast kao nozna pumpa.
Nisam siguran da nas zakon dozvoljava samo kitove za reparaciju,bez rezervnog tocka i velika je greska ako dozvoljava.

majstor buda

pre 9 godina

Prvi savet: kupujte najkvalitetnije gume 2. proveravajte pritisak, 3. kontrolišite trap 4. gledajte da ne vozite brzo po lošim putevima i ne uletite u rupu 5. parkirajte pažljivo, ne grebite felne i pažljivo se penjite na trotoar...6. menjajte gume na 40.000 km, ili 5 godina, bez obzira na kilometražu... a ostalo može kako se kome svidja, pena ili ceo točak...

Aca

pre 9 godina

Ni jedan set za krpljenje guma ne moze da naduva do kraja tako da je neophodan i kompresor. Pena za krpljenje guma samo sluzi za sitne rupe. Za iste te sitne rupe dovoljan je samo kompresor koji naduva gumu pa pravac kod prvog vulkanizera. Na gumu koja ispusti za 5 minuta nemojte trositi sprej jer ima suvise veliku rupu. Posle upotrebe spreja za krpljenje 90% su sanse da vam senzor pritiska u gumi (ukoliko ga imate)ne radi, a to saznate kad vulkaniser vec obavi posao, pa posle placate novi senzor, kodiranje senzora, skidanje gume radi montaze senzora i balansiranje pa na kraju skuplja dara nego mera. Zasto rizikovati kad copavci kostaju u proseku 30e.

Hose

pre 9 godina

Vozim auto svaki dan vise od 18 godina. Nikada nisam morao menjati gumu. A i da sam morao, ne bih znao. Tako da je za mene taj set sasvim prihvatljiva opcija.

Covek koji ne vole marketing

pre 9 godina

Malo je ovo zbog marketinga. Svaki novi model poraste u svim smerovima, a i gepek. Taj gepek, naravno, nije realno porastao, nego su mu dodali malo visine (obratite paznju na to koliko su auta iz 90 niza u predelu gepeka) i sklonili duplo dno - 100l za marketing odma

Cadenza

pre 9 godina

postoji jednostavno rješenje za rupe koje ne može spasiti set za krpanje guma - plaćanje asistencije na putu. Ionako potrebno (ako dođe do nesreće na putu, snjeznih nanosa i sto drugih razloga zbog kojih auto ne može nastaviti vožnju), ovdje košta već od 3 eura godišnje (za domicilnu državu, kao doplata na obavezno autoosiguranje). Asistencija obično pokriva i države EU, neki to naplaćuju više, ali ne više od 20ak eura. Obzirom da povremeno putujem i u zemlje izvan EU, moje osiguranje je nudilo asistenciju koje pokriva i te zemlje za 20ak EUR-a, što je odlična cijena.
Drugim riječima, rezervni kotač u tom slučaju nije niti potreban jer sa svojom uobičajenom (malom) veličinom ionako vas neće niti daleko niti udobno odvesti do vulkanizera ili u servis.

@bata

pre 9 godina

Ja sam apsolutni pristalica rezervnog točka, pa makar bilo kakvog! Glavni motiv fabrike je ušteda, i u razvijenom svetu sa kvalitetnim putevima, to egzistira.Ovde niko ne spominje ranflat gume, koje imaju svi BMW, one mogu i bez pritiska prilično dugo da se voze, ali nisu ni one bez problema kada se dogodi proboj, tu nema poravke samo zamena za novu istu takvu, koju nije baš moguće svuda nabaviti! Baš bi me interesovalo iskustvo vlasnika takvih guma!

Dacia Sandero

pre 9 godina

Rezervni točak punih dimenzija nosim samo na duži put, inače stoji odložen van vozila, a set za reparaciju nosim svakodnevno samo radi zadovoljavanja zakonske norme.
Inače, rezervni točak sam morao da izvadim, jer mi je već jednom kraden, zato što je montiran na lako dostupnom mestu (spolja). Većina Sandera koje viđam na ulicama ih isto nema.

Joca 011

pre 9 godina

@ (gdejan, 12:36)

Krpljenje sa strane nije omiljeno kod vulkanizera a mnogi i ne znaju to da rade.
Stariji, iskusniji – rade. Meni je takav 1 okrpio i ispitao gumu i vozim se s njom
već par godina. Inače bih morao da bacim ne samo tu već i drugu takvu, s druge strane osovine.
Glasam za rezervni tocak.
.

rus

pre 9 godina

Kada god se spomene set za reparaciju, meni prvo na pamet pada moje lično iskustvo iz Ukrajine 90-ih - mart mesec, 6-7h uveče, na ulazu u neko selo nailazi mi auto u susret i tako me zaslepi da nisam video krater na desnom delu moje trake. Rezultat - iskrivljene obe desne felne. Sreća pa nije bilo mmnogo kasno I u naseljenom mestu, tako da sam uspeo nekako da nađem vulkanizera i odguram mu prvo jedan točak, a drugi dovezem (jedan rezervni sam naravno imao), koje je on na nasuroviji mogući način macolom ispravio. E sad, pošto ni u Srbiji nisu mnogo bolji putevi, ja lično nikada ne krećem na put reserve.

MunzeLjux

pre 9 godina

Ja sam kupio kod Kineza set za krpljenje probusenih guma koji se sastoji od nekakvog sila, slicnog velikoj igli za heklanje i nekakvih pantljika koje se kroz supljinu provuku uz pomoc tog sila, a onde delimicno izvuku kroz otvor i to zadrzava vazduh da ne izlazi kroz otvor. Nije mi se busila guma da bih probao kod sebe, ali sam nedavno pomogao komsiji da zakrpi gumu, a pomoglo nam je to sto je ekser bio jasno vidljiv. Posao od deset minuta i sada kad me sretne, samo mi mahne u stilu; sve je i dalje ok.Ja sam za klasican tocak, jer ako stavite copavac, morate odmah kod vulkanizera da zakrpite i zamenite tocak, a ako je klasican, mozete samo probusenu gumu da zakrpite i stavite je na mesto rezervnog tocka. Busenja se retko desavaju, ali kada se dese, obicna zamena je najbezbednije resenje. Treba imati i omanju dasku na koju ce dizalica da se osloni, jer je moguce da se nadjete na rastresitom terenu. Obavezno obezbedite auto snazno povucenom rucnom kocnicom, a pod prednji i zadnji tocak na suprotnoj strani od probusene gume, postavite nekakve cigle ili vece parce drveta kojih po ulici mozete da nadjete. Reflektujuci prsluk obucite odmah, a trougao postavite na bezbednoj udaljenosti od vaseg auta.

Миле

pre 9 godina

Имам резервни точак у гепеку. Размишљао сам да уградим диск плин боцу на месту резервног точка. Одустао сам од тога јер не бих да изгубим резервни точак. Не бих да пробушим гуму на путу за море/планину/одмор а вулканизера ни од корова у радијусу од 50км колико овај сет може да ми помогне, чак и ако се пробуши гума на месту где је он за употребу. Поготово ноћу док ми дете спава на задњем седишту

Nije mi jasno

pre 9 godina

Pitanje za autora teksta, parafraziram poslednji pasus: mana seta za reparaciju je ta što je u pitanju kratkoročno rešenje, jer se probušena guma svejedno mora reparirati/zameniti. Pa ista situacija je i kada je zamenimo razervnim točkom - šta drugo raditi sa onim koji smo skinuli?
Veće mane su ograničenje brzine i obavezno dopumpavanje nakon nekog vremena.

Milan

pre 9 godina

Isao sam u Grcku letos sa porodicom (roditelji i troje dece) . Auto u pitanju je Hyundai Atos . Kod Aleksinca sam naleteo na neku mrcinu i kost je probila gumu sa strane . Bilo je 3 ujutro , nedelja i kisa je padala . Auto u gepeku je imao fabricku gumu i sa njom sam se dovezao do Grcke . Na granicnom prelazu AMSS nije imao rezervnih guma . Gumu sam zamenio u Grckoj novom , izaslo me 35 evra (Sava letnja 13") . Slepovanje bi me izaslo vise . Voziti na autoputu sa punim kolima i copavcem nije pametno , a zamena pored glavnog puta bi me kostala bar 50 evra . Komplet za krpljenje guma , mozda da zivim u Nemackoj . Ovde , sa ovakvim platama i putevima - tih 0.1 sto trosi vise mi ne smeta .

vlada

pre 9 godina

Kao bajker sam imao prilike par puta da pokušam da iskoristim ovaj set za krpljenje i svaki put sam završio tako što sam posle par km vožnje na zakrpljenoj gumi bio primoran da zovem ili nekog prijatelja ili AMSS u pomoć...
Rezervni točak je keva ako već imate gde da ga stavite!

Radovan

pre 9 godina

Set za krpljenje novčanika vlasnika fabrike.

