Nedelja, 07.12.2014.

20:26

VW Golf - prvih 40 godina

Izvor: B92

VW Golf - prvih 40 godina IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

42 Komentari

Sortiraj po:

Alen

pre 7 godina

Dragi prijatelji, svi koji ste vozili ili vozite i koji dobro kužite golf 2 1.6 obicni dizel, molim vas imam jedno pitanje, problem koji me muci! Nikada nisam vozio dizel, do prije 6 mjeseci kada sam kupio navedeni golf 2 1.6 obicni dizel za posla, a i za sve deugo, i naravno sa svime sam zadovoljan. Desilo mi se da je uz njega instrument tabla bila sa polomljenim nosacima, pa je tresla u leru i nedavno zamenim tu tablu za koznu ispravnu, majstor sve zategao i sada imam problem sa vibracijama u kabini, to se dešava samo u leru, pa me zanima svi vi koji vozite i vozili ste golf 2 1.6 obicni dizel da li on zaista ima te vibracije u kabini ili mora biti mirno unutra u kabini osim standardne buke motora.Sjecam se da mi je bila bosch pumpa procurila na gumici poklopca, dovezao sam tu kod jednog bosiste, on je skinuo poklopac i zamenio tu brtve i piksnu na pokopcu, vratio zavrnuo i od tada ja osetim da mi auto trese u leru, kada se motor zahteke, malo se umanji, ali i dalje trese u leru, posle sam zamenio tablu kao sto sam vec napisao, mislio sam da je do instrument table, ali evo sada nakon zamene table, imam vibracije u kabini, koje se samo malo smanje kada se motor ugreje! Pitam se, da li tako Golfovi rafe, ili je mozda do dizni, nosaca motora, itd... Imam osjecaj da sam nesto poremetio po pitanju goriva jer sam duže vremena vozio na rezervi, pa kada uspem goriva, nekada se vibracije smanje nekada su jace, ali da prodje, nece nikako! Molim vas za savet.

Vuja

pre 9 godina

Od kada vozim, nekih 20 god, nikada nisam vozio auto:), tj drugo vozilo sem golfa. Oko 5, 6 dvojki, 1 trica i sad g4. Nazalost nisam kompetentan da ga poredim sa drugim vozilima jer ta druga nikad nisam ni vozio... Znam samo da nikad nisam imao kamen u bubregu, da me cesto boli glava, da mi se auto nikad ne kvari i to je to.. Sa dvojkom sam uz Rudnik u sred leta morao da pustam ventilaciju na trojku i max.grejanje kako bih rashladio motor da ne bi prokuvao, ali to sam dozivljavao kao toplotne pripreme za vruce Budvansko leto 98-mo... Sve u svemu zacin C. Dobar auto samo ne znam za sta. Sad bih uzeo g-6R 2.0TSI, 271ks, oko 20.000e, tri god star.. ali fali mi samo 20.000e pa ako ima dobrih ljudi, ostavicu svoj mejl: drvujaf1@yahoo.com

MK2

pre 9 godina

Bio vlasnik MK2 sa Menheten opremom. Svetlo plavi metalik, plava karirana sedista. Bombonica. Daleko od toga da se nije kvario, ali je nekako odavao utisak pouzdanog i neunistivog automobila. Imao je sve sto prosecnom vozacu ima, sem mozda klimu. A realno bio je stvarno jeftin za odrzavanje pa sam menjao i sta treba i sta ne treba. Prodao ga za iste pare za koje sam ga i kupio a slatko sam se navozao. To samo u Srbiji ima :)

Sad bas gledam ovaj MK1 i shvatim kako mi nedostaju ove jednostavne linije, jasne forme i ravne povrsine na kolima. Malo su dosadili automobili sa okruglo pa na cose dizajnom. Posle dve godine vise ni ne razlikujem modele. Ne znam mozda to ide sa godinama, ali po prvi put mi se ucinilo da cak i Golf jedinica ima neki sarm.

dukiVrs

pre 9 godina

Zamisljam najnovijeg golfa u beloj ili crvenoj boji sa TAS znackom na maski hladnjaka. Verujem da bi pojedincima srce zaigralo sto je ponovo poceo da se sklapa na prostoru Ex-Yu :D

Sejmeni

pre 9 godina

Pre par dana kupio mk1 1.6 benzin od neke babe, 3 godine nije paljen, na pola kljuca upalio :) vozicu ga narednih 30 godina.. sta prvo rikne kod golfa 1? pa, vlasnik.. xD

hiavata

pre 9 godina

taj 1.6 dizel je u mom audiju 80 iz 86 zimi bio toliko bucan da je povremeno od vibracija palio alarme u prolazu, bez preterivanja, cista istina. Cim temperatura padne ispod nule meni auto stane, mora da se menja filter za gorivo, dzaba aditivi i sve. Ali mi je ostao u secanju, ipak je to bio moj prvi auto. Posle tog tojota dizel 150.000km samo redovan, servis a danas ford. Javicu kakav je.

Acko

pre 9 godina

Moj je Kec 1.6D-bio GTD sad jr obican D sto ga cini jos jacim:-).U savrsenom stanju.vozim vec 6 god.Duboki branici kao kod dvojke samo sto kod keca mnogo bolje izgledaju,alu felne sesto krake,metalik boja tamno zelena,Recaro sedista,vise mi dosadno gde god da stanem zapitkuju,dal je na prodaju,odusevljavaju se,al nedam ja njega dok se neraspadne ima ja da ga vozim,ako bude hteo da se raspadne :-)

Da da

pre 9 godina

Golf Mk II, restyle, sa uskim branicima, GL oprema, 90 ks, 1.8, 5v metalik... inace toliko zivahan auto da bez problema bolje povlaci od vecine novih kola oko 120-130 ks, makar iz mesta, zbog male mase i tolio elasticnog motora da u 1/2/3 ide bez gasa i vuce bez ikakvih poteskoca, prakticno iz 3. moze da krene i samo se malo buni, koliko da vam kaze da ste pogresili, ali ne gasi se niti trza... sta reci o ovom motor, legende kazu da na taxiju predje 500-600k, mozda jedino vredno uporedjivanja je Fiat JTD, ali jedino po trajnosti, ne i po ceni odrzavanja, koja je kod ovog motora smesna... Inace u Nemackoj, ocuvana 2-ka ili 1-ca, vrede solidne pare, bez problema vise od 5000e, i cene svake godine idu gore... pojedini primerci prelaze vec 8000e, limitirane edicije i dosta vise.

