Ponedeljak, 29.12.2014.

08:50

Kako da vožnja po snegu ne bude bauk?

Izvor: B92

Kako da vožnja po snegu ne bude bauk? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

37 Komentari

Sortiraj po:

edo

pre 9 godina

Nemam sta vise dodati na ovo. sve je napisano kako treba nista nije propusteno. Mojim kolegama "vozacima" zelim sve najbolje puno srece ii sretan put budite mi skoncentrisan ;)

Postidjeni vozac

pre 9 godina

Sleteo sam danas sa zaledjenog puta zbog svoje gluposti i pogresnog uverenja da je presudno sto imam jako dobre zimske gume i kako je bezveze sto drugi voze tako sporo. I stidim se sam sebe, necu nika vise. A onda proslo je jedno 15 vozila, i niko nije stao ni da vidi da li sam ziv, a auto mi je bio jedno dva metara od puta u snegu. Hvala dvojici profesionalnih vozaca, jedan iz kombija iz Kulpina i drugog vozaca kamiona iz Valjeva koji su stali i nisu otisli dok me nisu izvukli. Hvala im do neba! A onda mi je vozac kamiona ocinski rekao, "Samo polako i sa pola gasa". To je i moja poruka svima.

ktrmić

pre 9 godina

g-ne "Dino", Varate se ,ne treba zimi ispuštati vazduh iz guma,nego nasuprot,treba ih više napumpati,jer što su uže na podlozi veća je sila pritiska,Drugo,ako je propisan pritisakna primer 2bara ,to se odnosi pri 20 stepeni. Kad je -10 tada je pritisak u gumi 1,7 !

Tajfun Korkut

pre 9 godina

Cemu ovoliki kilometarski tekstovi,zar to nije moglo malo krace?
Elem,ja cu cekati da se otopi sneg pa cu sesti za volan,a dotle cu citati vesti b92. :))

Dušan

pre 9 godina

Svkako oprezno i bez zaletanja po gradu po snegu/ledu, juče sam prošao za 15 min vožnje dva udesa, od kojih jedan na sred bulevara M. Milankovića i to tako da su vozila ostala u krajnjoj levoj i desnoj traci (mi ostali onda polako po sredini).

Nego, što se tiče ovih saveta, juče sam probao ovo kretanje u drugoj (reko ajde raspisali se ljudi pa da pokušam i pored 10 godina već vožnje svake zime) u jednoj raskrnici. Sreća bio sam u traci za skretanje, koja je doduše skroz bila prekrivena ledom, ali sa drugom sam se jedva pomerio i praktično osećao kao da sam na letnjim gumama dok se to dovoljno pokrenulo. Gledao me ovaj iza kao majmuna. Prva i lagano doziranje kvacila je dovoljno. Naravno kada je led možda ni ovo ne pomogne, ali led je led. I da sve četiri zimske, ovo im je druga sezona.

PPeca@SER

pre 9 godina

Ma dzabe ti da znas da vozis po snegu kada sneg nije ociscen kako treba. Ja garantujem da sam vozac koji se jako dobro snalazi po snegu, ali neociscen izlaz iz garaze juce, uzbrdica... sve 4 nove zimske gume... Propustim kola koja idu po ulici a izlazim iz garaze... i nema kretanja po ledu iz mesta na uzbrdici... auto krene da klizi unazad, ide gde on hoce... do zida garaze... 2cm od zida... A onda ne mozes da krenes iz mesta a da ne udaris u zid, sve dok te sajlom ne izvuku.
U svakom slucaju, sve 4 zimske gume pomazu da bar ostanes u mestu, ako ne i da krenes. Ili dok ne stigne pomoc prijatelja.

DinoNYC

pre 9 godina

Dobra tema i clanak.

Sto se tice voznje po snjegu, danas se mnogi previse pouzdaju u to sto imaju pogon na 4 tocka. To sto neko ima 4x4 ili AWD moze da pomogne ali ne "stiti" od zakona fizike. Dalje, dobre zimske gume su vrlo bitne. Predjna vuca sa dobrim zimskim gumama, ili zadnja sa malo opterecenijim gepekom, ide bez problema po snjegu.

Vidio sam cesto ljude kako sa BMW X5 i slicnim vozilima idu samouvjereno i onda se zaje.u negdje na uzbrdici ili slete s puta.

Ja sam se sa svojom Hondom Accord i zimskim gumama, sa malo ispustenog vazduha iz prednjih guma, penjao na brda sa kojih su se vracali X5 i mnogi drugi.

Strpljenje, dobre zimske gume, smanjena brzina, logika, odrzavano auto koje poznajete dobro (kako se ponasa dakle u raznim uslovima) je sve sto vam treba.

A sto se tice leda, tu vas 4x4 nece spasiti, vec samo gume sa siljcima koje su koliko znam dozvoljene u vrlo odredjenim uslovima i zemljama.

Sto se tice pomoci, ja sam 1999-te vozio kroz Hrvatsku sa Opel-Kadetom (od rodjaka) po HRV primoriju. Crknuo nam je neki relej i stali smo kraj ceste - nece ni da zavergla.

Niko nam nije stao do jedan Italijan iz Rima sa jednim starijim (4 vrata) mercedesom 300, i on nas je poveo do Opelovog servisera koji je onda dosao na lice mjesta i popravio auto. Niko drugi nam nije stao, a prolazile su kraj nas kolone i kolone auta u po bjela dana.

Zoran

pre 9 godina

Mi znamo da vozimo po ledu bolje nego neki Kanadjani ili Norvežani jer mi smo SRBi,mi sve znamo bolje od svih i niko nama neće soliti pamet kako treba da se vozi po snegu!Samo bahato i to je to!

dukiVrs

pre 9 godina

Sad ozbiljno, na nekim deonicama je bilo ocisceno ali kad se malo dalje odmakne od grada i krene magistralom okruzen njivama ume da bude cupavo. Ja znam kakav je moj auto ali ne znam kakva su druga vozila a da rizikujem sudar po ovom minusu nemam nameru. Inace sam vozio 60 po magistralnom i obilazili su me samo golfovi trojke i i stari pasati sto je za nepoverovati.

pamet u glavu i vozite sporo !

pre 9 godina

Idem sinoć putem i veje sneg, vidljivost je bila na udaljenosti do 10 m. Isao sam nekih 50 km/h. A 90% vozača me preticalo i to uglavnom luksuzniji auti. Nije mi jasno kuda tako žure, dal u bržu smrt ? Kada je led na putu neće vam pomoći ni ABS ni ESP itd. Naravoučenije ma koliko imali brz i dobro opremljen auto na ledu su svi auti bespomoćni, zato oprez. Bolje voziti sporije i stići u jednom komadu nego ne stići nikako !

