Nedelja, 04.01.2015.

10:09

Izmene zakona o saobraćaju: Šta čeka vozače u 2015?

Izvor: B92

Izmene zakona o saobraæaju: Šta èeka vozaèe u 2015? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

95 Komentari

Sortiraj po:

anonimus

pre 9 godina

Zabraniti mladom vozacu da vozi od 23-06 pa nemogu da verujem kakva glupost. Pa g. Rebicu, g. ministarko, pa kod nas na selu deca ustaju pre 5 ujutru da bi krenula leti na njivu ili na posao, a verovatno da je to u gradu drugacije da deca ustaju u 5 ujutru da bi otisla sa drustvom na splav ili u kafic, neznam nije mi poznato. Ako je tako onda ste u pravu i hvala sto brinete i za nasu decu na selu, jer ce moci ujutru bar malo duze da spavaju.

cone

pre 9 godina

Jedno pitanje za ministrstvo:Da li ovaj zakon koji hocete da uvedete vazi za sve mlade vozace
Ili za normalne gradjane,a ne za tatine i mamine sinove koji voze sa probnom dozvolom skupe
Dzipove i kola preko 3hiljade kubika?

Gde je dostojanstvo?

pre 9 godina

To sto oni rade nije vredno komentara, a mogli bi pre ozakonjenja gluposti da odavde nesto nauce.
Najvise me boli sto se ne postuje ni ljudsko dostojanstvo, ni licna imovina.Na oboje nasrcu.Ponizavaju nas maksimalno, tako da se osecam kao u Sing-Singu.
Cujem da u Australiji policajac ne sme da zaustavlja vozaca ako nije napravio prekrsaj, jer se to smatra maltretiranjem.Kod nas od Uzica do Beograda mogu svi redom da se izivljavaju-na svim punktovima i tako dok stignem do Bgd-a, mogu komotno da se vratim, jer sam svuda zakasnio.A rupe dubine i do 40cm da ne pominjem.Da bi ih zakrpili, trebaju da daju neki dinar, a ovako uzimaju pare.Jos cinicki tvrde da mi oni cuvaju zivot.Zabole njih du*e za moj zivot.Pare, pare, pare.

Nenad Radivojcevic

pre 9 godina

"...Stopa smrtnost na nasim putevima je...."
Sta menjate zakon, menjajte puteve! Gde su bankine, gde je signalizacija, gdr je rasveta, gde su izletne zone???? Samo bi pare u dzep!!!! Vi i vase kazne!

milos

pre 9 godina

mislim da samo treba uvesti zakon da nakon dobijanja vozacke dozvole u roku od 2godine napravi bilo kakav prekrsaj gubi vozacku dozvolu i da istu mora ponovo da polaze, tako bi skoro svaki novi vozac vodio racuni i na najmanju sitnicu.

nena

pre 9 godina

ne razumem zasto je bitno da se pocetnicima smanji broj bodova. valjda treba da bude obrnuto. mlad vozac je u grcu i pravi greske, a stari vozac ih pravi iz bahatosti. stalno sam u kolima jer mi je to posao, pa mogu da gledam sta vozaci rade na ulicama. mozda je pametnije da onaj ko pise zakon provede mesec dana za volanom po 8h dnevno vozeci se po centru beograda, racunajuci i noci u vreme vikenda. samo tako moze da se donese adekvatan zakon, a ne iz fotelje gledajuci snimke kamera i konsultacijom sa policijom po raskrsnicama. taxista

zoran

pre 9 godina

Ministarstvo saobracaja kao i drzavu vode diletanti i najbolje resenje po njima bi bilo kad bi ikako moglo da se uvede neka mera zbog koje bi 80% onih koji voze ne bi mogli da koriste automobile pa bi tako u svojoj statistici mogli da se hvale procentom smanjenja nesreca u saobracaju.U normalnom svetu sa 21 god starosti se voze avioni i brodovi i vozovi a oni bi da kod nas ne moze ni jugo..A da glasaju za nesposobne ministre to mogu sa 18..Ko im verije da su strucni nek ih podrzava i dalje al ja tvrdim da su diletanti...

jovan

pre 9 godina

Pazi ovo Policija insistira i na tome da se pooštri deo zakona. A sto policija malo ne insistira pa da radi malo ono sto treba kao na primer da saobraćajci stoje tamo gde treba i kad treba i ne bi se desavalo to sto se desava evo os sv. Arandjela sv. Nikole novogodisnje proslave firmi docek nove godine prvi januar drugi treći pa sve do bozica nisam video policiju a pijanih za volanom koliko ti volja . Tako da policija bude tamo gde treba da bude i kad treba ne bi doslo do sve ovo ali posto nam je država takva kakva jeste nasli su resenje u poostrenju zakona boze boze

Chavez

pre 9 godina

Zakoni kao zakoni i nisu tako loši, da nema par propusta. Uzimam kao primer to ograničenje snage automobila za mlade vozače, pa cela porodica jedva skupi pare za jedan auto, a po ovom zakonu osoba od 18 godina u Srbiji treba da ima pare za svoj lični auto ne jači od propisane snage zakonom. Verovatno ovi što su pisali zakon žive u nekoj drugoj državi od Austrije pa na gore negde,jer očigledno nisu svesni standarda u Srbiji. Mogli su bar zakonom odrediti da mladi vozač pored sebe mora imati suvozača sa vozačkim iskustvom od nekoliko godina,a ne odrediti KS automobila. Drugo, kad će doneti zakon da putevi u Srbiji budu po standardima EU, možda bi se tako smanjio broj saoobraćajnih nesreća,a definitivno bi sa tim standardom i moj auto bio sačuvaniji i manje bi morao menjati delove ,tipa od amortizera, ležajeva... Jer putevi Srbije sigurno neće platiti štetu koja je nastala kad sam uleteo u rupčagu i odvalio ceo točak. Koliko samo imam troškova održavanja auta zbog naših puteva. Taj zakon mene zanima!!!

milutin

pre 9 godina

Nije mi jasno sto su sad mladi vozaci krivi za nesrece kad kod svih nesreca koje su se dogodile ja nisam cuo da su to uradili vozaci sa PROBNOM VOZACKOM
nego klinci koji nemaju vozacku ili kako vi kazete iskusni vozaci...to jest tatini sinovi.
Malo ukljuciti mozak nije tesko.
Ali izgleda da smo osudjeni da drugi kroje nasu sudbinu o tako u nedogled.
VOZACI SA PROBNOM VOZACKOM NISU UCESTVOVALI U UDESIMA SA SMRTNIM ISHODOM
MISLITE O TOME

Bosko Mihajlovic

pre 9 godina

Kao stari iskusni vozač, bez ijedne i najmanje nesreće ili ogrebotine na svom ili tuđem automobilu (40 god. amaterskog vozačkog iskustva i izveženih preko 1,5 miliona kilometara), moram reći da mi se neki predlozi sviđeju, neki ne. Sviđa mi se ograničenje do jedne godine samostalnog upravljanja vozilom. Zatim, nulta tolerancija za alkohol i smanjeno ograničenje brzine u odnosu na iskusne vozače. Ne svidja mi se oduzimanje vozila (to je imovina koja ne spada u kategoriju oružja, kako jednom prilikom reče G-din. Okanović iz Komiteta za saobraćaj), a nije stečena kriminalom da bi ,,podpadala" pod taj Zakon. Ne sviđa mi se ograničenje kada je u pitanju snaga motora jer to nije presudno kod izazivanja saobraćajnih nezgoda. A, najviše što mi se ne sviđa i zbog toga sam izuzetno ljut i besan, je, što se nigde ne raspravlja i ne pominje odgovornost i obaveza onih koji projektuju, grade i održavaju puteve. Zatim, saobraćajna signalizacija je rak rana na našim putevima. To su stvari o kojima brinu i čija je obaveza da sve to bude u redu i kako valja,su državna preduzeća ili organi. Oni se nigde ne pominju ?!? Naprimer, imate znak ograničenja brzine, zbog opasne krivine u levo, na 40 km/h. Prođete tu krivinu i nailazite na deonicu puta na kojoj apsolutno bezbedno možete da vozite i 80 km/h, ali vas na 1 km. udaljenosti od znaka ograničenja čeka policija i piše vam prijavu. Zašto? Zato što nije posle krivine postavljen znak prestanka ograničenja, pa policajci određuju gde ono prestaje ?

Aleksandar

pre 9 godina

Imam ja najbolju preporuku za vozace.Samo da njima policija oduzme vozacku na dve godine,i plus novcana kazna i plus seminar unapredjenja znanja koja salje agencija za bezbednost saobracaja..Pa da vidite kako ce lepo voziti posle toga i paziti verujte mi ;-)

milan

pre 9 godina

Dragi predlagaci promena i izmena zakona, promenite nacin oporezivanja registracija i ukinite porez na luksuz za standardne dizel 2.2 motore i ucinicete mnogo vise nego ovim besmislenim zakonima koje opet nece niko primenjivati, a u svojoj osnovi ce doneti samo stetu mladim vozacima jer nece imati sta da voze do 21 god...

Slepi putnik

pre 9 godina

Odakle pravo da se nekom oduzme imovina?to dovodi do krsenja ustava...Po zakonu radari odnosno tzv FAME moraju biti postavljene pored puta a ne u vozilu...i ko posle krsi zakon

The Spatula

pre 9 godina

Imam ideju ljudi. Zasto ne uvesti policijski cas od 21 - 09 ujutru. Naravno to ogranicenje ne bi obuhvatalo politicare, ministre, njihove devojcice i ljubavnice a Bogami ni ljubavnike. Tako da razmotrite moj predlog. Ne bi vam bilo lose.

antibot

pre 9 godina

Proleterska ulica u Nisu. Svakoga dana, na stotine vozila se u ovu ulicu nepropisno ukljucuje i iz nje nepropisno iskljucuje... Ali bukvalno na stotine...

Policijska stanica je na oko 500 metara odatle...

Sta mislite, da li nekada tu stoji patrola?

Digitalni mis

pre 9 godina

Ponoviću opet - ograničenja ništa neće promeniti, edukacija i poštovanje već postojećeg zakona hoće.Ograničenja ne pomažu jer će onaj koji je dovoljno lud da izazove nevolju, istu izazvati i sa "peglicom"!

Dejan

pre 9 godina

E ajde bas da vidim samo cekam da ga donesu. Hocete u EU a ogranicavate kretanje ljudima??? Kao drugo ja nemam vasu vozacku dozvolu.
(ja, 5. januar 2015 09:54)

Slusaj prijatelju necu ja da se raspravljam sa tobom zivim u Francuskoj i profesionalni sam vozac kamiona vise od 20 god i kad odem u bilo koju drugu drzavu naravno da moram da postujem njihov zakon i propise.U svakoj drzavi se razlikuju zakoni i oni se moraju postovati. a ti radi sta hoces ako hoces mozes da vozis i bez dozvole mozda je tamo gde ti zivis dozvoljeno tako pa kad te zaustavi policija ti im lepo objasni.

e

pre 9 godina

Ja bih predložio da se starijim od 65 godina odmah oduzimaju dozvole da bi bahati momci "ćelavci" mogli komotno upražnjavati svoje siledžistvo. Isto takve dozvole bi omogućio i lekarima koji omogućavaju da ovakvi voze.Starijim od 65 godina savetujem ako hoše da voze da se presele u Nemačku jer tamo se vozačka stiče kao diploma a samo najveći mogući broj negativnih poena je oduzimaju.Da baš to jer naši "stručnjaci" za saobraćaj uporno pokušavaju otkriti rupu u saksiji!

Uzaludni...

pre 9 godina

Nisu problem godine ni vremensko ograničenje već bančenje po klubovima,alkohol i droga. Uništite detinjstvo normalnoj deci zbog zarade ugostitelja i dilera. Njih treba da kontrolišete i zabranite točenje pića do 21 godinu starosti i od 22 do 06 časova .

The Spatula

pre 9 godina

Mogli bi za pocetak da operete semafore, obelezite pesacke, okrpite rupe, ispravite krivine i nagibe puta, ppstavite rampe gde treba itd... Mnogo bi se smanjila smrtnost na putu garantujem.

ima li koga?

pre 9 godina

idiotarije! ovo mi miriše na još jedan način za uznemiravanje naroda od strane vlasti, da bi ista opravdala svoju nesposobnost.

Ris

pre 9 godina

Slabiji automobili po pravilu imaju manje bezbednosne opreme.
Neiskusnim vozavima se uvode stroza pravila da ni kasnije kad steknu iskustvo imali vise prava na greske.
Povod za donosenje izmena zobs je nesreca koju je skrivio momak sa 20 neprocesuiranih prijava (meni je svaka uredno procesuirana u zadnjih 25 godina).
Poostrena pravila za auto skole su donela vise mladih zrtava u saobracaju.
Vecem delu mlade populacije se ogranicava pravo koriscenja automobila i to u periodu kada najvise stradaju. Kada ce steci iskustvo?

Vreme je da zakone prestanu da pisu policijske kursadzije.

Milos

pre 9 godina

U cemu je poenta zabrane voznje od 23-06h. Iskreno, polozio sam pre mesec dana, imam 24 godine i uskoro planiram da kupim prvi automobil jer sam zavrsio fakultet, radim i kroz nekoliko meseci cu moci sebi da ga priustim. O alkoholu ne razmisljam uopste i sto se mene tice ta granica moze da bude 0 promila za sve, i za iskusne i za nove vozace, kad pijem idem taksijem i gotovo. Ali ovo je apsurd, uglavnom mladi ljudi koji studiraju rade nocne dostave, po pekarama, trafikama ... jer im je to fin nacin zarade da se pregura, a jednostavno postoji i potreba za automobilom nocu. Sta ako hocu devojku da odvezem kuci, ili da odem kod drugara, rodjaka ... apsolutno nebitno, to je moje pravo kretanja, i sad zato sto je nekoliko IDIOTA selo u sportaka sa ~20 god nas ko zna koliko hiljada treba da ispastamo. Voznja je praksa kao i sve ostalo, a jedini nacin da se ta ista praksa stekne je da se vozi, na ovaj nacin naredne 2 godine mogu dozvolu komotno da ostavim u fioku. Ogranicenje za alkohol necu ni da spominjem, taj ko hoce sesce i sa 2 promila, 0.3 na 0.2 je toliko smesno da necu ni da komentarisem.

Mrkša

pre 9 godina

Juče poginuli mama, tata i sin. Šta će sada ministar, da zabrani porodicama sa jednim detetom da se voze u istom automobilu? Ja sam protiv nazadnih zakona.

ja

pre 9 godina

Mozes ti da dodjes iz Svajcarske Francuske Nemacke nije bitno odakle moras postovati zakon kao i osstali.Sta bi bilo kada bi nekko iz Srbije dosao u Svajcarsku i ne bi postovao njihov zakon koji se razlikuje od naseg.Zakon je isti za sve i domace i strance!!!
(Dejan, 5. januar 2015 04:42)

E ajde bas da vidim samo cekam da ga donesu. Hocete u EU a ogranicavate kretanje ljudima??? Kao drugo ja nemam vasu vozacku dozvolu.

Dejan

pre 9 godina

Jedva cekam da usvoje pa kad dodjem iz Svajcarske da vidim sta ce mi reci kada vide da imam auto sa vise od 76ks, vozim posle 23h a imam 20godina. Smejacu im se u facu zato sto mi nece moci nista. E moja Srbijo i tvojih zakona
(moze mi se, 4. januar 2015 11:24)

Mozes ti da dodjes iz Svajcarske Francuske Nemacke nije bitno odakle moras postovati zakon kao i osstali.Sta bi bilo kada bi nekko iz Srbije dosao u Svajcarsku i ne bi postovao njihov zakon koji se razlikuje od naseg.Zakon je isti za sve i domace i strance!!!

Trupče

pre 9 godina

Pa bezbednije je voziti od 23-6 jer tad ima manje ucesnika u saobracaju ..
Kakvi ljudi nam uvode zakone jos malo i morace da se vozi smart , jer je najbezbedniji auto , moze samo dvoje da dozivi nezgodu ..

Hm

pre 9 godina

Prave se pametni, a konstantno pokazuju suprotno. Umesto da su kazne za vozace rigorozne i bez izuzetaka, kazne za policiju jos rigoroznije, oni se sprdaju, svako malo novi stroziji zakon, a sve gora situacija. Sad kad opet neki balvan bez dozvole sa milion prekrsajnih i krivicnih prijava napravi sr***, a vi onda jedan nov i jos stroziji zakon. Obavezno na svakih godinu-dve po jedan da ide. Kako vas nije sramota, sudstvo ne radi vec 4 meseca, policija nekontrolisana, radi ko sta hoce, niko ne odgovara, a vi sad izmisljate nesto i jos nas ubedjujete da je to resenje. Politicari, motivacija, a ne represija.

Razum

pre 9 godina

Nije problem u zakonu, vec u odsustvu racionalnog i zdravorazumskog ponasanja jednog dela ljudi kada sednu u auto. Najbolji "lek" je da se putem edukacije i drugih mera usadi u svest ljudi koje lose stvari mogu da izadju iz pijane i nekontrolisane voznje. Jedan deo ljudi je potpuno psihicki otisao u aut....

