Subota, 06.12.2014.

09:35

Audi A6 na kineski način

Izvor: B92

Audi A6 na kineski naèin IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

82 Komentari

Sortiraj po:

seljadin

pre 9 godina

@Bane, u Kini se radi za smesne pare (radnicka plata oko 500 dolara) ali su im i smesne cene, prema tome Kinez sigurno nece platiti automobil kao Svabo, ali opet Kinezi kupe 25 miliona automobila godisnje, to je na 100 stanovnika u odnosu na Srbiju 7 puta vise.

Nikola

pre 9 godina

Citam komentare, svi kazete, iskopirali, kopiraju, nemaju inovacija, ne znaju da naprave nista itd itd...
Cekaj, pa nesto mi palo na pamet. A sta smo to pa mi napravili u zadnjih 25 godina? Inovirali? Tehnoloski napredovali? Staaa? Yuga 45-cu sada nebi mogli da iskopiramo, a ne da redizajniramo. Ovi bar nesto muljaju, a mi?

panter

pre 9 godina

I Dacia kosta 7000e pa se na Euro NCAP testu ispostavilo da je jedino sto stiti vozaca malo deblji sloj farbe.
Verovatno je isto i sa ovim kinezom, 3x jeftinijim od originala.
(Stojko, 6. decembar 2014 11:14)

Zašto izmišljate kad je potrebno dve sekunde da se proveri? Srbadija nikako da navikne na Google.
Dačia ima 4 od 5 zvezdica na EURO NCAP testu.

http://www.euroncap.com/results/dacia/sandero/517.aspx

bikkojisedi

pre 9 godina

kad bi svet bio slozan pa kolektivno bojkotovao kinu i sav otpad koji oni proizvode i pri tom enormno zagadjuju planetu svima bi nam bilo bolje

fc

pre 9 godina

Kamo srece da je sve vise modela kao sto je ovaj. Kina jeste sila zato sto vidi i ne boji se da srusi neke temelje na kojima zapadne zemlje polako trunu, ne uspevajuci da uhvate tok s vremenom

srb

pre 9 godina

Nemanja C, velika je razlika automobila koji ide 160 na sat i udara u auto u koji stoji. ti udaris pesnicom nekog ko stoji, on ide unazad i pada, ti ides napred

realan

pre 9 godina

bas bih voleo da dobijemo par komada na test pa da vidimo sta to ne valja....i da voze iskljucivo ovi koji tvrde da je ispod lima teski krs....ja ne tvrdim nista osim da pogledamo razliku u ceni izmedju evrope i usa....na oba trzista se zaradjuje pa da onda pricamo kako jadne fabrike jedva opstaju....a onda kinezi naprave tek razliku u ceni...i ja kad kupim auto ocekujem da mi ne treba da prezivim uslove bilo kog crash testa....vec da uzivam u voznji

Vladan

pre 9 godina

Pa pola Srbije vozi aute koji jedva prolaze tehnicki pregled a kamo li kras test. Svaki taj kineski klon auto je sigurno bolji i bezbednoji od krseva po Srbiji. Druga je prica poredjenje sa orginalom.

gl

pre 9 godina

Nikad mi nisu bili jasni ovi sto kupuju kopije automobila, a ima takvih bogme i kod nas, kad vidim onu kopiju rav 4,kombinacijicu x5 i land crusera, ne mogu da skontam likove, pa pre bi za te pare uzeo polovno ali "originalno".... Ne razumem....

mujcinovic salih

pre 9 godina

Voleo bih da vidim nekog od vas kao vlasnika patenta koga kinezi ukradu i ostete za velike pare.Onda verovatno ne bi mislili da je u pitanju Robin Hud koji uzima od bogatih da bi dao siromasnim!

chicago 14

pre 9 godina

pogledaj te you tube ZORAGY .tri momka iz LJiga su napravila taj auto u garazi pa daj te komentar dali je bar malo bolji od tog kineskog i nezaboravite da je to bilo pre 15 godina kada se u kini samo vozila bicikla .nazalost momci nisu imali finansije inace je bio jako popularan tada u Detroitu na sajmu i cak jedan poznati reper u USA kupio bas iz razloga sto je rucni rad

DinoNYC

pre 9 godina

Prvo, te kopije su kopije mnogo lose kvalitete (no i manje cjene), i, makar donekle, kradja necijeg drugog rada i stvaralastva. Ako (Kinezi) zele da budu velika (auto i naucna) nacija onda ce morati sami nesto da izmisle, stvore, kreiraju a ne samo vizuelno kopiraju (kvalitet nije tu) ono sto rade drugi. Negdje sam citao da najnovija generacija lovaca-aviona kineskih je jako losih performansi. Nisu htjeli da kupuju ruske (ili su im rusi samo dio djelova dali koliko se sjecam) a svoje ne znaju da naprave i daleko su od performansi ruskih i americkih aviona.

Kina danas nema niti jedan funkcionalan nosac aviona. Dakle, za "sitne" stvari znaju da iskopiraju, ali nemaju plodnu sredinu za inovacije i pronalaske.

To kopiranje i manjak individualnosti inace je posljedica malo i aziskog mentaliteta "kolektiva" i iako ima neku svoju dobru stranu, losa strana je manjak inovacija, rjesenja, individualizma, i kreativnosti.

Nije slucajno sto najbolji dizajn dolazi iz evrope a velike inovacije iz SAD-a (od Apple-a, Google-a, Microsoft-a) itd.

Doduse, i Japanci su "krali" dizajn u pocetku (a danas svak od svakog krade) i njihova prva auta su bila tako-tako, ali su svakom generacijom bili sve bolji da bi sada po kvaliteti bili medju najboljima.

David

pre 9 godina

Mogu Kinezi sve da iskopiraju a ja ogu samo da zamislim srcnog vlasnika ove masine kada mu otpadne tocak na 120 km/s ili kada mu prolupa motor nakon 20K kilometara.

Smith

pre 9 godina

Ne bih ga uzeo ni dzabe. Iz istog razloga iz kog nikad nisam nosio Abidas, Reeabock, Bibadoru ni Nikke. Ovo smece ima svoju publiku i tako treba da ostane. Covek mora da ima neki nivo. Ako nemas, nemaj, ali ostani uspravan i dostojanstven.

dzoni

pre 9 godina

Srbi uglavno zive diskonektovani od realnosti jer ovde samo dopire zapadna propaganda..ovde svi mlate o nekim nebezbednim kineskim vozilima valjda da se tese sto se u kini proda za jedan dan kao u srbiji auta 5 godina.

Sem ono landwinda na EURO NCAP svi kineski autobili zadnjih nekoliko godina su osvojili 4 ili 5 zvezdica..npr qoros 3 je osvojio svih pet zvezdica i ne samo to nego imao najvise bodova u klasi od svih automobila u toj klasi ikad testiranih na NCAPu

Ako hoce kinezi mogu da naprave sta hoces ..samo cena je pitanje.

PAL

pre 9 godina

Nemci i Amerikanci ne kopiraju nikoga. A ne kopirju jer nemaju sta niti od koga. Svi ti Rusi, Kinezi, Indijci,Brazilci itd... mogu samo da kaskaju za zemljama zapadne tehnologije i da vecno budu sammo druga i treca liga. Meni nije poznat niti jedan jedini proizvod iz recimo Rusije koji su na Zapadu iskopirali. Iz Kine i Indije pogotovu ne.
A ko je izmislio barut,celik.... Kinezi prike,nego smo mi ovde zatucani,znamo samo za nemce,ko nam je kriv....

fer86

pre 9 godina

Inace sam iz Hrvatske ali moram reci jednu stvar koja nije specificna samo za nas Hrvate vec za sve iz bivse drzave...I jedni i drugi se silno trudimo izmisliti nesto poptuno novo,nesto sto nitko nije izmislio i uspijemo u tome s vremena na vrijeme.I onda se dogodi da nema nitko tko bi u to investirao novac jer razvoj necega NOVOGA kosta ko svetog petra..Mjesto da se i jedni i drugi ugledmao na kineze i pocnemo kopirati,mozda ne ovako doslovno kao kinezi ali uzeti recimo neki proizvod koji ide ko lud u americi ili bogatim zemljama,dodati nesto novo,to fino zapakirati i prodati pod novi proizvod ako je moguce po nizoj cijeni..Ali ne grijeh je kopirati,trebamo izmisljati toplu vodu i proizvode ciji razvoj kosta milijune,milijarde i tu profita za male drzave i krhke ekonomije kao nase jednostavno nema jer nismo financijski jaki da se neki takvi projekti stave u pogon i tako jedni i drugi teturamo u mraku dok nam drugi uzimaju laku lovu pred nosom

Edi

pre 9 godina

Vozis se u gradu sa zenom dvoje djece i naleti kombi prosjecnom brzinom u tebe, 4 mrtvih na licu mjesta.
Ovakvi auti se mogu prodat samo u Kini i Indiji gdje ljudski zivot vrijedi ko par cipela.

Smuleco

pre 9 godina

Kinezi mogu sve i da iskopiraju i da izmisle. Samo je pitanje, kada im se šta isplati, jer razvoj nečega novog puno košta. To je praktična nacija. A kako mogu da budu u skoroj budućnosti lideri tehnologije: pa zato što imaju trenutno na desetine hiljada inženjera iz raznih oblasti. Ne treba zaboraviti broj stanovnika: ima ih 1,5 milijardi!

Zuki

pre 9 godina

(Nemanja C, 6. decembar 2014 16:07)

Zaboravio si na jednu jako krupnu stavku. Marketing. Sve te divne reklame koje izlaze iz frizidera, sva ta sponzorstva raznih sportskih takmicenja, narocito u autobilizmu, apsolutno sve sto kompanija radi na promociji svojih proizvoda je uracunato u cenu istih. Zato skuplje nije ujedno i bolje.
Ja iz principa ne kupujem nista sto vidim na bilbordima, tv reklamama i sl. Osim ako nemam izbora. "Vrhunski" proizvodi su mozda 10-15% kvalitetniji od proizvoda koji su i do 30% jeftiniji. A cesto i nisu. U automobilskoj indutriji nam zadnjih godina uvaljuju gomilu dugmica i multimedije za velike pare. A mi zaboravljamo da se taj automobil koristi u proseku sat vremena dnevno. Kao da nam nije dosta sto cak ni osnovne funkcije nisu dovoljno iskoriscene, nego daj da nam jos i DVD plejeri touch screen, bluetooth, satelitiski radio i sl. cuce na parkingu zajedno sa precenjenom gomilom gvozdja i plastike.