Saša

pre 9 godina

da napišem i ja koju... :)
Preferiram italijane tako će biti i kraj priče. Golfove nisam nikada gledao da bih ih kupovao, totalno su mi bezlični. Normalno, Alfe, Lanče i Fiati su bili moj izbor, to se i vozilo i danas se vozi. Onda 2006. dozvoliše da se na osnovu saobraćajne dozvole golfa 1, može uvesti karoserija golfa 2, pa posle pola godine i motor. Video sam tu mogućnost za dobru zaradu, jer se po jednom primerku, tu moglo zaraditi 1.000 - 1.500 evra. Te godine sam udomio 8 komada i čestito zaradio. Prvog koga sam kupio, je bilo slučajno. Preko oglasa nađem nekog stranca dizela u super stanju, odem 300 km daleko da ga uzmem, kad ono neko groblje, ja poludeo. Raspitivao se ima li još neki tu u okolini da se prodaje, da se ne bi vraćao bez auta. Obiđem 10-tak prodavaca i ni jedan mi se nije svideo. Razočaran, vraćam se nazad i slučajno krajičkom oka ugledam bez tablica parkiran u dvorištu. Stanem, pitam. Nije za prodaju, doterao sin ocu... Ne znam ni sam kako ga ubedim i čovek mi proda. Neverovatno, meni se svideo, sija se, felne aluminijumske, neobične, baš očuvan, 1.8, od prvog vlasnika iz nemačke, sa sve servisnom knjižicom. Kupim ga i ostavim za sebe. I dan danas ga vozim. Sad je 350.000 km. Treći je auto u porodici, druga dva Alfa 159 SW i Grande Punto. Ne pada mi na pamet da ga prodam. Motor i lim nisu rađeni, samo potrošni delovi. Sipam plin i ne mislim, grad, otvoreno. 100% siguran.
Ne znam da li sam imao sreću i uzeo jako kvalitetan primerak, ili su svi takvi

Nesh

pre 9 godina

Srećan jubilej rodonačelniku čitave klase.Nemački auto inženjering.Komplimenti.Ali..da obrnemo medalju i sa druge strane.Fiat 128 je,ako se ne varam, 1969 bio auto godine u Evropi i otvorio novo poglavlje za tu klasu u svakom smislu.Spomenuto je koja su tehn.rešenja to bila.Pa onda "Italdesign" sa Đuđarom koji je spakovao tehniku u legendarni oblik.A pre toga su osmislili i Zastavu 101,čitaj klona 128-ce,koji za to doba nije bio loš auto,naprotiv.Zatim je počela ugradnja "legendarnog" TDI motora u Golfa i zapečatili su uspeh.Ali prvi TDI su osmislile 3 Italijanske kompanije:Magneti Marelli,Elasis i Centro Ricerche Fiat,a kao rezultat je bio prvi serijski auto sa TDI motorom-Fiat Chroma TDI i to 1986 god.Kasnije je Fiat patent i marketinška prava prodao firmi Robert Bosch.Podsečanja radi,prvi VW TDI model je bio Audi 100 2,5 TDI,a predstavljen 1989 na sajmu u Franfurtu.Prema tome,počast začetniku klase i prodajnim rezultatima kroz istoriju,ali čisto da se neke stvari ne zaborave.Malo skretanje od teme ali dobro je znati.I zbog samog VW-a.

zf

pre 9 godina

Golf I, 1980. 1.1l motor, ventili izgoreli na 60000km, u gradu 9.5l/100km, na otvorenom 7l. Pragovi nestali posle 5 godina, "dohvatili" ga majstori sa preporukom... Resili smo ga se posle 8 godina, odahnuli.

Danas kad vidim Golf II (dizel ili benzinac, isto mu dodje) potrudim se da ne vozim iza njega. Bopal.

Davno presao na francuske i japanske automobile i nikad mi nije bilo zao.

Over And Out

pre 9 godina

Srećan jubilej!
Nakada ga nisam posedovao, nikada ga nisam duže od par sati vozio, tipično Germansko vozilo bez ukusa, bez prepoznatljivosti.
Slavu duguje radničkoj klasi za koju je posedovanje "Golfa" bio simbol uspeha u životu.
Taj osećaj uspeha, ili "uspeha" se se kroz ovu marku automobila prenosi i pronosi već 40. godina.

Petar

pre 9 godina

Moj Golf 1 1.6D obrnuo je 1.152.000 km. I dalje je u voznom stanju.
Preživeo je 3 generalne i 2 polu generalne ( zamena karika i duhtunga ).
Dan danas pali u sred zime. Od limarije rađeni su mu samo pragovi i zadnji rubovi + jedno kompletno farbanje. I da se ne lažemo - verovatno ne bi doživeo ovoliku starost da nije konstantno parkiran u garaži, pažen i mažen. Nikada me na putu ostavio nije. U periodima pred generalnu morao sam da ga palim na gurku, ali kad ga jednom upališ ... posle više nema problema. Koristio sam ga i kao porodični, a i kao poslovni automobil ( otud tolika kilometraža) + što mi je prilikom zidanja kuće predstavljao osnovno prevozno sredstvo za cement, crep, stolariju ...
Pita me žena kad ću da ga prodam - odgovor je - NIKAD. Dobio je zamenu, ali dok god budem imao gde da ga parkiram, biće registrovan i u voznom stanju. Toliko je zaslužio. Više vredi kao eksponat nego da se proda budzašto.

G2 1985 1.3 40kW TNG

pre 9 godina

Jos uvek ide, nikad nije izdao na putu, par manjih popravki zbog zuba vremena, malo tvrd, ali je moj i vozicu ga dok bude mogao da obavlja funkciju za koju je napravljen.