Izbacili su mnoge stvari bitne za bezbednost i funkcionalnost vozila, samo da pozoveš servis, kada ti se nešto desi ili slupaš zbog "njihove štednje".

A najviše volim put u ravnici koji je podignut 1.5 metra od tla, sa bankinom od 0.5 metra i dubokim jarkom za odvod nekakve vode. Koliko je samo ljudi tu poginulo, u ravnici.

neka krpe prodavci

pre 9 godina

Uštede kod proizvodjača automobila su odavno prešle granicu pristojnosti. "Set za reparaciju" ne služi ničemu osim što malo uteši kupce da ih nisu napravili potpunim idiotima kada im prodaju automobile bez rezervnog točka. Kada sam kupovao automobil nisam imao mogućnost ni kao opciju kupovinu rezervnog točka. Više ni lud ne bih pristao na tako nešto kao ni na vozilo bez bočne zaštite na vratima. Znate li vi na šta liči novi automobil posle jedne posete gradskom parkingu i debila koji nogom otvaraju vrata i uništavaju sve oko sebe. Rezervni točak i zaštitna sa strane su ubuduće obavezne stavke barem u mom slučaju.

napred naši...

pre 9 godina

Ja sam pristalica rezervne gume. Imam nov auto koji je opremljen setom za krpljenje gume. Naravno da sam narucio u salonu rezervni tocak sa celicnom felmom. Pošto dosta vozim (cg,srb,cro,ita) smatram da je neophodno imati rezervnu gumu. Jer u slučaju vece razderotine ili oštećenja felme zvati slep službu je stvarno veliki trosak.
Takođe u kolima nosim I mali kompresor. Pokazao mi se kao vrlo efikasan da dođem do vulkanizera kada imam manja oštećenja na gumi.
Smatram da svaki automobil treba da ima makar prostor za rezervni tocak,a volja samog vozača sta ce koristi. Ovo kažem jer imam službeno auto koje ima dva dodatna sedišta u gepeku I nema prostora za rezervni tocak.
Puno pozdrava iz Kotora

da i ja kazem

pre 9 godina

Iz auta koje 99% vozim po gradu sam izbacio "tanki" rezervni tocak, Kod Pezoa 206 on je van gepeka i vremenom je mehanizam za njegovo oslobadjanje zapekao, tek ga je masjtor osposobio. U gepeku nosim samo penu i mali kompresor od 12V
Na tom autu sam imao problem sa zadnjom gumom koja je stalno ispustala, pa je morala da se dopumpava svakih 2-3 dana. Vozio kod vulkanizera, kao on opravio, medjutim problem nije resen. Kupim Holts Penu, upumpam u gumu i evo vec nekoliko meseci drzi pritisak savrseno. Sto se mene tice, pena je vise nego provremeno resenje za ovakav tip problema
U drugom autu koji vozim na duzim relacijama, nosim sve..... i rezernu gumu na felni koja je u gepeku i penu i kompresor, pa kako sta zatreba.

Ono sto nije napisan je, da kad iskoristite penu, vulkanizeri obicno ne zele da popravljaju takav pneumatik jer im je velilki posao da felnu i gumu ociste od te smese.

Pena jeste OK za manja ostecenja, ali uz nju obavezno nosite i kompresor na 12V jer pena obicno ne moze da napumpa tocak do potrebnog pritiska. Nozna pumpa nije najbolje resenje jer kad se pena upumpa auto treba provozati sto pre da se pena ravnomerno rasporedi po celoj unutrasnjosti gume. Takodje vodite racuna da ako kupujete penu kupite bocu sa dovoljnom kolicinom za velicinu tocka, jer svkako da tocak od 13 i 17 inca zahtevaju razlicitu kolicinu pene.

gdejan

pre 9 godina

Kupio auto sa setom za krpljenje, bez rezervnog točka. Posle tri nedelje probušio gumu sa strane, gde krpljenje ne pomaže, pred svojim dvorištem. Sledeće nedelje kupio pravi rezervni točak i dizalicu i sada sam miran. Šta bi bilo da sam isekao gumu u nekoj vuko....ni ... Kakvi su nam putevi na godinu i po probušim jednu gumu., a kroz razgovor sa vulkanizerima sam video da je tako često bušenje guma pre pravilo nego izuzetak. Ja bih zabranio prodaju automobila bez rezervnog točka, makar smanjenih dimenzija.

nikolas

pre 9 godina

ma nista bez rezervnog tocka ispod haube...jer moja keva nije ni znala da je imala tocak ispod poda u gepeku kad je presla iz stojadina u astru.sta bi bilo da ima tek ovaj set za reparaciju.mislila bi da je prva pomoc!

DC

pre 9 godina

Prosli auto je imao rezervni tocak u punoj dimenziji koji nikada nije upotrebljen. Sadasnji ima space-saver koji takodje nikada nije koriscen. Medjutim s obzirom da je moguce na tocku imati problem koji set za krpljenje guma ne resava, mislim da je space-saver ipak idealno kompromisno resenje - omogucava nastavak puta u kratkom vremenskom roku (koliko je potrebno da se zameni tocak) a ne zauzima mesto kao rezervni tocak pune dimenzije. Dodatni prostor oko space-saver-a dobro dodje za lance i slican 'lom' koji se obicno vuce po gepeku.
E sad' skoro sam razgledao potpuno nove aute kao npr BMW serije 3 karavan i video da dolaze sa setom za krpljenje gume. Ocekivao sam da imaju ili puno veci gepek ili dupli pod sa velikim prostorom ispod (gde bi normalno stojao rezervni tocak) - nista od toga! Na sta ode taj prostor? Jedna od stvari koje se na testovima prakticno nikad ne spominju.

justin

pre 9 godina

Težina?Pa većina novih kola ima kao rezervni točak tzv "ćopavac".Služi da se dovezeš do vulkanizera I ovo je po meni najbolje rešenje...mada baš me zanima šta je sa onim punjenjem guma sa posebnom smesom koja reaguje kad se probuši I sama zadihtuje?Koristila ga vojska strana I domaća I reklamirali se nekad vulkanizeri.

qwq

pre 9 godina

Vidim sve sami internet stručnjaci krajnje upućeni koliko masa vozila utiče na potrošnju. Npr Klarkson je izračunao (testirao) da brada vozača godišnje troši oko 5 funti goriva više.
E sad ... mi smo ipak najpametniji

Možda je najbolje kad već ima mesta u gepeku kao što neki navode da se ipak nose dve gume, zlu ne trebalo!

risus sardonicus

pre 9 godina

guma naravno u punoj dimenziji na celicnoj felni. ovo za ustedu goriva je glupost, guma sa felnom ima oko 20 kila maksimalno, pa je uticaj na potrosnju po meni minimalan.

Chupo

pre 9 godina

Usteda u gorivu? Laksa upotreba?

Vise mi lici na to da je ovaj set jeftiniji, pa ga iskljucivo zbog toga forsiraju toliko.

Ukratko, ako neki od mojih sledecih automobila ne bude imao rezervni tocak, sam cu ga kupiti i staviti u gepek.

Saša

pre 9 godina

Ima više od 6 godina da sam izbušio gumu zadnji put, ali zlu ne trebalo nosim sve što treba, pa čak i više. Imam dve boce sa penom za krpljenje guma, kompresor, ali i rezervni točak. Prtljažnik ima 560 litara zapremine (ne računajući prostor za rezervnu gumu), pa nije problem.

Chupo

pre 9 godina

Usteda u gorivu? Laksa upotreba?

Vise mi lici na to da je ovaj set jeftiniji, pa ga iskljucivo zbog toga forsiraju toliko.

Ukratko, ako neki od mojih sledecih automobila ne bude imao rezervni tocak, sam cu ga kupiti i staviti u gepek.

neka krpe prodavci

pre 9 godina

Uštede kod proizvodjača automobila su odavno prešle granicu pristojnosti. "Set za reparaciju" ne služi ničemu osim što malo uteši kupce da ih nisu napravili potpunim idiotima kada im prodaju automobile bez rezervnog točka. Kada sam kupovao automobil nisam imao mogućnost ni kao opciju kupovinu rezervnog točka. Više ni lud ne bih pristao na tako nešto kao ni na vozilo bez bočne zaštite na vratima. Znate li vi na šta liči novi automobil posle jedne posete gradskom parkingu i debila koji nogom otvaraju vrata i uništavaju sve oko sebe. Rezervni točak i zaštitna sa strane su ubuduće obavezne stavke barem u mom slučaju.

risus sardonicus

pre 9 godina

guma naravno u punoj dimenziji na celicnoj felni. ovo za ustedu goriva je glupost, guma sa felnom ima oko 20 kila maksimalno, pa je uticaj na potrosnju po meni minimalan.

gdejan

pre 9 godina

Kupio auto sa setom za krpljenje, bez rezervnog točka. Posle tri nedelje probušio gumu sa strane, gde krpljenje ne pomaže, pred svojim dvorištem. Sledeće nedelje kupio pravi rezervni točak i dizalicu i sada sam miran. Šta bi bilo da sam isekao gumu u nekoj vuko....ni ... Kakvi su nam putevi na godinu i po probušim jednu gumu., a kroz razgovor sa vulkanizerima sam video da je tako često bušenje guma pre pravilo nego izuzetak. Ja bih zabranio prodaju automobila bez rezervnog točka, makar smanjenih dimenzija.