Nemanja C

pre 9 godina

Marko: Možda bi Golf bio dovoljno bezbedan, ali ono kinesko đubre ne bi. Guglaj "Cherry Amulet crash test". Pogledaj šta od njega ostane pri testu koji simulira čeoni sudar pri brzini od 64 na sat. To je auto koji su kinezi "konstruisali" 2003. Morali su da seku kola da izvuku test lutku. Auto je baziran na Seat Toledu. Izgleda skroz ok.

sud istorije je neumoljiv: Kinezi će jednog dana sasvim sigurno postati veliki igrači u auto-industriji. Radiće isto ono što su radili Nemci pre 80 godina: napraviće auto, skontaće kako mogu da ga učine bezbednijim/ekonomičnimijm/bržim, pa će sledeću generaciju napraviti boljom.

Mnogo je lakše napredovati kada ne znaš skoro ništa i kada su drugi to provalili pa možeš na osnovu gotovog proizoda obrnutim inženjeringom da ukapiraš kako su oni to postigli. Samo za to treba vremena. Neće im trebati 80 godina, ali par decenija sigurno.

igor: da šije može i nepismen seljak uz obuku. Da sklopi telefon može svršen osnovac, uz obuku. Da projektuje telefon (Xiaomi koji drma Kinesko tržište i polako se širi) je već ozbiljniji izazov, za to već timu inženjera treba nekoliko godina. Međutim sve čipove uzimaju iz drugih kompanija. Nisu projektovali ni procesor, ni grafičku ni ram, ništa. Istina, isto se može reći za mnoge zapadne proizvođače. Delove za kola (motor, bezbednu karoseriju, elektroniku) ne mogu da kupe pa da nešto sklepaju, već moraju sami da projektuju. Bez iskustva to je nemoguće. Ne samo za Kineze, već za svakog.

ljudi u zabludi

pre 9 godina

Hajde mi vi sto kritikujete kinesku, rusku, indijsku i ostalu azijsku tehnologiju odgovorite sto veliki ponos americkog naroda NASA putuje u svemir ruskim raketama. Ko proizvodi satelite i cija je to tehnologija? U odnosu na svemirsku tehnologiju, napraviti automobil je smesno.

Zoran

pre 9 godina

Jedan profesor ovde u Americi ide povremeno u Kinu, placaju ga, da drzi predavanja. Kaze da mogu da iskopiraju sve, ali im ide teze kad treba nesto da smisle.

strasna zaba

pre 9 godina

pre bih ovo vozio nego punta, da imam novca. i pre bih vozio audija, nego ovo, da imam novca. a pre bih vozio porsea nego audija, da imam novca. ali posto nemam, vozim bicikl.

Mikii

pre 9 godina

Marko@

Koliko god da je energije preneo Audi, udario je u tvrdo pri ogromnoj brzini. Negde sam citao da je isao i 191 km/h. U principu je nebitno. Kinezi mogu da iskopiraju izgled, ono najvaznije sto se krije ispod povrsine ne i nece nikad.

Siroti ljudi

pre 9 godina

Nemci i Amerikanci ne kopiraju nikoga. A ne kopirju jer nemaju sta niti od koga. Svi ti Rusi, Kinezi, Indijci,Brazilci itd... mogu samo da kaskaju za zemljama zapadne tehnologije i da vecno budu sammo druga i treca liga. Meni nije poznat niti jedan jedini proizvod iz recimo Rusije koji su na Zapadu iskopirali. Iz Kine i Indije pogotovu ne.

Marko

pre 9 godina

@Nemanja C
Taj Audi je isao napred i preneo energiju na auto koji je isao poprecno. Normalno je da vozacu nije bilo nista. U ovakvom slucaju bi i Stilo JTD ili Golf TDI (crveno I :)) bili dovoljno bezbedni.

Kineske kopije naravno nisu bezbedne kao originali, koliko para toliko muzike.

Nemanja C

pre 9 godina

Jovice: nek je proizvodna cena auta 40% od prodajne. Ti bi hteo auto po proizvodnoj ceni? A razvoj? Taj auto nr pada sa neba. Materijali, motori, elektronika, bezbednosni sistemi, pa čak i dizajn - sve to masa ljudi godinama unapređuje između dve generacije auta i to košta. Košta i izmena pogona kako bi fabrika mogla da proizvodi novi model, i to nekoliko stotina miliona evra. Dodaj na to porez, profit proizvođača, profit trgovca, trošak trgovca (izložbeni prostor, radnici, parafiskalni nameti,...), marketing i transport. Tih 60% razlike nije profit Audija. Pazi 20% ti je samo porez. Ostalo su plate armije ljudi koji od praznog papira osmisle nov auto i koji taj nov auto dostave i prodaju tebi.

Crna Gora

pre 9 godina

Vecina komentatora nema pojma o temi. Evo koliko vozila kostaju kada izadju iz fabrike.

http://m.tportal.hr/biznis/279289/Porsche-najvise-zaraduje-Renault-i-Peugeot-u-banani.html

Rasol

pre 9 godina

Opasan auto..Ne sumnjam da i oni imaju odlicne dizajnere..Ako nemaju uvesce neke iz drugih zemalja i eto njih uskoro na tronu auto industrije!Kad mogu odelo,da sasiju za sat vremena,sto nece moci i auto da naprave za dan maksimum!
(sve mogu.., 6. decembar 2014 11:23)

Hahaha,bravo sveCki mega care.Da naprave auto za jedan dan?Pa kome bi se to isplatilo!?Danas jedan auto izadje sa trake na par minuta.U Fiatu od 1-2 min. izadje voyilo sa trake.

sud istorije je neumoljiv

pre 9 godina

Polako, tako su i prva japanska vozila bila krsh... Nema nista preko noci. Bitno je da se radi, a napredak i tehnologija ce doci vremenom, kroz rad.

Nama u Srbiji, koji ne radimo nista, ostaje samo da cekamo polako umiranje i raspad nase zemlje u narednih 50 godina, a onda i bioloski nestanak naroda kroz 150-200 godina, ako i toliko izdrzimo. To je nasa sudbina. Nista bolje nismo ni zasluzili, kako radimo danas, i kako smo radili juce, tako ce nam se vratiti sutra. Svaku, ali SVAKU sudbonosnu odluku u zadnjih 100 godina smo doneli pogresno, to ima svoju cenu. Negativna selekcija uvek dodje po svoje, ali ljudi ne zive dovoljno dugo da bi videli njenu punu snagu. Politicari nam se vode devizom "posle mene potop", bitno je samo da se nakradu dok su na vlasti, da li ce im unucici i praunucici imati makar vode i vazduha, a kamoli nesto vise - to ih ni najmanje ne pogadja. Svi su isti, samo se rotiraju, ali nakaradni sistem ostaje. Prodali bi i rodjenu decu i grobove roditelja za novac i vlast. Ali nisu oni krivi, svaka vlast je ogledalo naroda koji je izabrao. Eto, takvi smo ljudi postali.

Sa druge strane, sudbina velikog i vrednog kineskog naroda je da vlada svetom. I tako i treba da bude, civilizacija stara 5000 godina, koja je uvek postovala sebe i svoje obicaje, saradjivala i trgovala sa svima, trpela razne nepravde i uvek se posle nesreca uzdizala jos jaca, koja strpljenje i vrednocu ceni iznad svega, i koja po potrebi zna da se zrtvuje, ali i da bude nemilosrdna...

Aco

pre 9 godina

Da mi sada neko ponudi 10000 evra za moj telefon koji vredi realno 100 evra sigurno bih ga prodao, tako i Mercedes, Audi i ostali rade, ako bi neki model imao odličnu potražnju prodavali bi ga i za 100 puta veću vrednost, to zavisi od brenda i od odnosa potražnje i kvaliteta.

Kinez

pre 9 godina

Zasto ne iskopiraju Zastavu 101, oooma bi je kupio, ionako je na poslednjem modelu njiova instrument tabla. Prva i poslednja "Las Vegas" tabla u Zastavinim modelima.:)

kornison

pre 9 godina

Nemanja, evo ti sto se tice NCAP standarda kineskog vozila jos iz 2010. Ne brini, ako ga prave za evropsko trziste, automobili moraju proci test. Cisto i ja tebe da oborim u tvojim scenarijima gde se raspadnes na komade ako sednes u auto. Prava istina je verovatno kvalitet materijala pri izradi enterijera i slicno, kao sto to kod kineskih klonova biva. Takodje, to sto prolazi NCAP dok je nov ne mora da znaci da se nece zbog nekvalitetne izrade u kratkom roku pokvariti. Ali, to je nesto sto nam ostaje da vidimo. Samo, eto, ne bih zanemario kineske proizvodjace, jer smo slican scenario gledali sa koreancima.

http://www.euroncap.com/Content-Web-Article/d6abd1b4-a7a9-47d9-a565-d4566d1f7d38/euro-ncap-publishing-first-chinese-vehicle-rating.aspx

Giovanni

pre 9 godina

Čuveno oduševljenje gradjana Srbije kineskim kopijama ne jenjava... Jeftino obično nije dobro, osim što u Srbiji već odavno i malo bolje smeće precene pa su ljudi izgubili svaki pojam kvaliteta, a o stvarno kvalitetnim stvarima i da ne pričam, koštaju ko suvo zlato! Japancima su trebale godine da se probiju u auto industriji, a Kinezi sa svojom jeftinom hiperprodukvijom svega neće daleko... I baš me zanimaju iskustva ljudi sa Chery-jem koji je pre par godina bio hit u Srbiji (jedan je bio izlozen i u Tempu) a znam i da ih je kupila komunalna policija, na šta liče sada ta vozila? To će sve reći...