Ne mora ništa da se ima u prtljažniku

pre 9 godina

"...vozila koja se kreću van naseljenog mesta moraju u prtljažniku imati zimske lance za pneumatike a vozači su u obavezi da ih stave na pogonske točkove ako se kreću deonicama na kojima je njihova upotreba predviđena saobraćajnim znakom."

Bilo bi dobro da ubuduće navedete član i stav zakona ili podzakonskog akta na koji se pozivate, ili da ne pišete nešto što odgovara prodavcima i uvoznicima lanaca za sneg, a vlasnicima automobila nepotrebno izbija par hiljada dinara iz džepa. Jer, nikakvih lanaca u prtljažniku nema u važećem ZOBS ili Pravilniku o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima. Prema tom pravilniku, lanci za sneg obavezni su samo kada se na putu nalazi znak za obaveznu upotrebu lanaca za sneg:

Član 121, Stav 2.
>>Ланци и други уређаји за повећање тракције морају обавезно да се поставе на точкове када је коловоз покривен снегом на одсеку пута који означен саобраћајним знаком „ланци за снег”. Ова опрема се може поставити на точкове и на одсеку пута који није означен овим знаком само када је коловоз прекривен снегом.

DR

pre 9 godina

Vozite sto vecim stepenom prenosa, npr, 40-50km/h cetvrtom ili cak petom, na usponu vracajte u nizu tek kad pocne da se trese i gasi. I nije uopste tacno da su uze gume bolje za sneg, bitno je da su zimske, i da imaju dovoljno duboke sare. Takodje mislim da je bolje gaziti po neutabanom snegu nego ici u kolotrag.

vežbajte a ne kukajte

pre 9 godina

Tako što ćete naučiti da vozite! Bauk je za one koji se nikad nisu potrudili da nauče vožnju na snegu i vrište čim se zanese auto. Da, ja sam od onih koji koriste ručnu u vožnji na snegu i uživam u vožnji na snegu! A naučio sam tako što sam godinama i godinama vežbao u pustim ulicama. Vi pljujte mene ali videćete da će vas pre udariti neko ko vozi 2 na sat i trese se od straha na snegu nego neko ko voli zimsku vožnju. A zimska vožnja je nešto što se UČI! Pazi tek ovog što kaže pomolim se pred ulazak u krivinu?? Pa druže onda bolje ne sedaj u kola. Srbi i dalje u srednjem veku pa misle da o svemu odlučuje sreća i bog a ne znanje i iskustvo. Ono što mene izludi na snegu je što pešaci hodaju po sred ulice i što se automobili uključuju sa trotoara kao da je cela ulica njihova. Posebna vrsta su oni koji skinu sneg samo toliko da vide kao kroz nišan i onda cepaj! Ne bojte se onih koji "okreću kola pod ručnom", bojte se onih koji ne znaju šta rade i reaguju panično na svako proklizavanje.

čovek se uči dok je živ

pre 9 godina

I ja sam do sinoć mislila da je taxi najbolje rešenje u ovakvim situacijama, ali me je tipični Balkanac izlečio od te ideje i više nikad neću biti komotna da ne čistim auto od snega, nego zovem taxi. Problem je što je taxi u BG lutrija, nikad ne zate kakav će vam se vozač zalomiti i šta će biti neispravno na njegovom autu. Konkretno sinoć, čovek je vozio prilično agresivno prema drugim vozačima, a kad se dohvatio pravca je na snegom pokrivenoj uluci pri brzini od bar 60km/h nagazio na kočnicu. U tom trenutku se ispostavilo da mu ne rade prednje kičnice, nego samo zadnje. Pa onda možete zamisliti kako smo se sankali i okretali. Srećom da su trake odvojene i da nije bilo drugih vozila uza nas. Imali smo sreće, a mogli smo i da budemo članak u rubrici Hronika. Tako da ako moram, ipak ću da čistim svoj auto za koji znam da je ispravan i sa dobrim gumama, pa polako i što dalje od taksista.

Severni fol

pre 9 godina

Kao što beli meda voli kad je ladno tako i moj quattro voli sneg.
To nikako ne znači da izlazi na sneg bez četiri zimske gume i da se na snegu bahato ponaša...
Šalu na stranu - obavezno:
- Dobro očistite sve staklene površine i metlice od snega i leda.
- Otvorite sve ventilacione otvore u autu i okrenite vent na najjače sa max temperaturom.
- Ne lepite se ljudima u branike.
- Ne žurite sa naglim ubrzavanjem i naglim kočenjem.
- Ne gnjavite, vozite sporije ali ne gnjavite.
- Pazite na pešake - ne morate baš da ih isprskate
- Ako niste sigurni u auto i sebe, idite busom ili taksijem - nije sramota!!!

bane

pre 9 godina

Sta raditi kad se formiraju tri ciste "trake" na putu a izmedju sneg. Ako naidje auto iz suprotnog pravca onda moram da se penjem u sneg, a zadnji tockovi nece da slusaju pa sam se par puta zamalo okrenuo sa kolima. Inace imam strah od nizbrdica, jer tu ni 4x4 ne pomaze ako je neko stao ispred a led je na putu.

Alpina

pre 9 godina

ne dizite ruchnu na parkiranom autu, zaledice vam sajla. kupite sredstvo za odmrzavanje shofershajbe, mnogo je efikasnije od strugalice, pogotovo kad je debeli minus. motorno kochenje i udjite u trag koji su napravili drugi automobili. nema dodavanja gasa prije, tokom ili na izlasku iz krivine, samo na pravcu. pozdrav za sve koji vole zimsku voznju.