DC

pre 9 godina

Prosli auto je imao rezervni tocak u punoj dimenziji koji nikada nije upotrebljen. Sadasnji ima space-saver koji takodje nikada nije koriscen. Medjutim s obzirom da je moguce na tocku imati problem koji set za krpljenje guma ne resava, mislim da je space-saver ipak idealno kompromisno resenje - omogucava nastavak puta u kratkom vremenskom roku (koliko je potrebno da se zameni tocak) a ne zauzima mesto kao rezervni tocak pune dimenzije. Dodatni prostor oko space-saver-a dobro dodje za lance i slican 'lom' koji se obicno vuce po gepeku.
E sad' skoro sam razgledao potpuno nove aute kao npr BMW serije 3 karavan i video da dolaze sa setom za krpljenje gume. Ocekivao sam da imaju ili puno veci gepek ili dupli pod sa velikim prostorom ispod (gde bi normalno stojao rezervni tocak) - nista od toga! Na sta ode taj prostor? Jedna od stvari koje se na testovima prakticno nikad ne spominju.

nikolas

pre 9 godina

ma nista bez rezervnog tocka ispod haube...jer moja keva nije ni znala da je imala tocak ispod poda u gepeku kad je presla iz stojadina u astru.sta bi bilo da ima tek ovaj set za reparaciju.mislila bi da je prva pomoc!

napred naši...

pre 9 godina

Ja sam pristalica rezervne gume. Imam nov auto koji je opremljen setom za krpljenje gume. Naravno da sam narucio u salonu rezervni tocak sa celicnom felmom. Pošto dosta vozim (cg,srb,cro,ita) smatram da je neophodno imati rezervnu gumu. Jer u slučaju vece razderotine ili oštećenja felme zvati slep službu je stvarno veliki trosak.
Takođe u kolima nosim I mali kompresor. Pokazao mi se kao vrlo efikasan da dođem do vulkanizera kada imam manja oštećenja na gumi.
Smatram da svaki automobil treba da ima makar prostor za rezervni tocak,a volja samog vozača sta ce koristi. Ovo kažem jer imam službeno auto koje ima dva dodatna sedišta u gepeku I nema prostora za rezervni tocak.
Puno pozdrava iz Kotora

Saša

pre 9 godina

Ima više od 6 godina da sam izbušio gumu zadnji put, ali zlu ne trebalo nosim sve što treba, pa čak i više. Imam dve boce sa penom za krpljenje guma, kompresor, ali i rezervni točak. Prtljažnik ima 560 litara zapremine (ne računajući prostor za rezervnu gumu), pa nije problem.

da i ja kazem

pre 9 godina

Iz auta koje 99% vozim po gradu sam izbacio "tanki" rezervni tocak, Kod Pezoa 206 on je van gepeka i vremenom je mehanizam za njegovo oslobadjanje zapekao, tek ga je masjtor osposobio. U gepeku nosim samo penu i mali kompresor od 12V
Na tom autu sam imao problem sa zadnjom gumom koja je stalno ispustala, pa je morala da se dopumpava svakih 2-3 dana. Vozio kod vulkanizera, kao on opravio, medjutim problem nije resen. Kupim Holts Penu, upumpam u gumu i evo vec nekoliko meseci drzi pritisak savrseno. Sto se mene tice, pena je vise nego provremeno resenje za ovakav tip problema
U drugom autu koji vozim na duzim relacijama, nosim sve..... i rezernu gumu na felni koja je u gepeku i penu i kompresor, pa kako sta zatreba.

Ono sto nije napisan je, da kad iskoristite penu, vulkanizeri obicno ne zele da popravljaju takav pneumatik jer im je velilki posao da felnu i gumu ociste od te smese.

Pena jeste OK za manja ostecenja, ali uz nju obavezno nosite i kompresor na 12V jer pena obicno ne moze da napumpa tocak do potrebnog pritiska. Nozna pumpa nije najbolje resenje jer kad se pena upumpa auto treba provozati sto pre da se pena ravnomerno rasporedi po celoj unutrasnjosti gume. Takodje vodite racuna da ako kupujete penu kupite bocu sa dovoljnom kolicinom za velicinu tocka, jer svkako da tocak od 13 i 17 inca zahtevaju razlicitu kolicinu pene.

Radovan

pre 9 godina

Set za krpljenje novčanika vlasnika fabrike.

Izbacili su mnoge stvari bitne za bezbednost i funkcionalnost vozila, samo da pozoveš servis, kada ti se nešto desi ili slupaš zbog "njihove štednje".

A najviše volim put u ravnici koji je podignut 1.5 metra od tla, sa bankinom od 0.5 metra i dubokim jarkom za odvod nekakve vode. Koliko je samo ljudi tu poginulo, u ravnici.

otac Makarije

pre 9 godina

Ja sam na oko 250.000 km imao bar 7-8 puta "bušenje", pri čemu su "ekseri" i "šrafovi" koji su ih bušili uvek bili većeg promera od 4 mm. I uvek sam bušio na asfaltu, po gradu i van njega, a jednom i na auto putu ( na kamionski šraf od šelne auspuha, "rupa" beš 2-3 cm ). Da sam imao "set", pomoći NI JEDNOM bilo ne bi.
Dakle, kola "sa setom" ni u ludilu, ni dorgiran ...
Sad, činjenica je da za većinu kola koja imaju "set", može da se kupi i "ćopavac" kao opcija ( ili čak normalnih dimenzija ), ali je NEKADA VELIKI problem cena. Neko će da vam ga naplati 50 eura ( npr. reno ), neko 100 ( kia ceed ), neko preko 200 ( npr. honda za civic, ali za te pare dobijete točak, dizalicu i "ključ" ), ali je ŠAMPION kod nas MaZDA. Neko je na B92 nedavno ostavio komentar da "ćopavi" rezervni točak košta oko 67.000 dinara. Nisam verovao dok nisam pitao u auto salonu. Kažu, ne znamo tačnu cenu bez da sada proverimo, ali je negde oko "600-700 EUR-a" ( bez dizalice i alata ).
Svaka im čast, baš su "šampioni"!

justin

pre 9 godina

Težina?Pa većina novih kola ima kao rezervni točak tzv "ćopavac".Služi da se dovezeš do vulkanizera I ovo je po meni najbolje rešenje...mada baš me zanima šta je sa onim punjenjem guma sa posebnom smesom koja reaguje kad se probuši I sama zadihtuje?Koristila ga vojska strana I domaća I reklamirali se nekad vulkanizeri.

Blake

pre 9 godina

Renault Megane mi fabricki nema rezervni tocak i hocu da poludim jer nigde nema da se nadje ta velicina koja mi odgovara. Vozim razna kola X godina, presao sam pa mislim skoro mil. km i nikad mi nije pukla guma, i eto u poslednjih mesec dana mi puce dva puta. Naravno sa setom za reparaciju sam zamazao gumu iznutra i bacio praznu bocicu pa zvao druga da mi vozi tocak kod vulkanizera. Muke i cimanje kao nikada! Najveca prevara u istoriji je taj set za reparaciju. Naravucenije - nigde bez rezervne gume kakva god da je!!

T

pre 9 godina

Ne vidim kako set za reparaciju stedi prostor, automobili koje sam ja video da ga imaju (oba VW, doduse) ga drze u prostoru za rezervni tocak a ostatak prostora je dopunjen lezistem od neke vrste plastike koja lici na stiropor. Na kraju zauzme isto mesta.