Replay

pre 9 godina

Mora na ovom zakonu jos da se poradi, ponesto bas i nije kako treba.
Nesto razmisljam, trebali bi da potkace ljude preko 60 godina. Vise oni naprave karambol po gradu nego neki mladji.

Mladen

pre 9 godina

Sledeci mesec punim 21 , vozim svaki dan skoro 3 godine .
Bio sam kod babe i dede u Becu za novu godinu , vratio sam se kuci nocas oko 4 . Od Budimeste do Mladenovca sam ja vozio Renault Espace 2.2 dizel , nas sedmoro u kolima i pun stvari . Dakle , seo sam za volan negde oko 12 . Posto je bio mrak i padala je kisa , a deda je zaspao , nisam ni jednog trenutka vozio preko 110 , tako da ako sam nekog nervirao usput izvinjavam se zbog spore voznje . Sa 19 sam vozio sam i do mora ; vozio sam Tamica (ispod 3.5 tone) za pare , neke svinje vukao . Letos sam sa familijom i do Grcke . Nemam ni jedan saobracajni prekrsaj i vozim kao dana kada sam izasao iz skole . I sad mojoj sestri , koja za neki dan puni 18 i napokon sme da vozi sama , neko hoce da zabrani da vozi , devojci koja je jos pazljivija od mene i ozbiljnija . I sve zato sto drzava nije sposobna da sprovodi zakon i sankcionise one koji za mito tolerisu stasne prekrsaje . Moja sestra treba da krene na fakultet . Mi ovde nemamo gradski i nocni prevoz kao u Beogradu , vec ako ostane na predavanju do 10 ko sto sam ja ostajao na ETF-u , nema drugo nego da ide kolima do stanice , ostavi kola i sama se po ovoj ledari doveze do kuce (imamo 7 km od autobusa) . Zato sam svaki dan vozio od dana kada sam dobio punu dozvolu . A otac da je ceka u ponoc koji mora da krene u 5 na posao , jer ministarka smatra da je ona nesposobna da vozi bezbedno , neka i ona ustaje u 5 i putuje 2 sata do posla . Nama je auto potreba , ne luksuz . Hvala .

...

pre 9 godina

za ovu prvu izmenu ok,to vec postoji al se ne primenjuje a dokaz je klinac koji je ubio 3drugara pre mesec ipo dana a za drugu izmenu znaci mogu da ti oduzmu vozilo a vozacku ne? sto znaci da moze sutra posle treznjenja opet sesti u auto,odvaliti se od alkohola i divljati opet,i eventualno nedaj boze opet ubiti 3 drugata...za ovu zadnju odredbu ste i sami objasnili veliku gresku koju prave uvodjenjem iste...i ko je ovde sada glup

dragan

pre 9 godina

sve u redu, ali problem je u sprovodjenju bilo kog zakona!
mora da vazi za sve podjednako, bez izuzetaka.
oduzimanje vozila, pod znakom pitanja, aman kaznite vozaca drakonski, sto da vlasnik ispasta ako ujwdno nije vozac!!!

Sigurnost se ne gradi od kraja

pre 9 godina

" 0,2 promila umesto dosadašnjih 0,3", kakav paušal! Sigurno je statistika pokazala kako je ova količila alkohola odgovorna za koleketivno nevaspitanje mladih. Sve mi se čini da će promene puniti budžet, a ne pozitivnu statistiku.

Aleksandar

pre 9 godina

Svi zakoni su bili dobri, samo sto panduraciju zabole uvo da je primenjuje. Mozete da stavite zabranu i za vozace do 30 godina, limitirajuci voznju od 15 casova do 10 prepodne, opet panduraciju zabole da regulisu saboracaj.
Panduraiji je jedino dobro da se ustekuju negde i da primaju mito. Da cukaju telefone ili da razgovaraju sa kolegama, od ulice okrenuti ledjima.
Alo bre, pa nismo mi debili, kada sve ovo vidjamo svaki dan.
I ko kaze da je neko neiskusan vozac cim polozi vozacki ispit. Neko je vozio i pre toga, bas iz razloga da stvori iskustvo, pa da polozi. Zivot je skola, ne skola je zivot.
To sto ima debilcina, ima ih i sa iskustvom od 20-30 godina voznje. Posebno onih u zatamnjenim besnim automobilima.
Vi ste krivi sto pustate mamine i tatine mamlaze, na druge debile okrecete glavu, a ne mi koji normalno vozimo.

VOZAČ KG

pre 9 godina

Ove izmene mogu da budu, ali ne mora da znači da će sve i biti. Još uvek je sve u proceduri. Bilo bi bolje da nadležna ministarstva i mediji više govore o onome što je bitno za sve vozače i da ih edukuju. U Sl. glasniku br. 134/2014 objavljen je i već stupio na snagu novi Pravilnik o saobraćajnoj signalizaciji sa oko 50 novih znakova i gomilom izmena kod postojećih. Nekima je promenjen simbol, boja podloge, naziv a nekima definicija. Ukupno više od 50% se razlikuje od prethodnog Pravilnika a niko o tome ništa ne govori, kao da je nebitno, ili misle da vozači prate i čitaju Sl. glasnik, kao dnevne novine???

CAPS LOCK

pre 9 godina

Na primer, moja sestra ima 26 godina i sela je za volan svega nekoliko puta od kada je polozila sa 18, a mladji brat ima 20 godina i aktivan je vozac. E sad po ovome moja sestra treba da ga vozi od 23h-6h, a on je daleko iskusniji sto se voznje tice... Lud zbunjenog...

Vozac po losim putevima

pre 9 godina

A kako bi bilo da ovi sto smisljaju ove gluposti preuzmu odgovornost za ne bezbedne puteve. Neobelezene, pune rupa, neosvetljene. Zbog toga se desavaju nesrece i resavanjem tih pitanja se one sprecavaju a ne represijom i kradjom automobila od vozaca kako bi to policija zbog 2 promila alkohola. Pa dal tu ima nekog normalnog i u policiji i u vladi. Nista ne znaju osim da otimaju i posle to lepo preprodaju ili sami voze. Bas njih briga za bezbednost to su im samo izgovori za represiju koja sad vec prelazi u teror vlasti prema gradjanima.

darko zlatousti

pre 9 godina

Nazalost, kao i uvek do sada krecemo da sa losim resenjima koja nikud ne vode.
More neiskusnih vozaca je polozilo u zadnjih dve godine najavom poskupljenja vozackog ispita ..
Sad su na putevima gledam ih svaki dan ,stoje na upaljenom uslovnom svetlu a dozvoljeno skretanje,ceka da mu se upali puno zeleno pa da onda skrene..
Losi putevi i signalizacija ...
Gospda sede , smisljaju zakone i kazne koji za njih ne vaze...
Gde to moze sem u Srbiji?

Bojan

pre 9 godina

Vise je nego ocito da nepodobni i neobrazovani ljudi pisu i sprovode zakone. Ali cemu pisanje o necemu sto svi znaju, a ne mrdaju ni prstom da se tiranija i diskriminacija konacno zaustavi.

!

pre 9 godina

prvo bi trebalo izmeniti kazne da budu u razumnim odnosima.. samo pogledajte koliko je veca kazna ako neko vozi zaustavnom trakom, nego ako neko vozi u alkoholisanom stanju ili prekoraci brzinu.. a onda ih i povecati.. a potom uvesti kontrole u policiji, bahati vozaci i dalje prolaze nekaznjeno, uz malo mita, za neke prekrsaje policija samo okrece glavu.. uvesti vece kazne i bolje kontrole, mislim da bi se uvelo malo reda..

vojce

pre 9 godina

Velike su neznalice predlagaci ovog a i ostalih zakona. Da je ovo bar banana drzava pre usvajanja radi probe sve propise koje izmisle treba rigorozno sprovoditi na njima. Pa neka mudruju.

mba

pre 9 godina

Ono sto je potrebno je vise saobracajne policije na ulicama kako bi se obezbedilo postovanje vec postojecih propisa. Dzabe poostravanje propisa, kad niko ne vodi racuna o primeni istih.....

jagodic

pre 9 godina

Bolje da uvedu strozije kazne za kažnjavanje korumpiranih policajaca i sudija. Ovakvim zakonima se samo plaši narod i to ima efekta par meseci. Uglavnom ništa neće doneti bolje na duže staze,uostalom kao i naša država

DG

pre 9 godina

Oduzimanje vozila ?
Ustavom je zagarantovana licna svojina gradjana i to Vam NIKO ne moze oduzeti.
Policija moze oduzeti vozilo samo privremeno, dok ne platite kaznu.

mig

pre 9 godina

Sve ovo govori kako smo mi kao država nedorasli da donosimo zakone,po usvajanju ovog opet će se nešto desiti'nepredviđeno' pa ćemo opet donositi novi zakon i tako u nedogled.Najbolje da se ukine saobraćaj za fizička lica pa tako neće biti sr.... na putevima

sofronije

pre 9 godina

Neiskusan vozac ce imati pravo na manje gresaka nego iskusan? A kad postane iskusan bice mu dozvoljeno da vise gresi nego dok je bio neiskusan? Ovo zvuci nekako... obrnuto. Takoreci naopako.

Bee-Zon

pre 9 godina

Zato u Americi mozes da vozis vec sa 16 godina. A njihovi automobili su inace duplo veci od evropskih. Nesreca ce biti manje kad policija krene da radi svoj posao (bezbednost saobracaja) a ne da zaustavlja i pise kazne zbog toga sto nemam svetleci prsluk. Prvo strpajte sina Z.Mitrovica u zatvor, i njemu slicne, pa onda kaznjavajte normalne vozace ovakvim zakonima.

Glupi Genije

pre 9 godina

samo poceti primenjivati zakon koji postoji i problem bi bio resen. onaj ko je vozio sad bez dozvole jaka kola vozice i dalje. ope narod strada a mitrovic ce i dalje da reklamira sns dok njegov sin gazi sa dzipom

Zoran

pre 9 godina

Sve ovo nema smisla!
I sadasnjem Zakonu ne fali nista...samo ga niko ne primenjuje.
Policija, po necijem naredjenju, kontrolu saobracaja sprovodi samo mereci brzinu i alkoholisanost vozaca. A ima toliko primera iz prakse, cije posledice takodje ugrozavaju druge ucesnike u saobracaju, pa ih niko ne sankcionise. Tu mislim na ne upotrebu migavaca, na pogresno prestrojavanje pre raskrsnice...
Kada naviknete da vas niko ne kaznjava, a radite tj. vozite kako hocete, onda je rezultat takvog ponasanja...alkohol i brzina.

Kada vec spomenuh prestrojavanje. Mislim da se pravi velika greska sto se tabla sa oznakom za prestrojavanje, kao i pocetak traka za vise smerova stavlja mnogo blizu raskrsnice. Jer, ako ne poznajete raskrsnicu, vozite pravo i stignete do table koja vas obavestava da se od tog momenta morate prestrojiti, npr. levo, to radnju vise ne mozete uraditi, jer je to, u vecini slucajeva...kasno. Te trake su vec popunili oni koji su poznavali raskrsnicu i NECE vas pustiti da i vi to uradite. Mislim da bi te table i trake za prestrojavanje morake biti bar jos 50 metara ranije.

Grga

pre 9 godina

Ima ovde jedna bitna stvar u vezi iskustva koje bilo koji vozac ima !? Iskustvo mu se racuna, prakticno, po vremenu koliko vozacku dozvolu poseduje a ne po broju provezenih kilometara ! Kakvi bi rezultati bili kada bi se u sve automobile uveli "tahografi", kao u kamionima i autobusima, pa bi se jasno videlo koliko ko "iskustva" ima sto bi bilo koristan pokazatelj u utvrdjivanju krivice za saobracajnu nezgodu ! Nazalost to je "nemoguca misija " !

Novica

pre 9 godina

U svakom slucaju promene zakona nece uticati na one za koje zakon "ne vazi".
Najtezi prekrsaji su retko i prvi prekrsaji.
Kada neko ne trpi posledice svojih postupaka, ne mora da pazi na svoje postupke.
Napravite studiju i objavite podatke u koliko prekrsajnih postupaka se utice na policiju i tuzilastvo, bilo sa drugih strana, ili unutar samih sluzbi.
To bi svi voleli da vide.
Novi zakon ce samo da zakomlikuje zivot onima koji zakon svejedno postuju.

Mara

pre 9 godina

Opet ova prica.. Mislim da smo do sad sve rekli, ali bi mogli i neosvetljeni biciklisti da se ukljuce u ovaj zakon. I motociklisti, kad smo vec krenuli da pricamo svasta.

vlada

pre 9 godina

"MUP će predložiti i da se smanji dozvoljena količina alkohola u krvi vozača na 0,2 promila umesto dosadašnjih 0,3"

Ali ovo mi nikako ne i de u glavu!
Koje god pice da popijet, jednu casicu rakije, jednu casu piva, nekog likera, vina, presisace i ovih 0.3 promila a ne 0.2! Zašto bre lepo ne stavite 0 i zdravo dovidjenja!
Da svima bude jasno da nema pića dok se vozi, i da se ne razmišlja onako "e ako popijem jedno pivo čim stignem na žurku do ponoći ću valjda biti na nuli. A možda i neću..." nego znaš da nema ništa od piva i ćao zdravo!

Pantagruel

pre 9 godina

Замолио бих да се прецизира шта значи "казна за вожњу без возачке дозволе". Никако није и не би смело да буде третирано исто ако ја управљам возилом за које нисам положио возачки испит и није ми издата дозвола (или ми је одузета, због ранијих прекршаја) и ако имам исправну дозволу без иједног почињеног прекршаја, али сам је баш данас грешком заборавио у канцеларији (рецимо, остала ми је у џепу сакоа који носим само на послу) и кренем да се одвезем до куће, па ме зауставе. Матични број је довољан да за минут провере да ли имам важећу возачку дозволу или не.

seraph

pre 9 godina

"i da se oduzima vozilo onima koji voze bez vozačke dozvole ili sa više od dva promila alkohola."...meni je ovo bizarno. dva promila? oduzimanje vozila? lol

CLS

pre 9 godina

veliki problem su nasi uzasni putevi i mentalitet. mogu doneti ne znam ni ja kakve zakone kad mi patimo za tim, da se dokazujemo, da budemo najbrzi i nikad se necemo promeniti. alkohon treba smanjiti na 0.0 promila. a za snagu nisam siguran da li treba bas toliko ograniciti jer neko ko ima samo jedan porodican auto koji je malo jaci od dozvoljene snage i ne moze da kupi drugi, sta ce taj? mislim da bi takodje bilo veoma korisno da drzava nudi neki trening za mlade vozace, tipa, upravljanje u ekstremnim situacijama, sta se moze desiti u slucaju nezgode, da nas vrati u realnost. i takodje, jos jedan problem su nasi uzasni automobili jer nemamo mogucnosti da kupimo automobil koji moze da nam spasi zivot.

Obican covek iz Beograda

pre 9 godina

Sve je to lepo i krasno.
Kada ce POLICIJA stvarno da pocne da kontrolise ponasanje vozaca,pocev od. najbanalnijeg a to je da 90% vozaca NE DAJE MIGAVAC,DA NE PALE SVETLA,DA SE PARKIRA I STAJE GDE IM PADNE NA PAMET I BEZ OBZIRA NA TO STO JE ZABRANJENO NE PALE 4 MIGAVCA,OKRECU SE GDE HOCE ITD,ITD.
Saobracaj a po,icija ne radi svoj posao.Nije posao policije da se VIKENDOM INSTALIRA NA DOBRO POZNATA MESTA I PRAVI SAMOREKLAMERSTVO. KOLIKO JD PIJANIH UHVATILA.
MIRKO ALVIROVIC u svojoj emisiji,umesto da URGIRA da policija pocne da radi svoj posao od pocetka,on ih HVALI DO BESVESTI.

petar

pre 9 godina

ne fali zakonu nista. nema ko da ga primeni. pogledajte samo crnu goru. svivoze po ogranicenjima i nema kompromisa. nasa saobracajna policija odbija da primeni zakon jel bi u tom slucaju ostali bez dodatnih prihoda. jedini nacin je da se smeni celokupna saobracajna policija!

MRKI

pre 9 godina

Tačno je da mladi greše ali ti što izazivaju tragične saobraćajke oko 5-6 sati ne idu na posao već iz kafana splavova. Da li to znači da neki pekar mladi ili bilo koje drugo zanimanje koji rade noću moraju ranije na posao ili da ostaju par sati na poslu jer će biti u prekršaju. Druga stvar zakoni se donose ali i stari nije loš samo što država nije stvorila uslove za sprovodjenje. Trece nema u ovoj državi toliko policije koja će iskontrolisati svakog vozača već ko uleti propade a ko prodje prošao je.

Hajduk Stanko

pre 9 godina

Naravno,i dalje ostaje ona cuvena da "vozac nije prilagodio brzinu uslovima saobracaja" koja saobracajnu policiju i putare ogradjuje svake odgovornost, a direktore putarskih preduzeca stavlja u rang predsednika drzave.