Hm

pre 9 godina

Ljudi, taksi je jeftiniji nego da slupate auto, ako ste nesigurni ili previse sigurni u sebe. Gledam puno ljudi koji nemaju veze sa zivotom, sa svojim novim mocnim masinama voze kao da je suvo. Samo je pitanje vremena kada novo vise nece biti toliko novo, vec olupana krsina.

srecan put

pre 9 godina

ma,mnogo bre koplikovano i stresno,pazi ovo,pazi onog..mozes ti da pazis koliko hoces,sta vredi kad drugi ne paze..pogotovo pesaci,to izlece ko srndaci,i ja da ga nosim posle na dusi,ma,zjb..kad je stvarno veoma lose vreme ne idem nikud,ako bas moram pozovem taxi i zdravo..

ja

pre 9 godina

Ne mogu ni blizu da vozim po snegu kao po suvom i gotovo. Pogotovo kad se uhvati led na lokalnom putu. Sta tu ima da znas, 30-40kmh, ne koci ni slucajno sto sporije u krivinu i pomoli se bogu. Po ledu ne pomaze nikakvo elektronsko pomagalo samo sto bolje gume i to je to.

Владимир

pre 9 godina

Нема потребе да вожња по снегу уопште буде баук. Треба ова млађарија да зна само једно, а то је не седају у кола са превише ентузијазма, да се не уздају у електронику превише и што је најважније, мозак не сме да им не буде тамо где ће им бити ауто за који минут. Захвалан сам оцу што ме давно научио неким стварима, а себи јер сам никад нисам губио стрпљење за воланом. Имао је поверења у мене када сам био и почетник и поверио ауто са задњом вучом и 150 кс. Паметном не треба више ништа од овога што сам написао.

А клинцима порука... Не треба вам више од "треће". Смалаксајте и по сувом. На оваквом времену стекните драгоцено искуство. Немојте бити глупи!

Neki neljudi

pre 9 godina

Sad preko Vlasica, utaban snjeg na putu, ociscena jedna traka, mecava. Nesto mi se cuje na lijevom tocku. Stanem upalim sva cetiri i sav sretan skontam da se samo nakupio snjeg izmedju tocka i blatobrana. Sjednem u auto da krenem ali ne ide. Led ispod snjega a lagana uzbrdica. Pokusavam na sve nacine ali ne ide. Iza mene dolazi tuareg i staje. Taman da izadjem i zamolim da poguramo a on svira i pali treptace kao da se pomjerim a ja samo sto ne klizim nazad. Nekako me zaobilazi i opet trubi. Naravoucenije: ne zaustavljaj se na uzbrdici ako ne moras i naoruzaj se strpljenjem za bahate majmune!

Dr. Sveznamen

pre 9 godina

Juče sam vozio ceo dan po gradu za vreme padavina, i po malim neočišćenim ulicama, ali i po glavnim, i najveći bauk mi je pored snega bila (od zelenjaka do brankovog mosta) rupa kocka, deo puta koji se očigledno radi bez ikakve signalizacije. Da nisam zbog vremena išao dva na sat ostao bi bez točkova, svaki manevar izbegavanja noću i po snegu je nemoguć jer je možete primetiti tek sa petnestak metara. I to pod uličnim svetlom. Šta reći za pigradske puteve. Apel putarima da radove i udarne rupe tokom velikih zima obeleže nekako...

Нашминкана

pre 9 godina

Будите колегијални па кад видите да је неко слетео с пута станите да помогнете. Ми смо јуче слетели негде између мађарске границе и Новог Сада. Није много прошло, стали су неки момци да нас изгурају, одмах после њих још један комби. Бескрајно смо им захвални.

P.S. наравно да није стао ниједан мерцедес, ауди, bmw...

NIKOLA

pre 9 godina

Jedino ste zaboravili da napomenete da ima svakojakih ludaka koji voze po snegu kao da je suvo,oni moraju da pokazu da su njihovi automobile svemoguci,okrecu se na sred ulice,parkiraju gde stignu a da saobracajne
policije nikad nema kad su potrebni a garantujem da se na kazne dnevno
mogu uzeti tolike pare da od njih napravimo hiljade kilometara autoputeva
kroz Srbiju

Нашминкана

pre 9 godina

Будите колегијални па кад видите да је неко слетео с пута станите да помогнете. Ми смо јуче слетели негде између мађарске границе и Новог Сада. Није много прошло, стали су неки момци да нас изгурају, одмах после њих још један комби. Бескрајно смо им захвални.

P.S. наравно да није стао ниједан мерцедес, ауди, bmw...

Neki neljudi

pre 9 godina

Sad preko Vlasica, utaban snjeg na putu, ociscena jedna traka, mecava. Nesto mi se cuje na lijevom tocku. Stanem upalim sva cetiri i sav sretan skontam da se samo nakupio snjeg izmedju tocka i blatobrana. Sjednem u auto da krenem ali ne ide. Led ispod snjega a lagana uzbrdica. Pokusavam na sve nacine ali ne ide. Iza mene dolazi tuareg i staje. Taman da izadjem i zamolim da poguramo a on svira i pali treptace kao da se pomjerim a ja samo sto ne klizim nazad. Nekako me zaobilazi i opet trubi. Naravoucenije: ne zaustavljaj se na uzbrdici ako ne moras i naoruzaj se strpljenjem za bahate majmune!

NIKOLA

pre 9 godina

Jedino ste zaboravili da napomenete da ima svakojakih ludaka koji voze po snegu kao da je suvo,oni moraju da pokazu da su njihovi automobile svemoguci,okrecu se na sred ulice,parkiraju gde stignu a da saobracajne
policije nikad nema kad su potrebni a garantujem da se na kazne dnevno
mogu uzeti tolike pare da od njih napravimo hiljade kilometara autoputeva
kroz Srbiju

Владимир

pre 9 godina

Нема потребе да вожња по снегу уопште буде баук. Треба ова млађарија да зна само једно, а то је не седају у кола са превише ентузијазма, да се не уздају у електронику превише и што је најважније, мозак не сме да им не буде тамо где ће им бити ауто за који минут. Захвалан сам оцу што ме давно научио неким стварима, а себи јер сам никад нисам губио стрпљење за воланом. Имао је поверења у мене када сам био и почетник и поверио ауто са задњом вучом и 150 кс. Паметном не треба више ништа од овога што сам написао.