Dejan M.

pre 9 godina

Secanje na Golfa prve generacije me vraca kad sam bio klinac i emisije ,,Dve amerike u jednom dahu".Nasa ekipa sa Dzo Pericem krenula je od juzne amerike ( mislim ognjena zemlja) sa Golfovima iz drzave u drzavu skroz do Aljaske (Enkoridza),sve su to zabelezili kamerom.Golfovi su bili iz Sarajeva zute boje.To je bila velika avantura !
A drugo secanje me veze za mog prijatelja ,pocetkom osamdesetih,kupio je Golfa 1 GTI.Kakav je to auto bio...na Obrenovackom putu 190 na sat.Ja ne mogu da verujem da tolko Golf moze da ide! Unutra karirani sicevi,kadice,obrtaljka...eto toliko ,pozdrav!

Kol

pre 9 godina

Odlican tekst, mogu ljudi da ga pljuju zbog dizajna ali cinjenica da traje tolike godine i da je maltene izmislio klasu za sebe auto je legendaran!

go-kart

pre 9 godina

Vozio sam tatinog "keca" 1.6 dizela, poslije sam i sam imao jednog, 1.6 benzinca, poslije i GTI "cetvorku" 1.8t. "Kec" je fenomenalan zbog toga sto je i u dizel verziji sa 54 konja odavao utisak "go-kart" auta. Mislim da ima vise spiritualne veze sa prvim "minijem" nego sa Fiat 101/128. Cini mi se da je zbog tog efekta igracke za odrasle postao legenda. Jednostavno je bio telepatski upravljiv auto koje je uz to krasila dizajnerska simbioza Italijana i Njemaca- nekako sam taj golf "kec" vazda estetski smatrao kao miks njemacke uzdrzanosti i italijanske razigranosti. Lijep i jednostavan auto. Bilo je jos poslije takvih jednostavnih "go-kart" auta- pezo 205, Reno 5, honda CRX, 1 i 2 generacija, prva i druga integra, Honda Civic (pogotovo SI) prvih par generacija, mozda jos koji auto koga ne mogu sada da se sjetim... eventualno prvi moderni "mini" kao zadnji pravi pokusaj. Cini mi se da danas takvih auta vise nema kao i da ih vise nece biti :(

Joca 011

pre 9 godina

Za Golfa 1 dizela 1,6... sve pohvale. Slatko sam se navozao.
* * *
- Tata, tata.... kad ćemo mi da kupimo Golf 4?
- Sine, kad bude izašao Golf 11.
.

Srdjan

pre 9 godina

Svaka cast za tekst, toliko sitnih detalja i informacija na jednom mestu. Steta samo sto niste dodali jos koju rec o Golfu 5,6 i 7 koliko god da su slicni.

Dejan L

pre 9 godina

Dok ne probaš, ne znaš.
Imali smo više automobila u porodici, a Golfa sam do skora smatrao precenjenim.
Kada sam seo u G4, provozao ga, shvatio sam šta je kompletan auto.
Onda sam išao da vidim Golf 7 , kad se pojavio, promenio sam mišljenje skroz.
Kvalitet izrade, bez premca. Sve u mikron uklopljeno.
Nema nepoželjnih zvukova. Tvrd jeste, ali zato je stabilan i lako se njime barata.
Ne treba privikavanje, Golf je po meri većine.
Ako ikada budem imao novca za nov auto, znam šta ću kupiti. Ovako blago onom ko ga ima. P.S. Dvojku ne volim nikako, ne znam zašto

Trolling

pre 9 godina

A moja mazda iz '84. je bila 2.0 sport benzinac sa 150KS, 2vrata, i isla je kao mecava, a kad hoces nisku potrosnju, samo olaksas nogu na gasu. Motor je bio nevidjeno elastican i pojam za tadasnje nemce. Sve u svemu, da se vratim na golf, nekad je bio nesto, danas je preterano precenjen, ali dok god ima kupaca, moze im se.

sajber kurajber

pre 9 godina

Ne brinite, i Nemci su radili isto što i danas rade ostali. Učili su od – Italijana i FIAT-a. ahahah. jel ste normalni sad ima da vam se blokira stranica od vw poklonika, i da vam govori kako to nije tacno,kako je golf ovo,ono,a fiat krs,bla bla bla.

Gradjanin

pre 9 godina

Posle 40 godina izgleda vrlo slično i troši malo manje. Moj prvi auto je bio Golf 3, eno ga i danas kod prijatelja sa oko 300K km, ide... Kvalitet za 5, emocije koje izaziva - nula.

Kol

pre 9 godina

Odlican tekst, mogu ljudi da ga pljuju zbog dizajna ali cinjenica da traje tolike godine i da je maltene izmislio klasu za sebe auto je legendaran!

Petar

pre 9 godina

Moj Golf 1 1.6D obrnuo je 1.152.000 km. I dalje je u voznom stanju.
Preživeo je 3 generalne i 2 polu generalne ( zamena karika i duhtunga ).
Dan danas pali u sred zime. Od limarije rađeni su mu samo pragovi i zadnji rubovi + jedno kompletno farbanje. I da se ne lažemo - verovatno ne bi doživeo ovoliku starost da nije konstantno parkiran u garaži, pažen i mažen. Nikada me na putu ostavio nije. U periodima pred generalnu morao sam da ga palim na gurku, ali kad ga jednom upališ ... posle više nema problema. Koristio sam ga i kao porodični, a i kao poslovni automobil ( otud tolika kilometraža) + što mi je prilikom zidanja kuće predstavljao osnovno prevozno sredstvo za cement, crep, stolariju ...
Pita me žena kad ću da ga prodam - odgovor je - NIKAD. Dobio je zamenu, ali dok god budem imao gde da ga parkiram, biće registrovan i u voznom stanju. Toliko je zaslužio. Više vredi kao eksponat nego da se proda budzašto.

Trolling

pre 9 godina

A moja mazda iz '84. je bila 2.0 sport benzinac sa 150KS, 2vrata, i isla je kao mecava, a kad hoces nisku potrosnju, samo olaksas nogu na gasu. Motor je bio nevidjeno elastican i pojam za tadasnje nemce. Sve u svemu, da se vratim na golf, nekad je bio nesto, danas je preterano precenjen, ali dok god ima kupaca, moze im se.

Joca 011

pre 9 godina

Za Golfa 1 dizela 1,6... sve pohvale. Slatko sam se navozao.
* * *
- Tata, tata.... kad ćemo mi da kupimo Golf 4?
- Sine, kad bude izašao Golf 11.
.