Trenerski

pre 9 godina

Vidim niko ne spominje da je automobil stabilniji sa tezim tockom koji drzi tu masu vrlo nisko te pomaze ponasanju u krivini. Nije da je bitno ali ista je kategorija kao i usteda goriva. Glasam za celicnu rezervnu felnu punih dimenzija jer je uvek iskoristim.

gari

pre 9 godina

Rezervna guma(punih dimenzija) je zakon! Pene, razni kitovi za krpljenje, "vudu magija" i slicne gluposti su samo "sminka" koju auto industrija prodaje, samo da bi ustedeli na rezervnom tocku !!! Imao sam sve tri varojante i po meni je samo rezerva guma punih dimenzija prava stvar. E sad, treba se malo pomuciti i zameniti probusenu gumu, valjda se toliko zna. Ako ne zovi servis pa plati ako si prevekliki gosn/gdja. Ovi krateri po ulicam i "ato putu" su za zatvor !! Jedan moj prijatelj iz Grcke (studirao je kod nas),svaki put kad me poseti kaze: "sve se promenilo, samo su rupe i dalje na istom mestu" :)

MunzeLjux

pre 9 godina

Ja sam kupio kod Kineza set za krpljenje probusenih guma koji se sastoji od nekakvog sila, slicnog velikoj igli za heklanje i nekakvih pantljika koje se kroz supljinu provuku uz pomoc tog sila, a onde delimicno izvuku kroz otvor i to zadrzava vazduh da ne izlazi kroz otvor. Nije mi se busila guma da bih probao kod sebe, ali sam nedavno pomogao komsiji da zakrpi gumu, a pomoglo nam je to sto je ekser bio jasno vidljiv. Posao od deset minuta i sada kad me sretne, samo mi mahne u stilu; sve je i dalje ok.Ja sam za klasican tocak, jer ako stavite copavac, morate odmah kod vulkanizera da zakrpite i zamenite tocak, a ako je klasican, mozete samo probusenu gumu da zakrpite i stavite je na mesto rezervnog tocka. Busenja se retko desavaju, ali kada se dese, obicna zamena je najbezbednije resenje. Treba imati i omanju dasku na koju ce dizalica da se osloni, jer je moguce da se nadjete na rastresitom terenu. Obavezno obezbedite auto snazno povucenom rucnom kocnicom, a pod prednji i zadnji tocak na suprotnoj strani od probusene gume, postavite nekakve cigle ili vece parce drveta kojih po ulici mozete da nadjete. Reflektujuci prsluk obucite odmah, a trougao postavite na bezbednoj udaljenosti od vaseg auta.

MAX

pre 9 godina

Zamenom oštećenog pneumatika sa rezervnim pneumatikom sigurno rešavate kvar bilo koje vrste,dok sa setom za reparaciju možete samo privremeno sprečiti isticanje vazduha i to pod uslovom da je oštećenje svega nekoliko milimetara.Oštećeni pneumatik tretiran sa setom za reparaciju nije krajnje rešenje i on se takođe mora popraviti kod vulkanizera.Obzirom na cenu seta i njegove minimalne mogućnosti u svakom slučaju je sigurnije i isplativije imati rezervni pneumatik.

majstor buda

pre 9 godina

Prvi savet: kupujte najkvalitetnije gume 2. proveravajte pritisak, 3. kontrolišite trap 4. gledajte da ne vozite brzo po lošim putevima i ne uletite u rupu 5. parkirajte pažljivo, ne grebite felne i pažljivo se penjite na trotoar...6. menjajte gume na 40.000 km, ili 5 godina, bez obzira na kilometražu... a ostalo može kako se kome svidja, pena ili ceo točak...

Milan

pre 9 godina

Isao sam u Grcku letos sa porodicom (roditelji i troje dece) . Auto u pitanju je Hyundai Atos . Kod Aleksinca sam naleteo na neku mrcinu i kost je probila gumu sa strane . Bilo je 3 ujutro , nedelja i kisa je padala . Auto u gepeku je imao fabricku gumu i sa njom sam se dovezao do Grcke . Na granicnom prelazu AMSS nije imao rezervnih guma . Gumu sam zamenio u Grckoj novom , izaslo me 35 evra (Sava letnja 13") . Slepovanje bi me izaslo vise . Voziti na autoputu sa punim kolima i copavcem nije pametno , a zamena pored glavnog puta bi me kostala bar 50 evra . Komplet za krpljenje guma , mozda da zivim u Nemackoj . Ovde , sa ovakvim platama i putevima - tih 0.1 sto trosi vise mi ne smeta .

vlada

pre 9 godina

Kao bajker sam imao prilike par puta da pokušam da iskoristim ovaj set za krpljenje i svaki put sam završio tako što sam posle par km vožnje na zakrpljenoj gumi bio primoran da zovem ili nekog prijatelja ili AMSS u pomoć...
Rezervni točak je keva ako već imate gde da ga stavite!

Bojan

pre 9 godina

Cetiri godine vozim civica sa setom za krpljenje. Prije toga tri godine astru i stojadina. Kod stojadina sam imao 2 krpljenja gume, kod astre 0, kod civica mi je jednom u nekom gadnom naselju u Sarajevu ekser probusio gumu. Malo sam je naduvao kompresorom i nakon 10 min popravio kod vulkanizera. Popravka je trajala 1 min.. kasnije sam si kupio istu zakrpu.
Placam godisnje osiguranje za pomoc na putu 25e i ako se desi nesto sto set ne moze da zakrpi zovem auto moto savez i dajem njima da sredjuju, osiguranje pokriva troskove do nekih 200e na teritoriji Evrope. E sada, ako mi se desi problem u CG na nekoj planini.. tamo nema pomoci

veki

pre 9 godina

@(Pan Papa, 5. februar 2015 21:59)

Pa nemoj da zatežeš točkove ko sivonja pa ćeš moći normalno da odvrneš šarafe ne felgi,inače oni se pritežu moment ključem na određenu silu koja je prilagođena tipu felge a ne nogom,pneumatskim pištoljem (samo odvrtanje)ili "cevčugom" nije na odmet da se pre montaže špricne malo
WD-a ili nečeg sličnog što će pomoći da točak ne zapekne.

rus

pre 9 godina

Kada god se spomene set za reparaciju, meni prvo na pamet pada moje lično iskustvo iz Ukrajine 90-ih - mart mesec, 6-7h uveče, na ulazu u neko selo nailazi mi auto u susret i tako me zaslepi da nisam video krater na desnom delu moje trake. Rezultat - iskrivljene obe desne felne. Sreća pa nije bilo mmnogo kasno I u naseljenom mestu, tako da sam uspeo nekako da nađem vulkanizera i odguram mu prvo jedan točak, a drugi dovezem (jedan rezervni sam naravno imao), koje je on na nasuroviji mogući način macolom ispravio. E sad, pošto ni u Srbiji nisu mnogo bolji putevi, ja lično nikada ne krećem na put reserve.

brzi

pre 9 godina

Da me nije nazvao direktor koji je krenuo na put u 17h, petak, i kaže treba mi guma i felga (i vijci) jer je poderao na kamen sa strane. Užas, gdje to naći, svako ima svoj raspored guma, gdje kupiti felnu, vijke,plus vrijeme. Setovi su obićna ubleha za vozače.

DinoNYC

pre 9 godina

Supruga i ja vozimo dvije Honde (Accord-a i kombi/Odyssey). Oba imaju onaj mali pomocni tocak (kod vas se, cini mi se, zove "copavac" a ovde ga zovu "donut" iliti krofna).

Mislim da je to ok kompromisno rjesenje, ali kad idem negdje malo u neke izlete i vukoj..bine onda ubacim u kombi (sa kojim idemo) punu/normalne velicine rezervnu gumu, a drzim i par boca ulja, filter, alat, rashladnu tecnost itd. Doduse, Honda me nikad nije nigdje ostavila ali nikad se ne zna.

Sa tim pjenama nisam imao bas dobra iskustva i nekako im ne vjerujem, a ako dodje do ostecenja zida gume/sa strane, tu ne pomaze ni pjena ni krpljenje.

qwq

pre 9 godina

Vidim sve sami internet stručnjaci krajnje upućeni koliko masa vozila utiče na potrošnju. Npr Klarkson je izračunao (testirao) da brada vozača godišnje troši oko 5 funti goriva više.
E sad ... mi smo ipak najpametniji

Možda je najbolje kad već ima mesta u gepeku kao što neki navode da se ipak nose dve gume, zlu ne trebalo!

Joca 011

pre 9 godina

@ (gdejan, 12:36)

Krpljenje sa strane nije omiljeno kod vulkanizera a mnogi i ne znaju to da rade.
Stariji, iskusniji – rade. Meni je takav 1 okrpio i ispitao gumu i vozim se s njom
već par godina. Inače bih morao da bacim ne samo tu već i drugu takvu, s druge strane osovine.
Glasam za rezervni tocak.
.

Covek koji ne vole marketing

pre 9 godina

Malo je ovo zbog marketinga. Svaki novi model poraste u svim smerovima, a i gepek. Taj gepek, naravno, nije realno porastao, nego su mu dodali malo visine (obratite paznju na to koliko su auta iz 90 niza u predelu gepeka) i sklonili duplo dno - 100l za marketing odma

Dacia Sandero

pre 9 godina

Rezervni točak punih dimenzija nosim samo na duži put, inače stoji odložen van vozila, a set za reparaciju nosim svakodnevno samo radi zadovoljavanja zakonske norme.
Inače, rezervni točak sam morao da izvadim, jer mi je već jednom kraden, zato što je montiran na lako dostupnom mestu (spolja). Većina Sandera koje viđam na ulicama ih isto nema.