ух ех

pre 9 godina

Пре пар недеља, у недељу, у строгом центру града Крушевца, старији полицајац изашао и прича са ортаком на сред града а млађи колега, на сувозачевом седишту милицијског пунта, дрема ли дрема ! Све у шеснаест, усред града у пола једанаест пре подне ! Какви бре закони какви бакрачи све док су овако бахати , све док пролазе кроз црвено, возе каубојски, 10 на сат по граду и свраћају по кафаницама на "сокић" у виду пива, ракије и винца, нема вајде ни од каквих закона које они донесу ! Риба од главе смрди па када на челу милиције имамо преваранта (јер, плагијатор је само други назив за лопова,преваранта), шта да очекујемо од свих испод. Страшно ! И да, намерно кажем милиција, народна, партијска милиција. Као некада, само мнооого горе !

kwks

pre 9 godina

Kao i svi nebulozni, impromptu zakoni doneseni kod nas, ovaj će da leči samo simptome, a ne uzroke. Možete vi da nas ograničite i na kola sa pogonom na noge kao u Kremenku, ništa to neće da utiče na pijanicu koji se nameračio da vozi posle žurke, al' nema veze, nema veze... Samo vi zaustavljajte i kažnjavajte nas kojima je crko levi far...

istorija

pre 9 godina

" Kada napuni 21 godinu i najzad sedne za volan, mladi vozač koji je položio pre nekoliko godina i od tada gotovo da nije vozio i dalje će biti neiskusan."

Sve je receno u ovom pasusu.

Zabranama se nista ne postize, sto smo i videli u slucaju koji je inicirao ovaj zakon.

Dok se svi prekrsaji resavaju s hiljadarkom, dok vozaci nisu edukovani i svesni...
...nista se nece promeniti.

Vozim od 18-e godine, kad su mi dali koli roditelji su mi rekli "kao da smo ti dali pistolj". Stigoh do Nemacke kolima, do Grcke, preko Bosne u Crnu Goru bez prekrsaja i drame...

...poznajem svoj auto, roditelji su me vaspitali i postujem ih dovoljno da se ponasam kao normalna osoba, a ne raspojasani osvetnik.

Kad mi se "divlja" upalim auto i odem na karting.

Za ovih u 7 godina kako vozim imam jednu kaznu - nepropisno parkiranje.

Ima nas i normalnih i vaspitanih koji smo "preziveli" i bez da se drzava toliko trudila da nas ostavi u zivotu.
Za ove koje drzava pokusava da odrzi u zivotu i spreci da ubiju nekog neduznog, nema pomoci i nema zabrana.

moze mi se

pre 9 godina

Jedva cekam da usvoje pa kad dodjem iz Svajcarske da vidim sta ce mi reci kada vide da imam auto sa vise od 76ks, vozim posle 23h a imam 20godina. Smejacu im se u facu zato sto mi nece moci nista. E moja Srbijo i tvojih zakona

AMG

pre 9 godina

Cista glupost od zakona, i trenutni zakon je dobar da policija radi svoj posao i da kaznjavaju kako treba, e sad ako uzmemo u obzir mito koji uzimaju policajci i kaznjavaju samo sirotinju dok oni sa dzipovima i limuzinama prolaze pored njih ne osvrcuci se onda dobro.

Sto se tice ogranicenja u godinama, zasto ja koji imam 19 godina i koji sam polagao sa 17 i imam dve pune godine vozackog iskustva imam manje iskustva od nekog ko sa 21 prvi put sedne u auto i koji do 23 godine pravi svoj vozacki staz? On ima zabranu nocne voznje 2 godine a ja tu istu zabranu imam pune 4 godine. Mislim da uopste nije posteno. Ja koji sam uredno godinu dana imao probnu i koji posle toga imam godinu dana pravu vozacku dozvolu a za sve to vreme nisam napravio ni jedan problem u saobracaju ni jedna kazna uopste nista ne treba da budem kaznjen zbog nekih pijanih ludaka koji ulecu u Dunav.

dusan

pre 9 godina

umesto da zabrane alkohol ispod 21 i da postuju to. Dakle tacnije po klubovima itd.. ili ti ko je mladji od 21 ne sme biti u klubu u kome se prodaje alkohol. Provera toga se vrsi racijama i ko je pustio mladje zabrana od 2meseca drugi put ako ponovi ugasi mu se klub i gotovo.....

Misho

pre 9 godina

Mnogo je bitnije da se zakon primenjuje. Na mini busevima i njihovim prekrsajima u toku dana mogu se obezbediti plate za citav MUP. Zatim raskrsnica iz Trgovacke, skretanje ka ulici Ace Joksimovic u toku dana njih 200 napravi prekrsaj koji cedto moze da izazove i nesrecu jer na prevaru iz trake pravo skrecu levo. E kada se pocnu sprovoditi i najbizarnije kazne, odnosno da mi Srbi zaboravimo na onaj trik "Ma samo sam malo i slicno" onda zakoni imaju efekta.

mittar

pre 9 godina

Gospodo draga, nadlezna za ovu oblast... verujem da cete doneti pravi zakon, ali da bi on zaziveo mora ga se sprovesti dosledno i primeniti besprekorno u praksi. Dok se god bude gledalo kroz prste i uzimao mito od strane policije, nece biti srece. Kamere uvesti kao dokaz u zakon se mora...i kažnjavati na osnovu snimka. Prethodno se mora srediti i urediti mesto stanovanja svih u Srbiji, ne samo vozaca.. Zar neko moze da zivi i radi npr.u Bgd. godinama, a prijavljen u Ledkovcu??? U Nemackoj svako prekoracenje brzine od 5-9 km/h se placa 15e. Dodje "cestitka" na adresu, ako se ista ne plati u roku 8 dana, dodje ponovo "cestitka" ali uvecana za 50% itd. Nikom ne pada na pamet da ne plati i zato su Nemci najdisciplinovaniji vozaci u EU. Samo po dzepu i bez razlike sto bi rekao nas narod i manje ce biti zrtava na putevima. Ovako nam ratvne treba, izgibe nam mladost...

ja

pre 9 godina

imao sam citroen saxo 1.5 57ks. u solidnom stanju , i sad sam kupio alfu 147 od 116ks u malu doplatu i to od komsije koja je u mnogo boljem stanju i sta sad da radim ?? sta ce sad moj sin da vozi ? ovo sam kupio zbog sigurnosti koju daje ovaj automobil, a ne zbog performansi :-(

Tirolac

pre 9 godina

Slučaj 1:mladi bračni par,oboje po 20 godina,dete staro nekoliko meseci,žive u ruralnoj sredini,nema taxi službe,poseduju motorno vozilo,dete treba u ponoć prevesti do bolnice zbog visoke temperature.Rešenje:uz zabranu upravljanja,zabraniti sklapanje braka do navršene 21.godine kao i zabraniti rađanje vanbračne dece u istom periodu.Slučaj 2:poznato uletanje vozilom u vodu,smrtni ishodi.Rešenje:uz ograničenje snage po toni,izaći i objasniti roditeljima da bi smrt njihove dece bila izbegnuta da su bili u Fiat Pandi,ili barem da bi njihova smrt tako bila primerenija mladom čoveku;aplicirati za dozvolu za obavljanje NCAP testova i tražiti poništavanje svih do sada izvršenih zbog očigledne nestručnosti.Slučaj 3:oduzimanje vozila zbog vožnje u alk stanju iznad određenog limita,ili zbog kd protiv saobraćaja čak i u slučaju državine stečene krađom.Rešenje:pored oduzimanja,proveriti diplomu i DOKTORAT prof.dr.Slijepčeviću,predsedniku ustavnog suda,koji je po istom osnovu(neosnovano obogaćenje države)lani stavio van snage automatski stečaj ocenivši isti neustavnim.

Maj gad

pre 9 godina

Ko je još izazvao nesreću jer je popio pivo i imao 0,25? Okolo divljaci voze mrtvi pijani sa preko 1 i ubijaju ljude i za njih se ništa ne pooštrava, bitno da ćemo da jurimo ljude koji su bili na proslavi i jednom nazdravili i da nećemo dati gomili normalne dece ispod 21 da voze zbog bahate nekolicine kojima će se i dalje sve tolerisati. Kod nas je glavni problem što se teški prekršaji ne sankcionišu adekvatno, a većina ovih mera služi za paradiranje na TV-u i otimanje para narodu za sitne prekršaje.

milos

pre 9 godina

Besciljnost ,besislenost je sustina ovog zakona niti je prosli bio los niti je dozvoljavao bahatost,ali sta ces izgleda da je ZOBS najveca muka ovog drustva pa neka onda bude, ajmo jos jedan privid da napravimo pa da nas cardak ni na nebu ni na zemljmi bude sretniji.Da li je 0.2 ili 0.3 niti je sustina niti je problem mozemo naci zemlje sa 0.5 gde je broj udesa manji nego kod nas.Oduzimanje vozila sad mozda bi imalo smisla u planskoj privredi ali u ovom sistemu to je pitanje svojine,sto je najvisi oblik vlasnistva koji bi mogao da bude uskracen samo ako se time cini krivicno delo al sad treba def.koja tu cak ne moze ubisto iz nehata da udje, al preventivno odzimat glupost.I sta se desava ovaj zakan ce razviti korupciju dodatno i pritom dosta ce se tesko spovoditi.Smisao zakana da omer kazene i ucinjenog dela bude u ravnotezi, a da se narusavaju ustavna prava vlasnistva,a od policije pravi represivni aparat.Sad drugi deo ZOBS koji je potpuno prazan sta su kazne za saobracajnu policiju i upravljaca puta kod Ade Huje najbolji primer.Tu je odgovornost upravljaca puta i saobracajne policije tolika da su oni prakticni izazvali radnju kojom su narusili javnu bezbednost u vecem omeru jer su tehnicki neispravan put pustili u saobracaj.Cime su cak amnestirali i najteze postupke vozaca jer ovi nisu bili upozoreni signalizacijom na opasnosti puta.Sad neka zakondavac kaze ako je vozac pocini ubistvo iz nehata koji nivo sankcije ima,a koje je bio upoznat sa opasnocu i preduze nista.

mica2

pre 9 godina

Ova promena sa 0.3 na 0.2 je totalna glupost - koliko ljudi je napravilo udes a da je imalo 0.3 promila pa ce sada smanjenjem da se smanji verovatnoca?? Svi ovi koji divljaju su imali vise od 0.8 promila pa im ovo smanjenje nista ne znaci ali ce zato da pogodi nas normalne da necemo smeti ni 2 piva da popijemo!

bgd

pre 9 godina

Ovo je mazanje očiju zbog nesposobnosti da se bilo šta promeni i kupovanje vremena do sledećih izbora.
Spominje se alkohol, a gde je ovde kontrola na drogu?
Ovo glupost za snagu motora je kontraproduktivna.

Suština je što se zakon ne sprovodi, jer nema ko da ga sprovodi.
Neko će ga napisati, poslanici će da glasaju, i šta onda?
Policija ne radi svoj posao, sudovi takođe.
Džaba zakon kada je svima jasno da ga država ne sprovodi. Saobraćajci će i dalje da prave zasede na poznatim mestima i da kažnjavaju samo vozače skromnijih automobila zbog pojasa, mobilnog ili putnog naloga. Sa poslednjim smanjenjima plata i ovako imaju još manje motiva da se bave sa pravim barabama, čak će i korupcija da poraste.
Bahati će i dalje da se ponašaju bahato, ljudi će ginuti i ostajati invalidi.

sudija

pre 9 godina

Pa cekaj na zapadu klinci od 16 godina voze masina od 7k kubika i ko zna koliko konja. Kod nas je lakse dobiti diplomu doktora nego vozacku. Koliko smo samo jadni sta smo sebi uradili i dozvolili.

CAPS LOCK

pre 9 godina

Na primer, moja sestra ima 26 godina i sela je za volan svega nekoliko puta od kada je polozila sa 18, a mladji brat ima 20 godina i aktivan je vozac. E sad po ovome moja sestra treba da ga vozi od 23h-6h, a on je daleko iskusniji sto se voznje tice... Lud zbunjenog...

sudija

pre 9 godina

Pa cekaj na zapadu klinci od 16 godina voze masina od 7k kubika i ko zna koliko konja. Kod nas je lakse dobiti diplomu doktora nego vozacku. Koliko smo samo jadni sta smo sebi uradili i dozvolili.

Sigurnost se ne gradi od kraja

pre 9 godina

" 0,2 promila umesto dosadašnjih 0,3", kakav paušal! Sigurno je statistika pokazala kako je ova količila alkohola odgovorna za koleketivno nevaspitanje mladih. Sve mi se čini da će promene puniti budžet, a ne pozitivnu statistiku.

moze mi se

pre 9 godina

Jedva cekam da usvoje pa kad dodjem iz Svajcarske da vidim sta ce mi reci kada vide da imam auto sa vise od 76ks, vozim posle 23h a imam 20godina. Smejacu im se u facu zato sto mi nece moci nista. E moja Srbijo i tvojih zakona

Tirolac

pre 9 godina

Slučaj 1:mladi bračni par,oboje po 20 godina,dete staro nekoliko meseci,žive u ruralnoj sredini,nema taxi službe,poseduju motorno vozilo,dete treba u ponoć prevesti do bolnice zbog visoke temperature.Rešenje:uz zabranu upravljanja,zabraniti sklapanje braka do navršene 21.godine kao i zabraniti rađanje vanbračne dece u istom periodu.Slučaj 2:poznato uletanje vozilom u vodu,smrtni ishodi.Rešenje:uz ograničenje snage po toni,izaći i objasniti roditeljima da bi smrt njihove dece bila izbegnuta da su bili u Fiat Pandi,ili barem da bi njihova smrt tako bila primerenija mladom čoveku;aplicirati za dozvolu za obavljanje NCAP testova i tražiti poništavanje svih do sada izvršenih zbog očigledne nestručnosti.Slučaj 3:oduzimanje vozila zbog vožnje u alk stanju iznad određenog limita,ili zbog kd protiv saobraćaja čak i u slučaju državine stečene krađom.Rešenje:pored oduzimanja,proveriti diplomu i DOKTORAT prof.dr.Slijepčeviću,predsedniku ustavnog suda,koji je po istom osnovu(neosnovano obogaćenje države)lani stavio van snage automatski stečaj ocenivši isti neustavnim.

Pantagruel

pre 9 godina

Замолио бих да се прецизира шта значи "казна за вожњу без возачке дозволе". Никако није и не би смело да буде третирано исто ако ја управљам возилом за које нисам положио возачки испит и није ми издата дозвола (или ми је одузета, због ранијих прекршаја) и ако имам исправну дозволу без иједног почињеног прекршаја, али сам је баш данас грешком заборавио у канцеларији (рецимо, остала ми је у џепу сакоа који носим само на послу) и кренем да се одвезем до куће, па ме зауставе. Матични број је довољан да за минут провере да ли имам важећу возачку дозволу или не.

Bee-Zon

pre 9 godina

Zato u Americi mozes da vozis vec sa 16 godina. A njihovi automobili su inace duplo veci od evropskih. Nesreca ce biti manje kad policija krene da radi svoj posao (bezbednost saobracaja) a ne da zaustavlja i pise kazne zbog toga sto nemam svetleci prsluk. Prvo strpajte sina Z.Mitrovica u zatvor, i njemu slicne, pa onda kaznjavajte normalne vozace ovakvim zakonima.

Zoran

pre 9 godina

Sve ovo nema smisla!
I sadasnjem Zakonu ne fali nista...samo ga niko ne primenjuje.
Policija, po necijem naredjenju, kontrolu saobracaja sprovodi samo mereci brzinu i alkoholisanost vozaca. A ima toliko primera iz prakse, cije posledice takodje ugrozavaju druge ucesnike u saobracaju, pa ih niko ne sankcionise. Tu mislim na ne upotrebu migavaca, na pogresno prestrojavanje pre raskrsnice...
Kada naviknete da vas niko ne kaznjava, a radite tj. vozite kako hocete, onda je rezultat takvog ponasanja...alkohol i brzina.

Kada vec spomenuh prestrojavanje. Mislim da se pravi velika greska sto se tabla sa oznakom za prestrojavanje, kao i pocetak traka za vise smerova stavlja mnogo blizu raskrsnice. Jer, ako ne poznajete raskrsnicu, vozite pravo i stignete do table koja vas obavestava da se od tog momenta morate prestrojiti, npr. levo, to radnju vise ne mozete uraditi, jer je to, u vecini slucajeva...kasno. Te trake su vec popunili oni koji su poznavali raskrsnicu i NECE vas pustiti da i vi to uradite. Mislim da bi te table i trake za prestrojavanje morake biti bar jos 50 metara ranije.

mica2

pre 9 godina

Ova promena sa 0.3 na 0.2 je totalna glupost - koliko ljudi je napravilo udes a da je imalo 0.3 promila pa ce sada smanjenjem da se smanji verovatnoca?? Svi ovi koji divljaju su imali vise od 0.8 promila pa im ovo smanjenje nista ne znaci ali ce zato da pogodi nas normalne da necemo smeti ni 2 piva da popijemo!

istorija

pre 9 godina

" Kada napuni 21 godinu i najzad sedne za volan, mladi vozač koji je položio pre nekoliko godina i od tada gotovo da nije vozio i dalje će biti neiskusan."