Gradjanin

pre 9 godina

Posle 40 godina izgleda vrlo slično i troši malo manje. Moj prvi auto je bio Golf 3, eno ga i danas kod prijatelja sa oko 300K km, ide... Kvalitet za 5, emocije koje izaziva - nula.

Dejan M.

pre 9 godina

Secanje na Golfa prve generacije me vraca kad sam bio klinac i emisije ,,Dve amerike u jednom dahu".Nasa ekipa sa Dzo Pericem krenula je od juzne amerike ( mislim ognjena zemlja) sa Golfovima iz drzave u drzavu skroz do Aljaske (Enkoridza),sve su to zabelezili kamerom.Golfovi su bili iz Sarajeva zute boje.To je bila velika avantura !
A drugo secanje me veze za mog prijatelja ,pocetkom osamdesetih,kupio je Golfa 1 GTI.Kakav je to auto bio...na Obrenovackom putu 190 na sat.Ja ne mogu da verujem da tolko Golf moze da ide! Unutra karirani sicevi,kadice,obrtaljka...eto toliko ,pozdrav!

Srdjan

pre 9 godina

Svaka cast za tekst, toliko sitnih detalja i informacija na jednom mestu. Steta samo sto niste dodali jos koju rec o Golfu 5,6 i 7 koliko god da su slicni.

go-kart

pre 9 godina

Vozio sam tatinog "keca" 1.6 dizela, poslije sam i sam imao jednog, 1.6 benzinca, poslije i GTI "cetvorku" 1.8t. "Kec" je fenomenalan zbog toga sto je i u dizel verziji sa 54 konja odavao utisak "go-kart" auta. Mislim da ima vise spiritualne veze sa prvim "minijem" nego sa Fiat 101/128. Cini mi se da je zbog tog efekta igracke za odrasle postao legenda. Jednostavno je bio telepatski upravljiv auto koje je uz to krasila dizajnerska simbioza Italijana i Njemaca- nekako sam taj golf "kec" vazda estetski smatrao kao miks njemacke uzdrzanosti i italijanske razigranosti. Lijep i jednostavan auto. Bilo je jos poslije takvih jednostavnih "go-kart" auta- pezo 205, Reno 5, honda CRX, 1 i 2 generacija, prva i druga integra, Honda Civic (pogotovo SI) prvih par generacija, mozda jos koji auto koga ne mogu sada da se sjetim... eventualno prvi moderni "mini" kao zadnji pravi pokusaj. Cini mi se da danas takvih auta vise nema kao i da ih vise nece biti :(

sajber kurajber

pre 9 godina

Ne brinite, i Nemci su radili isto što i danas rade ostali. Učili su od – Italijana i FIAT-a. ahahah. jel ste normalni sad ima da vam se blokira stranica od vw poklonika, i da vam govori kako to nije tacno,kako je golf ovo,ono,a fiat krs,bla bla bla.

Dejan L

pre 9 godina

Dok ne probaš, ne znaš.
Imali smo više automobila u porodici, a Golfa sam do skora smatrao precenjenim.
Kada sam seo u G4, provozao ga, shvatio sam šta je kompletan auto.
Onda sam išao da vidim Golf 7 , kad se pojavio, promenio sam mišljenje skroz.
Kvalitet izrade, bez premca. Sve u mikron uklopljeno.
Nema nepoželjnih zvukova. Tvrd jeste, ali zato je stabilan i lako se njime barata.
Ne treba privikavanje, Golf je po meri većine.
Ako ikada budem imao novca za nov auto, znam šta ću kupiti. Ovako blago onom ko ga ima. P.S. Dvojku ne volim nikako, ne znam zašto

zf

pre 9 godina

Golf I, 1980. 1.1l motor, ventili izgoreli na 60000km, u gradu 9.5l/100km, na otvorenom 7l. Pragovi nestali posle 5 godina, "dohvatili" ga majstori sa preporukom... Resili smo ga se posle 8 godina, odahnuli.

Danas kad vidim Golf II (dizel ili benzinac, isto mu dodje) potrudim se da ne vozim iza njega. Bopal.

Davno presao na francuske i japanske automobile i nikad mi nije bilo zao.

G2 1985 1.3 40kW TNG

pre 9 godina

Jos uvek ide, nikad nije izdao na putu, par manjih popravki zbog zuba vremena, malo tvrd, ali je moj i vozicu ga dok bude mogao da obavlja funkciju za koju je napravljen.

Sejmeni

pre 9 godina

Pre par dana kupio mk1 1.6 benzin od neke babe, 3 godine nije paljen, na pola kljuca upalio :) vozicu ga narednih 30 godina.. sta prvo rikne kod golfa 1? pa, vlasnik.. xD

Nesh

pre 9 godina

Srećan jubilej rodonačelniku čitave klase.Nemački auto inženjering.Komplimenti.Ali..da obrnemo medalju i sa druge strane.Fiat 128 je,ako se ne varam, 1969 bio auto godine u Evropi i otvorio novo poglavlje za tu klasu u svakom smislu.Spomenuto je koja su tehn.rešenja to bila.Pa onda "Italdesign" sa Đuđarom koji je spakovao tehniku u legendarni oblik.A pre toga su osmislili i Zastavu 101,čitaj klona 128-ce,koji za to doba nije bio loš auto,naprotiv.Zatim je počela ugradnja "legendarnog" TDI motora u Golfa i zapečatili su uspeh.Ali prvi TDI su osmislile 3 Italijanske kompanije:Magneti Marelli,Elasis i Centro Ricerche Fiat,a kao rezultat je bio prvi serijski auto sa TDI motorom-Fiat Chroma TDI i to 1986 god.Kasnije je Fiat patent i marketinška prava prodao firmi Robert Bosch.Podsečanja radi,prvi VW TDI model je bio Audi 100 2,5 TDI,a predstavljen 1989 na sajmu u Franfurtu.Prema tome,počast začetniku klase i prodajnim rezultatima kroz istoriju,ali čisto da se neke stvari ne zaborave.Malo skretanje od teme ali dobro je znati.I zbog samog VW-a.