@bata

pre 9 godina

Ja sam apsolutni pristalica rezervnog točka, pa makar bilo kakvog! Glavni motiv fabrike je ušteda, i u razvijenom svetu sa kvalitetnim putevima, to egzistira.Ovde niko ne spominje ranflat gume, koje imaju svi BMW, one mogu i bez pritiska prilično dugo da se voze, ali nisu ni one bez problema kada se dogodi proboj, tu nema poravke samo zamena za novu istu takvu, koju nije baš moguće svuda nabaviti! Baš bi me interesovalo iskustvo vlasnika takvih guma!

Aca

pre 9 godina

Ni jedan set za krpljenje guma ne moze da naduva do kraja tako da je neophodan i kompresor. Pena za krpljenje guma samo sluzi za sitne rupe. Za iste te sitne rupe dovoljan je samo kompresor koji naduva gumu pa pravac kod prvog vulkanizera. Na gumu koja ispusti za 5 minuta nemojte trositi sprej jer ima suvise veliku rupu. Posle upotrebe spreja za krpljenje 90% su sanse da vam senzor pritiska u gumi (ukoliko ga imate)ne radi, a to saznate kad vulkaniser vec obavi posao, pa posle placate novi senzor, kodiranje senzora, skidanje gume radi montaze senzora i balansiranje pa na kraju skuplja dara nego mera. Zasto rizikovati kad copavci kostaju u proseku 30e.

Surovi

pre 9 godina

Svaki auto koji sam do sada vozio,imao je normalan rezevrni tocak.To ne bih menjao nizasta na svetu,jer mi je do sada nebrojeno puta posluzilo da ne ostanem na putu u nekoj vukojebini.Normalno,imam i set za reparaciju,koji se pokazao prilicno efikasan kod guma prbusenih ekserima i srafovima na gaznom delu,kao i mali kompresor,koji je uzasno spor,ali zavrsi posao,a nije kabast kao nozna pumpa.
Nisam siguran da nas zakon dozvoljava samo kitove za reparaciju,bez rezervnog tocka i velika je greska ako dozvoljava.

Kenan

pre 9 godina

Prošle godine sam kupio novi Mercedse E 350 BLUTEC 4MATIC,pa nisam imao izbora za rezervni točak,jer na tom mestu se nalazi rezervoar za AD Blue.Pravo da vam kažem,ja sam pristalica rezervnog točka,ali kad nemate izbora,onda se morate zadovoljiti,sa kompletom za reparaturu.Mada,za trideset godina,samo sam tri puta izbušio gumu i to na putevima po Srbiji,ali zadnji put,pre 10 godina, a sada su putevi po Srbiji u vrlo boljem stanju,skoro i da nema više udarnih rupa.

Миле

pre 9 godina

Имам резервни точак у гепеку. Размишљао сам да уградим диск плин боцу на месту резервног точка. Одустао сам од тога јер не бих да изгубим резервни точак. Не бих да пробушим гуму на путу за море/планину/одмор а вулканизера ни од корова у радијусу од 50км колико овај сет може да ми помогне, чак и ако се пробуши гума на месту где је он за употребу. Поготово ноћу док ми дете спава на задњем седишту

Joca 011

pre 9 godina

@ (@bata, 17:39)

Ja sam prešao sa parom tih RFT guma 50.000 km, sezonski ih premeštajući napred nazad.
Istrošile su se pre para zimskih guma kupljenih istovremeno. Znatno su teže od običnih guma
tako da malo jače rastresaju vešanje točka. Na ovo su otporni novi auti ali stariji nisu.
Nije mi se probušila pa ne znam kako je voziti s njima kada se ispumpaju.
.

Driver

pre 9 godina

Po meni najefikasnije resenje 600 din godisnje za AMS clanarinu za one koji ne putuju u inostranstvo ili 2000 din za one koji putuju u inostranstvo, pa ako se izbusi guma, lepo te dzaba odslepaju do vulkanizera. Inace imam rezervni tocak punih dimenzija.

Nije mi jasno

pre 9 godina

Pitanje za autora teksta, parafraziram poslednji pasus: mana seta za reparaciju je ta što je u pitanju kratkoročno rešenje, jer se probušena guma svejedno mora reparirati/zameniti. Pa ista situacija je i kada je zamenimo razervnim točkom - šta drugo raditi sa onim koji smo skinuli?
Veće mane su ograničenje brzine i obavezno dopumpavanje nakon nekog vremena.

Pan Papa

pre 9 godina

Lično iskustvo sa starim autom, konkretno Citroen Xsara: imam rezervni točak, ali mi ne koristi,jer ne mogu da ga skinem sa alatom koji imam u kolima. Jednostavno šrafovi tako zapeku na felnu da ih je nemoguće odvrnuti bez kompresorskog alata ili "cevčuge" od 100 sm na ključ kao poluge. Iz tog razloga sam nosio u gepeku i set za krpljenje (na sreću nikada mi nije zatrebao). Kompresor nosim u gepeku obavezno već 30 godina (kupio od Poljaka '85 godine).

Marutijevac

pre 9 godina

G-ne "DRIVER",Što Vam se ispumpa guma,uglavnom,što 90% vozača vozi sa poluispumpanom gumama ,zbog lenjosti da ih redovno kontrolišu,a posebno u odnosu na temper.vazduha.Ludost je da čekaš i zoveš AMD da ti oni pumpaju gumu i prevoze kod vulkanizera.Samo "svileni" ljudi neće malo da uprljaju ruke i da sami odmah stave rezervnu što je vrlo lako,a i ona mora biti napumpana .Nosite uvek digitalni manometar,pumpu i rez.iglicu ventila!

Igor

pre 9 godina

@
Nisam siguran da nas zakon dozvoljava samo kitove za reparaciju,bez rezervnog tocka i velika je greska ako dozvoljava.
(Surovi, 5. februar 2015 20:08)

Nazalost zakon dozvoljava samo ovaj kit.

@(Kenan, 6. februar 2015 06:03)
Nisi dovoljno vozio okolo pa ne znas. Pre 3 nedelje su recimo u okolini Cuprije bili takvi krateri da je mogao ceo auto da ti upadne u njega. Danas ih nije bilo, ali ih zato u Nisu na gradskim ulicama imas koliko hoces. Popravice i to, ali da nema rupa, to tesko.
A kad ti se desi da moras da zoves neki slep zbog gume i kad te vide s tim mercedesom, odrace te ko jarca. U svakom slucaju je glupa situacija koju imas, i da hoces da kupis tocak, nemas gde da ga stavis.

Hose

pre 9 godina

Vozim auto svaki dan vise od 18 godina. Nikada nisam morao menjati gumu. A i da sam morao, ne bih znao. Tako da je za mene taj set sasvim prihvatljiva opcija.

Cadenza

pre 9 godina

postoji jednostavno rješenje za rupe koje ne može spasiti set za krpanje guma - plaćanje asistencije na putu. Ionako potrebno (ako dođe do nesreće na putu, snjeznih nanosa i sto drugih razloga zbog kojih auto ne može nastaviti vožnju), ovdje košta već od 3 eura godišnje (za domicilnu državu, kao doplata na obavezno autoosiguranje). Asistencija obično pokriva i države EU, neki to naplaćuju više, ali ne više od 20ak eura. Obzirom da povremeno putujem i u zemlje izvan EU, moje osiguranje je nudilo asistenciju koje pokriva i te zemlje za 20ak EUR-a, što je odlična cijena.
Drugim riječima, rezervni kotač u tom slučaju nije niti potreban jer sa svojom uobičajenom (malom) veličinom ionako vas neće niti daleko niti udobno odvesti do vulkanizera ili u servis.

vozac BMW-a

pre 9 godina

@bata

Vise godina vozim auto sa RF gumama i do sada nisam imao problem sa probusenom gumom. Ono sto samo mogu reci, mnogo je udobnija (meksa) voznja sa obicnim gumama (koje imam na zimskim tockovima) nego sa RF gumama (koje imam na letnjim tockovima. Moj X1 je na felnama od 17" i razlika je velika. Mogu samo misliti kolika je razlika na vecim tockovima. Na zalost, nemam rezervni tocak vec set za reparaciju. Moj glas ide za rezervni tocak.

qwq

pre 9 godina

Vidim sve sami internet stručnjaci krajnje upućeni koliko masa vozila utiče na potrošnju. Npr Klarkson je izračunao (testirao) da brada vozača godišnje troši oko 5 funti goriva više.
E sad ... mi smo ipak najpametniji

Možda je najbolje kad već ima mesta u gepeku kao što neki navode da se ipak nose dve gume, zlu ne trebalo!

Kenan

pre 9 godina

Prošle godine sam kupio novi Mercedse E 350 BLUTEC 4MATIC,pa nisam imao izbora za rezervni točak,jer na tom mestu se nalazi rezervoar za AD Blue.Pravo da vam kažem,ja sam pristalica rezervnog točka,ali kad nemate izbora,onda se morate zadovoljiti,sa kompletom za reparaturu.Mada,za trideset godina,samo sam tri puta izbušio gumu i to na putevima po Srbiji,ali zadnji put,pre 10 godina, a sada su putevi po Srbiji u vrlo boljem stanju,skoro i da nema više udarnih rupa.