А клинцима порука... Не треба вам више од "треће". Смалаксајте и по сувом. На оваквом времену стекните драгоцено искуство. Немојте бити глупи!

Dr. Sveznamen

pre 9 godina

Juče sam vozio ceo dan po gradu za vreme padavina, i po malim neočišćenim ulicama, ali i po glavnim, i najveći bauk mi je pored snega bila (od zelenjaka do brankovog mosta) rupa kocka, deo puta koji se očigledno radi bez ikakve signalizacije. Da nisam zbog vremena išao dva na sat ostao bi bez točkova, svaki manevar izbegavanja noću i po snegu je nemoguć jer je možete primetiti tek sa petnestak metara. I to pod uličnim svetlom. Šta reći za pigradske puteve. Apel putarima da radove i udarne rupe tokom velikih zima obeleže nekako...

srecan put

pre 9 godina

ma,mnogo bre koplikovano i stresno,pazi ovo,pazi onog..mozes ti da pazis koliko hoces,sta vredi kad drugi ne paze..pogotovo pesaci,to izlece ko srndaci,i ja da ga nosim posle na dusi,ma,zjb..kad je stvarno veoma lose vreme ne idem nikud,ako bas moram pozovem taxi i zdravo..

Alpina

pre 9 godina

ne dizite ruchnu na parkiranom autu, zaledice vam sajla. kupite sredstvo za odmrzavanje shofershajbe, mnogo je efikasnije od strugalice, pogotovo kad je debeli minus. motorno kochenje i udjite u trag koji su napravili drugi automobili. nema dodavanja gasa prije, tokom ili na izlasku iz krivine, samo na pravcu. pozdrav za sve koji vole zimsku voznju.

Hm

pre 9 godina

Ljudi, taksi je jeftiniji nego da slupate auto, ako ste nesigurni ili previse sigurni u sebe. Gledam puno ljudi koji nemaju veze sa zivotom, sa svojim novim mocnim masinama voze kao da je suvo. Samo je pitanje vremena kada novo vise nece biti toliko novo, vec olupana krsina.

ja

pre 9 godina

Ne mogu ni blizu da vozim po snegu kao po suvom i gotovo. Pogotovo kad se uhvati led na lokalnom putu. Sta tu ima da znas, 30-40kmh, ne koci ni slucajno sto sporije u krivinu i pomoli se bogu. Po ledu ne pomaze nikakvo elektronsko pomagalo samo sto bolje gume i to je to.

Severni fol

pre 9 godina

Kao što beli meda voli kad je ladno tako i moj quattro voli sneg.
To nikako ne znači da izlazi na sneg bez četiri zimske gume i da se na snegu bahato ponaša...
Šalu na stranu - obavezno:
- Dobro očistite sve staklene površine i metlice od snega i leda.
- Otvorite sve ventilacione otvore u autu i okrenite vent na najjače sa max temperaturom.
- Ne lepite se ljudima u branike.
- Ne žurite sa naglim ubrzavanjem i naglim kočenjem.
- Ne gnjavite, vozite sporije ali ne gnjavite.
- Pazite na pešake - ne morate baš da ih isprskate
- Ako niste sigurni u auto i sebe, idite busom ili taksijem - nije sramota!!!

čovek se uči dok je živ

pre 9 godina

I ja sam do sinoć mislila da je taxi najbolje rešenje u ovakvim situacijama, ali me je tipični Balkanac izlečio od te ideje i više nikad neću biti komotna da ne čistim auto od snega, nego zovem taxi. Problem je što je taxi u BG lutrija, nikad ne zate kakav će vam se vozač zalomiti i šta će biti neispravno na njegovom autu. Konkretno sinoć, čovek je vozio prilično agresivno prema drugim vozačima, a kad se dohvatio pravca je na snegom pokrivenoj uluci pri brzini od bar 60km/h nagazio na kočnicu. U tom trenutku se ispostavilo da mu ne rade prednje kičnice, nego samo zadnje. Pa onda možete zamisliti kako smo se sankali i okretali. Srećom da su trake odvojene i da nije bilo drugih vozila uza nas. Imali smo sreće, a mogli smo i da budemo članak u rubrici Hronika. Tako da ako moram, ipak ću da čistim svoj auto za koji znam da je ispravan i sa dobrim gumama, pa polako i što dalje od taksista.

bane

pre 9 godina

Sta raditi kad se formiraju tri ciste "trake" na putu a izmedju sneg. Ako naidje auto iz suprotnog pravca onda moram da se penjem u sneg, a zadnji tockovi nece da slusaju pa sam se par puta zamalo okrenuo sa kolima. Inace imam strah od nizbrdica, jer tu ni 4x4 ne pomaze ako je neko stao ispred a led je na putu.

vežbajte a ne kukajte

pre 9 godina

Tako što ćete naučiti da vozite! Bauk je za one koji se nikad nisu potrudili da nauče vožnju na snegu i vrište čim se zanese auto. Da, ja sam od onih koji koriste ručnu u vožnji na snegu i uživam u vožnji na snegu! A naučio sam tako što sam godinama i godinama vežbao u pustim ulicama. Vi pljujte mene ali videćete da će vas pre udariti neko ko vozi 2 na sat i trese se od straha na snegu nego neko ko voli zimsku vožnju. A zimska vožnja je nešto što se UČI! Pazi tek ovog što kaže pomolim se pred ulazak u krivinu?? Pa druže onda bolje ne sedaj u kola. Srbi i dalje u srednjem veku pa misle da o svemu odlučuje sreća i bog a ne znanje i iskustvo. Ono što mene izludi na snegu je što pešaci hodaju po sred ulice i što se automobili uključuju sa trotoara kao da je cela ulica njihova. Posebna vrsta su oni koji skinu sneg samo toliko da vide kao kroz nišan i onda cepaj! Ne bojte se onih koji "okreću kola pod ručnom", bojte se onih koji ne znaju šta rade i reaguju panično na svako proklizavanje.