Sve je receno u ovom pasusu.

Zabranama se nista ne postize, sto smo i videli u slucaju koji je inicirao ovaj zakon.

Dok se svi prekrsaji resavaju s hiljadarkom, dok vozaci nisu edukovani i svesni...
...nista se nece promeniti.

Vozim od 18-e godine, kad su mi dali koli roditelji su mi rekli "kao da smo ti dali pistolj". Stigoh do Nemacke kolima, do Grcke, preko Bosne u Crnu Goru bez prekrsaja i drame...

...poznajem svoj auto, roditelji su me vaspitali i postujem ih dovoljno da se ponasam kao normalna osoba, a ne raspojasani osvetnik.

Kad mi se "divlja" upalim auto i odem na karting.

Za ovih u 7 godina kako vozim imam jednu kaznu - nepropisno parkiranje.

Ima nas i normalnih i vaspitanih koji smo "preziveli" i bez da se drzava toliko trudila da nas ostavi u zivotu.
Za ove koje drzava pokusava da odrzi u zivotu i spreci da ubiju nekog neduznog, nema pomoci i nema zabrana.

DG

pre 9 godina

Oduzimanje vozila ?
Ustavom je zagarantovana licna svojina gradjana i to Vam NIKO ne moze oduzeti.
Policija moze oduzeti vozilo samo privremeno, dok ne platite kaznu.

Mladen

pre 9 godina

Sledeci mesec punim 21 , vozim svaki dan skoro 3 godine .
Bio sam kod babe i dede u Becu za novu godinu , vratio sam se kuci nocas oko 4 . Od Budimeste do Mladenovca sam ja vozio Renault Espace 2.2 dizel , nas sedmoro u kolima i pun stvari . Dakle , seo sam za volan negde oko 12 . Posto je bio mrak i padala je kisa , a deda je zaspao , nisam ni jednog trenutka vozio preko 110 , tako da ako sam nekog nervirao usput izvinjavam se zbog spore voznje . Sa 19 sam vozio sam i do mora ; vozio sam Tamica (ispod 3.5 tone) za pare , neke svinje vukao . Letos sam sa familijom i do Grcke . Nemam ni jedan saobracajni prekrsaj i vozim kao dana kada sam izasao iz skole . I sad mojoj sestri , koja za neki dan puni 18 i napokon sme da vozi sama , neko hoce da zabrani da vozi , devojci koja je jos pazljivija od mene i ozbiljnija . I sve zato sto drzava nije sposobna da sprovodi zakon i sankcionise one koji za mito tolerisu stasne prekrsaje . Moja sestra treba da krene na fakultet . Mi ovde nemamo gradski i nocni prevoz kao u Beogradu , vec ako ostane na predavanju do 10 ko sto sam ja ostajao na ETF-u , nema drugo nego da ide kolima do stanice , ostavi kola i sama se po ovoj ledari doveze do kuce (imamo 7 km od autobusa) . Zato sam svaki dan vozio od dana kada sam dobio punu dozvolu . A otac da je ceka u ponoc koji mora da krene u 5 na posao , jer ministarka smatra da je ona nesposobna da vozi bezbedno , neka i ona ustaje u 5 i putuje 2 sata do posla . Nama je auto potreba , ne luksuz . Hvala .

sofronije

pre 9 godina

Neiskusan vozac ce imati pravo na manje gresaka nego iskusan? A kad postane iskusan bice mu dozvoljeno da vise gresi nego dok je bio neiskusan? Ovo zvuci nekako... obrnuto. Takoreci naopako.

darko zlatousti

pre 9 godina

Nazalost, kao i uvek do sada krecemo da sa losim resenjima koja nikud ne vode.
More neiskusnih vozaca je polozilo u zadnjih dve godine najavom poskupljenja vozackog ispita ..
Sad su na putevima gledam ih svaki dan ,stoje na upaljenom uslovnom svetlu a dozvoljeno skretanje,ceka da mu se upali puno zeleno pa da onda skrene..
Losi putevi i signalizacija ...
Gospda sede , smisljaju zakone i kazne koji za njih ne vaze...
Gde to moze sem u Srbiji?

Hajduk Stanko

pre 9 godina

Naravno,i dalje ostaje ona cuvena da "vozac nije prilagodio brzinu uslovima saobracaja" koja saobracajnu policiju i putare ogradjuje svake odgovornost, a direktore putarskih preduzeca stavlja u rang predsednika drzave.

dragan

pre 9 godina

sve u redu, ali problem je u sprovodjenju bilo kog zakona!
mora da vazi za sve podjednako, bez izuzetaka.
oduzimanje vozila, pod znakom pitanja, aman kaznite vozaca drakonski, sto da vlasnik ispasta ako ujwdno nije vozac!!!

Milos

pre 9 godina

U cemu je poenta zabrane voznje od 23-06h. Iskreno, polozio sam pre mesec dana, imam 24 godine i uskoro planiram da kupim prvi automobil jer sam zavrsio fakultet, radim i kroz nekoliko meseci cu moci sebi da ga priustim. O alkoholu ne razmisljam uopste i sto se mene tice ta granica moze da bude 0 promila za sve, i za iskusne i za nove vozace, kad pijem idem taksijem i gotovo. Ali ovo je apsurd, uglavnom mladi ljudi koji studiraju rade nocne dostave, po pekarama, trafikama ... jer im je to fin nacin zarade da se pregura, a jednostavno postoji i potreba za automobilom nocu. Sta ako hocu devojku da odvezem kuci, ili da odem kod drugara, rodjaka ... apsolutno nebitno, to je moje pravo kretanja, i sad zato sto je nekoliko IDIOTA selo u sportaka sa ~20 god nas ko zna koliko hiljada treba da ispastamo. Voznja je praksa kao i sve ostalo, a jedini nacin da se ta ista praksa stekne je da se vozi, na ovaj nacin naredne 2 godine mogu dozvolu komotno da ostavim u fioku. Ogranicenje za alkohol necu ni da spominjem, taj ko hoce sesce i sa 2 promila, 0.3 na 0.2 je toliko smesno da necu ni da komentarisem.

ja

pre 9 godina

imao sam citroen saxo 1.5 57ks. u solidnom stanju , i sad sam kupio alfu 147 od 116ks u malu doplatu i to od komsije koja je u mnogo boljem stanju i sta sad da radim ?? sta ce sad moj sin da vozi ? ovo sam kupio zbog sigurnosti koju daje ovaj automobil, a ne zbog performansi :-(

Obican covek iz Beograda

pre 9 godina

Sve je to lepo i krasno.
Kada ce POLICIJA stvarno da pocne da kontrolise ponasanje vozaca,pocev od. najbanalnijeg a to je da 90% vozaca NE DAJE MIGAVAC,DA NE PALE SVETLA,DA SE PARKIRA I STAJE GDE IM PADNE NA PAMET I BEZ OBZIRA NA TO STO JE ZABRANJENO NE PALE 4 MIGAVCA,OKRECU SE GDE HOCE ITD,ITD.
Saobracaj a po,icija ne radi svoj posao.Nije posao policije da se VIKENDOM INSTALIRA NA DOBRO POZNATA MESTA I PRAVI SAMOREKLAMERSTVO. KOLIKO JD PIJANIH UHVATILA.
MIRKO ALVIROVIC u svojoj emisiji,umesto da URGIRA da policija pocne da radi svoj posao od pocetka,on ih HVALI DO BESVESTI.

Maj gad

pre 9 godina

Ko je još izazvao nesreću jer je popio pivo i imao 0,25? Okolo divljaci voze mrtvi pijani sa preko 1 i ubijaju ljude i za njih se ništa ne pooštrava, bitno da ćemo da jurimo ljude koji su bili na proslavi i jednom nazdravili i da nećemo dati gomili normalne dece ispod 21 da voze zbog bahate nekolicine kojima će se i dalje sve tolerisati. Kod nas je glavni problem što se teški prekršaji ne sankcionišu adekvatno, a većina ovih mera služi za paradiranje na TV-u i otimanje para narodu za sitne prekršaje.

The Spatula

pre 9 godina

Mogli bi za pocetak da operete semafore, obelezite pesacke, okrpite rupe, ispravite krivine i nagibe puta, ppstavite rampe gde treba itd... Mnogo bi se smanjila smrtnost na putu garantujem.

Mrkša

pre 9 godina

Juče poginuli mama, tata i sin. Šta će sada ministar, da zabrani porodicama sa jednim detetom da se voze u istom automobilu? Ja sam protiv nazadnih zakona.

kwks

pre 9 godina

Kao i svi nebulozni, impromptu zakoni doneseni kod nas, ovaj će da leči samo simptome, a ne uzroke. Možete vi da nas ograničite i na kola sa pogonom na noge kao u Kremenku, ništa to neće da utiče na pijanicu koji se nameračio da vozi posle žurke, al' nema veze, nema veze... Samo vi zaustavljajte i kažnjavajte nas kojima je crko levi far...

VOZAČ KG

pre 9 godina

Ove izmene mogu da budu, ali ne mora da znači da će sve i biti. Još uvek je sve u proceduri. Bilo bi bolje da nadležna ministarstva i mediji više govore o onome što je bitno za sve vozače i da ih edukuju. U Sl. glasniku br. 134/2014 objavljen je i već stupio na snagu novi Pravilnik o saobraćajnoj signalizaciji sa oko 50 novih znakova i gomilom izmena kod postojećih. Nekima je promenjen simbol, boja podloge, naziv a nekima definicija. Ukupno više od 50% se razlikuje od prethodnog Pravilnika a niko o tome ništa ne govori, kao da je nebitno, ili misle da vozači prate i čitaju Sl. glasnik, kao dnevne novine???

Bojan

pre 9 godina

Vise je nego ocito da nepodobni i neobrazovani ljudi pisu i sprovode zakone. Ali cemu pisanje o necemu sto svi znaju, a ne mrdaju ni prstom da se tiranija i diskriminacija konacno zaustavi.

Ris

pre 9 godina

Slabiji automobili po pravilu imaju manje bezbednosne opreme.
Neiskusnim vozavima se uvode stroza pravila da ni kasnije kad steknu iskustvo imali vise prava na greske.
Povod za donosenje izmena zobs je nesreca koju je skrivio momak sa 20 neprocesuiranih prijava (meni je svaka uredno procesuirana u zadnjih 25 godina).
Poostrena pravila za auto skole su donela vise mladih zrtava u saobracaju.
Vecem delu mlade populacije se ogranicava pravo koriscenja automobila i to u periodu kada najvise stradaju. Kada ce steci iskustvo?

Vreme je da zakone prestanu da pisu policijske kursadzije.

bgd

pre 9 godina

Ovo je mazanje očiju zbog nesposobnosti da se bilo šta promeni i kupovanje vremena do sledećih izbora.
Spominje se alkohol, a gde je ovde kontrola na drogu?
Ovo glupost za snagu motora je kontraproduktivna.

Suština je što se zakon ne sprovodi, jer nema ko da ga sprovodi.
Neko će ga napisati, poslanici će da glasaju, i šta onda?
Policija ne radi svoj posao, sudovi takođe.
Džaba zakon kada je svima jasno da ga država ne sprovodi. Saobraćajci će i dalje da prave zasede na poznatim mestima i da kažnjavaju samo vozače skromnijih automobila zbog pojasa, mobilnog ili putnog naloga. Sa poslednjim smanjenjima plata i ovako imaju još manje motiva da se bave sa pravim barabama, čak će i korupcija da poraste.
Bahati će i dalje da se ponašaju bahato, ljudi će ginuti i ostajati invalidi.

dusan

pre 9 godina

umesto da zabrane alkohol ispod 21 i da postuju to. Dakle tacnije po klubovima itd.. ili ti ko je mladji od 21 ne sme biti u klubu u kome se prodaje alkohol. Provera toga se vrsi racijama i ko je pustio mladje zabrana od 2meseca drugi put ako ponovi ugasi mu se klub i gotovo.....

Bosko Mihajlovic

pre 9 godina

Kao stari iskusni vozač, bez ijedne i najmanje nesreće ili ogrebotine na svom ili tuđem automobilu (40 god. amaterskog vozačkog iskustva i izveženih preko 1,5 miliona kilometara), moram reći da mi se neki predlozi sviđeju, neki ne. Sviđa mi se ograničenje do jedne godine samostalnog upravljanja vozilom. Zatim, nulta tolerancija za alkohol i smanjeno ograničenje brzine u odnosu na iskusne vozače. Ne svidja mi se oduzimanje vozila (to je imovina koja ne spada u kategoriju oružja, kako jednom prilikom reče G-din. Okanović iz Komiteta za saobraćaj), a nije stečena kriminalom da bi ,,podpadala" pod taj Zakon. Ne sviđa mi se ograničenje kada je u pitanju snaga motora jer to nije presudno kod izazivanja saobraćajnih nezgoda. A, najviše što mi se ne sviđa i zbog toga sam izuzetno ljut i besan, je, što se nigde ne raspravlja i ne pominje odgovornost i obaveza onih koji projektuju, grade i održavaju puteve. Zatim, saobraćajna signalizacija je rak rana na našim putevima. To su stvari o kojima brinu i čija je obaveza da sve to bude u redu i kako valja,su državna preduzeća ili organi. Oni se nigde ne pominju ?!? Naprimer, imate znak ograničenja brzine, zbog opasne krivine u levo, na 40 km/h. Prođete tu krivinu i nailazite na deonicu puta na kojoj apsolutno bezbedno možete da vozite i 80 km/h, ali vas na 1 km. udaljenosti od znaka ograničenja čeka policija i piše vam prijavu. Zašto? Zato što nije posle krivine postavljen znak prestanka ograničenja, pa policajci određuju gde ono prestaje ?

Trupče

pre 9 godina

Pa bezbednije je voziti od 23-6 jer tad ima manje ucesnika u saobracaju ..
Kakvi ljudi nam uvode zakone jos malo i morace da se vozi smart , jer je najbezbedniji auto , moze samo dvoje da dozivi nezgodu ..

Vozac po losim putevima

pre 9 godina

A kako bi bilo da ovi sto smisljaju ove gluposti preuzmu odgovornost za ne bezbedne puteve. Neobelezene, pune rupa, neosvetljene. Zbog toga se desavaju nesrece i resavanjem tih pitanja se one sprecavaju a ne represijom i kradjom automobila od vozaca kako bi to policija zbog 2 promila alkohola. Pa dal tu ima nekog normalnog i u policiji i u vladi. Nista ne znaju osim da otimaju i posle to lepo preprodaju ili sami voze. Bas njih briga za bezbednost to su im samo izgovori za represiju koja sad vec prelazi u teror vlasti prema gradjanima.

The Spatula

pre 9 godina

Imam ideju ljudi. Zasto ne uvesti policijski cas od 21 - 09 ujutru. Naravno to ogranicenje ne bi obuhvatalo politicare, ministre, njihove devojcice i ljubavnice a Bogami ni ljubavnike. Tako da razmotrite moj predlog. Ne bi vam bilo lose.

Uzaludni...

pre 9 godina

Nisu problem godine ni vremensko ograničenje već bančenje po klubovima,alkohol i droga. Uništite detinjstvo normalnoj deci zbog zarade ugostitelja i dilera. Njih treba da kontrolišete i zabranite točenje pića do 21 godinu starosti i od 22 do 06 časova .

jagodic

pre 9 godina

Bolje da uvedu strozije kazne za kažnjavanje korumpiranih policajaca i sudija. Ovakvim zakonima se samo plaši narod i to ima efekta par meseci. Uglavnom ništa neće doneti bolje na duže staze,uostalom kao i naša država

Hm

pre 9 godina

Prave se pametni, a konstantno pokazuju suprotno. Umesto da su kazne za vozace rigorozne i bez izuzetaka, kazne za policiju jos rigoroznije, oni se sprdaju, svako malo novi stroziji zakon, a sve gora situacija. Sad kad opet neki balvan bez dozvole sa milion prekrsajnih i krivicnih prijava napravi sr***, a vi onda jedan nov i jos stroziji zakon. Obavezno na svakih godinu-dve po jedan da ide. Kako vas nije sramota, sudstvo ne radi vec 4 meseca, policija nekontrolisana, radi ko sta hoce, niko ne odgovara, a vi sad izmisljate nesto i jos nas ubedjujete da je to resenje. Politicari, motivacija, a ne represija.

vlada

pre 9 godina

"MUP će predložiti i da se smanji dozvoljena količina alkohola u krvi vozača na 0,2 promila umesto dosadašnjih 0,3"

Ali ovo mi nikako ne i de u glavu!
Koje god pice da popijet, jednu casicu rakije, jednu casu piva, nekog likera, vina, presisace i ovih 0.3 promila a ne 0.2! Zašto bre lepo ne stavite 0 i zdravo dovidjenja!
Da svima bude jasno da nema pića dok se vozi, i da se ne razmišlja onako "e ako popijem jedno pivo čim stignem na žurku do ponoći ću valjda biti na nuli. A možda i neću..." nego znaš da nema ništa od piva i ćao zdravo!

milos

pre 9 godina

Besciljnost ,besislenost je sustina ovog zakona niti je prosli bio los niti je dozvoljavao bahatost,ali sta ces izgleda da je ZOBS najveca muka ovog drustva pa neka onda bude, ajmo jos jedan privid da napravimo pa da nas cardak ni na nebu ni na zemljmi bude sretniji.Da li je 0.2 ili 0.3 niti je sustina niti je problem mozemo naci zemlje sa 0.5 gde je broj udesa manji nego kod nas.Oduzimanje vozila sad mozda bi imalo smisla u planskoj privredi ali u ovom sistemu to je pitanje svojine,sto je najvisi oblik vlasnistva koji bi mogao da bude uskracen samo ako se time cini krivicno delo al sad treba def.koja tu cak ne moze ubisto iz nehata da udje, al preventivno odzimat glupost.I sta se desava ovaj zakan ce razviti korupciju dodatno i pritom dosta ce se tesko spovoditi.Smisao zakana da omer kazene i ucinjenog dela bude u ravnotezi, a da se narusavaju ustavna prava vlasnistva,a od policije pravi represivni aparat.Sad drugi deo ZOBS koji je potpuno prazan sta su kazne za saobracajnu policiju i upravljaca puta kod Ade Huje najbolji primer.Tu je odgovornost upravljaca puta i saobracajne policije tolika da su oni prakticni izazvali radnju kojom su narusili javnu bezbednost u vecem omeru jer su tehnicki neispravan put pustili u saobracaj.Cime su cak amnestirali i najteze postupke vozaca jer ovi nisu bili upozoreni signalizacijom na opasnosti puta.Sad neka zakondavac kaze ako je vozac pocini ubistvo iz nehata koji nivo sankcije ima,a koje je bio upoznat sa opasnocu i preduze nista.

petar

pre 9 godina

ne fali zakonu nista. nema ko da ga primeni. pogledajte samo crnu goru. svivoze po ogranicenjima i nema kompromisa. nasa saobracajna policija odbija da primeni zakon jel bi u tom slucaju ostali bez dodatnih prihoda. jedini nacin je da se smeni celokupna saobracajna policija!