Hose

pre 9 godina

Vozim auto svaki dan vise od 18 godina. Nikada nisam morao menjati gumu. A i da sam morao, ne bih znao. Tako da je za mene taj set sasvim prihvatljiva opcija.

Cadenza

pre 9 godina

postoji jednostavno rješenje za rupe koje ne može spasiti set za krpanje guma - plaćanje asistencije na putu. Ionako potrebno (ako dođe do nesreće na putu, snjeznih nanosa i sto drugih razloga zbog kojih auto ne može nastaviti vožnju), ovdje košta već od 3 eura godišnje (za domicilnu državu, kao doplata na obavezno autoosiguranje). Asistencija obično pokriva i države EU, neki to naplaćuju više, ali ne više od 20ak eura. Obzirom da povremeno putujem i u zemlje izvan EU, moje osiguranje je nudilo asistenciju koje pokriva i te zemlje za 20ak EUR-a, što je odlična cijena.
Drugim riječima, rezervni kotač u tom slučaju nije niti potreban jer sa svojom uobičajenom (malom) veličinom ionako vas neće niti daleko niti udobno odvesti do vulkanizera ili u servis.

Chupo

pre 9 godina

Usteda u gorivu? Laksa upotreba?

Vise mi lici na to da je ovaj set jeftiniji, pa ga iskljucivo zbog toga forsiraju toliko.

Ukratko, ako neki od mojih sledecih automobila ne bude imao rezervni tocak, sam cu ga kupiti i staviti u gepek.

risus sardonicus

pre 9 godina

guma naravno u punoj dimenziji na celicnoj felni. ovo za ustedu goriva je glupost, guma sa felnom ima oko 20 kila maksimalno, pa je uticaj na potrosnju po meni minimalan.

Saša

pre 9 godina

Ima više od 6 godina da sam izbušio gumu zadnji put, ali zlu ne trebalo nosim sve što treba, pa čak i više. Imam dve boce sa penom za krpljenje guma, kompresor, ali i rezervni točak. Prtljažnik ima 560 litara zapremine (ne računajući prostor za rezervnu gumu), pa nije problem.

gdejan

pre 9 godina

Kupio auto sa setom za krpljenje, bez rezervnog točka. Posle tri nedelje probušio gumu sa strane, gde krpljenje ne pomaže, pred svojim dvorištem. Sledeće nedelje kupio pravi rezervni točak i dizalicu i sada sam miran. Šta bi bilo da sam isekao gumu u nekoj vuko....ni ... Kakvi su nam putevi na godinu i po probušim jednu gumu., a kroz razgovor sa vulkanizerima sam video da je tako često bušenje guma pre pravilo nego izuzetak. Ja bih zabranio prodaju automobila bez rezervnog točka, makar smanjenih dimenzija.

Radovan

pre 9 godina

Set za krpljenje novčanika vlasnika fabrike.

Izbacili su mnoge stvari bitne za bezbednost i funkcionalnost vozila, samo da pozoveš servis, kada ti se nešto desi ili slupaš zbog "njihove štednje".

A najviše volim put u ravnici koji je podignut 1.5 metra od tla, sa bankinom od 0.5 metra i dubokim jarkom za odvod nekakve vode. Koliko je samo ljudi tu poginulo, u ravnici.

Driver

pre 9 godina

Po meni najefikasnije resenje 600 din godisnje za AMS clanarinu za one koji ne putuju u inostranstvo ili 2000 din za one koji putuju u inostranstvo, pa ako se izbusi guma, lepo te dzaba odslepaju do vulkanizera. Inace imam rezervni tocak punih dimenzija.

napred naši...

pre 9 godina

Ja sam pristalica rezervne gume. Imam nov auto koji je opremljen setom za krpljenje gume. Naravno da sam narucio u salonu rezervni tocak sa celicnom felmom. Pošto dosta vozim (cg,srb,cro,ita) smatram da je neophodno imati rezervnu gumu. Jer u slučaju vece razderotine ili oštećenja felme zvati slep službu je stvarno veliki trosak.
Takođe u kolima nosim I mali kompresor. Pokazao mi se kao vrlo efikasan da dođem do vulkanizera kada imam manja oštećenja na gumi.
Smatram da svaki automobil treba da ima makar prostor za rezervni tocak,a volja samog vozača sta ce koristi. Ovo kažem jer imam službeno auto koje ima dva dodatna sedišta u gepeku I nema prostora za rezervni tocak.
Puno pozdrava iz Kotora

neka krpe prodavci

pre 9 godina

Uštede kod proizvodjača automobila su odavno prešle granicu pristojnosti. "Set za reparaciju" ne služi ničemu osim što malo uteši kupce da ih nisu napravili potpunim idiotima kada im prodaju automobile bez rezervnog točka. Kada sam kupovao automobil nisam imao mogućnost ni kao opciju kupovinu rezervnog točka. Više ni lud ne bih pristao na tako nešto kao ni na vozilo bez bočne zaštite na vratima. Znate li vi na šta liči novi automobil posle jedne posete gradskom parkingu i debila koji nogom otvaraju vrata i uništavaju sve oko sebe. Rezervni točak i zaštitna sa strane su ubuduće obavezne stavke barem u mom slučaju.

justin

pre 9 godina

Težina?Pa većina novih kola ima kao rezervni točak tzv "ćopavac".Služi da se dovezeš do vulkanizera I ovo je po meni najbolje rešenje...mada baš me zanima šta je sa onim punjenjem guma sa posebnom smesom koja reaguje kad se probuši I sama zadihtuje?Koristila ga vojska strana I domaća I reklamirali se nekad vulkanizeri.

da i ja kazem

pre 9 godina

Iz auta koje 99% vozim po gradu sam izbacio "tanki" rezervni tocak, Kod Pezoa 206 on je van gepeka i vremenom je mehanizam za njegovo oslobadjanje zapekao, tek ga je masjtor osposobio. U gepeku nosim samo penu i mali kompresor od 12V
Na tom autu sam imao problem sa zadnjom gumom koja je stalno ispustala, pa je morala da se dopumpava svakih 2-3 dana. Vozio kod vulkanizera, kao on opravio, medjutim problem nije resen. Kupim Holts Penu, upumpam u gumu i evo vec nekoliko meseci drzi pritisak savrseno. Sto se mene tice, pena je vise nego provremeno resenje za ovakav tip problema
U drugom autu koji vozim na duzim relacijama, nosim sve..... i rezernu gumu na felni koja je u gepeku i penu i kompresor, pa kako sta zatreba.

Ono sto nije napisan je, da kad iskoristite penu, vulkanizeri obicno ne zele da popravljaju takav pneumatik jer im je velilki posao da felnu i gumu ociste od te smese.

Pena jeste OK za manja ostecenja, ali uz nju obavezno nosite i kompresor na 12V jer pena obicno ne moze da napumpa tocak do potrebnog pritiska. Nozna pumpa nije najbolje resenje jer kad se pena upumpa auto treba provozati sto pre da se pena ravnomerno rasporedi po celoj unutrasnjosti gume. Takodje vodite racuna da ako kupujete penu kupite bocu sa dovoljnom kolicinom za velicinu tocka, jer svkako da tocak od 13 i 17 inca zahtevaju razlicitu kolicinu pene.

majstor buda

pre 9 godina

Prvi savet: kupujte najkvalitetnije gume 2. proveravajte pritisak, 3. kontrolišite trap 4. gledajte da ne vozite brzo po lošim putevima i ne uletite u rupu 5. parkirajte pažljivo, ne grebite felne i pažljivo se penjite na trotoar...6. menjajte gume na 40.000 km, ili 5 godina, bez obzira na kilometražu... a ostalo može kako se kome svidja, pena ili ceo točak...

veki

pre 9 godina

@(Pan Papa, 5. februar 2015 21:59)

Pa nemoj da zatežeš točkove ko sivonja pa ćeš moći normalno da odvrneš šarafe ne felgi,inače oni se pritežu moment ključem na određenu silu koja je prilagođena tipu felge a ne nogom,pneumatskim pištoljem (samo odvrtanje)ili "cevčugom" nije na odmet da se pre montaže špricne malo
WD-a ili nečeg sličnog što će pomoći da točak ne zapekne.

nikolas

pre 9 godina

ma nista bez rezervnog tocka ispod haube...jer moja keva nije ni znala da je imala tocak ispod poda u gepeku kad je presla iz stojadina u astru.sta bi bilo da ima tek ovaj set za reparaciju.mislila bi da je prva pomoc!