Over And Out

pre 9 godina

Srećan jubilej!
Nakada ga nisam posedovao, nikada ga nisam duže od par sati vozio, tipično Germansko vozilo bez ukusa, bez prepoznatljivosti.
Slavu duguje radničkoj klasi za koju je posedovanje "Golfa" bio simbol uspeha u životu.
Taj osećaj uspeha, ili "uspeha" se se kroz ovu marku automobila prenosi i pronosi već 40. godina.

Saša

pre 9 godina

da napišem i ja koju... :)
Preferiram italijane tako će biti i kraj priče. Golfove nisam nikada gledao da bih ih kupovao, totalno su mi bezlični. Normalno, Alfe, Lanče i Fiati su bili moj izbor, to se i vozilo i danas se vozi. Onda 2006. dozvoliše da se na osnovu saobraćajne dozvole golfa 1, može uvesti karoserija golfa 2, pa posle pola godine i motor. Video sam tu mogućnost za dobru zaradu, jer se po jednom primerku, tu moglo zaraditi 1.000 - 1.500 evra. Te godine sam udomio 8 komada i čestito zaradio. Prvog koga sam kupio, je bilo slučajno. Preko oglasa nađem nekog stranca dizela u super stanju, odem 300 km daleko da ga uzmem, kad ono neko groblje, ja poludeo. Raspitivao se ima li još neki tu u okolini da se prodaje, da se ne bi vraćao bez auta. Obiđem 10-tak prodavaca i ni jedan mi se nije svideo. Razočaran, vraćam se nazad i slučajno krajičkom oka ugledam bez tablica parkiran u dvorištu. Stanem, pitam. Nije za prodaju, doterao sin ocu... Ne znam ni sam kako ga ubedim i čovek mi proda. Neverovatno, meni se svideo, sija se, felne aluminijumske, neobične, baš očuvan, 1.8, od prvog vlasnika iz nemačke, sa sve servisnom knjižicom. Kupim ga i ostavim za sebe. I dan danas ga vozim. Sad je 350.000 km. Treći je auto u porodici, druga dva Alfa 159 SW i Grande Punto. Ne pada mi na pamet da ga prodam. Motor i lim nisu rađeni, samo potrošni delovi. Sipam plin i ne mislim, grad, otvoreno. 100% siguran.
Ne znam da li sam imao sreću i uzeo jako kvalitetan primerak, ili su svi takvi

hiavata

pre 9 godina

taj 1.6 dizel je u mom audiju 80 iz 86 zimi bio toliko bucan da je povremeno od vibracija palio alarme u prolazu, bez preterivanja, cista istina. Cim temperatura padne ispod nule meni auto stane, mora da se menja filter za gorivo, dzaba aditivi i sve. Ali mi je ostao u secanju, ipak je to bio moj prvi auto. Posle tog tojota dizel 150.000km samo redovan, servis a danas ford. Javicu kakav je.

Da da

pre 9 godina

Golf Mk II, restyle, sa uskim branicima, GL oprema, 90 ks, 1.8, 5v metalik... inace toliko zivahan auto da bez problema bolje povlaci od vecine novih kola oko 120-130 ks, makar iz mesta, zbog male mase i tolio elasticnog motora da u 1/2/3 ide bez gasa i vuce bez ikakvih poteskoca, prakticno iz 3. moze da krene i samo se malo buni, koliko da vam kaze da ste pogresili, ali ne gasi se niti trza... sta reci o ovom motor, legende kazu da na taxiju predje 500-600k, mozda jedino vredno uporedjivanja je Fiat JTD, ali jedino po trajnosti, ne i po ceni odrzavanja, koja je kod ovog motora smesna... Inace u Nemackoj, ocuvana 2-ka ili 1-ca, vrede solidne pare, bez problema vise od 5000e, i cene svake godine idu gore... pojedini primerci prelaze vec 8000e, limitirane edicije i dosta vise.

Acko

pre 9 godina

Moj je Kec 1.6D-bio GTD sad jr obican D sto ga cini jos jacim:-).U savrsenom stanju.vozim vec 6 god.Duboki branici kao kod dvojke samo sto kod keca mnogo bolje izgledaju,alu felne sesto krake,metalik boja tamno zelena,Recaro sedista,vise mi dosadno gde god da stanem zapitkuju,dal je na prodaju,odusevljavaju se,al nedam ja njega dok se neraspadne ima ja da ga vozim,ako bude hteo da se raspadne :-)

Vuja

pre 9 godina

Od kada vozim, nekih 20 god, nikada nisam vozio auto:), tj drugo vozilo sem golfa. Oko 5, 6 dvojki, 1 trica i sad g4. Nazalost nisam kompetentan da ga poredim sa drugim vozilima jer ta druga nikad nisam ni vozio... Znam samo da nikad nisam imao kamen u bubregu, da me cesto boli glava, da mi se auto nikad ne kvari i to je to.. Sa dvojkom sam uz Rudnik u sred leta morao da pustam ventilaciju na trojku i max.grejanje kako bih rashladio motor da ne bi prokuvao, ali to sam dozivljavao kao toplotne pripreme za vruce Budvansko leto 98-mo... Sve u svemu zacin C. Dobar auto samo ne znam za sta. Sad bih uzeo g-6R 2.0TSI, 271ks, oko 20.000e, tri god star.. ali fali mi samo 20.000e pa ako ima dobrih ljudi, ostavicu svoj mejl: drvujaf1@yahoo.com

dukiVrs

pre 9 godina

Zamisljam najnovijeg golfa u beloj ili crvenoj boji sa TAS znackom na maski hladnjaka. Verujem da bi pojedincima srce zaigralo sto je ponovo poceo da se sklapa na prostoru Ex-Yu :D

MK2

pre 9 godina

Bio vlasnik MK2 sa Menheten opremom. Svetlo plavi metalik, plava karirana sedista. Bombonica. Daleko od toga da se nije kvario, ali je nekako odavao utisak pouzdanog i neunistivog automobila. Imao je sve sto prosecnom vozacu ima, sem mozda klimu. A realno bio je stvarno jeftin za odrzavanje pa sam menjao i sta treba i sta ne treba. Prodao ga za iste pare za koje sam ga i kupio a slatko sam se navozao. To samo u Srbiji ima :)

Sad bas gledam ovaj MK1 i shvatim kako mi nedostaju ove jednostavne linije, jasne forme i ravne povrsine na kolima. Malo su dosadili automobili sa okruglo pa na cose dizajnom. Posle dve godine vise ni ne razlikujem modele. Ne znam mozda to ide sa godinama, ali po prvi put mi se ucinilo da cak i Golf jedinica ima neki sarm.