Dejan

pre 9 godina

Jedva cekam da usvoje pa kad dodjem iz Svajcarske da vidim sta ce mi reci kada vide da imam auto sa vise od 76ks, vozim posle 23h a imam 20godina. Smejacu im se u facu zato sto mi nece moci nista. E moja Srbijo i tvojih zakona
(moze mi se, 4. januar 2015 11:24)

Mozes ti da dodjes iz Svajcarske Francuske Nemacke nije bitno odakle moras postovati zakon kao i osstali.Sta bi bilo kada bi nekko iz Srbije dosao u Svajcarsku i ne bi postovao njihov zakon koji se razlikuje od naseg.Zakon je isti za sve i domace i strance!!!

AMG

pre 9 godina

Cista glupost od zakona, i trenutni zakon je dobar da policija radi svoj posao i da kaznjavaju kako treba, e sad ako uzmemo u obzir mito koji uzimaju policajci i kaznjavaju samo sirotinju dok oni sa dzipovima i limuzinama prolaze pored njih ne osvrcuci se onda dobro.

Sto se tice ogranicenja u godinama, zasto ja koji imam 19 godina i koji sam polagao sa 17 i imam dve pune godine vozackog iskustva imam manje iskustva od nekog ko sa 21 prvi put sedne u auto i koji do 23 godine pravi svoj vozacki staz? On ima zabranu nocne voznje 2 godine a ja tu istu zabranu imam pune 4 godine. Mislim da uopste nije posteno. Ja koji sam uredno godinu dana imao probnu i koji posle toga imam godinu dana pravu vozacku dozvolu a za sve to vreme nisam napravio ni jedan problem u saobracaju ni jedna kazna uopste nista ne treba da budem kaznjen zbog nekih pijanih ludaka koji ulecu u Dunav.

vojce

pre 9 godina

Velike su neznalice predlagaci ovog a i ostalih zakona. Da je ovo bar banana drzava pre usvajanja radi probe sve propise koje izmisle treba rigorozno sprovoditi na njima. Pa neka mudruju.

Nenad Radivojcevic

pre 9 godina

"...Stopa smrtnost na nasim putevima je...."
Sta menjate zakon, menjajte puteve! Gde su bankine, gde je signalizacija, gdr je rasveta, gde su izletne zone???? Samo bi pare u dzep!!!! Vi i vase kazne!

milutin

pre 9 godina

Nije mi jasno sto su sad mladi vozaci krivi za nesrece kad kod svih nesreca koje su se dogodile ja nisam cuo da su to uradili vozaci sa PROBNOM VOZACKOM
nego klinci koji nemaju vozacku ili kako vi kazete iskusni vozaci...to jest tatini sinovi.
Malo ukljuciti mozak nije tesko.
Ali izgleda da smo osudjeni da drugi kroje nasu sudbinu o tako u nedogled.
VOZACI SA PROBNOM VOZACKOM NISU UCESTVOVALI U UDESIMA SA SMRTNIM ISHODOM
MISLITE O TOME

mig

pre 9 godina

Sve ovo govori kako smo mi kao država nedorasli da donosimo zakone,po usvajanju ovog opet će se nešto desiti'nepredviđeno' pa ćemo opet donositi novi zakon i tako u nedogled.Najbolje da se ukine saobraćaj za fizička lica pa tako neće biti sr.... na putevima

!

pre 9 godina

prvo bi trebalo izmeniti kazne da budu u razumnim odnosima.. samo pogledajte koliko je veca kazna ako neko vozi zaustavnom trakom, nego ako neko vozi u alkoholisanom stanju ili prekoraci brzinu.. a onda ih i povecati.. a potom uvesti kontrole u policiji, bahati vozaci i dalje prolaze nekaznjeno, uz malo mita, za neke prekrsaje policija samo okrece glavu.. uvesti vece kazne i bolje kontrole, mislim da bi se uvelo malo reda..

ima li koga?

pre 9 godina

idiotarije! ovo mi miriše na još jedan način za uznemiravanje naroda od strane vlasti, da bi ista opravdala svoju nesposobnost.

Chavez

pre 9 godina

Zakoni kao zakoni i nisu tako loši, da nema par propusta. Uzimam kao primer to ograničenje snage automobila za mlade vozače, pa cela porodica jedva skupi pare za jedan auto, a po ovom zakonu osoba od 18 godina u Srbiji treba da ima pare za svoj lični auto ne jači od propisane snage zakonom. Verovatno ovi što su pisali zakon žive u nekoj drugoj državi od Austrije pa na gore negde,jer očigledno nisu svesni standarda u Srbiji. Mogli su bar zakonom odrediti da mladi vozač pored sebe mora imati suvozača sa vozačkim iskustvom od nekoliko godina,a ne odrediti KS automobila. Drugo, kad će doneti zakon da putevi u Srbiji budu po standardima EU, možda bi se tako smanjio broj saoobraćajnih nesreća,a definitivno bi sa tim standardom i moj auto bio sačuvaniji i manje bi morao menjati delove ,tipa od amortizera, ležajeva... Jer putevi Srbije sigurno neće platiti štetu koja je nastala kad sam uleteo u rupčagu i odvalio ceo točak. Koliko samo imam troškova održavanja auta zbog naših puteva. Taj zakon mene zanima!!!

Mara

pre 9 godina

Opet ova prica.. Mislim da smo do sad sve rekli, ali bi mogli i neosvetljeni biciklisti da se ukljuce u ovaj zakon. I motociklisti, kad smo vec krenuli da pricamo svasta.

Digitalni mis

pre 9 godina

Ponoviću opet - ograničenja ništa neće promeniti, edukacija i poštovanje već postojećeg zakona hoće.Ograničenja ne pomažu jer će onaj koji je dovoljno lud da izazove nevolju, istu izazvati i sa "peglicom"!

ух ех

pre 9 godina

Пре пар недеља, у недељу, у строгом центру града Крушевца, старији полицајац изашао и прича са ортаком на сред града а млађи колега, на сувозачевом седишту милицијског пунта, дрема ли дрема ! Све у шеснаест, усред града у пола једанаест пре подне ! Какви бре закони какви бакрачи све док су овако бахати , све док пролазе кроз црвено, возе каубојски, 10 на сат по граду и свраћају по кафаницама на "сокић" у виду пива, ракије и винца, нема вајде ни од каквих закона које они донесу ! Риба од главе смрди па када на челу милиције имамо преваранта (јер, плагијатор је само други назив за лопова,преваранта), шта да очекујемо од свих испод. Страшно ! И да, намерно кажем милиција, народна, партијска милиција. Као некада, само мнооого горе !

seraph

pre 9 godina

"i da se oduzima vozilo onima koji voze bez vozačke dozvole ili sa više od dva promila alkohola."...meni je ovo bizarno. dva promila? oduzimanje vozila? lol

Misho

pre 9 godina

Mnogo je bitnije da se zakon primenjuje. Na mini busevima i njihovim prekrsajima u toku dana mogu se obezbediti plate za citav MUP. Zatim raskrsnica iz Trgovacke, skretanje ka ulici Ace Joksimovic u toku dana njih 200 napravi prekrsaj koji cedto moze da izazove i nesrecu jer na prevaru iz trake pravo skrecu levo. E kada se pocnu sprovoditi i najbizarnije kazne, odnosno da mi Srbi zaboravimo na onaj trik "Ma samo sam malo i slicno" onda zakoni imaju efekta.

Slepi putnik

pre 9 godina

Odakle pravo da se nekom oduzme imovina?to dovodi do krsenja ustava...Po zakonu radari odnosno tzv FAME moraju biti postavljene pored puta a ne u vozilu...i ko posle krsi zakon

zoran

pre 9 godina

Ministarstvo saobracaja kao i drzavu vode diletanti i najbolje resenje po njima bi bilo kad bi ikako moglo da se uvede neka mera zbog koje bi 80% onih koji voze ne bi mogli da koriste automobile pa bi tako u svojoj statistici mogli da se hvale procentom smanjenja nesreca u saobracaju.U normalnom svetu sa 21 god starosti se voze avioni i brodovi i vozovi a oni bi da kod nas ne moze ni jugo..A da glasaju za nesposobne ministre to mogu sa 18..Ko im verije da su strucni nek ih podrzava i dalje al ja tvrdim da su diletanti...

Gde je dostojanstvo?

pre 9 godina

To sto oni rade nije vredno komentara, a mogli bi pre ozakonjenja gluposti da odavde nesto nauce.
Najvise me boli sto se ne postuje ni ljudsko dostojanstvo, ni licna imovina.Na oboje nasrcu.Ponizavaju nas maksimalno, tako da se osecam kao u Sing-Singu.
Cujem da u Australiji policajac ne sme da zaustavlja vozaca ako nije napravio prekrsaj, jer se to smatra maltretiranjem.Kod nas od Uzica do Beograda mogu svi redom da se izivljavaju-na svim punktovima i tako dok stignem do Bgd-a, mogu komotno da se vratim, jer sam svuda zakasnio.A rupe dubine i do 40cm da ne pominjem.Da bi ih zakrpili, trebaju da daju neki dinar, a ovako uzimaju pare.Jos cinicki tvrde da mi oni cuvaju zivot.Zabole njih du*e za moj zivot.Pare, pare, pare.

CLS

pre 9 godina

veliki problem su nasi uzasni putevi i mentalitet. mogu doneti ne znam ni ja kakve zakone kad mi patimo za tim, da se dokazujemo, da budemo najbrzi i nikad se necemo promeniti. alkohon treba smanjiti na 0.0 promila. a za snagu nisam siguran da li treba bas toliko ograniciti jer neko ko ima samo jedan porodican auto koji je malo jaci od dozvoljene snage i ne moze da kupi drugi, sta ce taj? mislim da bi takodje bilo veoma korisno da drzava nudi neki trening za mlade vozace, tipa, upravljanje u ekstremnim situacijama, sta se moze desiti u slucaju nezgode, da nas vrati u realnost. i takodje, jos jedan problem su nasi uzasni automobili jer nemamo mogucnosti da kupimo automobil koji moze da nam spasi zivot.

Novica

pre 9 godina

U svakom slucaju promene zakona nece uticati na one za koje zakon "ne vazi".
Najtezi prekrsaji su retko i prvi prekrsaji.
Kada neko ne trpi posledice svojih postupaka, ne mora da pazi na svoje postupke.
Napravite studiju i objavite podatke u koliko prekrsajnih postupaka se utice na policiju i tuzilastvo, bilo sa drugih strana, ili unutar samih sluzbi.
To bi svi voleli da vide.
Novi zakon ce samo da zakomlikuje zivot onima koji zakon svejedno postuju.

mba

pre 9 godina

Ono sto je potrebno je vise saobracajne policije na ulicama kako bi se obezbedilo postovanje vec postojecih propisa. Dzabe poostravanje propisa, kad niko ne vodi racuna o primeni istih.....

mittar

pre 9 godina

Gospodo draga, nadlezna za ovu oblast... verujem da cete doneti pravi zakon, ali da bi on zaziveo mora ga se sprovesti dosledno i primeniti besprekorno u praksi. Dok se god bude gledalo kroz prste i uzimao mito od strane policije, nece biti srece. Kamere uvesti kao dokaz u zakon se mora...i kažnjavati na osnovu snimka. Prethodno se mora srediti i urediti mesto stanovanja svih u Srbiji, ne samo vozaca.. Zar neko moze da zivi i radi npr.u Bgd. godinama, a prijavljen u Ledkovcu??? U Nemackoj svako prekoracenje brzine od 5-9 km/h se placa 15e. Dodje "cestitka" na adresu, ako se ista ne plati u roku 8 dana, dodje ponovo "cestitka" ali uvecana za 50% itd. Nikom ne pada na pamet da ne plati i zato su Nemci najdisciplinovaniji vozaci u EU. Samo po dzepu i bez razlike sto bi rekao nas narod i manje ce biti zrtava na putevima. Ovako nam ratvne treba, izgibe nam mladost...

MRKI

pre 9 godina

Tačno je da mladi greše ali ti što izazivaju tragične saobraćajke oko 5-6 sati ne idu na posao već iz kafana splavova. Da li to znači da neki pekar mladi ili bilo koje drugo zanimanje koji rade noću moraju ranije na posao ili da ostaju par sati na poslu jer će biti u prekršaju. Druga stvar zakoni se donose ali i stari nije loš samo što država nije stvorila uslove za sprovodjenje. Trece nema u ovoj državi toliko policije koja će iskontrolisati svakog vozača već ko uleti propade a ko prodje prošao je.

Aleksandar

pre 9 godina

Svi zakoni su bili dobri, samo sto panduraciju zabole uvo da je primenjuje. Mozete da stavite zabranu i za vozace do 30 godina, limitirajuci voznju od 15 casova do 10 prepodne, opet panduraciju zabole da regulisu saboracaj.
Panduraiji je jedino dobro da se ustekuju negde i da primaju mito. Da cukaju telefone ili da razgovaraju sa kolegama, od ulice okrenuti ledjima.
Alo bre, pa nismo mi debili, kada sve ovo vidjamo svaki dan.
I ko kaze da je neko neiskusan vozac cim polozi vozacki ispit. Neko je vozio i pre toga, bas iz razloga da stvori iskustvo, pa da polozi. Zivot je skola, ne skola je zivot.
To sto ima debilcina, ima ih i sa iskustvom od 20-30 godina voznje. Posebno onih u zatamnjenim besnim automobilima.
Vi ste krivi sto pustate mamine i tatine mamlaze, na druge debile okrecete glavu, a ne mi koji normalno vozimo.

ja

pre 9 godina

Mozes ti da dodjes iz Svajcarske Francuske Nemacke nije bitno odakle moras postovati zakon kao i osstali.Sta bi bilo kada bi nekko iz Srbije dosao u Svajcarsku i ne bi postovao njihov zakon koji se razlikuje od naseg.Zakon je isti za sve i domace i strance!!!
(Dejan, 5. januar 2015 04:42)

E ajde bas da vidim samo cekam da ga donesu. Hocete u EU a ogranicavate kretanje ljudima??? Kao drugo ja nemam vasu vozacku dozvolu.

jovan

pre 9 godina

Pazi ovo Policija insistira i na tome da se pooštri deo zakona. A sto policija malo ne insistira pa da radi malo ono sto treba kao na primer da saobraćajci stoje tamo gde treba i kad treba i ne bi se desavalo to sto se desava evo os sv. Arandjela sv. Nikole novogodisnje proslave firmi docek nove godine prvi januar drugi treći pa sve do bozica nisam video policiju a pijanih za volanom koliko ti volja . Tako da policija bude tamo gde treba da bude i kad treba ne bi doslo do sve ovo ali posto nam je država takva kakva jeste nasli su resenje u poostrenju zakona boze boze

nena

pre 9 godina

ne razumem zasto je bitno da se pocetnicima smanji broj bodova. valjda treba da bude obrnuto. mlad vozac je u grcu i pravi greske, a stari vozac ih pravi iz bahatosti. stalno sam u kolima jer mi je to posao, pa mogu da gledam sta vozaci rade na ulicama. mozda je pametnije da onaj ko pise zakon provede mesec dana za volanom po 8h dnevno vozeci se po centru beograda, racunajuci i noci u vreme vikenda. samo tako moze da se donese adekvatan zakon, a ne iz fotelje gledajuci snimke kamera i konsultacijom sa policijom po raskrsnicama. taxista

antibot

pre 9 godina

Proleterska ulica u Nisu. Svakoga dana, na stotine vozila se u ovu ulicu nepropisno ukljucuje i iz nje nepropisno iskljucuje... Ali bukvalno na stotine...