Zoran

pre 9 godina

Mi znamo da vozimo po ledu bolje nego neki Kanadjani ili Norvežani jer mi smo SRBi,mi sve znamo bolje od svih i niko nama neće soliti pamet kako treba da se vozi po snegu!Samo bahato i to je to!

Postidjeni vozac

pre 9 godina

Sleteo sam danas sa zaledjenog puta zbog svoje gluposti i pogresnog uverenja da je presudno sto imam jako dobre zimske gume i kako je bezveze sto drugi voze tako sporo. I stidim se sam sebe, necu nika vise. A onda proslo je jedno 15 vozila, i niko nije stao ni da vidi da li sam ziv, a auto mi je bio jedno dva metara od puta u snegu. Hvala dvojici profesionalnih vozaca, jedan iz kombija iz Kulpina i drugog vozaca kamiona iz Valjeva koji su stali i nisu otisli dok me nisu izvukli. Hvala im do neba! A onda mi je vozac kamiona ocinski rekao, "Samo polako i sa pola gasa". To je i moja poruka svima.

pamet u glavu i vozite sporo !

pre 9 godina

Idem sinoć putem i veje sneg, vidljivost je bila na udaljenosti do 10 m. Isao sam nekih 50 km/h. A 90% vozača me preticalo i to uglavnom luksuzniji auti. Nije mi jasno kuda tako žure, dal u bržu smrt ? Kada je led na putu neće vam pomoći ni ABS ni ESP itd. Naravoučenije ma koliko imali brz i dobro opremljen auto na ledu su svi auti bespomoćni, zato oprez. Bolje voziti sporije i stići u jednom komadu nego ne stići nikako !

DinoNYC

pre 9 godina

Dobra tema i clanak.

Sto se tice voznje po snjegu, danas se mnogi previse pouzdaju u to sto imaju pogon na 4 tocka. To sto neko ima 4x4 ili AWD moze da pomogne ali ne "stiti" od zakona fizike. Dalje, dobre zimske gume su vrlo bitne. Predjna vuca sa dobrim zimskim gumama, ili zadnja sa malo opterecenijim gepekom, ide bez problema po snjegu.

Vidio sam cesto ljude kako sa BMW X5 i slicnim vozilima idu samouvjereno i onda se zaje.u negdje na uzbrdici ili slete s puta.

Ja sam se sa svojom Hondom Accord i zimskim gumama, sa malo ispustenog vazduha iz prednjih guma, penjao na brda sa kojih su se vracali X5 i mnogi drugi.

Strpljenje, dobre zimske gume, smanjena brzina, logika, odrzavano auto koje poznajete dobro (kako se ponasa dakle u raznim uslovima) je sve sto vam treba.

A sto se tice leda, tu vas 4x4 nece spasiti, vec samo gume sa siljcima koje su koliko znam dozvoljene u vrlo odredjenim uslovima i zemljama.

Sto se tice pomoci, ja sam 1999-te vozio kroz Hrvatsku sa Opel-Kadetom (od rodjaka) po HRV primoriju. Crknuo nam je neki relej i stali smo kraj ceste - nece ni da zavergla.

Niko nam nije stao do jedan Italijan iz Rima sa jednim starijim (4 vrata) mercedesom 300, i on nas je poveo do Opelovog servisera koji je onda dosao na lice mjesta i popravio auto. Niko drugi nam nije stao, a prolazile su kraj nas kolone i kolone auta u po bjela dana.

PPeca@SER

pre 9 godina

Ma dzabe ti da znas da vozis po snegu kada sneg nije ociscen kako treba. Ja garantujem da sam vozac koji se jako dobro snalazi po snegu, ali neociscen izlaz iz garaze juce, uzbrdica... sve 4 nove zimske gume... Propustim kola koja idu po ulici a izlazim iz garaze... i nema kretanja po ledu iz mesta na uzbrdici... auto krene da klizi unazad, ide gde on hoce... do zida garaze... 2cm od zida... A onda ne mozes da krenes iz mesta a da ne udaris u zid, sve dok te sajlom ne izvuku.
U svakom slucaju, sve 4 zimske gume pomazu da bar ostanes u mestu, ako ne i da krenes. Ili dok ne stigne pomoc prijatelja.

dukiVrs

pre 9 godina

Sad ozbiljno, na nekim deonicama je bilo ocisceno ali kad se malo dalje odmakne od grada i krene magistralom okruzen njivama ume da bude cupavo. Ja znam kakav je moj auto ali ne znam kakva su druga vozila a da rizikujem sudar po ovom minusu nemam nameru. Inace sam vozio 60 po magistralnom i obilazili su me samo golfovi trojke i i stari pasati sto je za nepoverovati.

DR

pre 9 godina

Vozite sto vecim stepenom prenosa, npr, 40-50km/h cetvrtom ili cak petom, na usponu vracajte u nizu tek kad pocne da se trese i gasi. I nije uopste tacno da su uze gume bolje za sneg, bitno je da su zimske, i da imaju dovoljno duboke sare. Takodje mislim da je bolje gaziti po neutabanom snegu nego ici u kolotrag.

Ne mora ništa da se ima u prtljažniku

pre 9 godina

"...vozila koja se kreću van naseljenog mesta moraju u prtljažniku imati zimske lance za pneumatike a vozači su u obavezi da ih stave na pogonske točkove ako se kreću deonicama na kojima je njihova upotreba predviđena saobraćajnim znakom."