Alen

pre 7 godina

Dragi prijatelji, svi koji ste vozili ili vozite i koji dobro kužite golf 2 1.6 obicni dizel, molim vas imam jedno pitanje, problem koji me muci! Nikada nisam vozio dizel, do prije 6 mjeseci kada sam kupio navedeni golf 2 1.6 obicni dizel za posla, a i za sve deugo, i naravno sa svime sam zadovoljan. Desilo mi se da je uz njega instrument tabla bila sa polomljenim nosacima, pa je tresla u leru i nedavno zamenim tu tablu za koznu ispravnu, majstor sve zategao i sada imam problem sa vibracijama u kabini, to se dešava samo u leru, pa me zanima svi vi koji vozite i vozili ste golf 2 1.6 obicni dizel da li on zaista ima te vibracije u kabini ili mora biti mirno unutra u kabini osim standardne buke motora.Sjecam se da mi je bila bosch pumpa procurila na gumici poklopca, dovezao sam tu kod jednog bosiste, on je skinuo poklopac i zamenio tu brtve i piksnu na pokopcu, vratio zavrnuo i od tada ja osetim da mi auto trese u leru, kada se motor zahteke, malo se umanji, ali i dalje trese u leru, posle sam zamenio tablu kao sto sam vec napisao, mislio sam da je do instrument table, ali evo sada nakon zamene table, imam vibracije u kabini, koje se samo malo smanje kada se motor ugreje! Pitam se, da li tako Golfovi rafe, ili je mozda do dizni, nosaca motora, itd... Imam osjecaj da sam nesto poremetio po pitanju goriva jer sam duže vremena vozio na rezervi, pa kada uspem goriva, nekada se vibracije smanje nekada su jace, ali da prodje, nece nikako! Molim vas za savet.

zf

pre 9 godina

Golf I, 1980. 1.1l motor, ventili izgoreli na 60000km, u gradu 9.5l/100km, na otvorenom 7l. Pragovi nestali posle 5 godina, "dohvatili" ga majstori sa preporukom... Resili smo ga se posle 8 godina, odahnuli.

Danas kad vidim Golf II (dizel ili benzinac, isto mu dodje) potrudim se da ne vozim iza njega. Bopal.

Davno presao na francuske i japanske automobile i nikad mi nije bilo zao.

Over And Out

pre 9 godina

Srećan jubilej!
Nakada ga nisam posedovao, nikada ga nisam duže od par sati vozio, tipično Germansko vozilo bez ukusa, bez prepoznatljivosti.
Slavu duguje radničkoj klasi za koju je posedovanje "Golfa" bio simbol uspeha u životu.
Taj osećaj uspeha, ili "uspeha" se se kroz ovu marku automobila prenosi i pronosi već 40. godina.

Trolling

pre 9 godina

A moja mazda iz '84. je bila 2.0 sport benzinac sa 150KS, 2vrata, i isla je kao mecava, a kad hoces nisku potrosnju, samo olaksas nogu na gasu. Motor je bio nevidjeno elastican i pojam za tadasnje nemce. Sve u svemu, da se vratim na golf, nekad je bio nesto, danas je preterano precenjen, ali dok god ima kupaca, moze im se.

Dejan L

pre 9 godina

Dok ne probaš, ne znaš.
Imali smo više automobila u porodici, a Golfa sam do skora smatrao precenjenim.
Kada sam seo u G4, provozao ga, shvatio sam šta je kompletan auto.
Onda sam išao da vidim Golf 7 , kad se pojavio, promenio sam mišljenje skroz.
Kvalitet izrade, bez premca. Sve u mikron uklopljeno.
Nema nepoželjnih zvukova. Tvrd jeste, ali zato je stabilan i lako se njime barata.
Ne treba privikavanje, Golf je po meri većine.
Ako ikada budem imao novca za nov auto, znam šta ću kupiti. Ovako blago onom ko ga ima. P.S. Dvojku ne volim nikako, ne znam zašto

Gradjanin

pre 9 godina

Posle 40 godina izgleda vrlo slično i troši malo manje. Moj prvi auto je bio Golf 3, eno ga i danas kod prijatelja sa oko 300K km, ide... Kvalitet za 5, emocije koje izaziva - nula.

sajber kurajber

pre 9 godina

Ne brinite, i Nemci su radili isto što i danas rade ostali. Učili su od – Italijana i FIAT-a. ahahah. jel ste normalni sad ima da vam se blokira stranica od vw poklonika, i da vam govori kako to nije tacno,kako je golf ovo,ono,a fiat krs,bla bla bla.

G2 1985 1.3 40kW TNG

pre 9 godina

Jos uvek ide, nikad nije izdao na putu, par manjih popravki zbog zuba vremena, malo tvrd, ali je moj i vozicu ga dok bude mogao da obavlja funkciju za koju je napravljen.

go-kart

pre 9 godina

Vozio sam tatinog "keca" 1.6 dizela, poslije sam i sam imao jednog, 1.6 benzinca, poslije i GTI "cetvorku" 1.8t. "Kec" je fenomenalan zbog toga sto je i u dizel verziji sa 54 konja odavao utisak "go-kart" auta. Mislim da ima vise spiritualne veze sa prvim "minijem" nego sa Fiat 101/128. Cini mi se da je zbog tog efekta igracke za odrasle postao legenda. Jednostavno je bio telepatski upravljiv auto koje je uz to krasila dizajnerska simbioza Italijana i Njemaca- nekako sam taj golf "kec" vazda estetski smatrao kao miks njemacke uzdrzanosti i italijanske razigranosti. Lijep i jednostavan auto. Bilo je jos poslije takvih jednostavnih "go-kart" auta- pezo 205, Reno 5, honda CRX, 1 i 2 generacija, prva i druga integra, Honda Civic (pogotovo SI) prvih par generacija, mozda jos koji auto koga ne mogu sada da se sjetim... eventualno prvi moderni "mini" kao zadnji pravi pokusaj. Cini mi se da danas takvih auta vise nema kao i da ih vise nece biti :(

Kol

pre 9 godina

Odlican tekst, mogu ljudi da ga pljuju zbog dizajna ali cinjenica da traje tolike godine i da je maltene izmislio klasu za sebe auto je legendaran!