Biciklista

pre 9 godina

Ovde svi zaboravljaju jednu malu cinjenicu. U Kini je dozvoljeno kopurati neciji proizvod jer njima zakon o intelekualnoj svojini to dozvoljava. Vecina fabrika je u drzavnoj svojini. U Evropi se ovi modeli nece prodavati jer bi bili zabranjeni bas zbog krsenja gore pomenutog zakona. Sa druge strane i kupac u Kini koji drzi do sebe ce pre kupiti original jer i oni postaju kao zapad. Sto se tice cena kostanja proizvoda ne zaboravite cenu ispitivanja, cenu dizajnera, inzinjera, radnika na montaznoj traci, onda brend i profit. Pa gde su investicije u buduce modele. Lako je u Kini kopirati spoljasnjost a sta je sa mehanikom i kvalitetom iste??? Skoro svi bicikli se prave na Tajvanu ali priznajte koji bi ste ram bicikla kupili onaj sa Tajvana ili iz Nemacke? Telefon tj komplet IT proizvodi mogu biti iz Kine ali automobili moraju biti iz fabrika sa vise tradicije, iskustva a narocito kvaliteta.

kradja

pre 9 godina

Besmisleno je govoriti o poredjenju cijene jer se radi o klasicnoj kradji! A ta firma jac ili kako vec da je imalo ozbiljne nebi se hvalila kradjom. Ako mislite da je audi skup, izvolite ulozite milijarde eura u razvoj pa napravite bolji i ljepsi auto, a ne kopiju,

igor

pre 9 godina

vidim ovde mnoge koji prosto se ne slazu da kinezi ne mogu proizvesti kvalitetan proizvid kao zapad,na zalost taj odgovor pitajte sefove mnogi veliki kompanija iz bilo koje branse,zbog cega se sve produkti iz tekstilne industrije proizvodi u kini,zbog cega nosite nike patike ako ih proizvode kinezi,zbog cega imate telefone gdje se delovi prave ili sklapaju u kini,dali ste u opste svesni da svi zapadni brend proizvodi se mahom sve vise rade u kini a ne u evropi i americi ne zbog kvaliteta kineza vec zbog jevtinije radne snage,vreme je doslo da su kinezi i te kako dobro snimili sve koncepte samog posla i sada rade kopije po 3 puta jevtinijoj ceni posto i onako ti brendovi se prodaju po 10 ili 15 puta skupljoj nego sto kostaju u kini gde ih kinezi i prave

Pavke

pre 9 godina

@Nemanja C
Nije lepo prisećati se te novosadske tragedije. Ali, ako si već odlučio da porediš to, argument i nije baš na mestu. Audi je udario čeonom stranom a udario je u bočnu stranu vw. Sa čeone strane ima mnogo lima za gužvanje i upijanje energije udara. Dok sa bočne strane imaš samo tanka vrata. Svaki auto bi pri toj brzini i udaru sa bočne strane imao iste rezultate. I da udariš u Audi sa bične strane pri toj brzini, ne verujem da bi bilo preživelih. Fizika sudara je cela nauka i nema to mbogo veze sa markom automobila, već sa bahatošću vozača. Testiranja i zvezdice se dele pri brzinama od 56 km/h. Nema tog auta koji može da izdrži jak udar sa bočne strane a da putnicima ne fali ništa. Prosto, nema šta da te zaštiti bočno, kao u slučaju prednjeg udara

Vlads

pre 9 godina

Svojevremeno sam imao prilike da posetim jednu kinesku fabriku automobila koja takodje kopira mnoge proizvođače a najviše voli Tojotu. Automobilima daju imena A1, A3, A6 koristeći Audi font!!
Na moje pitanje zašto kopiraju umesto da sami dizajniraju, dobio sam lakonski odgovor: Great minds think alike!
To su Kinezi.

the rock!

pre 9 godina

@jovica
Uopšte nije u pitanju samo brend.Daću ti samo jedan primer.Onaj "Chery" (ili tako nekako) kao SUV,ne znam tačno ime modela prodavao se kod nas,vozi ga komunalna policija u Beogradu.To je takvo đubre od auta da je to neopisivo,pa zamisli automobil kome se spoljni retrovizori preko 100km/h toliko tresu da su neupotrebljivi.E to nije samo brend već dokaz kako Kinezi još uvek ne znaju da naprave kvalitetan automobil.I da je istina to što pričaš sve ove premium auto kuće ne bi kidale sa prodajom u toj istoj Kini već bi Kinezi samo kupovali značajno jeftinije kopije originala.

Kloniranje

pre 9 godina

@(milan, 6. decembar 2014 09:50) ; Pentagon je jucer objavio na javnoj konferenciji za stampu da Kinezi za vojne potrebe testiraju letilice koje lete 8 puta brze od brzine zvuka. To mu ga dodje oko 10 hiljada km na sat. Sa koje li su to planete kopirali, obzirom da do sada niko nije razvio takve letilice koje se opsluzuju ljudskom posadom osim Kineza?

michele

pre 9 godina

http://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=933031#k14630357
Jest' jest'! Ja kad kupujem auto uvjek gledam da bude siguran kao tenk,tako da kad se u nekoga zakucam sa 160kmh dobijem samo par modrica a ko jb njih...UH! A da ne pocinjem sa temom kako taj doticni izadje na kucno lecenje posle ubistva troje ljudi! Nego,kinezi znaju napraviti kvalitetno ne brini ali zasto bi kad su vec na glasu kao nekvalitetni i jeftini,samo su nastavili da koriste na najbolji nacin taj svoj renome.

Viktor Navorski

pre 9 godina

To je normalan razvojni put do prihvatljive i kvalitetne tehnologije. Ne mozes preko noci da odlucis da napravis top klasu auta ili bilo cega ozbiljnijeg i da ti uspe iz prve. Setite se samo koliko smo se, ne tako davno, smejali Goldstaru, Samsungu, a gde su sada? Slicno je bilo i sa japanskim automobilima, samo sto smo mi suvise mladi da se toga secamo. Tako ce i ovi kinezi, ako nastavi drzava da ih pomaze jednog dana znaciti nesto... Ali, i dalje su daleko od toga, to je jasno, samo im se ne treba smejati.

Pozdrav

pre 9 godina

Ne znam dali ova kopija vredi išta al znam da je ja ne bih vozio ni za dzabe. A što se cene Audia BMW mecki itd tiče mogu da kazem da sam za firmu tj. Ambasadu Nemačke poručio dva automobila i to BMW 740 u full opremi za 40k i MB E350 za 25k evra. Cene su fabričke i bez pdv. E sad procenite kolika je marza i porezi

hhhh

pre 9 godina

I nemci treba da budu kreteni sto u razvoj ovakvog modela uloze oko 2 milijarde evra. Ti troskovi nastanu pre nego sto auto krene da se proizvodi. Koliko samo razvojnih centara i kreativnih ljudi placaju nemacke firme... I kinezi su kao pamenti sto sve prekopiraju, prekrse sva zasticena prava intelektualne svojine. Za mene ce to uvek biti kradja i nista vise.

Vozač

pre 9 godina

Oni koji pate za audijem a 6 će u Srbiji kao i u ostatku sveta kupiti polovan za te pare i hvaliće se pravim, a ne kopijom. Pa ovde se i deca ismevaju ako su im patike sa pijace, a ne automobili.

Bane

pre 9 godina

Ovi Kinezi su cudo.Pa oni ce i Jupiter planetu izklonirati.I kao sto sam prokomentarisao za roverov evoq kad je bio izkopiran,recu i sad da je ovo realna cena za takav auto sa losije odradjenim motorom.Cene su ocito prenaduvane kod nas u Evropi da bi se aristokratija vozila samo u njima a mi obicni smrtnici u puntacima i ostalim kantama.
(milan, 6. decembar 2014 09:50)

@milan
Realna cena za PUNO losiji kvalitet. Radnici u Kini rade za smesne satnice u odnosu na Evropu. U Evropi se ipak placaju plate koje su vece= skuplji prizvodnja= skuplji proizvod.

Ja sam sebe racunam obicnim smrtnikom a vozim A6. Zivim i radim u instranstvu naravno. Pozdrav.

dejan tomasevic

pre 9 godina

Crash test sve govori, to jest kad budemo videli sa koliko zvezdica je prosao sve ce nam biti jasno....kao i sa svim modelima pre.
Gledao sam testove i mogu reci da su blagi uzas sto se bezbednosti tice.
Skupa kopija od loseg materijala.
Guzvaju se kao prazan karton pri udaru od 60 km/h.
Ko ne veruje neka pogleda crash test za sva kineska vozila.

Nemanja C

pre 9 godina

Milane, da li se sećaš kada se pre pola godine jedan Audi u Novom Sadu pri 160 na sat zakucao u VW Pola? Tom prilikom je poginulo troje mladih u Polu. Sećaš se šta se desilo vozaču Audija? Malo se ugruvao. Pušten je na kućno lečenje posle par sati u bolnici.

Lako je napraviti auto koji liči na Audi. Lako je u njega ubaciti motor sa toliko i toliko konjskih snaga. Međutim, bezbednost, upravljanje, karakteristike motora sem sirovih KS (ubrzanje, odziv, potrošnja, zagađivanje), kvalitet materijala i završne obrade u kabini (kod ovoga su plastika, neko bezvezno drvo ili imaticija drveta i verovatno sintetička koža), sistemi za asistenciju vozaču, da li ima stvari poput grjača sedišta i volana, i na posletku koliko će dugo delovi da traju - e to već košta prijatelju.

Automobili i oružani sistemi su za sada jedina stvar koju Kinezi ne mogu da naprave jeftinije i kvalitetnije od Zapada.

Za te pare možeš da kupiš glanc novu Mazdu 6 sa solidnom opremom ili Opel Insigniu. Dodaš 5,000 i imaš Volvo S60. Pre bih vozio tako nešto nego noname kopiju koja će da se dezintegriše pri prvom udesu.

To što na jeftinom kineskom smeću baziraš svoj stav u vezi toga koliko dobar auto treba da košta i zaključak o tome zašto su cene automobila u Evropi "naduvane" neću ni da komentarišem. A garantujem ti da se taj Puntać i ostale kante koje se voze po Evropi ponašaju bolje u sudaru od ovog kineskog smeća.

jovica

pre 9 godina

Koliko sam ja razumeo odredjene textove na temu cena kola, vrednost istih kada izadju iz fabrike je oko 40% od trzisne cene. Ostalo su pijavice...
Inace realna cena ovih kola je 10.000 evra i to iz razloga sto kada vi kupujete BMW, WW, Audi, vi kupujete brend i karoseriju. Ova kola nemaju brend, a i verovatno ce im za samu masinu trebati par godina dok je ne spakuju kako valja.

Zeka

pre 9 godina

Sta to znaci "prenaduvana" cena? Automobil je tehnoloski proizvod, koji pocinje od razvoja materijala pa sve do najsitnijih podsklopova koji su sa svakom generacijom sve bolji, otporniji, na kojim rade strucnjaci dugi niz godina. Automobil je mnogo vise od jednog oblika karoserije, sto je jedino sto su kinezi uspeli da prekopiraju. I da im audi pokloni kompletne planove i dalje nemaju planove za fabriku u kojem se taj isti audi proizvodi, koja je i sama tehnolosko cudo organizacije. Pre je ovo slucaj da kinezi pokusavaju da "naduvaju" vrednost svog automobila skidajuci dizajn nekog drugog.

Stojko

pre 9 godina

I Dacia kosta 7000e pa se na Euro NCAP testu ispostavilo da je jedino sto stiti vozaca malo deblji sloj farbe.
Verovatno je isto i sa ovim kinezom, 3x jeftinijim od originala.

sve mogu..

pre 9 godina

Opasan auto..Ne sumnjam da i oni imaju odlicne dizajnere..Ako nemaju uvesce neke iz drugih zemalja i eto njih uskoro na tronu auto industrije!Kad mogu odelo,da sasiju za sat vremena,sto nece moci i auto da naprave za dan maksimum!