Pan Papa

pre 9 godina

Lično iskustvo sa starim autom, konkretno Citroen Xsara: imam rezervni točak, ali mi ne koristi,jer ne mogu da ga skinem sa alatom koji imam u kolima. Jednostavno šrafovi tako zapeku na felnu da ih je nemoguće odvrnuti bez kompresorskog alata ili "cevčuge" od 100 sm na ključ kao poluge. Iz tog razloga sam nosio u gepeku i set za krpljenje (na sreću nikada mi nije zatrebao). Kompresor nosim u gepeku obavezno već 30 godina (kupio od Poljaka '85 godine).

Trenerski

pre 9 godina

Vidim niko ne spominje da je automobil stabilniji sa tezim tockom koji drzi tu masu vrlo nisko te pomaze ponasanju u krivini. Nije da je bitno ali ista je kategorija kao i usteda goriva. Glasam za celicnu rezervnu felnu punih dimenzija jer je uvek iskoristim.

T

pre 9 godina

Ne vidim kako set za reparaciju stedi prostor, automobili koje sam ja video da ga imaju (oba VW, doduse) ga drze u prostoru za rezervni tocak a ostatak prostora je dopunjen lezistem od neke vrste plastike koja lici na stiropor. Na kraju zauzme isto mesta.

otac Makarije

pre 9 godina

Ja sam na oko 250.000 km imao bar 7-8 puta "bušenje", pri čemu su "ekseri" i "šrafovi" koji su ih bušili uvek bili većeg promera od 4 mm. I uvek sam bušio na asfaltu, po gradu i van njega, a jednom i na auto putu ( na kamionski šraf od šelne auspuha, "rupa" beš 2-3 cm ). Da sam imao "set", pomoći NI JEDNOM bilo ne bi.
Dakle, kola "sa setom" ni u ludilu, ni dorgiran ...
Sad, činjenica je da za većinu kola koja imaju "set", može da se kupi i "ćopavac" kao opcija ( ili čak normalnih dimenzija ), ali je NEKADA VELIKI problem cena. Neko će da vam ga naplati 50 eura ( npr. reno ), neko 100 ( kia ceed ), neko preko 200 ( npr. honda za civic, ali za te pare dobijete točak, dizalicu i "ključ" ), ali je ŠAMPION kod nas MaZDA. Neko je na B92 nedavno ostavio komentar da "ćopavi" rezervni točak košta oko 67.000 dinara. Nisam verovao dok nisam pitao u auto salonu. Kažu, ne znamo tačnu cenu bez da sada proverimo, ali je negde oko "600-700 EUR-a" ( bez dizalice i alata ).
Svaka im čast, baš su "šampioni"!

Marutijevac

pre 9 godina

G-ne "DRIVER",Što Vam se ispumpa guma,uglavnom,što 90% vozača vozi sa poluispumpanom gumama ,zbog lenjosti da ih redovno kontrolišu,a posebno u odnosu na temper.vazduha.Ludost je da čekaš i zoveš AMD da ti oni pumpaju gumu i prevoze kod vulkanizera.Samo "svileni" ljudi neće malo da uprljaju ruke i da sami odmah stave rezervnu što je vrlo lako,a i ona mora biti napumpana .Nosite uvek digitalni manometar,pumpu i rez.iglicu ventila!

Surovi

pre 9 godina

Svaki auto koji sam do sada vozio,imao je normalan rezevrni tocak.To ne bih menjao nizasta na svetu,jer mi je do sada nebrojeno puta posluzilo da ne ostanem na putu u nekoj vukojebini.Normalno,imam i set za reparaciju,koji se pokazao prilicno efikasan kod guma prbusenih ekserima i srafovima na gaznom delu,kao i mali kompresor,koji je uzasno spor,ali zavrsi posao,a nije kabast kao nozna pumpa.
Nisam siguran da nas zakon dozvoljava samo kitove za reparaciju,bez rezervnog tocka i velika je greska ako dozvoljava.

DC

pre 9 godina

Prosli auto je imao rezervni tocak u punoj dimenziji koji nikada nije upotrebljen. Sadasnji ima space-saver koji takodje nikada nije koriscen. Medjutim s obzirom da je moguce na tocku imati problem koji set za krpljenje guma ne resava, mislim da je space-saver ipak idealno kompromisno resenje - omogucava nastavak puta u kratkom vremenskom roku (koliko je potrebno da se zameni tocak) a ne zauzima mesto kao rezervni tocak pune dimenzije. Dodatni prostor oko space-saver-a dobro dodje za lance i slican 'lom' koji se obicno vuce po gepeku.
E sad' skoro sam razgledao potpuno nove aute kao npr BMW serije 3 karavan i video da dolaze sa setom za krpljenje gume. Ocekivao sam da imaju ili puno veci gepek ili dupli pod sa velikim prostorom ispod (gde bi normalno stojao rezervni tocak) - nista od toga! Na sta ode taj prostor? Jedna od stvari koje se na testovima prakticno nikad ne spominju.

Миле

pre 9 godina

Имам резервни точак у гепеку. Размишљао сам да уградим диск плин боцу на месту резервног точка. Одустао сам од тога јер не бих да изгубим резервни точак. Не бих да пробушим гуму на путу за море/планину/одмор а вулканизера ни од корова у радијусу од 50км колико овај сет може да ми помогне, чак и ако се пробуши гума на месту где је он за употребу. Поготово ноћу док ми дете спава на задњем седишту

Joca 011

pre 9 godina

@ (gdejan, 12:36)

Krpljenje sa strane nije omiljeno kod vulkanizera a mnogi i ne znaju to da rade.
Stariji, iskusniji – rade. Meni je takav 1 okrpio i ispitao gumu i vozim se s njom
već par godina. Inače bih morao da bacim ne samo tu već i drugu takvu, s druge strane osovine.
Glasam za rezervni tocak.
.

DinoNYC

pre 9 godina

Supruga i ja vozimo dvije Honde (Accord-a i kombi/Odyssey). Oba imaju onaj mali pomocni tocak (kod vas se, cini mi se, zove "copavac" a ovde ga zovu "donut" iliti krofna).

Mislim da je to ok kompromisno rjesenje, ali kad idem negdje malo u neke izlete i vukoj..bine onda ubacim u kombi (sa kojim idemo) punu/normalne velicine rezervnu gumu, a drzim i par boca ulja, filter, alat, rashladnu tecnost itd. Doduse, Honda me nikad nije nigdje ostavila ali nikad se ne zna.

Sa tim pjenama nisam imao bas dobra iskustva i nekako im ne vjerujem, a ako dodje do ostecenja zida gume/sa strane, tu ne pomaze ni pjena ni krpljenje.

Blake

pre 9 godina

Renault Megane mi fabricki nema rezervni tocak i hocu da poludim jer nigde nema da se nadje ta velicina koja mi odgovara. Vozim razna kola X godina, presao sam pa mislim skoro mil. km i nikad mi nije pukla guma, i eto u poslednjih mesec dana mi puce dva puta. Naravno sa setom za reparaciju sam zamazao gumu iznutra i bacio praznu bocicu pa zvao druga da mi vozi tocak kod vulkanizera. Muke i cimanje kao nikada! Najveca prevara u istoriji je taj set za reparaciju. Naravucenije - nigde bez rezervne gume kakva god da je!!

Nije mi jasno

pre 9 godina

Pitanje za autora teksta, parafraziram poslednji pasus: mana seta za reparaciju je ta što je u pitanju kratkoročno rešenje, jer se probušena guma svejedno mora reparirati/zameniti. Pa ista situacija je i kada je zamenimo razervnim točkom - šta drugo raditi sa onim koji smo skinuli?
Veće mane su ograničenje brzine i obavezno dopumpavanje nakon nekog vremena.

@bata

pre 9 godina

Ja sam apsolutni pristalica rezervnog točka, pa makar bilo kakvog! Glavni motiv fabrike je ušteda, i u razvijenom svetu sa kvalitetnim putevima, to egzistira.Ovde niko ne spominje ranflat gume, koje imaju svi BMW, one mogu i bez pritiska prilično dugo da se voze, ali nisu ni one bez problema kada se dogodi proboj, tu nema poravke samo zamena za novu istu takvu, koju nije baš moguće svuda nabaviti! Baš bi me interesovalo iskustvo vlasnika takvih guma!