Sejmeni

pre 9 godina

Pre par dana kupio mk1 1.6 benzin od neke babe, 3 godine nije paljen, na pola kljuca upalio :) vozicu ga narednih 30 godina.. sta prvo rikne kod golfa 1? pa, vlasnik.. xD

Joca 011

pre 9 godina

Za Golfa 1 dizela 1,6... sve pohvale. Slatko sam se navozao.
* * *
- Tata, tata.... kad ćemo mi da kupimo Golf 4?
- Sine, kad bude izašao Golf 11.
.

Petar

pre 9 godina

Moj Golf 1 1.6D obrnuo je 1.152.000 km. I dalje je u voznom stanju.
Preživeo je 3 generalne i 2 polu generalne ( zamena karika i duhtunga ).
Dan danas pali u sred zime. Od limarije rađeni su mu samo pragovi i zadnji rubovi + jedno kompletno farbanje. I da se ne lažemo - verovatno ne bi doživeo ovoliku starost da nije konstantno parkiran u garaži, pažen i mažen. Nikada me na putu ostavio nije. U periodima pred generalnu morao sam da ga palim na gurku, ali kad ga jednom upališ ... posle više nema problema. Koristio sam ga i kao porodični, a i kao poslovni automobil ( otud tolika kilometraža) + što mi je prilikom zidanja kuće predstavljao osnovno prevozno sredstvo za cement, crep, stolariju ...
Pita me žena kad ću da ga prodam - odgovor je - NIKAD. Dobio je zamenu, ali dok god budem imao gde da ga parkiram, biće registrovan i u voznom stanju. Toliko je zaslužio. Više vredi kao eksponat nego da se proda budzašto.

Dejan M.

pre 9 godina

Secanje na Golfa prve generacije me vraca kad sam bio klinac i emisije ,,Dve amerike u jednom dahu".Nasa ekipa sa Dzo Pericem krenula je od juzne amerike ( mislim ognjena zemlja) sa Golfovima iz drzave u drzavu skroz do Aljaske (Enkoridza),sve su to zabelezili kamerom.Golfovi su bili iz Sarajeva zute boje.To je bila velika avantura !
A drugo secanje me veze za mog prijatelja ,pocetkom osamdesetih,kupio je Golfa 1 GTI.Kakav je to auto bio...na Obrenovackom putu 190 na sat.Ja ne mogu da verujem da tolko Golf moze da ide! Unutra karirani sicevi,kadice,obrtaljka...eto toliko ,pozdrav!

Srdjan

pre 9 godina

Svaka cast za tekst, toliko sitnih detalja i informacija na jednom mestu. Steta samo sto niste dodali jos koju rec o Golfu 5,6 i 7 koliko god da su slicni.

Da da

pre 9 godina

Golf Mk II, restyle, sa uskim branicima, GL oprema, 90 ks, 1.8, 5v metalik... inace toliko zivahan auto da bez problema bolje povlaci od vecine novih kola oko 120-130 ks, makar iz mesta, zbog male mase i tolio elasticnog motora da u 1/2/3 ide bez gasa i vuce bez ikakvih poteskoca, prakticno iz 3. moze da krene i samo se malo buni, koliko da vam kaze da ste pogresili, ali ne gasi se niti trza... sta reci o ovom motor, legende kazu da na taxiju predje 500-600k, mozda jedino vredno uporedjivanja je Fiat JTD, ali jedino po trajnosti, ne i po ceni odrzavanja, koja je kod ovog motora smesna... Inace u Nemackoj, ocuvana 2-ka ili 1-ca, vrede solidne pare, bez problema vise od 5000e, i cene svake godine idu gore... pojedini primerci prelaze vec 8000e, limitirane edicije i dosta vise.

Saša

pre 9 godina

da napišem i ja koju... :)
Preferiram italijane tako će biti i kraj priče. Golfove nisam nikada gledao da bih ih kupovao, totalno su mi bezlični. Normalno, Alfe, Lanče i Fiati su bili moj izbor, to se i vozilo i danas se vozi. Onda 2006. dozvoliše da se na osnovu saobraćajne dozvole golfa 1, može uvesti karoserija golfa 2, pa posle pola godine i motor. Video sam tu mogućnost za dobru zaradu, jer se po jednom primerku, tu moglo zaraditi 1.000 - 1.500 evra. Te godine sam udomio 8 komada i čestito zaradio. Prvog koga sam kupio, je bilo slučajno. Preko oglasa nađem nekog stranca dizela u super stanju, odem 300 km daleko da ga uzmem, kad ono neko groblje, ja poludeo. Raspitivao se ima li još neki tu u okolini da se prodaje, da se ne bi vraćao bez auta. Obiđem 10-tak prodavaca i ni jedan mi se nije svideo. Razočaran, vraćam se nazad i slučajno krajičkom oka ugledam bez tablica parkiran u dvorištu. Stanem, pitam. Nije za prodaju, doterao sin ocu... Ne znam ni sam kako ga ubedim i čovek mi proda. Neverovatno, meni se svideo, sija se, felne aluminijumske, neobične, baš očuvan, 1.8, od prvog vlasnika iz nemačke, sa sve servisnom knjižicom. Kupim ga i ostavim za sebe. I dan danas ga vozim. Sad je 350.000 km. Treći je auto u porodici, druga dva Alfa 159 SW i Grande Punto. Ne pada mi na pamet da ga prodam. Motor i lim nisu rađeni, samo potrošni delovi. Sipam plin i ne mislim, grad, otvoreno. 100% siguran.
Ne znam da li sam imao sreću i uzeo jako kvalitetan primerak, ili su svi takvi