Pera

pre 9 godina

Genijalni su mi ovi koji cenovno uspoređuju kineske kopije koje su krš od auta i kopiraju jedino izgled evropskih modela pa kažu eto to je realna cena i sad se vidi koliko je prenapuhana cena Evoquea ili sada A6. Pa šta vam je ljudi? To što neki auto liči na neki drugi ga ne čini jednakim, naravno da su cene premium brandova prenapuhane, ali usporediti njih i kopije je smešno, to su kopije izgledom i tu prestaje svaka sličnost, sve ostalo šta je ispod lima se ne može usporediti s originalima...

dimitrije

pre 9 godina

Milane, prvo mora da se opismenis.. Nije iZklonirati nego iSklonirati.. A drugo nisu cene prenaduvane jer audi i ovo vozilo ne mogu da porede jednostavno ne mogu, uzmi u obzir samo crash test .. Po tvom pravopisu jasno mi je da bi ti pre kupio ovo vozilo nego audi da su i iste cene.. Zdravo mi bio..

Ika

pre 9 godina

30-40% cene je brend koji plaćaš, ali taj brend ili ime kako god je stvarano kroz vreme nije pao sa neba kao ovaj kinez. Mada ima tu i sto drugih, u cenu je ugrađeno i reklamiranje...

antibot

pre 9 godina

Kinezi ce da se vozi u novim klonovima koji nisi nista mnogo gori od originala a srbi ce da uvoze iz EU polovnjake koji su vec spremni za otpad.
A posteno meni svi auti iz istog segmenta lice danas jedni na druge ,da nema znaka ne bi znao koji je koji..jedino golf uvek znas da je golf al da ne pise broj ne bi znao dal je 5,6 ili 7

milan

pre 9 godina

Ovi Kinezi su cudo.Pa oni ce i Jupiter planetu izklonirati.I kao sto sam prokomentarisao za roverov evoq kad je bio izkopiran,recu i sad da je ovo realna cena za takav auto sa losije odradjenim motorom.Cene su ocito prenaduvane kod nas u Evropi da bi se aristokratija vozila samo u njima a mi obicni smrtnici u puntacima i ostalim kantama.

Nemanja C

pre 9 godina

Milane, da li se sećaš kada se pre pola godine jedan Audi u Novom Sadu pri 160 na sat zakucao u VW Pola? Tom prilikom je poginulo troje mladih u Polu. Sećaš se šta se desilo vozaču Audija? Malo se ugruvao. Pušten je na kućno lečenje posle par sati u bolnici.

Lako je napraviti auto koji liči na Audi. Lako je u njega ubaciti motor sa toliko i toliko konjskih snaga. Međutim, bezbednost, upravljanje, karakteristike motora sem sirovih KS (ubrzanje, odziv, potrošnja, zagađivanje), kvalitet materijala i završne obrade u kabini (kod ovoga su plastika, neko bezvezno drvo ili imaticija drveta i verovatno sintetička koža), sistemi za asistenciju vozaču, da li ima stvari poput grjača sedišta i volana, i na posletku koliko će dugo delovi da traju - e to već košta prijatelju.

Automobili i oružani sistemi su za sada jedina stvar koju Kinezi ne mogu da naprave jeftinije i kvalitetnije od Zapada.

Za te pare možeš da kupiš glanc novu Mazdu 6 sa solidnom opremom ili Opel Insigniu. Dodaš 5,000 i imaš Volvo S60. Pre bih vozio tako nešto nego noname kopiju koja će da se dezintegriše pri prvom udesu.

To što na jeftinom kineskom smeću baziraš svoj stav u vezi toga koliko dobar auto treba da košta i zaključak o tome zašto su cene automobila u Evropi "naduvane" neću ni da komentarišem. A garantujem ti da se taj Puntać i ostale kante koje se voze po Evropi ponašaju bolje u sudaru od ovog kineskog smeća.

milan

pre 9 godina

Ovi Kinezi su cudo.Pa oni ce i Jupiter planetu izklonirati.I kao sto sam prokomentarisao za roverov evoq kad je bio izkopiran,recu i sad da je ovo realna cena za takav auto sa losije odradjenim motorom.Cene su ocito prenaduvane kod nas u Evropi da bi se aristokratija vozila samo u njima a mi obicni smrtnici u puntacima i ostalim kantama.

Pera

pre 9 godina

Genijalni su mi ovi koji cenovno uspoređuju kineske kopije koje su krš od auta i kopiraju jedino izgled evropskih modela pa kažu eto to je realna cena i sad se vidi koliko je prenapuhana cena Evoquea ili sada A6. Pa šta vam je ljudi? To što neki auto liči na neki drugi ga ne čini jednakim, naravno da su cene premium brandova prenapuhane, ali usporediti njih i kopije je smešno, to su kopije izgledom i tu prestaje svaka sličnost, sve ostalo šta je ispod lima se ne može usporediti s originalima...

Stojko

pre 9 godina

I Dacia kosta 7000e pa se na Euro NCAP testu ispostavilo da je jedino sto stiti vozaca malo deblji sloj farbe.
Verovatno je isto i sa ovim kinezom, 3x jeftinijim od originala.

dejan tomasevic

pre 9 godina

Crash test sve govori, to jest kad budemo videli sa koliko zvezdica je prosao sve ce nam biti jasno....kao i sa svim modelima pre.
Gledao sam testove i mogu reci da su blagi uzas sto se bezbednosti tice.
Skupa kopija od loseg materijala.
Guzvaju se kao prazan karton pri udaru od 60 km/h.
Ko ne veruje neka pogleda crash test za sva kineska vozila.

Zoran

pre 9 godina

Jedan profesor ovde u Americi ide povremeno u Kinu, placaju ga, da drzi predavanja. Kaze da mogu da iskopiraju sve, ali im ide teze kad treba nesto da smisle.

Bane

pre 9 godina

Ovi Kinezi su cudo.Pa oni ce i Jupiter planetu izklonirati.I kao sto sam prokomentarisao za roverov evoq kad je bio izkopiran,recu i sad da je ovo realna cena za takav auto sa losije odradjenim motorom.Cene su ocito prenaduvane kod nas u Evropi da bi se aristokratija vozila samo u njima a mi obicni smrtnici u puntacima i ostalim kantama.
(milan, 6. decembar 2014 09:50)

@milan
Realna cena za PUNO losiji kvalitet. Radnici u Kini rade za smesne satnice u odnosu na Evropu. U Evropi se ipak placaju plate koje su vece= skuplji prizvodnja= skuplji proizvod.

Ja sam sebe racunam obicnim smrtnikom a vozim A6. Zivim i radim u instranstvu naravno. Pozdrav.

Zeka

pre 9 godina

Sta to znaci "prenaduvana" cena? Automobil je tehnoloski proizvod, koji pocinje od razvoja materijala pa sve do najsitnijih podsklopova koji su sa svakom generacijom sve bolji, otporniji, na kojim rade strucnjaci dugi niz godina. Automobil je mnogo vise od jednog oblika karoserije, sto je jedino sto su kinezi uspeli da prekopiraju. I da im audi pokloni kompletne planove i dalje nemaju planove za fabriku u kojem se taj isti audi proizvodi, koja je i sama tehnolosko cudo organizacije. Pre je ovo slucaj da kinezi pokusavaju da "naduvaju" vrednost svog automobila skidajuci dizajn nekog drugog.

Ika

pre 9 godina

30-40% cene je brend koji plaćaš, ali taj brend ili ime kako god je stvarano kroz vreme nije pao sa neba kao ovaj kinez. Mada ima tu i sto drugih, u cenu je ugrađeno i reklamiranje...

sud istorije je neumoljiv

pre 9 godina

Polako, tako su i prva japanska vozila bila krsh... Nema nista preko noci. Bitno je da se radi, a napredak i tehnologija ce doci vremenom, kroz rad.

Nama u Srbiji, koji ne radimo nista, ostaje samo da cekamo polako umiranje i raspad nase zemlje u narednih 50 godina, a onda i bioloski nestanak naroda kroz 150-200 godina, ako i toliko izdrzimo. To je nasa sudbina. Nista bolje nismo ni zasluzili, kako radimo danas, i kako smo radili juce, tako ce nam se vratiti sutra. Svaku, ali SVAKU sudbonosnu odluku u zadnjih 100 godina smo doneli pogresno, to ima svoju cenu. Negativna selekcija uvek dodje po svoje, ali ljudi ne zive dovoljno dugo da bi videli njenu punu snagu. Politicari nam se vode devizom "posle mene potop", bitno je samo da se nakradu dok su na vlasti, da li ce im unucici i praunucici imati makar vode i vazduha, a kamoli nesto vise - to ih ni najmanje ne pogadja. Svi su isti, samo se rotiraju, ali nakaradni sistem ostaje. Prodali bi i rodjenu decu i grobove roditelja za novac i vlast. Ali nisu oni krivi, svaka vlast je ogledalo naroda koji je izabrao. Eto, takvi smo ljudi postali.

Sa druge strane, sudbina velikog i vrednog kineskog naroda je da vlada svetom. I tako i treba da bude, civilizacija stara 5000 godina, koja je uvek postovala sebe i svoje obicaje, saradjivala i trgovala sa svima, trpela razne nepravde i uvek se posle nesreca uzdizala jos jaca, koja strpljenje i vrednocu ceni iznad svega, i koja po potrebi zna da se zrtvuje, ali i da bude nemilosrdna...

Nemanja C

pre 9 godina

Jovice: nek je proizvodna cena auta 40% od prodajne. Ti bi hteo auto po proizvodnoj ceni? A razvoj? Taj auto nr pada sa neba. Materijali, motori, elektronika, bezbednosni sistemi, pa čak i dizajn - sve to masa ljudi godinama unapređuje između dve generacije auta i to košta. Košta i izmena pogona kako bi fabrika mogla da proizvodi novi model, i to nekoliko stotina miliona evra. Dodaj na to porez, profit proizvođača, profit trgovca, trošak trgovca (izložbeni prostor, radnici, parafiskalni nameti,...), marketing i transport. Tih 60% razlike nije profit Audija. Pazi 20% ti je samo porez. Ostalo su plate armije ljudi koji od praznog papira osmisle nov auto i koji taj nov auto dostave i prodaju tebi.

mujcinovic salih

pre 9 godina

Voleo bih da vidim nekog od vas kao vlasnika patenta koga kinezi ukradu i ostete za velike pare.Onda verovatno ne bi mislili da je u pitanju Robin Hud koji uzima od bogatih da bi dao siromasnim!

antibot

pre 9 godina

Kinezi ce da se vozi u novim klonovima koji nisi nista mnogo gori od originala a srbi ce da uvoze iz EU polovnjake koji su vec spremni za otpad.
A posteno meni svi auti iz istog segmenta lice danas jedni na druge ,da nema znaka ne bi znao koji je koji..jedino golf uvek znas da je golf al da ne pise broj ne bi znao dal je 5,6 ili 7

Smith

pre 9 godina

Ne bih ga uzeo ni dzabe. Iz istog razloga iz kog nikad nisam nosio Abidas, Reeabock, Bibadoru ni Nikke. Ovo smece ima svoju publiku i tako treba da ostane. Covek mora da ima neki nivo. Ako nemas, nemaj, ali ostani uspravan i dostojanstven.