Policijska stanica je na oko 500 metara odatle...

Sta mislite, da li nekada tu stoji patrola?

milan

pre 9 godina

Dragi predlagaci promena i izmena zakona, promenite nacin oporezivanja registracija i ukinite porez na luksuz za standardne dizel 2.2 motore i ucinicete mnogo vise nego ovim besmislenim zakonima koje opet nece niko primenjivati, a u svojoj osnovi ce doneti samo stetu mladim vozacima jer nece imati sta da voze do 21 god...

Glupi Genije

pre 9 godina

samo poceti primenjivati zakon koji postoji i problem bi bio resen. onaj ko je vozio sad bez dozvole jaka kola vozice i dalje. ope narod strada a mitrovic ce i dalje da reklamira sns dok njegov sin gazi sa dzipom

Razum

pre 9 godina

Nije problem u zakonu, vec u odsustvu racionalnog i zdravorazumskog ponasanja jednog dela ljudi kada sednu u auto. Najbolji "lek" je da se putem edukacije i drugih mera usadi u svest ljudi koje lose stvari mogu da izadju iz pijane i nekontrolisane voznje. Jedan deo ljudi je potpuno psihicki otisao u aut....

...

pre 9 godina

za ovu prvu izmenu ok,to vec postoji al se ne primenjuje a dokaz je klinac koji je ubio 3drugara pre mesec ipo dana a za drugu izmenu znaci mogu da ti oduzmu vozilo a vozacku ne? sto znaci da moze sutra posle treznjenja opet sesti u auto,odvaliti se od alkohola i divljati opet,i eventualno nedaj boze opet ubiti 3 drugata...za ovu zadnju odredbu ste i sami objasnili veliku gresku koju prave uvodjenjem iste...i ko je ovde sada glup

e

pre 9 godina

Ja bih predložio da se starijim od 65 godina odmah oduzimaju dozvole da bi bahati momci "ćelavci" mogli komotno upražnjavati svoje siledžistvo. Isto takve dozvole bi omogućio i lekarima koji omogućavaju da ovakvi voze.Starijim od 65 godina savetujem ako hoše da voze da se presele u Nemačku jer tamo se vozačka stiče kao diploma a samo najveći mogući broj negativnih poena je oduzimaju.Da baš to jer naši "stručnjaci" za saobraćaj uporno pokušavaju otkriti rupu u saksiji!

Grga

pre 9 godina

Ima ovde jedna bitna stvar u vezi iskustva koje bilo koji vozac ima !? Iskustvo mu se racuna, prakticno, po vremenu koliko vozacku dozvolu poseduje a ne po broju provezenih kilometara ! Kakvi bi rezultati bili kada bi se u sve automobile uveli "tahografi", kao u kamionima i autobusima, pa bi se jasno videlo koliko ko "iskustva" ima sto bi bilo koristan pokazatelj u utvrdjivanju krivice za saobracajnu nezgodu ! Nazalost to je "nemoguca misija " !

Dejan

pre 9 godina

E ajde bas da vidim samo cekam da ga donesu. Hocete u EU a ogranicavate kretanje ljudima??? Kao drugo ja nemam vasu vozacku dozvolu.
(ja, 5. januar 2015 09:54)

Slusaj prijatelju necu ja da se raspravljam sa tobom zivim u Francuskoj i profesionalni sam vozac kamiona vise od 20 god i kad odem u bilo koju drugu drzavu naravno da moram da postujem njihov zakon i propise.U svakoj drzavi se razlikuju zakoni i oni se moraju postovati. a ti radi sta hoces ako hoces mozes da vozis i bez dozvole mozda je tamo gde ti zivis dozvoljeno tako pa kad te zaustavi policija ti im lepo objasni.

Replay

pre 9 godina

Mora na ovom zakonu jos da se poradi, ponesto bas i nije kako treba.
Nesto razmisljam, trebali bi da potkace ljude preko 60 godina. Vise oni naprave karambol po gradu nego neki mladji.

cone

pre 9 godina

Jedno pitanje za ministrstvo:Da li ovaj zakon koji hocete da uvedete vazi za sve mlade vozace
Ili za normalne gradjane,a ne za tatine i mamine sinove koji voze sa probnom dozvolom skupe
Dzipove i kola preko 3hiljade kubika?

anonimus

pre 9 godina

Zabraniti mladom vozacu da vozi od 23-06 pa nemogu da verujem kakva glupost. Pa g. Rebicu, g. ministarko, pa kod nas na selu deca ustaju pre 5 ujutru da bi krenula leti na njivu ili na posao, a verovatno da je to u gradu drugacije da deca ustaju u 5 ujutru da bi otisla sa drustvom na splav ili u kafic, neznam nije mi poznato. Ako je tako onda ste u pravu i hvala sto brinete i za nasu decu na selu, jer ce moci ujutru bar malo duze da spavaju.

milos

pre 9 godina

mislim da samo treba uvesti zakon da nakon dobijanja vozacke dozvole u roku od 2godine napravi bilo kakav prekrsaj gubi vozacku dozvolu i da istu mora ponovo da polaze, tako bi skoro svaki novi vozac vodio racuni i na najmanju sitnicu.

Aleksandar

pre 9 godina

Imam ja najbolju preporuku za vozace.Samo da njima policija oduzme vozacku na dve godine,i plus novcana kazna i plus seminar unapredjenja znanja koja salje agencija za bezbednost saobracaja..Pa da vidite kako ce lepo voziti posle toga i paziti verujte mi ;-)

moze mi se

pre 9 godina

Jedva cekam da usvoje pa kad dodjem iz Svajcarske da vidim sta ce mi reci kada vide da imam auto sa vise od 76ks, vozim posle 23h a imam 20godina. Smejacu im se u facu zato sto mi nece moci nista. E moja Srbijo i tvojih zakona

Dejan

pre 9 godina

Jedva cekam da usvoje pa kad dodjem iz Svajcarske da vidim sta ce mi reci kada vide da imam auto sa vise od 76ks, vozim posle 23h a imam 20godina. Smejacu im se u facu zato sto mi nece moci nista. E moja Srbijo i tvojih zakona
(moze mi se, 4. januar 2015 11:24)

Mozes ti da dodjes iz Svajcarske Francuske Nemacke nije bitno odakle moras postovati zakon kao i osstali.Sta bi bilo kada bi nekko iz Srbije dosao u Svajcarsku i ne bi postovao njihov zakon koji se razlikuje od naseg.Zakon je isti za sve i domace i strance!!!

milos

pre 9 godina

mislim da samo treba uvesti zakon da nakon dobijanja vozacke dozvole u roku od 2godine napravi bilo kakav prekrsaj gubi vozacku dozvolu i da istu mora ponovo da polaze, tako bi skoro svaki novi vozac vodio racuni i na najmanju sitnicu.

vlada

pre 9 godina

"MUP će predložiti i da se smanji dozvoljena količina alkohola u krvi vozača na 0,2 promila umesto dosadašnjih 0,3"

Ali ovo mi nikako ne i de u glavu!
Koje god pice da popijet, jednu casicu rakije, jednu casu piva, nekog likera, vina, presisace i ovih 0.3 promila a ne 0.2! Zašto bre lepo ne stavite 0 i zdravo dovidjenja!
Da svima bude jasno da nema pića dok se vozi, i da se ne razmišlja onako "e ako popijem jedno pivo čim stignem na žurku do ponoći ću valjda biti na nuli. A možda i neću..." nego znaš da nema ništa od piva i ćao zdravo!

Grga

pre 9 godina

Ima ovde jedna bitna stvar u vezi iskustva koje bilo koji vozac ima !? Iskustvo mu se racuna, prakticno, po vremenu koliko vozacku dozvolu poseduje a ne po broju provezenih kilometara ! Kakvi bi rezultati bili kada bi se u sve automobile uveli "tahografi", kao u kamionima i autobusima, pa bi se jasno videlo koliko ko "iskustva" ima sto bi bilo koristan pokazatelj u utvrdjivanju krivice za saobracajnu nezgodu ! Nazalost to je "nemoguca misija " !

dusan

pre 9 godina

umesto da zabrane alkohol ispod 21 i da postuju to. Dakle tacnije po klubovima itd.. ili ti ko je mladji od 21 ne sme biti u klubu u kome se prodaje alkohol. Provera toga se vrsi racijama i ko je pustio mladje zabrana od 2meseca drugi put ako ponovi ugasi mu se klub i gotovo.....

Replay

pre 9 godina

Mora na ovom zakonu jos da se poradi, ponesto bas i nije kako treba.
Nesto razmisljam, trebali bi da potkace ljude preko 60 godina. Vise oni naprave karambol po gradu nego neki mladji.

Aleksandar

pre 9 godina

Imam ja najbolju preporuku za vozace.Samo da njima policija oduzme vozacku na dve godine,i plus novcana kazna i plus seminar unapredjenja znanja koja salje agencija za bezbednost saobracaja..Pa da vidite kako ce lepo voziti posle toga i paziti verujte mi ;-)

CAPS LOCK

pre 9 godina

Na primer, moja sestra ima 26 godina i sela je za volan svega nekoliko puta od kada je polozila sa 18, a mladji brat ima 20 godina i aktivan je vozac. E sad po ovome moja sestra treba da ga vozi od 23h-6h, a on je daleko iskusniji sto se voznje tice... Lud zbunjenog...

mica2

pre 9 godina

Ova promena sa 0.3 na 0.2 je totalna glupost - koliko ljudi je napravilo udes a da je imalo 0.3 promila pa ce sada smanjenjem da se smanji verovatnoca?? Svi ovi koji divljaju su imali vise od 0.8 promila pa im ovo smanjenje nista ne znaci ali ce zato da pogodi nas normalne da necemo smeti ni 2 piva da popijemo!

Tirolac

pre 9 godina

Slučaj 1:mladi bračni par,oboje po 20 godina,dete staro nekoliko meseci,žive u ruralnoj sredini,nema taxi službe,poseduju motorno vozilo,dete treba u ponoć prevesti do bolnice zbog visoke temperature.Rešenje:uz zabranu upravljanja,zabraniti sklapanje braka do navršene 21.godine kao i zabraniti rađanje vanbračne dece u istom periodu.Slučaj 2:poznato uletanje vozilom u vodu,smrtni ishodi.Rešenje:uz ograničenje snage po toni,izaći i objasniti roditeljima da bi smrt njihove dece bila izbegnuta da su bili u Fiat Pandi,ili barem da bi njihova smrt tako bila primerenija mladom čoveku;aplicirati za dozvolu za obavljanje NCAP testova i tražiti poništavanje svih do sada izvršenih zbog očigledne nestručnosti.Slučaj 3:oduzimanje vozila zbog vožnje u alk stanju iznad određenog limita,ili zbog kd protiv saobraćaja čak i u slučaju državine stečene krađom.Rešenje:pored oduzimanja,proveriti diplomu i DOKTORAT prof.dr.Slijepčeviću,predsedniku ustavnog suda,koji je po istom osnovu(neosnovano obogaćenje države)lani stavio van snage automatski stečaj ocenivši isti neustavnim.

DG

pre 9 godina

Oduzimanje vozila ?
Ustavom je zagarantovana licna svojina gradjana i to Vam NIKO ne moze oduzeti.
Policija moze oduzeti vozilo samo privremeno, dok ne platite kaznu.

sofronije

pre 9 godina

Neiskusan vozac ce imati pravo na manje gresaka nego iskusan? A kad postane iskusan bice mu dozvoljeno da vise gresi nego dok je bio neiskusan? Ovo zvuci nekako... obrnuto. Takoreci naopako.

mba

pre 9 godina

Ono sto je potrebno je vise saobracajne policije na ulicama kako bi se obezbedilo postovanje vec postojecih propisa. Dzabe poostravanje propisa, kad niko ne vodi racuna o primeni istih.....

ja

pre 9 godina

Mozes ti da dodjes iz Svajcarske Francuske Nemacke nije bitno odakle moras postovati zakon kao i osstali.Sta bi bilo kada bi nekko iz Srbije dosao u Svajcarsku i ne bi postovao njihov zakon koji se razlikuje od naseg.Zakon je isti za sve i domace i strance!!!
(Dejan, 5. januar 2015 04:42)

E ajde bas da vidim samo cekam da ga donesu. Hocete u EU a ogranicavate kretanje ljudima??? Kao drugo ja nemam vasu vozacku dozvolu.

sudija

pre 9 godina

Pa cekaj na zapadu klinci od 16 godina voze masina od 7k kubika i ko zna koliko konja. Kod nas je lakse dobiti diplomu doktora nego vozacku. Koliko smo samo jadni sta smo sebi uradili i dozvolili.

ja

pre 9 godina

imao sam citroen saxo 1.5 57ks. u solidnom stanju , i sad sam kupio alfu 147 od 116ks u malu doplatu i to od komsije koja je u mnogo boljem stanju i sta sad da radim ?? sta ce sad moj sin da vozi ? ovo sam kupio zbog sigurnosti koju daje ovaj automobil, a ne zbog performansi :-(

AMG

pre 9 godina

Cista glupost od zakona, i trenutni zakon je dobar da policija radi svoj posao i da kaznjavaju kako treba, e sad ako uzmemo u obzir mito koji uzimaju policajci i kaznjavaju samo sirotinju dok oni sa dzipovima i limuzinama prolaze pored njih ne osvrcuci se onda dobro.

Sto se tice ogranicenja u godinama, zasto ja koji imam 19 godina i koji sam polagao sa 17 i imam dve pune godine vozackog iskustva imam manje iskustva od nekog ko sa 21 prvi put sedne u auto i koji do 23 godine pravi svoj vozacki staz? On ima zabranu nocne voznje 2 godine a ja tu istu zabranu imam pune 4 godine. Mislim da uopste nije posteno. Ja koji sam uredno godinu dana imao probnu i koji posle toga imam godinu dana pravu vozacku dozvolu a za sve to vreme nisam napravio ni jedan problem u saobracaju ni jedna kazna uopste nista ne treba da budem kaznjen zbog nekih pijanih ludaka koji ulecu u Dunav.

seraph

pre 9 godina

"i da se oduzima vozilo onima koji voze bez vozačke dozvole ili sa više od dva promila alkohola."...meni je ovo bizarno. dva promila? oduzimanje vozila? lol

darko zlatousti

pre 9 godina

Nazalost, kao i uvek do sada krecemo da sa losim resenjima koja nikud ne vode.
More neiskusnih vozaca je polozilo u zadnjih dve godine najavom poskupljenja vozackog ispita ..
Sad su na putevima gledam ih svaki dan ,stoje na upaljenom uslovnom svetlu a dozvoljeno skretanje,ceka da mu se upali puno zeleno pa da onda skrene..
Losi putevi i signalizacija ...
Gospda sede , smisljaju zakone i kazne koji za njih ne vaze...
Gde to moze sem u Srbiji?

kwks

pre 9 godina

Kao i svi nebulozni, impromptu zakoni doneseni kod nas, ovaj će da leči samo simptome, a ne uzroke. Možete vi da nas ograničite i na kola sa pogonom na noge kao u Kremenku, ništa to neće da utiče na pijanicu koji se nameračio da vozi posle žurke, al' nema veze, nema veze... Samo vi zaustavljajte i kažnjavajte nas kojima je crko levi far...

MRKI

pre 9 godina

Tačno je da mladi greše ali ti što izazivaju tragične saobraćajke oko 5-6 sati ne idu na posao već iz kafana splavova. Da li to znači da neki pekar mladi ili bilo koje drugo zanimanje koji rade noću moraju ranije na posao ili da ostaju par sati na poslu jer će biti u prekršaju. Druga stvar zakoni se donose ali i stari nije loš samo što država nije stvorila uslove za sprovodjenje. Trece nema u ovoj državi toliko policije koja će iskontrolisati svakog vozača već ko uleti propade a ko prodje prošao je.

petar

pre 9 godina

ne fali zakonu nista. nema ko da ga primeni. pogledajte samo crnu goru. svivoze po ogranicenjima i nema kompromisa. nasa saobracajna policija odbija da primeni zakon jel bi u tom slucaju ostali bez dodatnih prihoda. jedini nacin je da se smeni celokupna saobracajna policija!

Obican covek iz Beograda

pre 9 godina

Sve je to lepo i krasno.
Kada ce POLICIJA stvarno da pocne da kontrolise ponasanje vozaca,pocev od. najbanalnijeg a to je da 90% vozaca NE DAJE MIGAVAC,DA NE PALE SVETLA,DA SE PARKIRA I STAJE GDE IM PADNE NA PAMET I BEZ OBZIRA NA TO STO JE ZABRANJENO NE PALE 4 MIGAVCA,OKRECU SE GDE HOCE ITD,ITD.
Saobracaj a po,icija ne radi svoj posao.Nije posao policije da se VIKENDOM INSTALIRA NA DOBRO POZNATA MESTA I PRAVI SAMOREKLAMERSTVO. KOLIKO JD PIJANIH UHVATILA.
MIRKO ALVIROVIC u svojoj emisiji,umesto da URGIRA da policija pocne da radi svoj posao od pocetka,on ih HVALI DO BESVESTI.