Vuja

pre 9 godina

Od kada vozim, nekih 20 god, nikada nisam vozio auto:), tj drugo vozilo sem golfa. Oko 5, 6 dvojki, 1 trica i sad g4. Nazalost nisam kompetentan da ga poredim sa drugim vozilima jer ta druga nikad nisam ni vozio... Znam samo da nikad nisam imao kamen u bubregu, da me cesto boli glava, da mi se auto nikad ne kvari i to je to.. Sa dvojkom sam uz Rudnik u sred leta morao da pustam ventilaciju na trojku i max.grejanje kako bih rashladio motor da ne bi prokuvao, ali to sam dozivljavao kao toplotne pripreme za vruce Budvansko leto 98-mo... Sve u svemu zacin C. Dobar auto samo ne znam za sta. Sad bih uzeo g-6R 2.0TSI, 271ks, oko 20.000e, tri god star.. ali fali mi samo 20.000e pa ako ima dobrih ljudi, ostavicu svoj mejl: drvujaf1@yahoo.com

hiavata

pre 9 godina

taj 1.6 dizel je u mom audiju 80 iz 86 zimi bio toliko bucan da je povremeno od vibracija palio alarme u prolazu, bez preterivanja, cista istina. Cim temperatura padne ispod nule meni auto stane, mora da se menja filter za gorivo, dzaba aditivi i sve. Ali mi je ostao u secanju, ipak je to bio moj prvi auto. Posle tog tojota dizel 150.000km samo redovan, servis a danas ford. Javicu kakav je.

Acko

pre 9 godina

Moj je Kec 1.6D-bio GTD sad jr obican D sto ga cini jos jacim:-).U savrsenom stanju.vozim vec 6 god.Duboki branici kao kod dvojke samo sto kod keca mnogo bolje izgledaju,alu felne sesto krake,metalik boja tamno zelena,Recaro sedista,vise mi dosadno gde god da stanem zapitkuju,dal je na prodaju,odusevljavaju se,al nedam ja njega dok se neraspadne ima ja da ga vozim,ako bude hteo da se raspadne :-)

Nesh

pre 9 godina

Srećan jubilej rodonačelniku čitave klase.Nemački auto inženjering.Komplimenti.Ali..da obrnemo medalju i sa druge strane.Fiat 128 je,ako se ne varam, 1969 bio auto godine u Evropi i otvorio novo poglavlje za tu klasu u svakom smislu.Spomenuto je koja su tehn.rešenja to bila.Pa onda "Italdesign" sa Đuđarom koji je spakovao tehniku u legendarni oblik.A pre toga su osmislili i Zastavu 101,čitaj klona 128-ce,koji za to doba nije bio loš auto,naprotiv.Zatim je počela ugradnja "legendarnog" TDI motora u Golfa i zapečatili su uspeh.Ali prvi TDI su osmislile 3 Italijanske kompanije:Magneti Marelli,Elasis i Centro Ricerche Fiat,a kao rezultat je bio prvi serijski auto sa TDI motorom-Fiat Chroma TDI i to 1986 god.Kasnije je Fiat patent i marketinška prava prodao firmi Robert Bosch.Podsečanja radi,prvi VW TDI model je bio Audi 100 2,5 TDI,a predstavljen 1989 na sajmu u Franfurtu.Prema tome,počast začetniku klase i prodajnim rezultatima kroz istoriju,ali čisto da se neke stvari ne zaborave.Malo skretanje od teme ali dobro je znati.I zbog samog VW-a.

dukiVrs

pre 9 godina

Zamisljam najnovijeg golfa u beloj ili crvenoj boji sa TAS znackom na maski hladnjaka. Verujem da bi pojedincima srce zaigralo sto je ponovo poceo da se sklapa na prostoru Ex-Yu :D

MK2

pre 9 godina

Bio vlasnik MK2 sa Menheten opremom. Svetlo plavi metalik, plava karirana sedista. Bombonica. Daleko od toga da se nije kvario, ali je nekako odavao utisak pouzdanog i neunistivog automobila. Imao je sve sto prosecnom vozacu ima, sem mozda klimu. A realno bio je stvarno jeftin za odrzavanje pa sam menjao i sta treba i sta ne treba. Prodao ga za iste pare za koje sam ga i kupio a slatko sam se navozao. To samo u Srbiji ima :)

Sad bas gledam ovaj MK1 i shvatim kako mi nedostaju ove jednostavne linije, jasne forme i ravne povrsine na kolima. Malo su dosadili automobili sa okruglo pa na cose dizajnom. Posle dve godine vise ni ne razlikujem modele. Ne znam mozda to ide sa godinama, ali po prvi put mi se ucinilo da cak i Golf jedinica ima neki sarm.

Alen

pre 7 godina

Dragi prijatelji, svi koji ste vozili ili vozite i koji dobro kužite golf 2 1.6 obicni dizel, molim vas imam jedno pitanje, problem koji me muci! Nikada nisam vozio dizel, do prije 6 mjeseci kada sam kupio navedeni golf 2 1.6 obicni dizel za posla, a i za sve deugo, i naravno sa svime sam zadovoljan. Desilo mi se da je uz njega instrument tabla bila sa polomljenim nosacima, pa je tresla u leru i nedavno zamenim tu tablu za koznu ispravnu, majstor sve zategao i sada imam problem sa vibracijama u kabini, to se dešava samo u leru, pa me zanima svi vi koji vozite i vozili ste golf 2 1.6 obicni dizel da li on zaista ima te vibracije u kabini ili mora biti mirno unutra u kabini osim standardne buke motora.Sjecam se da mi je bila bosch pumpa procurila na gumici poklopca, dovezao sam tu kod jednog bosiste, on je skinuo poklopac i zamenio tu brtve i piksnu na pokopcu, vratio zavrnuo i od tada ja osetim da mi auto trese u leru, kada se motor zahteke, malo se umanji, ali i dalje trese u leru, posle sam zamenio tablu kao sto sam vec napisao, mislio sam da je do instrument table, ali evo sada nakon zamene table, imam vibracije u kabini, koje se samo malo smanje kada se motor ugreje! Pitam se, da li tako Golfovi rafe, ili je mozda do dizni, nosaca motora, itd... Imam osjecaj da sam nesto poremetio po pitanju goriva jer sam duže vremena vozio na rezervi, pa kada uspem goriva, nekada se vibracije smanje nekada su jace, ali da prodje, nece nikako! Molim vas za savet.