Bilo bi dobro da ubuduće navedete član i stav zakona ili podzakonskog akta na koji se pozivate, ili da ne pišete nešto što odgovara prodavcima i uvoznicima lanaca za sneg, a vlasnicima automobila nepotrebno izbija par hiljada dinara iz džepa. Jer, nikakvih lanaca u prtljažniku nema u važećem ZOBS ili Pravilniku o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima. Prema tom pravilniku, lanci za sneg obavezni su samo kada se na putu nalazi znak za obaveznu upotrebu lanaca za sneg:

Član 121, Stav 2.
>>Ланци и други уређаји за повећање тракције морају обавезно да се поставе на точкове када је коловоз покривен снегом на одсеку пута који означен саобраћајним знаком „ланци за снег”. Ова опрема се може поставити на точкове и на одсеку пута који није означен овим знаком само када је коловоз прекривен снегом.

edo

pre 9 godina

Nemam sta vise dodati na ovo. sve je napisano kako treba nista nije propusteno. Mojim kolegama "vozacima" zelim sve najbolje puno srece ii sretan put budite mi skoncentrisan ;)

Dušan

pre 9 godina

Svkako oprezno i bez zaletanja po gradu po snegu/ledu, juče sam prošao za 15 min vožnje dva udesa, od kojih jedan na sred bulevara M. Milankovića i to tako da su vozila ostala u krajnjoj levoj i desnoj traci (mi ostali onda polako po sredini).

Nego, što se tiče ovih saveta, juče sam probao ovo kretanje u drugoj (reko ajde raspisali se ljudi pa da pokušam i pored 10 godina već vožnje svake zime) u jednoj raskrnici. Sreća bio sam u traci za skretanje, koja je doduše skroz bila prekrivena ledom, ali sa drugom sam se jedva pomerio i praktično osećao kao da sam na letnjim gumama dok se to dovoljno pokrenulo. Gledao me ovaj iza kao majmuna. Prva i lagano doziranje kvacila je dovoljno. Naravno kada je led možda ni ovo ne pomogne, ali led je led. I da sve četiri zimske, ovo im je druga sezona.

Tajfun Korkut

pre 9 godina

Cemu ovoliki kilometarski tekstovi,zar to nije moglo malo krace?
Elem,ja cu cekati da se otopi sneg pa cu sesti za volan,a dotle cu citati vesti b92. :))

ktrmić

pre 9 godina

g-ne "Dino", Varate se ,ne treba zimi ispuštati vazduh iz guma,nego nasuprot,treba ih više napumpati,jer što su uže na podlozi veća je sila pritiska,Drugo,ako je propisan pritisakna primer 2bara ,to se odnosi pri 20 stepeni. Kad je -10 tada je pritisak u gumi 1,7 !

vežbajte a ne kukajte

pre 9 godina

Tako što ćete naučiti da vozite! Bauk je za one koji se nikad nisu potrudili da nauče vožnju na snegu i vrište čim se zanese auto. Da, ja sam od onih koji koriste ručnu u vožnji na snegu i uživam u vožnji na snegu! A naučio sam tako što sam godinama i godinama vežbao u pustim ulicama. Vi pljujte mene ali videćete da će vas pre udariti neko ko vozi 2 na sat i trese se od straha na snegu nego neko ko voli zimsku vožnju. A zimska vožnja je nešto što se UČI! Pazi tek ovog što kaže pomolim se pred ulazak u krivinu?? Pa druže onda bolje ne sedaj u kola. Srbi i dalje u srednjem veku pa misle da o svemu odlučuje sreća i bog a ne znanje i iskustvo. Ono što mene izludi na snegu je što pešaci hodaju po sred ulice i što se automobili uključuju sa trotoara kao da je cela ulica njihova. Posebna vrsta su oni koji skinu sneg samo toliko da vide kao kroz nišan i onda cepaj! Ne bojte se onih koji "okreću kola pod ručnom", bojte se onih koji ne znaju šta rade i reaguju panično na svako proklizavanje.

Нашминкана

pre 9 godina

Будите колегијални па кад видите да је неко слетео с пута станите да помогнете. Ми смо јуче слетели негде између мађарске границе и Новог Сада. Није много прошло, стали су неки момци да нас изгурају, одмах после њих још један комби. Бескрајно смо им захвални.

P.S. наравно да није стао ниједан мерцедес, ауди, bmw...

Tajfun Korkut

pre 9 godina

Cemu ovoliki kilometarski tekstovi,zar to nije moglo malo krace?
Elem,ja cu cekati da se otopi sneg pa cu sesti za volan,a dotle cu citati vesti b92. :))

srecan put

pre 9 godina

ma,mnogo bre koplikovano i stresno,pazi ovo,pazi onog..mozes ti da pazis koliko hoces,sta vredi kad drugi ne paze..pogotovo pesaci,to izlece ko srndaci,i ja da ga nosim posle na dusi,ma,zjb..kad je stvarno veoma lose vreme ne idem nikud,ako bas moram pozovem taxi i zdravo..

Severni fol

pre 9 godina

Kao što beli meda voli kad je ladno tako i moj quattro voli sneg.
To nikako ne znači da izlazi na sneg bez četiri zimske gume i da se na snegu bahato ponaša...
Šalu na stranu - obavezno:
- Dobro očistite sve staklene površine i metlice od snega i leda.
- Otvorite sve ventilacione otvore u autu i okrenite vent na najjače sa max temperaturom.
- Ne lepite se ljudima u branike.
- Ne žurite sa naglim ubrzavanjem i naglim kočenjem.
- Ne gnjavite, vozite sporije ali ne gnjavite.
- Pazite na pešake - ne morate baš da ih isprskate
- Ako niste sigurni u auto i sebe, idite busom ili taksijem - nije sramota!!!

ktrmić

pre 9 godina

g-ne "Dino", Varate se ,ne treba zimi ispuštati vazduh iz guma,nego nasuprot,treba ih više napumpati,jer što su uže na podlozi veća je sila pritiska,Drugo,ako je propisan pritisakna primer 2bara ,to se odnosi pri 20 stepeni. Kad je -10 tada je pritisak u gumi 1,7 !

ja

pre 9 godina

Ne mogu ni blizu da vozim po snegu kao po suvom i gotovo. Pogotovo kad se uhvati led na lokalnom putu. Sta tu ima da znas, 30-40kmh, ne koci ni slucajno sto sporije u krivinu i pomoli se bogu. Po ledu ne pomaze nikakvo elektronsko pomagalo samo sto bolje gume i to je to.