CLS

pre 9 godina

veliki problem su nasi uzasni putevi i mentalitet. mogu doneti ne znam ni ja kakve zakone kad mi patimo za tim, da se dokazujemo, da budemo najbrzi i nikad se necemo promeniti. alkohon treba smanjiti na 0.0 promila. a za snagu nisam siguran da li treba bas toliko ograniciti jer neko ko ima samo jedan porodican auto koji je malo jaci od dozvoljene snage i ne moze da kupi drugi, sta ce taj? mislim da bi takodje bilo veoma korisno da drzava nudi neki trening za mlade vozace, tipa, upravljanje u ekstremnim situacijama, sta se moze desiti u slucaju nezgode, da nas vrati u realnost. i takodje, jos jedan problem su nasi uzasni automobili jer nemamo mogucnosti da kupimo automobil koji moze da nam spasi zivot.

Trupče

pre 9 godina

Pa bezbednije je voziti od 23-6 jer tad ima manje ucesnika u saobracaju ..
Kakvi ljudi nam uvode zakone jos malo i morace da se vozi smart , jer je najbezbedniji auto , moze samo dvoje da dozivi nezgodu ..

Uzaludni...

pre 9 godina

Nisu problem godine ni vremensko ograničenje već bančenje po klubovima,alkohol i droga. Uništite detinjstvo normalnoj deci zbog zarade ugostitelja i dilera. Njih treba da kontrolišete i zabranite točenje pića do 21 godinu starosti i od 22 do 06 časova .

Misho

pre 9 godina

Mnogo je bitnije da se zakon primenjuje. Na mini busevima i njihovim prekrsajima u toku dana mogu se obezbediti plate za citav MUP. Zatim raskrsnica iz Trgovacke, skretanje ka ulici Ace Joksimovic u toku dana njih 200 napravi prekrsaj koji cedto moze da izazove i nesrecu jer na prevaru iz trake pravo skrecu levo. E kada se pocnu sprovoditi i najbizarnije kazne, odnosno da mi Srbi zaboravimo na onaj trik "Ma samo sam malo i slicno" onda zakoni imaju efekta.

milos

pre 9 godina

Besciljnost ,besislenost je sustina ovog zakona niti je prosli bio los niti je dozvoljavao bahatost,ali sta ces izgleda da je ZOBS najveca muka ovog drustva pa neka onda bude, ajmo jos jedan privid da napravimo pa da nas cardak ni na nebu ni na zemljmi bude sretniji.Da li je 0.2 ili 0.3 niti je sustina niti je problem mozemo naci zemlje sa 0.5 gde je broj udesa manji nego kod nas.Oduzimanje vozila sad mozda bi imalo smisla u planskoj privredi ali u ovom sistemu to je pitanje svojine,sto je najvisi oblik vlasnistva koji bi mogao da bude uskracen samo ako se time cini krivicno delo al sad treba def.koja tu cak ne moze ubisto iz nehata da udje, al preventivno odzimat glupost.I sta se desava ovaj zakan ce razviti korupciju dodatno i pritom dosta ce se tesko spovoditi.Smisao zakana da omer kazene i ucinjenog dela bude u ravnotezi, a da se narusavaju ustavna prava vlasnistva,a od policije pravi represivni aparat.Sad drugi deo ZOBS koji je potpuno prazan sta su kazne za saobracajnu policiju i upravljaca puta kod Ade Huje najbolji primer.Tu je odgovornost upravljaca puta i saobracajne policije tolika da su oni prakticni izazvali radnju kojom su narusili javnu bezbednost u vecem omeru jer su tehnicki neispravan put pustili u saobracaj.Cime su cak amnestirali i najteze postupke vozaca jer ovi nisu bili upozoreni signalizacijom na opasnosti puta.Sad neka zakondavac kaze ako je vozac pocini ubistvo iz nehata koji nivo sankcije ima,a koje je bio upoznat sa opasnocu i preduze nista.

vojce

pre 9 godina

Velike su neznalice predlagaci ovog a i ostalih zakona. Da je ovo bar banana drzava pre usvajanja radi probe sve propise koje izmisle treba rigorozno sprovoditi na njima. Pa neka mudruju.

Bee-Zon

pre 9 godina

Zato u Americi mozes da vozis vec sa 16 godina. A njihovi automobili su inace duplo veci od evropskih. Nesreca ce biti manje kad policija krene da radi svoj posao (bezbednost saobracaja) a ne da zaustavlja i pise kazne zbog toga sto nemam svetleci prsluk. Prvo strpajte sina Z.Mitrovica u zatvor, i njemu slicne, pa onda kaznjavajte normalne vozace ovakvim zakonima.

Zoran

pre 9 godina

Sve ovo nema smisla!
I sadasnjem Zakonu ne fali nista...samo ga niko ne primenjuje.
Policija, po necijem naredjenju, kontrolu saobracaja sprovodi samo mereci brzinu i alkoholisanost vozaca. A ima toliko primera iz prakse, cije posledice takodje ugrozavaju druge ucesnike u saobracaju, pa ih niko ne sankcionise. Tu mislim na ne upotrebu migavaca, na pogresno prestrojavanje pre raskrsnice...
Kada naviknete da vas niko ne kaznjava, a radite tj. vozite kako hocete, onda je rezultat takvog ponasanja...alkohol i brzina.

Kada vec spomenuh prestrojavanje. Mislim da se pravi velika greska sto se tabla sa oznakom za prestrojavanje, kao i pocetak traka za vise smerova stavlja mnogo blizu raskrsnice. Jer, ako ne poznajete raskrsnicu, vozite pravo i stignete do table koja vas obavestava da se od tog momenta morate prestrojiti, npr. levo, to radnju vise ne mozete uraditi, jer je to, u vecini slucajeva...kasno. Te trake su vec popunili oni koji su poznavali raskrsnicu i NECE vas pustiti da i vi to uradite. Mislim da bi te table i trake za prestrojavanje morake biti bar jos 50 metara ranije.

Sigurnost se ne gradi od kraja

pre 9 godina

" 0,2 promila umesto dosadašnjih 0,3", kakav paušal! Sigurno je statistika pokazala kako je ova količila alkohola odgovorna za koleketivno nevaspitanje mladih. Sve mi se čini da će promene puniti budžet, a ne pozitivnu statistiku.

dragan

pre 9 godina

sve u redu, ali problem je u sprovodjenju bilo kog zakona!
mora da vazi za sve podjednako, bez izuzetaka.
oduzimanje vozila, pod znakom pitanja, aman kaznite vozaca drakonski, sto da vlasnik ispasta ako ujwdno nije vozac!!!

Razum

pre 9 godina

Nije problem u zakonu, vec u odsustvu racionalnog i zdravorazumskog ponasanja jednog dela ljudi kada sednu u auto. Najbolji "lek" je da se putem edukacije i drugih mera usadi u svest ljudi koje lose stvari mogu da izadju iz pijane i nekontrolisane voznje. Jedan deo ljudi je potpuno psihicki otisao u aut....

Hm

pre 9 godina

Prave se pametni, a konstantno pokazuju suprotno. Umesto da su kazne za vozace rigorozne i bez izuzetaka, kazne za policiju jos rigoroznije, oni se sprdaju, svako malo novi stroziji zakon, a sve gora situacija. Sad kad opet neki balvan bez dozvole sa milion prekrsajnih i krivicnih prijava napravi sr***, a vi onda jedan nov i jos stroziji zakon. Obavezno na svakih godinu-dve po jedan da ide. Kako vas nije sramota, sudstvo ne radi vec 4 meseca, policija nekontrolisana, radi ko sta hoce, niko ne odgovara, a vi sad izmisljate nesto i jos nas ubedjujete da je to resenje. Politicari, motivacija, a ne represija.

Mrkša

pre 9 godina

Juče poginuli mama, tata i sin. Šta će sada ministar, da zabrani porodicama sa jednim detetom da se voze u istom automobilu? Ja sam protiv nazadnih zakona.

Milos

pre 9 godina

U cemu je poenta zabrane voznje od 23-06h. Iskreno, polozio sam pre mesec dana, imam 24 godine i uskoro planiram da kupim prvi automobil jer sam zavrsio fakultet, radim i kroz nekoliko meseci cu moci sebi da ga priustim. O alkoholu ne razmisljam uopste i sto se mene tice ta granica moze da bude 0 promila za sve, i za iskusne i za nove vozace, kad pijem idem taksijem i gotovo. Ali ovo je apsurd, uglavnom mladi ljudi koji studiraju rade nocne dostave, po pekarama, trafikama ... jer im je to fin nacin zarade da se pregura, a jednostavno postoji i potreba za automobilom nocu. Sta ako hocu devojku da odvezem kuci, ili da odem kod drugara, rodjaka ... apsolutno nebitno, to je moje pravo kretanja, i sad zato sto je nekoliko IDIOTA selo u sportaka sa ~20 god nas ko zna koliko hiljada treba da ispastamo. Voznja je praksa kao i sve ostalo, a jedini nacin da se ta ista praksa stekne je da se vozi, na ovaj nacin naredne 2 godine mogu dozvolu komotno da ostavim u fioku. Ogranicenje za alkohol necu ni da spominjem, taj ko hoce sesce i sa 2 promila, 0.3 na 0.2 je toliko smesno da necu ni da komentarisem.

istorija

pre 9 godina

" Kada napuni 21 godinu i najzad sedne za volan, mladi vozač koji je položio pre nekoliko godina i od tada gotovo da nije vozio i dalje će biti neiskusan."

Sve je receno u ovom pasusu.

Zabranama se nista ne postize, sto smo i videli u slucaju koji je inicirao ovaj zakon.

Dok se svi prekrsaji resavaju s hiljadarkom, dok vozaci nisu edukovani i svesni...
...nista se nece promeniti.

Vozim od 18-e godine, kad su mi dali koli roditelji su mi rekli "kao da smo ti dali pistolj". Stigoh do Nemacke kolima, do Grcke, preko Bosne u Crnu Goru bez prekrsaja i drame...

...poznajem svoj auto, roditelji su me vaspitali i postujem ih dovoljno da se ponasam kao normalna osoba, a ne raspojasani osvetnik.

Kad mi se "divlja" upalim auto i odem na karting.

Za ovih u 7 godina kako vozim imam jednu kaznu - nepropisno parkiranje.

Ima nas i normalnih i vaspitanih koji smo "preziveli" i bez da se drzava toliko trudila da nas ostavi u zivotu.
Za ove koje drzava pokusava da odrzi u zivotu i spreci da ubiju nekog neduznog, nema pomoci i nema zabrana.

mittar

pre 9 godina

Gospodo draga, nadlezna za ovu oblast... verujem da cete doneti pravi zakon, ali da bi on zaziveo mora ga se sprovesti dosledno i primeniti besprekorno u praksi. Dok se god bude gledalo kroz prste i uzimao mito od strane policije, nece biti srece. Kamere uvesti kao dokaz u zakon se mora...i kažnjavati na osnovu snimka. Prethodno se mora srediti i urediti mesto stanovanja svih u Srbiji, ne samo vozaca.. Zar neko moze da zivi i radi npr.u Bgd. godinama, a prijavljen u Ledkovcu??? U Nemackoj svako prekoracenje brzine od 5-9 km/h se placa 15e. Dodje "cestitka" na adresu, ako se ista ne plati u roku 8 dana, dodje ponovo "cestitka" ali uvecana za 50% itd. Nikom ne pada na pamet da ne plati i zato su Nemci najdisciplinovaniji vozaci u EU. Samo po dzepu i bez razlike sto bi rekao nas narod i manje ce biti zrtava na putevima. Ovako nam ratvne treba, izgibe nam mladost...

Maj gad

pre 9 godina

Ko je još izazvao nesreću jer je popio pivo i imao 0,25? Okolo divljaci voze mrtvi pijani sa preko 1 i ubijaju ljude i za njih se ništa ne pooštrava, bitno da ćemo da jurimo ljude koji su bili na proslavi i jednom nazdravili i da nećemo dati gomili normalne dece ispod 21 da voze zbog bahate nekolicine kojima će se i dalje sve tolerisati. Kod nas je glavni problem što se teški prekršaji ne sankcionišu adekvatno, a većina ovih mera služi za paradiranje na TV-u i otimanje para narodu za sitne prekršaje.

Hajduk Stanko

pre 9 godina

Naravno,i dalje ostaje ona cuvena da "vozac nije prilagodio brzinu uslovima saobracaja" koja saobracajnu policiju i putare ogradjuje svake odgovornost, a direktore putarskih preduzeca stavlja u rang predsednika drzave.

VOZAČ KG

pre 9 godina

Ove izmene mogu da budu, ali ne mora da znači da će sve i biti. Još uvek je sve u proceduri. Bilo bi bolje da nadležna ministarstva i mediji više govore o onome što je bitno za sve vozače i da ih edukuju. U Sl. glasniku br. 134/2014 objavljen je i već stupio na snagu novi Pravilnik o saobraćajnoj signalizaciji sa oko 50 novih znakova i gomilom izmena kod postojećih. Nekima je promenjen simbol, boja podloge, naziv a nekima definicija. Ukupno više od 50% se razlikuje od prethodnog Pravilnika a niko o tome ništa ne govori, kao da je nebitno, ili misle da vozači prate i čitaju Sl. glasnik, kao dnevne novine???

Aleksandar

pre 9 godina

Svi zakoni su bili dobri, samo sto panduraciju zabole uvo da je primenjuje. Mozete da stavite zabranu i za vozace do 30 godina, limitirajuci voznju od 15 casova do 10 prepodne, opet panduraciju zabole da regulisu saboracaj.
Panduraiji je jedino dobro da se ustekuju negde i da primaju mito. Da cukaju telefone ili da razgovaraju sa kolegama, od ulice okrenuti ledjima.
Alo bre, pa nismo mi debili, kada sve ovo vidjamo svaki dan.
I ko kaze da je neko neiskusan vozac cim polozi vozacki ispit. Neko je vozio i pre toga, bas iz razloga da stvori iskustvo, pa da polozi. Zivot je skola, ne skola je zivot.
To sto ima debilcina, ima ih i sa iskustvom od 20-30 godina voznje. Posebno onih u zatamnjenim besnim automobilima.
Vi ste krivi sto pustate mamine i tatine mamlaze, na druge debile okrecete glavu, a ne mi koji normalno vozimo.

...

pre 9 godina

za ovu prvu izmenu ok,to vec postoji al se ne primenjuje a dokaz je klinac koji je ubio 3drugara pre mesec ipo dana a za drugu izmenu znaci mogu da ti oduzmu vozilo a vozacku ne? sto znaci da moze sutra posle treznjenja opet sesti u auto,odvaliti se od alkohola i divljati opet,i eventualno nedaj boze opet ubiti 3 drugata...za ovu zadnju odredbu ste i sami objasnili veliku gresku koju prave uvodjenjem iste...i ko je ovde sada glup

Mladen

pre 9 godina

Sledeci mesec punim 21 , vozim svaki dan skoro 3 godine .
Bio sam kod babe i dede u Becu za novu godinu , vratio sam se kuci nocas oko 4 . Od Budimeste do Mladenovca sam ja vozio Renault Espace 2.2 dizel , nas sedmoro u kolima i pun stvari . Dakle , seo sam za volan negde oko 12 . Posto je bio mrak i padala je kisa , a deda je zaspao , nisam ni jednog trenutka vozio preko 110 , tako da ako sam nekog nervirao usput izvinjavam se zbog spore voznje . Sa 19 sam vozio sam i do mora ; vozio sam Tamica (ispod 3.5 tone) za pare , neke svinje vukao . Letos sam sa familijom i do Grcke . Nemam ni jedan saobracajni prekrsaj i vozim kao dana kada sam izasao iz skole . I sad mojoj sestri , koja za neki dan puni 18 i napokon sme da vozi sama , neko hoce da zabrani da vozi , devojci koja je jos pazljivija od mene i ozbiljnija . I sve zato sto drzava nije sposobna da sprovodi zakon i sankcionise one koji za mito tolerisu stasne prekrsaje . Moja sestra treba da krene na fakultet . Mi ovde nemamo gradski i nocni prevoz kao u Beogradu , vec ako ostane na predavanju do 10 ko sto sam ja ostajao na ETF-u , nema drugo nego da ide kolima do stanice , ostavi kola i sama se po ovoj ledari doveze do kuce (imamo 7 km od autobusa) . Zato sam svaki dan vozio od dana kada sam dobio punu dozvolu . A otac da je ceka u ponoc koji mora da krene u 5 na posao , jer ministarka smatra da je ona nesposobna da vozi bezbedno , neka i ona ustaje u 5 i putuje 2 sata do posla . Nama je auto potreba , ne luksuz . Hvala .

ima li koga?

pre 9 godina

idiotarije! ovo mi miriše na još jedan način za uznemiravanje naroda od strane vlasti, da bi ista opravdala svoju nesposobnost.