Pavke

pre 9 godina

@Nemanja C
Nije lepo prisećati se te novosadske tragedije. Ali, ako si već odlučio da porediš to, argument i nije baš na mestu. Audi je udario čeonom stranom a udario je u bočnu stranu vw. Sa čeone strane ima mnogo lima za gužvanje i upijanje energije udara. Dok sa bočne strane imaš samo tanka vrata. Svaki auto bi pri toj brzini i udaru sa bočne strane imao iste rezultate. I da udariš u Audi sa bične strane pri toj brzini, ne verujem da bi bilo preživelih. Fizika sudara je cela nauka i nema to mbogo veze sa markom automobila, već sa bahatošću vozača. Testiranja i zvezdice se dele pri brzinama od 56 km/h. Nema tog auta koji može da izdrži jak udar sa bočne strane a da putnicima ne fali ništa. Prosto, nema šta da te zaštiti bočno, kao u slučaju prednjeg udara

jovica

pre 9 godina

Koliko sam ja razumeo odredjene textove na temu cena kola, vrednost istih kada izadju iz fabrike je oko 40% od trzisne cene. Ostalo su pijavice...
Inace realna cena ovih kola je 10.000 evra i to iz razloga sto kada vi kupujete BMW, WW, Audi, vi kupujete brend i karoseriju. Ova kola nemaju brend, a i verovatno ce im za samu masinu trebati par godina dok je ne spakuju kako valja.

Vladan

pre 9 godina

Pa pola Srbije vozi aute koji jedva prolaze tehnicki pregled a kamo li kras test. Svaki taj kineski klon auto je sigurno bolji i bezbednoji od krseva po Srbiji. Druga je prica poredjenje sa orginalom.

fer86

pre 9 godina

Inace sam iz Hrvatske ali moram reci jednu stvar koja nije specificna samo za nas Hrvate vec za sve iz bivse drzave...I jedni i drugi se silno trudimo izmisliti nesto poptuno novo,nesto sto nitko nije izmislio i uspijemo u tome s vremena na vrijeme.I onda se dogodi da nema nitko tko bi u to investirao novac jer razvoj necega NOVOGA kosta ko svetog petra..Mjesto da se i jedni i drugi ugledmao na kineze i pocnemo kopirati,mozda ne ovako doslovno kao kinezi ali uzeti recimo neki proizvod koji ide ko lud u americi ili bogatim zemljama,dodati nesto novo,to fino zapakirati i prodati pod novi proizvod ako je moguce po nizoj cijeni..Ali ne grijeh je kopirati,trebamo izmisljati toplu vodu i proizvode ciji razvoj kosta milijune,milijarde i tu profita za male drzave i krhke ekonomije kao nase jednostavno nema jer nismo financijski jaki da se neki takvi projekti stave u pogon i tako jedni i drugi teturamo u mraku dok nam drugi uzimaju laku lovu pred nosom

Siroti ljudi

pre 9 godina

Nemci i Amerikanci ne kopiraju nikoga. A ne kopirju jer nemaju sta niti od koga. Svi ti Rusi, Kinezi, Indijci,Brazilci itd... mogu samo da kaskaju za zemljama zapadne tehnologije i da vecno budu sammo druga i treca liga. Meni nije poznat niti jedan jedini proizvod iz recimo Rusije koji su na Zapadu iskopirali. Iz Kine i Indije pogotovu ne.

Vozač

pre 9 godina

Oni koji pate za audijem a 6 će u Srbiji kao i u ostatku sveta kupiti polovan za te pare i hvaliće se pravim, a ne kopijom. Pa ovde se i deca ismevaju ako su im patike sa pijace, a ne automobili.

Vlads

pre 9 godina

Svojevremeno sam imao prilike da posetim jednu kinesku fabriku automobila koja takodje kopira mnoge proizvođače a najviše voli Tojotu. Automobilima daju imena A1, A3, A6 koristeći Audi font!!
Na moje pitanje zašto kopiraju umesto da sami dizajniraju, dobio sam lakonski odgovor: Great minds think alike!
To su Kinezi.

Rasol

pre 9 godina

Opasan auto..Ne sumnjam da i oni imaju odlicne dizajnere..Ako nemaju uvesce neke iz drugih zemalja i eto njih uskoro na tronu auto industrije!Kad mogu odelo,da sasiju za sat vremena,sto nece moci i auto da naprave za dan maksimum!
(sve mogu.., 6. decembar 2014 11:23)

Hahaha,bravo sveCki mega care.Da naprave auto za jedan dan?Pa kome bi se to isplatilo!?Danas jedan auto izadje sa trake na par minuta.U Fiatu od 1-2 min. izadje voyilo sa trake.

DinoNYC

pre 9 godina

Prvo, te kopije su kopije mnogo lose kvalitete (no i manje cjene), i, makar donekle, kradja necijeg drugog rada i stvaralastva. Ako (Kinezi) zele da budu velika (auto i naucna) nacija onda ce morati sami nesto da izmisle, stvore, kreiraju a ne samo vizuelno kopiraju (kvalitet nije tu) ono sto rade drugi. Negdje sam citao da najnovija generacija lovaca-aviona kineskih je jako losih performansi. Nisu htjeli da kupuju ruske (ili su im rusi samo dio djelova dali koliko se sjecam) a svoje ne znaju da naprave i daleko su od performansi ruskih i americkih aviona.

Kina danas nema niti jedan funkcionalan nosac aviona. Dakle, za "sitne" stvari znaju da iskopiraju, ali nemaju plodnu sredinu za inovacije i pronalaske.

To kopiranje i manjak individualnosti inace je posljedica malo i aziskog mentaliteta "kolektiva" i iako ima neku svoju dobru stranu, losa strana je manjak inovacija, rjesenja, individualizma, i kreativnosti.

Nije slucajno sto najbolji dizajn dolazi iz evrope a velike inovacije iz SAD-a (od Apple-a, Google-a, Microsoft-a) itd.

Doduse, i Japanci su "krali" dizajn u pocetku (a danas svak od svakog krade) i njihova prva auta su bila tako-tako, ali su svakom generacijom bili sve bolji da bi sada po kvaliteti bili medju najboljima.

Zuki

pre 9 godina

(Nemanja C, 6. decembar 2014 16:07)

Zaboravio si na jednu jako krupnu stavku. Marketing. Sve te divne reklame koje izlaze iz frizidera, sva ta sponzorstva raznih sportskih takmicenja, narocito u autobilizmu, apsolutno sve sto kompanija radi na promociji svojih proizvoda je uracunato u cenu istih. Zato skuplje nije ujedno i bolje.
Ja iz principa ne kupujem nista sto vidim na bilbordima, tv reklamama i sl. Osim ako nemam izbora. "Vrhunski" proizvodi su mozda 10-15% kvalitetniji od proizvoda koji su i do 30% jeftiniji. A cesto i nisu. U automobilskoj indutriji nam zadnjih godina uvaljuju gomilu dugmica i multimedije za velike pare. A mi zaboravljamo da se taj automobil koristi u proseku sat vremena dnevno. Kao da nam nije dosta sto cak ni osnovne funkcije nisu dovoljno iskoriscene, nego daj da nam jos i DVD plejeri touch screen, bluetooth, satelitiski radio i sl. cuce na parkingu zajedno sa precenjenom gomilom gvozdja i plastike.

dzoni

pre 9 godina

Srbi uglavno zive diskonektovani od realnosti jer ovde samo dopire zapadna propaganda..ovde svi mlate o nekim nebezbednim kineskim vozilima valjda da se tese sto se u kini proda za jedan dan kao u srbiji auta 5 godina.

Sem ono landwinda na EURO NCAP svi kineski autobili zadnjih nekoliko godina su osvojili 4 ili 5 zvezdica..npr qoros 3 je osvojio svih pet zvezdica i ne samo to nego imao najvise bodova u klasi od svih automobila u toj klasi ikad testiranih na NCAPu

Ako hoce kinezi mogu da naprave sta hoces ..samo cena je pitanje.

Viktor Navorski

pre 9 godina

To je normalan razvojni put do prihvatljive i kvalitetne tehnologije. Ne mozes preko noci da odlucis da napravis top klasu auta ili bilo cega ozbiljnijeg i da ti uspe iz prve. Setite se samo koliko smo se, ne tako davno, smejali Goldstaru, Samsungu, a gde su sada? Slicno je bilo i sa japanskim automobilima, samo sto smo mi suvise mladi da se toga secamo. Tako ce i ovi kinezi, ako nastavi drzava da ih pomaze jednog dana znaciti nesto... Ali, i dalje su daleko od toga, to je jasno, samo im se ne treba smejati.

Kinez

pre 9 godina

Zasto ne iskopiraju Zastavu 101, oooma bi je kupio, ionako je na poslednjem modelu njiova instrument tabla. Prva i poslednja "Las Vegas" tabla u Zastavinim modelima.:)

Crna Gora

pre 9 godina

Vecina komentatora nema pojma o temi. Evo koliko vozila kostaju kada izadju iz fabrike.

http://m.tportal.hr/biznis/279289/Porsche-najvise-zaraduje-Renault-i-Peugeot-u-banani.html

hhhh

pre 9 godina

I nemci treba da budu kreteni sto u razvoj ovakvog modela uloze oko 2 milijarde evra. Ti troskovi nastanu pre nego sto auto krene da se proizvodi. Koliko samo razvojnih centara i kreativnih ljudi placaju nemacke firme... I kinezi su kao pamenti sto sve prekopiraju, prekrse sva zasticena prava intelektualne svojine. Za mene ce to uvek biti kradja i nista vise.

David

pre 9 godina

Mogu Kinezi sve da iskopiraju a ja ogu samo da zamislim srcnog vlasnika ove masine kada mu otpadne tocak na 120 km/s ili kada mu prolupa motor nakon 20K kilometara.

Marko

pre 9 godina

@Nemanja C
Taj Audi je isao napred i preneo energiju na auto koji je isao poprecno. Normalno je da vozacu nije bilo nista. U ovakvom slucaju bi i Stilo JTD ili Golf TDI (crveno I :)) bili dovoljno bezbedni.