Aca

pre 9 godina

Ni jedan set za krpljenje guma ne moze da naduva do kraja tako da je neophodan i kompresor. Pena za krpljenje guma samo sluzi za sitne rupe. Za iste te sitne rupe dovoljan je samo kompresor koji naduva gumu pa pravac kod prvog vulkanizera. Na gumu koja ispusti za 5 minuta nemojte trositi sprej jer ima suvise veliku rupu. Posle upotrebe spreja za krpljenje 90% su sanse da vam senzor pritiska u gumi (ukoliko ga imate)ne radi, a to saznate kad vulkaniser vec obavi posao, pa posle placate novi senzor, kodiranje senzora, skidanje gume radi montaze senzora i balansiranje pa na kraju skuplja dara nego mera. Zasto rizikovati kad copavci kostaju u proseku 30e.

gari

pre 9 godina

Rezervna guma(punih dimenzija) je zakon! Pene, razni kitovi za krpljenje, "vudu magija" i slicne gluposti su samo "sminka" koju auto industrija prodaje, samo da bi ustedeli na rezervnom tocku !!! Imao sam sve tri varojante i po meni je samo rezerva guma punih dimenzija prava stvar. E sad, treba se malo pomuciti i zameniti probusenu gumu, valjda se toliko zna. Ako ne zovi servis pa plati ako si prevekliki gosn/gdja. Ovi krateri po ulicam i "ato putu" su za zatvor !! Jedan moj prijatelj iz Grcke (studirao je kod nas),svaki put kad me poseti kaze: "sve se promenilo, samo su rupe i dalje na istom mestu" :)

Bojan

pre 9 godina

Cetiri godine vozim civica sa setom za krpljenje. Prije toga tri godine astru i stojadina. Kod stojadina sam imao 2 krpljenja gume, kod astre 0, kod civica mi je jednom u nekom gadnom naselju u Sarajevu ekser probusio gumu. Malo sam je naduvao kompresorom i nakon 10 min popravio kod vulkanizera. Popravka je trajala 1 min.. kasnije sam si kupio istu zakrpu.
Placam godisnje osiguranje za pomoc na putu 25e i ako se desi nesto sto set ne moze da zakrpi zovem auto moto savez i dajem njima da sredjuju, osiguranje pokriva troskove do nekih 200e na teritoriji Evrope. E sada, ako mi se desi problem u CG na nekoj planini.. tamo nema pomoci

Milan

pre 9 godina

Isao sam u Grcku letos sa porodicom (roditelji i troje dece) . Auto u pitanju je Hyundai Atos . Kod Aleksinca sam naleteo na neku mrcinu i kost je probila gumu sa strane . Bilo je 3 ujutro , nedelja i kisa je padala . Auto u gepeku je imao fabricku gumu i sa njom sam se dovezao do Grcke . Na granicnom prelazu AMSS nije imao rezervnih guma . Gumu sam zamenio u Grckoj novom , izaslo me 35 evra (Sava letnja 13") . Slepovanje bi me izaslo vise . Voziti na autoputu sa punim kolima i copavcem nije pametno , a zamena pored glavnog puta bi me kostala bar 50 evra . Komplet za krpljenje guma , mozda da zivim u Nemackoj . Ovde , sa ovakvim platama i putevima - tih 0.1 sto trosi vise mi ne smeta .

MunzeLjux

pre 9 godina

Ja sam kupio kod Kineza set za krpljenje probusenih guma koji se sastoji od nekakvog sila, slicnog velikoj igli za heklanje i nekakvih pantljika koje se kroz supljinu provuku uz pomoc tog sila, a onde delimicno izvuku kroz otvor i to zadrzava vazduh da ne izlazi kroz otvor. Nije mi se busila guma da bih probao kod sebe, ali sam nedavno pomogao komsiji da zakrpi gumu, a pomoglo nam je to sto je ekser bio jasno vidljiv. Posao od deset minuta i sada kad me sretne, samo mi mahne u stilu; sve je i dalje ok.Ja sam za klasican tocak, jer ako stavite copavac, morate odmah kod vulkanizera da zakrpite i zamenite tocak, a ako je klasican, mozete samo probusenu gumu da zakrpite i stavite je na mesto rezervnog tocka. Busenja se retko desavaju, ali kada se dese, obicna zamena je najbezbednije resenje. Treba imati i omanju dasku na koju ce dizalica da se osloni, jer je moguce da se nadjete na rastresitom terenu. Obavezno obezbedite auto snazno povucenom rucnom kocnicom, a pod prednji i zadnji tocak na suprotnoj strani od probusene gume, postavite nekakve cigle ili vece parce drveta kojih po ulici mozete da nadjete. Reflektujuci prsluk obucite odmah, a trougao postavite na bezbednoj udaljenosti od vaseg auta.

vlada

pre 9 godina

Kao bajker sam imao prilike par puta da pokušam da iskoristim ovaj set za krpljenje i svaki put sam završio tako što sam posle par km vožnje na zakrpljenoj gumi bio primoran da zovem ili nekog prijatelja ili AMSS u pomoć...
Rezervni točak je keva ako već imate gde da ga stavite!

rus

pre 9 godina

Kada god se spomene set za reparaciju, meni prvo na pamet pada moje lično iskustvo iz Ukrajine 90-ih - mart mesec, 6-7h uveče, na ulazu u neko selo nailazi mi auto u susret i tako me zaslepi da nisam video krater na desnom delu moje trake. Rezultat - iskrivljene obe desne felne. Sreća pa nije bilo mmnogo kasno I u naseljenom mestu, tako da sam uspeo nekako da nađem vulkanizera i odguram mu prvo jedan točak, a drugi dovezem (jedan rezervni sam naravno imao), koje je on na nasuroviji mogući način macolom ispravio. E sad, pošto ni u Srbiji nisu mnogo bolji putevi, ja lično nikada ne krećem na put reserve.

Dacia Sandero

pre 9 godina

Rezervni točak punih dimenzija nosim samo na duži put, inače stoji odložen van vozila, a set za reparaciju nosim svakodnevno samo radi zadovoljavanja zakonske norme.
Inače, rezervni točak sam morao da izvadim, jer mi je već jednom kraden, zato što je montiran na lako dostupnom mestu (spolja). Većina Sandera koje viđam na ulicama ih isto nema.

Covek koji ne vole marketing

pre 9 godina

Malo je ovo zbog marketinga. Svaki novi model poraste u svim smerovima, a i gepek. Taj gepek, naravno, nije realno porastao, nego su mu dodali malo visine (obratite paznju na to koliko su auta iz 90 niza u predelu gepeka) i sklonili duplo dno - 100l za marketing odma

brzi

pre 9 godina

Da me nije nazvao direktor koji je krenuo na put u 17h, petak, i kaže treba mi guma i felga (i vijci) jer je poderao na kamen sa strane. Užas, gdje to naći, svako ima svoj raspored guma, gdje kupiti felnu, vijke,plus vrijeme. Setovi su obićna ubleha za vozače.

MAX

pre 9 godina

Zamenom oštećenog pneumatika sa rezervnim pneumatikom sigurno rešavate kvar bilo koje vrste,dok sa setom za reparaciju možete samo privremeno sprečiti isticanje vazduha i to pod uslovom da je oštećenje svega nekoliko milimetara.Oštećeni pneumatik tretiran sa setom za reparaciju nije krajnje rešenje i on se takođe mora popraviti kod vulkanizera.Obzirom na cenu seta i njegove minimalne mogućnosti u svakom slučaju je sigurnije i isplativije imati rezervni pneumatik.

Joca 011

pre 9 godina

@ (@bata, 17:39)

Ja sam prešao sa parom tih RFT guma 50.000 km, sezonski ih premeštajući napred nazad.
Istrošile su se pre para zimskih guma kupljenih istovremeno. Znatno su teže od običnih guma
tako da malo jače rastresaju vešanje točka. Na ovo su otporni novi auti ali stariji nisu.
Nije mi se probušila pa ne znam kako je voziti s njima kada se ispumpaju.
.

Igor

pre 9 godina

@
Nisam siguran da nas zakon dozvoljava samo kitove za reparaciju,bez rezervnog tocka i velika je greska ako dozvoljava.
(Surovi, 5. februar 2015 20:08)

Nazalost zakon dozvoljava samo ovaj kit.

@(Kenan, 6. februar 2015 06:03)
Nisi dovoljno vozio okolo pa ne znas. Pre 3 nedelje su recimo u okolini Cuprije bili takvi krateri da je mogao ceo auto da ti upadne u njega. Danas ih nije bilo, ali ih zato u Nisu na gradskim ulicama imas koliko hoces. Popravice i to, ali da nema rupa, to tesko.
A kad ti se desi da moras da zoves neki slep zbog gume i kad te vide s tim mercedesom, odrace te ko jarca. U svakom slucaju je glupa situacija koju imas, i da hoces da kupis tocak, nemas gde da ga stavis.

vozac BMW-a

pre 9 godina

@bata

Vise godina vozim auto sa RF gumama i do sada nisam imao problem sa probusenom gumom. Ono sto samo mogu reci, mnogo je udobnija (meksa) voznja sa obicnim gumama (koje imam na zimskim tockovima) nego sa RF gumama (koje imam na letnjim tockovima. Moj X1 je na felnama od 17" i razlika je velika. Mogu samo misliti kolika je razlika na vecim tockovima. Na zalost, nemam rezervni tocak vec set za reparaciju. Moj glas ide za rezervni tocak.