Ris

pre 9 godina

Slabiji automobili po pravilu imaju manje bezbednosne opreme.
Neiskusnim vozavima se uvode stroza pravila da ni kasnije kad steknu iskustvo imali vise prava na greske.
Povod za donosenje izmena zobs je nesreca koju je skrivio momak sa 20 neprocesuiranih prijava (meni je svaka uredno procesuirana u zadnjih 25 godina).
Poostrena pravila za auto skole su donela vise mladih zrtava u saobracaju.
Vecem delu mlade populacije se ogranicava pravo koriscenja automobila i to u periodu kada najvise stradaju. Kada ce steci iskustvo?

Vreme je da zakone prestanu da pisu policijske kursadzije.

The Spatula

pre 9 godina

Mogli bi za pocetak da operete semafore, obelezite pesacke, okrpite rupe, ispravite krivine i nagibe puta, ppstavite rampe gde treba itd... Mnogo bi se smanjila smrtnost na putu garantujem.

Dejan

pre 9 godina

E ajde bas da vidim samo cekam da ga donesu. Hocete u EU a ogranicavate kretanje ljudima??? Kao drugo ja nemam vasu vozacku dozvolu.
(ja, 5. januar 2015 09:54)

Slusaj prijatelju necu ja da se raspravljam sa tobom zivim u Francuskoj i profesionalni sam vozac kamiona vise od 20 god i kad odem u bilo koju drugu drzavu naravno da moram da postujem njihov zakon i propise.U svakoj drzavi se razlikuju zakoni i oni se moraju postovati. a ti radi sta hoces ako hoces mozes da vozis i bez dozvole mozda je tamo gde ti zivis dozvoljeno tako pa kad te zaustavi policija ti im lepo objasni.

milan

pre 9 godina

Dragi predlagaci promena i izmena zakona, promenite nacin oporezivanja registracija i ukinite porez na luksuz za standardne dizel 2.2 motore i ucinicete mnogo vise nego ovim besmislenim zakonima koje opet nece niko primenjivati, a u svojoj osnovi ce doneti samo stetu mladim vozacima jer nece imati sta da voze do 21 god...

Bosko Mihajlovic

pre 9 godina

Kao stari iskusni vozač, bez ijedne i najmanje nesreće ili ogrebotine na svom ili tuđem automobilu (40 god. amaterskog vozačkog iskustva i izveženih preko 1,5 miliona kilometara), moram reći da mi se neki predlozi sviđeju, neki ne. Sviđa mi se ograničenje do jedne godine samostalnog upravljanja vozilom. Zatim, nulta tolerancija za alkohol i smanjeno ograničenje brzine u odnosu na iskusne vozače. Ne svidja mi se oduzimanje vozila (to je imovina koja ne spada u kategoriju oružja, kako jednom prilikom reče G-din. Okanović iz Komiteta za saobraćaj), a nije stečena kriminalom da bi ,,podpadala" pod taj Zakon. Ne sviđa mi se ograničenje kada je u pitanju snaga motora jer to nije presudno kod izazivanja saobraćajnih nezgoda. A, najviše što mi se ne sviđa i zbog toga sam izuzetno ljut i besan, je, što se nigde ne raspravlja i ne pominje odgovornost i obaveza onih koji projektuju, grade i održavaju puteve. Zatim, saobraćajna signalizacija je rak rana na našim putevima. To su stvari o kojima brinu i čija je obaveza da sve to bude u redu i kako valja,su državna preduzeća ili organi. Oni se nigde ne pominju ?!? Naprimer, imate znak ograničenja brzine, zbog opasne krivine u levo, na 40 km/h. Prođete tu krivinu i nailazite na deonicu puta na kojoj apsolutno bezbedno možete da vozite i 80 km/h, ali vas na 1 km. udaljenosti od znaka ograničenja čeka policija i piše vam prijavu. Zašto? Zato što nije posle krivine postavljen znak prestanka ograničenja, pa policajci određuju gde ono prestaje ?

bgd

pre 9 godina

Ovo je mazanje očiju zbog nesposobnosti da se bilo šta promeni i kupovanje vremena do sledećih izbora.
Spominje se alkohol, a gde je ovde kontrola na drogu?
Ovo glupost za snagu motora je kontraproduktivna.

Suština je što se zakon ne sprovodi, jer nema ko da ga sprovodi.
Neko će ga napisati, poslanici će da glasaju, i šta onda?
Policija ne radi svoj posao, sudovi takođe.
Džaba zakon kada je svima jasno da ga država ne sprovodi. Saobraćajci će i dalje da prave zasede na poznatim mestima i da kažnjavaju samo vozače skromnijih automobila zbog pojasa, mobilnog ili putnog naloga. Sa poslednjim smanjenjima plata i ovako imaju još manje motiva da se bave sa pravim barabama, čak će i korupcija da poraste.
Bahati će i dalje da se ponašaju bahato, ljudi će ginuti i ostajati invalidi.

ух ех

pre 9 godina

Пре пар недеља, у недељу, у строгом центру града Крушевца, старији полицајац изашао и прича са ортаком на сред града а млађи колега, на сувозачевом седишту милицијског пунта, дрема ли дрема ! Све у шеснаест, усред града у пола једанаест пре подне ! Какви бре закони какви бакрачи све док су овако бахати , све док пролазе кроз црвено, возе каубојски, 10 на сат по граду и свраћају по кафаницама на "сокић" у виду пива, ракије и винца, нема вајде ни од каквих закона које они донесу ! Риба од главе смрди па када на челу милиције имамо преваранта (јер, плагијатор је само други назив за лопова,преваранта), шта да очекујемо од свих испод. Страшно ! И да, намерно кажем милиција, народна, партијска милиција. Као некада, само мнооого горе !

Pantagruel

pre 9 godina

Замолио бих да се прецизира шта значи "казна за вожњу без возачке дозволе". Никако није и не би смело да буде третирано исто ако ја управљам возилом за које нисам положио возачки испит и није ми издата дозвола (или ми је одузета, због ранијих прекршаја) и ако имам исправну дозволу без иједног почињеног прекршаја, али сам је баш данас грешком заборавио у канцеларији (рецимо, остала ми је у џепу сакоа који носим само на послу) и кренем да се одвезем до куће, па ме зауставе. Матични број је довољан да за минут провере да ли имам важећу возачку дозволу или не.

Mara

pre 9 godina

Opet ova prica.. Mislim da smo do sad sve rekli, ali bi mogli i neosvetljeni biciklisti da se ukljuce u ovaj zakon. I motociklisti, kad smo vec krenuli da pricamo svasta.

Novica

pre 9 godina

U svakom slucaju promene zakona nece uticati na one za koje zakon "ne vazi".
Najtezi prekrsaji su retko i prvi prekrsaji.
Kada neko ne trpi posledice svojih postupaka, ne mora da pazi na svoje postupke.
Napravite studiju i objavite podatke u koliko prekrsajnih postupaka se utice na policiju i tuzilastvo, bilo sa drugih strana, ili unutar samih sluzbi.
To bi svi voleli da vide.
Novi zakon ce samo da zakomlikuje zivot onima koji zakon svejedno postuju.

jagodic

pre 9 godina

Bolje da uvedu strozije kazne za kažnjavanje korumpiranih policajaca i sudija. Ovakvim zakonima se samo plaši narod i to ima efekta par meseci. Uglavnom ništa neće doneti bolje na duže staze,uostalom kao i naša država

mig

pre 9 godina

Sve ovo govori kako smo mi kao država nedorasli da donosimo zakone,po usvajanju ovog opet će se nešto desiti'nepredviđeno' pa ćemo opet donositi novi zakon i tako u nedogled.Najbolje da se ukine saobraćaj za fizička lica pa tako neće biti sr.... na putevima

Glupi Genije

pre 9 godina

samo poceti primenjivati zakon koji postoji i problem bi bio resen. onaj ko je vozio sad bez dozvole jaka kola vozice i dalje. ope narod strada a mitrovic ce i dalje da reklamira sns dok njegov sin gazi sa dzipom

Bojan

pre 9 godina

Vise je nego ocito da nepodobni i neobrazovani ljudi pisu i sprovode zakone. Ali cemu pisanje o necemu sto svi znaju, a ne mrdaju ni prstom da se tiranija i diskriminacija konacno zaustavi.

!

pre 9 godina

prvo bi trebalo izmeniti kazne da budu u razumnim odnosima.. samo pogledajte koliko je veca kazna ako neko vozi zaustavnom trakom, nego ako neko vozi u alkoholisanom stanju ili prekoraci brzinu.. a onda ih i povecati.. a potom uvesti kontrole u policiji, bahati vozaci i dalje prolaze nekaznjeno, uz malo mita, za neke prekrsaje policija samo okrece glavu.. uvesti vece kazne i bolje kontrole, mislim da bi se uvelo malo reda..

Vozac po losim putevima

pre 9 godina

A kako bi bilo da ovi sto smisljaju ove gluposti preuzmu odgovornost za ne bezbedne puteve. Neobelezene, pune rupa, neosvetljene. Zbog toga se desavaju nesrece i resavanjem tih pitanja se one sprecavaju a ne represijom i kradjom automobila od vozaca kako bi to policija zbog 2 promila alkohola. Pa dal tu ima nekog normalnog i u policiji i u vladi. Nista ne znaju osim da otimaju i posle to lepo preprodaju ili sami voze. Bas njih briga za bezbednost to su im samo izgovori za represiju koja sad vec prelazi u teror vlasti prema gradjanima.

Digitalni mis

pre 9 godina

Ponoviću opet - ograničenja ništa neće promeniti, edukacija i poštovanje već postojećeg zakona hoće.Ograničenja ne pomažu jer će onaj koji je dovoljno lud da izazove nevolju, istu izazvati i sa "peglicom"!

cone

pre 9 godina

Jedno pitanje za ministrstvo:Da li ovaj zakon koji hocete da uvedete vazi za sve mlade vozace
Ili za normalne gradjane,a ne za tatine i mamine sinove koji voze sa probnom dozvolom skupe
Dzipove i kola preko 3hiljade kubika?

e

pre 9 godina

Ja bih predložio da se starijim od 65 godina odmah oduzimaju dozvole da bi bahati momci "ćelavci" mogli komotno upražnjavati svoje siledžistvo. Isto takve dozvole bi omogućio i lekarima koji omogućavaju da ovakvi voze.Starijim od 65 godina savetujem ako hoše da voze da se presele u Nemačku jer tamo se vozačka stiče kao diploma a samo najveći mogući broj negativnih poena je oduzimaju.Da baš to jer naši "stručnjaci" za saobraćaj uporno pokušavaju otkriti rupu u saksiji!

antibot

pre 9 godina

Proleterska ulica u Nisu. Svakoga dana, na stotine vozila se u ovu ulicu nepropisno ukljucuje i iz nje nepropisno iskljucuje... Ali bukvalno na stotine...

Policijska stanica je na oko 500 metara odatle...

Sta mislite, da li nekada tu stoji patrola?

The Spatula

pre 9 godina

Imam ideju ljudi. Zasto ne uvesti policijski cas od 21 - 09 ujutru. Naravno to ogranicenje ne bi obuhvatalo politicare, ministre, njihove devojcice i ljubavnice a Bogami ni ljubavnike. Tako da razmotrite moj predlog. Ne bi vam bilo lose.

Slepi putnik

pre 9 godina

Odakle pravo da se nekom oduzme imovina?to dovodi do krsenja ustava...Po zakonu radari odnosno tzv FAME moraju biti postavljene pored puta a ne u vozilu...i ko posle krsi zakon

milutin

pre 9 godina

Nije mi jasno sto su sad mladi vozaci krivi za nesrece kad kod svih nesreca koje su se dogodile ja nisam cuo da su to uradili vozaci sa PROBNOM VOZACKOM
nego klinci koji nemaju vozacku ili kako vi kazete iskusni vozaci...to jest tatini sinovi.
Malo ukljuciti mozak nije tesko.
Ali izgleda da smo osudjeni da drugi kroje nasu sudbinu o tako u nedogled.
VOZACI SA PROBNOM VOZACKOM NISU UCESTVOVALI U UDESIMA SA SMRTNIM ISHODOM
MISLITE O TOME

Chavez

pre 9 godina

Zakoni kao zakoni i nisu tako loši, da nema par propusta. Uzimam kao primer to ograničenje snage automobila za mlade vozače, pa cela porodica jedva skupi pare za jedan auto, a po ovom zakonu osoba od 18 godina u Srbiji treba da ima pare za svoj lični auto ne jači od propisane snage zakonom. Verovatno ovi što su pisali zakon žive u nekoj drugoj državi od Austrije pa na gore negde,jer očigledno nisu svesni standarda u Srbiji. Mogli su bar zakonom odrediti da mladi vozač pored sebe mora imati suvozača sa vozačkim iskustvom od nekoliko godina,a ne odrediti KS automobila. Drugo, kad će doneti zakon da putevi u Srbiji budu po standardima EU, možda bi se tako smanjio broj saoobraćajnih nesreća,a definitivno bi sa tim standardom i moj auto bio sačuvaniji i manje bi morao menjati delove ,tipa od amortizera, ležajeva... Jer putevi Srbije sigurno neće platiti štetu koja je nastala kad sam uleteo u rupčagu i odvalio ceo točak. Koliko samo imam troškova održavanja auta zbog naših puteva. Taj zakon mene zanima!!!

jovan

pre 9 godina

Pazi ovo Policija insistira i na tome da se pooštri deo zakona. A sto policija malo ne insistira pa da radi malo ono sto treba kao na primer da saobraćajci stoje tamo gde treba i kad treba i ne bi se desavalo to sto se desava evo os sv. Arandjela sv. Nikole novogodisnje proslave firmi docek nove godine prvi januar drugi treći pa sve do bozica nisam video policiju a pijanih za volanom koliko ti volja . Tako da policija bude tamo gde treba da bude i kad treba ne bi doslo do sve ovo ali posto nam je država takva kakva jeste nasli su resenje u poostrenju zakona boze boze

zoran

pre 9 godina

Ministarstvo saobracaja kao i drzavu vode diletanti i najbolje resenje po njima bi bilo kad bi ikako moglo da se uvede neka mera zbog koje bi 80% onih koji voze ne bi mogli da koriste automobile pa bi tako u svojoj statistici mogli da se hvale procentom smanjenja nesreca u saobracaju.U normalnom svetu sa 21 god starosti se voze avioni i brodovi i vozovi a oni bi da kod nas ne moze ni jugo..A da glasaju za nesposobne ministre to mogu sa 18..Ko im verije da su strucni nek ih podrzava i dalje al ja tvrdim da su diletanti...

nena

pre 9 godina

ne razumem zasto je bitno da se pocetnicima smanji broj bodova. valjda treba da bude obrnuto. mlad vozac je u grcu i pravi greske, a stari vozac ih pravi iz bahatosti. stalno sam u kolima jer mi je to posao, pa mogu da gledam sta vozaci rade na ulicama. mozda je pametnije da onaj ko pise zakon provede mesec dana za volanom po 8h dnevno vozeci se po centru beograda, racunajuci i noci u vreme vikenda. samo tako moze da se donese adekvatan zakon, a ne iz fotelje gledajuci snimke kamera i konsultacijom sa policijom po raskrsnicama. taxista

Nenad Radivojcevic

pre 9 godina

"...Stopa smrtnost na nasim putevima je...."
Sta menjate zakon, menjajte puteve! Gde su bankine, gde je signalizacija, gdr je rasveta, gde su izletne zone???? Samo bi pare u dzep!!!! Vi i vase kazne!

Gde je dostojanstvo?

pre 9 godina

To sto oni rade nije vredno komentara, a mogli bi pre ozakonjenja gluposti da odavde nesto nauce.
Najvise me boli sto se ne postuje ni ljudsko dostojanstvo, ni licna imovina.Na oboje nasrcu.Ponizavaju nas maksimalno, tako da se osecam kao u Sing-Singu.
Cujem da u Australiji policajac ne sme da zaustavlja vozaca ako nije napravio prekrsaj, jer se to smatra maltretiranjem.Kod nas od Uzica do Beograda mogu svi redom da se izivljavaju-na svim punktovima i tako dok stignem do Bgd-a, mogu komotno da se vratim, jer sam svuda zakasnio.A rupe dubine i do 40cm da ne pominjem.Da bi ih zakrpili, trebaju da daju neki dinar, a ovako uzimaju pare.Jos cinicki tvrde da mi oni cuvaju zivot.Zabole njih du*e za moj zivot.Pare, pare, pare.

anonimus

pre 9 godina

Zabraniti mladom vozacu da vozi od 23-06 pa nemogu da verujem kakva glupost. Pa g. Rebicu, g. ministarko, pa kod nas na selu deca ustaju pre 5 ujutru da bi krenula leti na njivu ili na posao, a verovatno da je to u gradu drugacije da deca ustaju u 5 ujutru da bi otisla sa drustvom na splav ili u kafic, neznam nije mi poznato. Ako je tako onda ste u pravu i hvala sto brinete i za nasu decu na selu, jer ce moci ujutru bar malo duze da spavaju.