Kineske kopije naravno nisu bezbedne kao originali, koliko para toliko muzike.

strasna zaba

pre 9 godina

pre bih ovo vozio nego punta, da imam novca. i pre bih vozio audija, nego ovo, da imam novca. a pre bih vozio porsea nego audija, da imam novca. ali posto nemam, vozim bicikl.

dimitrije

pre 9 godina

Milane, prvo mora da se opismenis.. Nije iZklonirati nego iSklonirati.. A drugo nisu cene prenaduvane jer audi i ovo vozilo ne mogu da porede jednostavno ne mogu, uzmi u obzir samo crash test .. Po tvom pravopisu jasno mi je da bi ti pre kupio ovo vozilo nego audi da su i iste cene.. Zdravo mi bio..

the rock!

pre 9 godina

@jovica
Uopšte nije u pitanju samo brend.Daću ti samo jedan primer.Onaj "Chery" (ili tako nekako) kao SUV,ne znam tačno ime modela prodavao se kod nas,vozi ga komunalna policija u Beogradu.To je takvo đubre od auta da je to neopisivo,pa zamisli automobil kome se spoljni retrovizori preko 100km/h toliko tresu da su neupotrebljivi.E to nije samo brend već dokaz kako Kinezi još uvek ne znaju da naprave kvalitetan automobil.I da je istina to što pričaš sve ove premium auto kuće ne bi kidale sa prodajom u toj istoj Kini već bi Kinezi samo kupovali značajno jeftinije kopije originala.

ljudi u zabludi

pre 9 godina

Hajde mi vi sto kritikujete kinesku, rusku, indijsku i ostalu azijsku tehnologiju odgovorite sto veliki ponos americkog naroda NASA putuje u svemir ruskim raketama. Ko proizvodi satelite i cija je to tehnologija? U odnosu na svemirsku tehnologiju, napraviti automobil je smesno.

chicago 14

pre 9 godina

pogledaj te you tube ZORAGY .tri momka iz LJiga su napravila taj auto u garazi pa daj te komentar dali je bar malo bolji od tog kineskog i nezaboravite da je to bilo pre 15 godina kada se u kini samo vozila bicikla .nazalost momci nisu imali finansije inace je bio jako popularan tada u Detroitu na sajmu i cak jedan poznati reper u USA kupio bas iz razloga sto je rucni rad

Kloniranje

pre 9 godina

@(milan, 6. decembar 2014 09:50) ; Pentagon je jucer objavio na javnoj konferenciji za stampu da Kinezi za vojne potrebe testiraju letilice koje lete 8 puta brze od brzine zvuka. To mu ga dodje oko 10 hiljada km na sat. Sa koje li su to planete kopirali, obzirom da do sada niko nije razvio takve letilice koje se opsluzuju ljudskom posadom osim Kineza?

kradja

pre 9 godina

Besmisleno je govoriti o poredjenju cijene jer se radi o klasicnoj kradji! A ta firma jac ili kako vec da je imalo ozbiljne nebi se hvalila kradjom. Ako mislite da je audi skup, izvolite ulozite milijarde eura u razvoj pa napravite bolji i ljepsi auto, a ne kopiju,

Edi

pre 9 godina

Vozis se u gradu sa zenom dvoje djece i naleti kombi prosjecnom brzinom u tebe, 4 mrtvih na licu mjesta.
Ovakvi auti se mogu prodat samo u Kini i Indiji gdje ljudski zivot vrijedi ko par cipela.

Giovanni

pre 9 godina

Čuveno oduševljenje gradjana Srbije kineskim kopijama ne jenjava... Jeftino obično nije dobro, osim što u Srbiji već odavno i malo bolje smeće precene pa su ljudi izgubili svaki pojam kvaliteta, a o stvarno kvalitetnim stvarima i da ne pričam, koštaju ko suvo zlato! Japancima su trebale godine da se probiju u auto industriji, a Kinezi sa svojom jeftinom hiperprodukvijom svega neće daleko... I baš me zanimaju iskustva ljudi sa Chery-jem koji je pre par godina bio hit u Srbiji (jedan je bio izlozen i u Tempu) a znam i da ih je kupila komunalna policija, na šta liče sada ta vozila? To će sve reći...

Biciklista

pre 9 godina

Ovde svi zaboravljaju jednu malu cinjenicu. U Kini je dozvoljeno kopurati neciji proizvod jer njima zakon o intelekualnoj svojini to dozvoljava. Vecina fabrika je u drzavnoj svojini. U Evropi se ovi modeli nece prodavati jer bi bili zabranjeni bas zbog krsenja gore pomenutog zakona. Sa druge strane i kupac u Kini koji drzi do sebe ce pre kupiti original jer i oni postaju kao zapad. Sto se tice cena kostanja proizvoda ne zaboravite cenu ispitivanja, cenu dizajnera, inzinjera, radnika na montaznoj traci, onda brend i profit. Pa gde su investicije u buduce modele. Lako je u Kini kopirati spoljasnjost a sta je sa mehanikom i kvalitetom iste??? Skoro svi bicikli se prave na Tajvanu ali priznajte koji bi ste ram bicikla kupili onaj sa Tajvana ili iz Nemacke? Telefon tj komplet IT proizvodi mogu biti iz Kine ali automobili moraju biti iz fabrika sa vise tradicije, iskustva a narocito kvaliteta.

gl

pre 9 godina

Nikad mi nisu bili jasni ovi sto kupuju kopije automobila, a ima takvih bogme i kod nas, kad vidim onu kopiju rav 4,kombinacijicu x5 i land crusera, ne mogu da skontam likove, pa pre bi za te pare uzeo polovno ali "originalno".... Ne razumem....

igor

pre 9 godina

vidim ovde mnoge koji prosto se ne slazu da kinezi ne mogu proizvesti kvalitetan proizvid kao zapad,na zalost taj odgovor pitajte sefove mnogi veliki kompanija iz bilo koje branse,zbog cega se sve produkti iz tekstilne industrije proizvodi u kini,zbog cega nosite nike patike ako ih proizvode kinezi,zbog cega imate telefone gdje se delovi prave ili sklapaju u kini,dali ste u opste svesni da svi zapadni brend proizvodi se mahom sve vise rade u kini a ne u evropi i americi ne zbog kvaliteta kineza vec zbog jevtinije radne snage,vreme je doslo da su kinezi i te kako dobro snimili sve koncepte samog posla i sada rade kopije po 3 puta jevtinijoj ceni posto i onako ti brendovi se prodaju po 10 ili 15 puta skupljoj nego sto kostaju u kini gde ih kinezi i prave

Aco

pre 9 godina

Da mi sada neko ponudi 10000 evra za moj telefon koji vredi realno 100 evra sigurno bih ga prodao, tako i Mercedes, Audi i ostali rade, ako bi neki model imao odličnu potražnju prodavali bi ga i za 100 puta veću vrednost, to zavisi od brenda i od odnosa potražnje i kvaliteta.

panter

pre 9 godina

I Dacia kosta 7000e pa se na Euro NCAP testu ispostavilo da je jedino sto stiti vozaca malo deblji sloj farbe.
Verovatno je isto i sa ovim kinezom, 3x jeftinijim od originala.
(Stojko, 6. decembar 2014 11:14)

Zašto izmišljate kad je potrebno dve sekunde da se proveri? Srbadija nikako da navikne na Google.
Dačia ima 4 od 5 zvezdica na EURO NCAP testu.

http://www.euroncap.com/results/dacia/sandero/517.aspx

sve mogu..

pre 9 godina

Opasan auto..Ne sumnjam da i oni imaju odlicne dizajnere..Ako nemaju uvesce neke iz drugih zemalja i eto njih uskoro na tronu auto industrije!Kad mogu odelo,da sasiju za sat vremena,sto nece moci i auto da naprave za dan maksimum!

Smuleco

pre 9 godina

Kinezi mogu sve i da iskopiraju i da izmisle. Samo je pitanje, kada im se šta isplati, jer razvoj nečega novog puno košta. To je praktična nacija. A kako mogu da budu u skoroj budućnosti lideri tehnologije: pa zato što imaju trenutno na desetine hiljada inženjera iz raznih oblasti. Ne treba zaboraviti broj stanovnika: ima ih 1,5 milijardi!

PAL

pre 9 godina

Nemci i Amerikanci ne kopiraju nikoga. A ne kopirju jer nemaju sta niti od koga. Svi ti Rusi, Kinezi, Indijci,Brazilci itd... mogu samo da kaskaju za zemljama zapadne tehnologije i da vecno budu sammo druga i treca liga. Meni nije poznat niti jedan jedini proizvod iz recimo Rusije koji su na Zapadu iskopirali. Iz Kine i Indije pogotovu ne.
A ko je izmislio barut,celik.... Kinezi prike,nego smo mi ovde zatucani,znamo samo za nemce,ko nam je kriv....

Nikola

pre 9 godina

Citam komentare, svi kazete, iskopirali, kopiraju, nemaju inovacija, ne znaju da naprave nista itd itd...
Cekaj, pa nesto mi palo na pamet. A sta smo to pa mi napravili u zadnjih 25 godina? Inovirali? Tehnoloski napredovali? Staaa? Yuga 45-cu sada nebi mogli da iskopiramo, a ne da redizajniramo. Ovi bar nesto muljaju, a mi?

bikkojisedi

pre 9 godina

kad bi svet bio slozan pa kolektivno bojkotovao kinu i sav otpad koji oni proizvode i pri tom enormno zagadjuju planetu svima bi nam bilo bolje

Nemanja C

pre 9 godina

Marko: Možda bi Golf bio dovoljno bezbedan, ali ono kinesko đubre ne bi. Guglaj "Cherry Amulet crash test". Pogledaj šta od njega ostane pri testu koji simulira čeoni sudar pri brzini od 64 na sat. To je auto koji su kinezi "konstruisali" 2003. Morali su da seku kola da izvuku test lutku. Auto je baziran na Seat Toledu. Izgleda skroz ok.

sud istorije je neumoljiv: Kinezi će jednog dana sasvim sigurno postati veliki igrači u auto-industriji. Radiće isto ono što su radili Nemci pre 80 godina: napraviće auto, skontaće kako mogu da ga učine bezbednijim/ekonomičnimijm/bržim, pa će sledeću generaciju napraviti boljom.