Hm

pre 9 godina

Ljudi, taksi je jeftiniji nego da slupate auto, ako ste nesigurni ili previse sigurni u sebe. Gledam puno ljudi koji nemaju veze sa zivotom, sa svojim novim mocnim masinama voze kao da je suvo. Samo je pitanje vremena kada novo vise nece biti toliko novo, vec olupana krsina.

bane

pre 9 godina

Sta raditi kad se formiraju tri ciste "trake" na putu a izmedju sneg. Ako naidje auto iz suprotnog pravca onda moram da se penjem u sneg, a zadnji tockovi nece da slusaju pa sam se par puta zamalo okrenuo sa kolima. Inace imam strah od nizbrdica, jer tu ni 4x4 ne pomaze ako je neko stao ispred a led je na putu.

čovek se uči dok je živ

pre 9 godina

I ja sam do sinoć mislila da je taxi najbolje rešenje u ovakvim situacijama, ali me je tipični Balkanac izlečio od te ideje i više nikad neću biti komotna da ne čistim auto od snega, nego zovem taxi. Problem je što je taxi u BG lutrija, nikad ne zate kakav će vam se vozač zalomiti i šta će biti neispravno na njegovom autu. Konkretno sinoć, čovek je vozio prilično agresivno prema drugim vozačima, a kad se dohvatio pravca je na snegom pokrivenoj uluci pri brzini od bar 60km/h nagazio na kočnicu. U tom trenutku se ispostavilo da mu ne rade prednje kičnice, nego samo zadnje. Pa onda možete zamisliti kako smo se sankali i okretali. Srećom da su trake odvojene i da nije bilo drugih vozila uza nas. Imali smo sreće, a mogli smo i da budemo članak u rubrici Hronika. Tako da ako moram, ipak ću da čistim svoj auto za koji znam da je ispravan i sa dobrim gumama, pa polako i što dalje od taksista.

Alpina

pre 9 godina

ne dizite ruchnu na parkiranom autu, zaledice vam sajla. kupite sredstvo za odmrzavanje shofershajbe, mnogo je efikasnije od strugalice, pogotovo kad je debeli minus. motorno kochenje i udjite u trag koji su napravili drugi automobili. nema dodavanja gasa prije, tokom ili na izlasku iz krivine, samo na pravcu. pozdrav za sve koji vole zimsku voznju.

NIKOLA

pre 9 godina

Jedino ste zaboravili da napomenete da ima svakojakih ludaka koji voze po snegu kao da je suvo,oni moraju da pokazu da su njihovi automobile svemoguci,okrecu se na sred ulice,parkiraju gde stignu a da saobracajne
policije nikad nema kad su potrebni a garantujem da se na kazne dnevno
mogu uzeti tolike pare da od njih napravimo hiljade kilometara autoputeva
kroz Srbiju

Владимир

pre 9 godina

Нема потребе да вожња по снегу уопште буде баук. Треба ова млађарија да зна само једно, а то је не седају у кола са превише ентузијазма, да се не уздају у електронику превише и што је најважније, мозак не сме да им не буде тамо где ће им бити ауто за који минут. Захвалан сам оцу што ме давно научио неким стварима, а себи јер сам никад нисам губио стрпљење за воланом. Имао је поверења у мене када сам био и почетник и поверио ауто са задњом вучом и 150 кс. Паметном не треба више ништа од овога што сам написао.

А клинцима порука... Не треба вам више од "треће". Смалаксајте и по сувом. На оваквом времену стекните драгоцено искуство. Немојте бити глупи!

Dr. Sveznamen

pre 9 godina

Juče sam vozio ceo dan po gradu za vreme padavina, i po malim neočišćenim ulicama, ali i po glavnim, i najveći bauk mi je pored snega bila (od zelenjaka do brankovog mosta) rupa kocka, deo puta koji se očigledno radi bez ikakve signalizacije. Da nisam zbog vremena išao dva na sat ostao bi bez točkova, svaki manevar izbegavanja noću i po snegu je nemoguć jer je možete primetiti tek sa petnestak metara. I to pod uličnim svetlom. Šta reći za pigradske puteve. Apel putarima da radove i udarne rupe tokom velikih zima obeleže nekako...

Neki neljudi

pre 9 godina

Sad preko Vlasica, utaban snjeg na putu, ociscena jedna traka, mecava. Nesto mi se cuje na lijevom tocku. Stanem upalim sva cetiri i sav sretan skontam da se samo nakupio snjeg izmedju tocka i blatobrana. Sjednem u auto da krenem ali ne ide. Led ispod snjega a lagana uzbrdica. Pokusavam na sve nacine ali ne ide. Iza mene dolazi tuareg i staje. Taman da izadjem i zamolim da poguramo a on svira i pali treptace kao da se pomjerim a ja samo sto ne klizim nazad. Nekako me zaobilazi i opet trubi. Naravoucenije: ne zaustavljaj se na uzbrdici ako ne moras i naoruzaj se strpljenjem za bahate majmune!

Ne mora ništa da se ima u prtljažniku

pre 9 godina

"...vozila koja se kreću van naseljenog mesta moraju u prtljažniku imati zimske lance za pneumatike a vozači su u obavezi da ih stave na pogonske točkove ako se kreću deonicama na kojima je njihova upotreba predviđena saobraćajnim znakom."

Bilo bi dobro da ubuduće navedete član i stav zakona ili podzakonskog akta na koji se pozivate, ili da ne pišete nešto što odgovara prodavcima i uvoznicima lanaca za sneg, a vlasnicima automobila nepotrebno izbija par hiljada dinara iz džepa. Jer, nikakvih lanaca u prtljažniku nema u važećem ZOBS ili Pravilniku o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima. Prema tom pravilniku, lanci za sneg obavezni su samo kada se na putu nalazi znak za obaveznu upotrebu lanaca za sneg:

Član 121, Stav 2.
>>Ланци и други уређаји за повећање тракције морају обавезно да се поставе на точкове када је коловоз покривен снегом на одсеку пута који означен саобраћајним знаком „ланци за снег”. Ова опрема се може поставити на точкове и на одсеку пута који није означен овим знаком само када је коловоз прекривен снегом.

Dušan

pre 9 godina

Svkako oprezno i bez zaletanja po gradu po snegu/ledu, juče sam prošao za 15 min vožnje dva udesa, od kojih jedan na sred bulevara M. Milankovića i to tako da su vozila ostala u krajnjoj levoj i desnoj traci (mi ostali onda polako po sredini).