Mnogo je lakše napredovati kada ne znaš skoro ništa i kada su drugi to provalili pa možeš na osnovu gotovog proizoda obrnutim inženjeringom da ukapiraš kako su oni to postigli. Samo za to treba vremena. Neće im trebati 80 godina, ali par decenija sigurno.

igor: da šije može i nepismen seljak uz obuku. Da sklopi telefon može svršen osnovac, uz obuku. Da projektuje telefon (Xiaomi koji drma Kinesko tržište i polako se širi) je već ozbiljniji izazov, za to već timu inženjera treba nekoliko godina. Međutim sve čipove uzimaju iz drugih kompanija. Nisu projektovali ni procesor, ni grafičku ni ram, ništa. Istina, isto se može reći za mnoge zapadne proizvođače. Delove za kola (motor, bezbednu karoseriju, elektroniku) ne mogu da kupe pa da nešto sklepaju, već moraju sami da projektuju. Bez iskustva to je nemoguće. Ne samo za Kineze, već za svakog.

kornison

pre 9 godina

Nemanja, evo ti sto se tice NCAP standarda kineskog vozila jos iz 2010. Ne brini, ako ga prave za evropsko trziste, automobili moraju proci test. Cisto i ja tebe da oborim u tvojim scenarijima gde se raspadnes na komade ako sednes u auto. Prava istina je verovatno kvalitet materijala pri izradi enterijera i slicno, kao sto to kod kineskih klonova biva. Takodje, to sto prolazi NCAP dok je nov ne mora da znaci da se nece zbog nekvalitetne izrade u kratkom roku pokvariti. Ali, to je nesto sto nam ostaje da vidimo. Samo, eto, ne bih zanemario kineske proizvodjace, jer smo slican scenario gledali sa koreancima.

http://www.euroncap.com/Content-Web-Article/d6abd1b4-a7a9-47d9-a565-d4566d1f7d38/euro-ncap-publishing-first-chinese-vehicle-rating.aspx

michele

pre 9 godina

http://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=933031#k14630357
Jest' jest'! Ja kad kupujem auto uvjek gledam da bude siguran kao tenk,tako da kad se u nekoga zakucam sa 160kmh dobijem samo par modrica a ko jb njih...UH! A da ne pocinjem sa temom kako taj doticni izadje na kucno lecenje posle ubistva troje ljudi! Nego,kinezi znaju napraviti kvalitetno ne brini ali zasto bi kad su vec na glasu kao nekvalitetni i jeftini,samo su nastavili da koriste na najbolji nacin taj svoj renome.

Mikii

pre 9 godina

Marko@

Koliko god da je energije preneo Audi, udario je u tvrdo pri ogromnoj brzini. Negde sam citao da je isao i 191 km/h. U principu je nebitno. Kinezi mogu da iskopiraju izgled, ono najvaznije sto se krije ispod povrsine ne i nece nikad.

Pozdrav

pre 9 godina

Ne znam dali ova kopija vredi išta al znam da je ja ne bih vozio ni za dzabe. A što se cene Audia BMW mecki itd tiče mogu da kazem da sam za firmu tj. Ambasadu Nemačke poručio dva automobila i to BMW 740 u full opremi za 40k i MB E350 za 25k evra. Cene su fabričke i bez pdv. E sad procenite kolika je marza i porezi

realan

pre 9 godina

bas bih voleo da dobijemo par komada na test pa da vidimo sta to ne valja....i da voze iskljucivo ovi koji tvrde da je ispod lima teski krs....ja ne tvrdim nista osim da pogledamo razliku u ceni izmedju evrope i usa....na oba trzista se zaradjuje pa da onda pricamo kako jadne fabrike jedva opstaju....a onda kinezi naprave tek razliku u ceni...i ja kad kupim auto ocekujem da mi ne treba da prezivim uslove bilo kog crash testa....vec da uzivam u voznji

srb

pre 9 godina

Nemanja C, velika je razlika automobila koji ide 160 na sat i udara u auto u koji stoji. ti udaris pesnicom nekog ko stoji, on ide unazad i pada, ti ides napred

fc

pre 9 godina

Kamo srece da je sve vise modela kao sto je ovaj. Kina jeste sila zato sto vidi i ne boji se da srusi neke temelje na kojima zapadne zemlje polako trunu, ne uspevajuci da uhvate tok s vremenom

seljadin

pre 9 godina

@Bane, u Kini se radi za smesne pare (radnicka plata oko 500 dolara) ali su im i smesne cene, prema tome Kinez sigurno nece platiti automobil kao Svabo, ali opet Kinezi kupe 25 miliona automobila godisnje, to je na 100 stanovnika u odnosu na Srbiju 7 puta vise.

milan

pre 9 godina

Ovi Kinezi su cudo.Pa oni ce i Jupiter planetu izklonirati.I kao sto sam prokomentarisao za roverov evoq kad je bio izkopiran,recu i sad da je ovo realna cena za takav auto sa losije odradjenim motorom.Cene su ocito prenaduvane kod nas u Evropi da bi se aristokratija vozila samo u njima a mi obicni smrtnici u puntacima i ostalim kantama.

antibot

pre 9 godina

Kinezi ce da se vozi u novim klonovima koji nisi nista mnogo gori od originala a srbi ce da uvoze iz EU polovnjake koji su vec spremni za otpad.
A posteno meni svi auti iz istog segmenta lice danas jedni na druge ,da nema znaka ne bi znao koji je koji..jedino golf uvek znas da je golf al da ne pise broj ne bi znao dal je 5,6 ili 7

sve mogu..

pre 9 godina

Opasan auto..Ne sumnjam da i oni imaju odlicne dizajnere..Ako nemaju uvesce neke iz drugih zemalja i eto njih uskoro na tronu auto industrije!Kad mogu odelo,da sasiju za sat vremena,sto nece moci i auto da naprave za dan maksimum!

jovica

pre 9 godina

Koliko sam ja razumeo odredjene textove na temu cena kola, vrednost istih kada izadju iz fabrike je oko 40% od trzisne cene. Ostalo su pijavice...
Inace realna cena ovih kola je 10.000 evra i to iz razloga sto kada vi kupujete BMW, WW, Audi, vi kupujete brend i karoseriju. Ova kola nemaju brend, a i verovatno ce im za samu masinu trebati par godina dok je ne spakuju kako valja.

Nemanja C

pre 9 godina

Milane, da li se sećaš kada se pre pola godine jedan Audi u Novom Sadu pri 160 na sat zakucao u VW Pola? Tom prilikom je poginulo troje mladih u Polu. Sećaš se šta se desilo vozaču Audija? Malo se ugruvao. Pušten je na kućno lečenje posle par sati u bolnici.

Lako je napraviti auto koji liči na Audi. Lako je u njega ubaciti motor sa toliko i toliko konjskih snaga. Međutim, bezbednost, upravljanje, karakteristike motora sem sirovih KS (ubrzanje, odziv, potrošnja, zagađivanje), kvalitet materijala i završne obrade u kabini (kod ovoga su plastika, neko bezvezno drvo ili imaticija drveta i verovatno sintetička koža), sistemi za asistenciju vozaču, da li ima stvari poput grjača sedišta i volana, i na posletku koliko će dugo delovi da traju - e to već košta prijatelju.

Automobili i oružani sistemi su za sada jedina stvar koju Kinezi ne mogu da naprave jeftinije i kvalitetnije od Zapada.

Za te pare možeš da kupiš glanc novu Mazdu 6 sa solidnom opremom ili Opel Insigniu. Dodaš 5,000 i imaš Volvo S60. Pre bih vozio tako nešto nego noname kopiju koja će da se dezintegriše pri prvom udesu.

To što na jeftinom kineskom smeću baziraš svoj stav u vezi toga koliko dobar auto treba da košta i zaključak o tome zašto su cene automobila u Evropi "naduvane" neću ni da komentarišem. A garantujem ti da se taj Puntać i ostale kante koje se voze po Evropi ponašaju bolje u sudaru od ovog kineskog smeća.

Siroti ljudi

pre 9 godina

Nemci i Amerikanci ne kopiraju nikoga. A ne kopirju jer nemaju sta niti od koga. Svi ti Rusi, Kinezi, Indijci,Brazilci itd... mogu samo da kaskaju za zemljama zapadne tehnologije i da vecno budu sammo druga i treca liga. Meni nije poznat niti jedan jedini proizvod iz recimo Rusije koji su na Zapadu iskopirali. Iz Kine i Indije pogotovu ne.

David

pre 9 godina

Mogu Kinezi sve da iskopiraju a ja ogu samo da zamislim srcnog vlasnika ove masine kada mu otpadne tocak na 120 km/s ili kada mu prolupa motor nakon 20K kilometara.

PAL

pre 9 godina

Nemci i Amerikanci ne kopiraju nikoga. A ne kopirju jer nemaju sta niti od koga. Svi ti Rusi, Kinezi, Indijci,Brazilci itd... mogu samo da kaskaju za zemljama zapadne tehnologije i da vecno budu sammo druga i treca liga. Meni nije poznat niti jedan jedini proizvod iz recimo Rusije koji su na Zapadu iskopirali. Iz Kine i Indije pogotovu ne.
A ko je izmislio barut,celik.... Kinezi prike,nego smo mi ovde zatucani,znamo samo za nemce,ko nam je kriv....

Stojko

pre 9 godina

I Dacia kosta 7000e pa se na Euro NCAP testu ispostavilo da je jedino sto stiti vozaca malo deblji sloj farbe.
Verovatno je isto i sa ovim kinezom, 3x jeftinijim od originala.

mujcinovic salih

pre 9 godina

Voleo bih da vidim nekog od vas kao vlasnika patenta koga kinezi ukradu i ostete za velike pare.Onda verovatno ne bi mislili da je u pitanju Robin Hud koji uzima od bogatih da bi dao siromasnim!

gl

pre 9 godina

Nikad mi nisu bili jasni ovi sto kupuju kopije automobila, a ima takvih bogme i kod nas, kad vidim onu kopiju rav 4,kombinacijicu x5 i land crusera, ne mogu da skontam likove, pa pre bi za te pare uzeo polovno ali "originalno".... Ne razumem....

Smith

pre 9 godina

Ne bih ga uzeo ni dzabe. Iz istog razloga iz kog nikad nisam nosio Abidas, Reeabock, Bibadoru ni Nikke. Ovo smece ima svoju publiku i tako treba da ostane. Covek mora da ima neki nivo. Ako nemas, nemaj, ali ostani uspravan i dostojanstven.

Pera

pre 9 godina

Genijalni su mi ovi koji cenovno uspoređuju kineske kopije koje su krš od auta i kopiraju jedino izgled evropskih modela pa kažu eto to je realna cena i sad se vidi koliko je prenapuhana cena Evoquea ili sada A6. Pa šta vam je ljudi? To što neki auto liči na neki drugi ga ne čini jednakim, naravno da su cene premium brandova prenapuhane, ali usporediti njih i kopije je smešno, to su kopije izgledom i tu prestaje svaka sličnost, sve ostalo šta je ispod lima se ne može usporediti s originalima...