Nego, što se tiče ovih saveta, juče sam probao ovo kretanje u drugoj (reko ajde raspisali se ljudi pa da pokušam i pored 10 godina već vožnje svake zime) u jednoj raskrnici. Sreća bio sam u traci za skretanje, koja je doduše skroz bila prekrivena ledom, ali sa drugom sam se jedva pomerio i praktično osećao kao da sam na letnjim gumama dok se to dovoljno pokrenulo. Gledao me ovaj iza kao majmuna. Prva i lagano doziranje kvacila je dovoljno. Naravno kada je led možda ni ovo ne pomogne, ali led je led. I da sve četiri zimske, ovo im je druga sezona.

Zoran

pre 9 godina

Mi znamo da vozimo po ledu bolje nego neki Kanadjani ili Norvežani jer mi smo SRBi,mi sve znamo bolje od svih i niko nama neće soliti pamet kako treba da se vozi po snegu!Samo bahato i to je to!

DR

pre 9 godina

Vozite sto vecim stepenom prenosa, npr, 40-50km/h cetvrtom ili cak petom, na usponu vracajte u nizu tek kad pocne da se trese i gasi. I nije uopste tacno da su uze gume bolje za sneg, bitno je da su zimske, i da imaju dovoljno duboke sare. Takodje mislim da je bolje gaziti po neutabanom snegu nego ici u kolotrag.

pamet u glavu i vozite sporo !

pre 9 godina

Idem sinoć putem i veje sneg, vidljivost je bila na udaljenosti do 10 m. Isao sam nekih 50 km/h. A 90% vozača me preticalo i to uglavnom luksuzniji auti. Nije mi jasno kuda tako žure, dal u bržu smrt ? Kada je led na putu neće vam pomoći ni ABS ni ESP itd. Naravoučenije ma koliko imali brz i dobro opremljen auto na ledu su svi auti bespomoćni, zato oprez. Bolje voziti sporije i stići u jednom komadu nego ne stići nikako !

DinoNYC

pre 9 godina

Dobra tema i clanak.

Sto se tice voznje po snjegu, danas se mnogi previse pouzdaju u to sto imaju pogon na 4 tocka. To sto neko ima 4x4 ili AWD moze da pomogne ali ne "stiti" od zakona fizike. Dalje, dobre zimske gume su vrlo bitne. Predjna vuca sa dobrim zimskim gumama, ili zadnja sa malo opterecenijim gepekom, ide bez problema po snjegu.

Vidio sam cesto ljude kako sa BMW X5 i slicnim vozilima idu samouvjereno i onda se zaje.u negdje na uzbrdici ili slete s puta.

Ja sam se sa svojom Hondom Accord i zimskim gumama, sa malo ispustenog vazduha iz prednjih guma, penjao na brda sa kojih su se vracali X5 i mnogi drugi.

Strpljenje, dobre zimske gume, smanjena brzina, logika, odrzavano auto koje poznajete dobro (kako se ponasa dakle u raznim uslovima) je sve sto vam treba.

A sto se tice leda, tu vas 4x4 nece spasiti, vec samo gume sa siljcima koje su koliko znam dozvoljene u vrlo odredjenim uslovima i zemljama.

Sto se tice pomoci, ja sam 1999-te vozio kroz Hrvatsku sa Opel-Kadetom (od rodjaka) po HRV primoriju. Crknuo nam je neki relej i stali smo kraj ceste - nece ni da zavergla.

Niko nam nije stao do jedan Italijan iz Rima sa jednim starijim (4 vrata) mercedesom 300, i on nas je poveo do Opelovog servisera koji je onda dosao na lice mjesta i popravio auto. Niko drugi nam nije stao, a prolazile su kraj nas kolone i kolone auta u po bjela dana.

Postidjeni vozac

pre 9 godina

Sleteo sam danas sa zaledjenog puta zbog svoje gluposti i pogresnog uverenja da je presudno sto imam jako dobre zimske gume i kako je bezveze sto drugi voze tako sporo. I stidim se sam sebe, necu nika vise. A onda proslo je jedno 15 vozila, i niko nije stao ni da vidi da li sam ziv, a auto mi je bio jedno dva metara od puta u snegu. Hvala dvojici profesionalnih vozaca, jedan iz kombija iz Kulpina i drugog vozaca kamiona iz Valjeva koji su stali i nisu otisli dok me nisu izvukli. Hvala im do neba! A onda mi je vozac kamiona ocinski rekao, "Samo polako i sa pola gasa". To je i moja poruka svima.

dukiVrs

pre 9 godina

Sad ozbiljno, na nekim deonicama je bilo ocisceno ali kad se malo dalje odmakne od grada i krene magistralom okruzen njivama ume da bude cupavo. Ja znam kakav je moj auto ali ne znam kakva su druga vozila a da rizikujem sudar po ovom minusu nemam nameru. Inace sam vozio 60 po magistralnom i obilazili su me samo golfovi trojke i i stari pasati sto je za nepoverovati.

PPeca@SER

pre 9 godina

Ma dzabe ti da znas da vozis po snegu kada sneg nije ociscen kako treba. Ja garantujem da sam vozac koji se jako dobro snalazi po snegu, ali neociscen izlaz iz garaze juce, uzbrdica... sve 4 nove zimske gume... Propustim kola koja idu po ulici a izlazim iz garaze... i nema kretanja po ledu iz mesta na uzbrdici... auto krene da klizi unazad, ide gde on hoce... do zida garaze... 2cm od zida... A onda ne mozes da krenes iz mesta a da ne udaris u zid, sve dok te sajlom ne izvuku.
U svakom slucaju, sve 4 zimske gume pomazu da bar ostanes u mestu, ako ne i da krenes. Ili dok ne stigne pomoc prijatelja.

edo

pre 9 godina

Nemam sta vise dodati na ovo. sve je napisano kako treba nista nije propusteno. Mojim kolegama "vozacima" zelim sve najbolje puno srece ii sretan put budite mi skoncentrisan ;)