Edi

pre 9 godina

Vozis se u gradu sa zenom dvoje djece i naleti kombi prosjecnom brzinom u tebe, 4 mrtvih na licu mjesta.
Ovakvi auti se mogu prodat samo u Kini i Indiji gdje ljudski zivot vrijedi ko par cipela.

Pozdrav

pre 9 godina

Ne znam dali ova kopija vredi išta al znam da je ja ne bih vozio ni za dzabe. A što se cene Audia BMW mecki itd tiče mogu da kazem da sam za firmu tj. Ambasadu Nemačke poručio dva automobila i to BMW 740 u full opremi za 40k i MB E350 za 25k evra. Cene su fabričke i bez pdv. E sad procenite kolika je marza i porezi

Giovanni

pre 9 godina

Čuveno oduševljenje gradjana Srbije kineskim kopijama ne jenjava... Jeftino obično nije dobro, osim što u Srbiji već odavno i malo bolje smeće precene pa su ljudi izgubili svaki pojam kvaliteta, a o stvarno kvalitetnim stvarima i da ne pričam, koštaju ko suvo zlato! Japancima su trebale godine da se probiju u auto industriji, a Kinezi sa svojom jeftinom hiperprodukvijom svega neće daleko... I baš me zanimaju iskustva ljudi sa Chery-jem koji je pre par godina bio hit u Srbiji (jedan je bio izlozen i u Tempu) a znam i da ih je kupila komunalna policija, na šta liče sada ta vozila? To će sve reći...

Bane

pre 9 godina

Ovi Kinezi su cudo.Pa oni ce i Jupiter planetu izklonirati.I kao sto sam prokomentarisao za roverov evoq kad je bio izkopiran,recu i sad da je ovo realna cena za takav auto sa losije odradjenim motorom.Cene su ocito prenaduvane kod nas u Evropi da bi se aristokratija vozila samo u njima a mi obicni smrtnici u puntacima i ostalim kantama.
(milan, 6. decembar 2014 09:50)

@milan
Realna cena za PUNO losiji kvalitet. Radnici u Kini rade za smesne satnice u odnosu na Evropu. U Evropi se ipak placaju plate koje su vece= skuplji prizvodnja= skuplji proizvod.

Ja sam sebe racunam obicnim smrtnikom a vozim A6. Zivim i radim u instranstvu naravno. Pozdrav.

Kloniranje

pre 9 godina

@(milan, 6. decembar 2014 09:50) ; Pentagon je jucer objavio na javnoj konferenciji za stampu da Kinezi za vojne potrebe testiraju letilice koje lete 8 puta brze od brzine zvuka. To mu ga dodje oko 10 hiljada km na sat. Sa koje li su to planete kopirali, obzirom da do sada niko nije razvio takve letilice koje se opsluzuju ljudskom posadom osim Kineza?

michele

pre 9 godina

http://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=933031#k14630357
Jest' jest'! Ja kad kupujem auto uvjek gledam da bude siguran kao tenk,tako da kad se u nekoga zakucam sa 160kmh dobijem samo par modrica a ko jb njih...UH! A da ne pocinjem sa temom kako taj doticni izadje na kucno lecenje posle ubistva troje ljudi! Nego,kinezi znaju napraviti kvalitetno ne brini ali zasto bi kad su vec na glasu kao nekvalitetni i jeftini,samo su nastavili da koriste na najbolji nacin taj svoj renome.

DinoNYC

pre 9 godina

Prvo, te kopije su kopije mnogo lose kvalitete (no i manje cjene), i, makar donekle, kradja necijeg drugog rada i stvaralastva. Ako (Kinezi) zele da budu velika (auto i naucna) nacija onda ce morati sami nesto da izmisle, stvore, kreiraju a ne samo vizuelno kopiraju (kvalitet nije tu) ono sto rade drugi. Negdje sam citao da najnovija generacija lovaca-aviona kineskih je jako losih performansi. Nisu htjeli da kupuju ruske (ili su im rusi samo dio djelova dali koliko se sjecam) a svoje ne znaju da naprave i daleko su od performansi ruskih i americkih aviona.

Kina danas nema niti jedan funkcionalan nosac aviona. Dakle, za "sitne" stvari znaju da iskopiraju, ali nemaju plodnu sredinu za inovacije i pronalaske.

To kopiranje i manjak individualnosti inace je posljedica malo i aziskog mentaliteta "kolektiva" i iako ima neku svoju dobru stranu, losa strana je manjak inovacija, rjesenja, individualizma, i kreativnosti.

Nije slucajno sto najbolji dizajn dolazi iz evrope a velike inovacije iz SAD-a (od Apple-a, Google-a, Microsoft-a) itd.

Doduse, i Japanci su "krali" dizajn u pocetku (a danas svak od svakog krade) i njihova prva auta su bila tako-tako, ali su svakom generacijom bili sve bolji da bi sada po kvaliteti bili medju najboljima.

fc

pre 9 godina

Kamo srece da je sve vise modela kao sto je ovaj. Kina jeste sila zato sto vidi i ne boji se da srusi neke temelje na kojima zapadne zemlje polako trunu, ne uspevajuci da uhvate tok s vremenom

dimitrije

pre 9 godina

Milane, prvo mora da se opismenis.. Nije iZklonirati nego iSklonirati.. A drugo nisu cene prenaduvane jer audi i ovo vozilo ne mogu da porede jednostavno ne mogu, uzmi u obzir samo crash test .. Po tvom pravopisu jasno mi je da bi ti pre kupio ovo vozilo nego audi da su i iste cene.. Zdravo mi bio..

sud istorije je neumoljiv

pre 9 godina

Polako, tako su i prva japanska vozila bila krsh... Nema nista preko noci. Bitno je da se radi, a napredak i tehnologija ce doci vremenom, kroz rad.

Nama u Srbiji, koji ne radimo nista, ostaje samo da cekamo polako umiranje i raspad nase zemlje u narednih 50 godina, a onda i bioloski nestanak naroda kroz 150-200 godina, ako i toliko izdrzimo. To je nasa sudbina. Nista bolje nismo ni zasluzili, kako radimo danas, i kako smo radili juce, tako ce nam se vratiti sutra. Svaku, ali SVAKU sudbonosnu odluku u zadnjih 100 godina smo doneli pogresno, to ima svoju cenu. Negativna selekcija uvek dodje po svoje, ali ljudi ne zive dovoljno dugo da bi videli njenu punu snagu. Politicari nam se vode devizom "posle mene potop", bitno je samo da se nakradu dok su na vlasti, da li ce im unucici i praunucici imati makar vode i vazduha, a kamoli nesto vise - to ih ni najmanje ne pogadja. Svi su isti, samo se rotiraju, ali nakaradni sistem ostaje. Prodali bi i rodjenu decu i grobove roditelja za novac i vlast. Ali nisu oni krivi, svaka vlast je ogledalo naroda koji je izabrao. Eto, takvi smo ljudi postali.

Sa druge strane, sudbina velikog i vrednog kineskog naroda je da vlada svetom. I tako i treba da bude, civilizacija stara 5000 godina, koja je uvek postovala sebe i svoje obicaje, saradjivala i trgovala sa svima, trpela razne nepravde i uvek se posle nesreca uzdizala jos jaca, koja strpljenje i vrednocu ceni iznad svega, i koja po potrebi zna da se zrtvuje, ali i da bude nemilosrdna...

bikkojisedi

pre 9 godina

kad bi svet bio slozan pa kolektivno bojkotovao kinu i sav otpad koji oni proizvode i pri tom enormno zagadjuju planetu svima bi nam bilo bolje

ljudi u zabludi

pre 9 godina

Hajde mi vi sto kritikujete kinesku, rusku, indijsku i ostalu azijsku tehnologiju odgovorite sto veliki ponos americkog naroda NASA putuje u svemir ruskim raketama. Ko proizvodi satelite i cija je to tehnologija? U odnosu na svemirsku tehnologiju, napraviti automobil je smesno.

dzoni

pre 9 godina

Srbi uglavno zive diskonektovani od realnosti jer ovde samo dopire zapadna propaganda..ovde svi mlate o nekim nebezbednim kineskim vozilima valjda da se tese sto se u kini proda za jedan dan kao u srbiji auta 5 godina.

Sem ono landwinda na EURO NCAP svi kineski autobili zadnjih nekoliko godina su osvojili 4 ili 5 zvezdica..npr qoros 3 je osvojio svih pet zvezdica i ne samo to nego imao najvise bodova u klasi od svih automobila u toj klasi ikad testiranih na NCAPu

Ako hoce kinezi mogu da naprave sta hoces ..samo cena je pitanje.

Biciklista

pre 9 godina

Ovde svi zaboravljaju jednu malu cinjenicu. U Kini je dozvoljeno kopurati neciji proizvod jer njima zakon o intelekualnoj svojini to dozvoljava. Vecina fabrika je u drzavnoj svojini. U Evropi se ovi modeli nece prodavati jer bi bili zabranjeni bas zbog krsenja gore pomenutog zakona. Sa druge strane i kupac u Kini koji drzi do sebe ce pre kupiti original jer i oni postaju kao zapad. Sto se tice cena kostanja proizvoda ne zaboravite cenu ispitivanja, cenu dizajnera, inzinjera, radnika na montaznoj traci, onda brend i profit. Pa gde su investicije u buduce modele. Lako je u Kini kopirati spoljasnjost a sta je sa mehanikom i kvalitetom iste??? Skoro svi bicikli se prave na Tajvanu ali priznajte koji bi ste ram bicikla kupili onaj sa Tajvana ili iz Nemacke? Telefon tj komplet IT proizvodi mogu biti iz Kine ali automobili moraju biti iz fabrika sa vise tradicije, iskustva a narocito kvaliteta.

Aco

pre 9 godina

Da mi sada neko ponudi 10000 evra za moj telefon koji vredi realno 100 evra sigurno bih ga prodao, tako i Mercedes, Audi i ostali rade, ako bi neki model imao odličnu potražnju prodavali bi ga i za 100 puta veću vrednost, to zavisi od brenda i od odnosa potražnje i kvaliteta.

chicago 14

pre 9 godina

pogledaj te you tube ZORAGY .tri momka iz LJiga su napravila taj auto u garazi pa daj te komentar dali je bar malo bolji od tog kineskog i nezaboravite da je to bilo pre 15 godina kada se u kini samo vozila bicikla .nazalost momci nisu imali finansije inace je bio jako popularan tada u Detroitu na sajmu i cak jedan poznati reper u USA kupio bas iz razloga sto je rucni rad

dejan tomasevic

pre 9 godina

Crash test sve govori, to jest kad budemo videli sa koliko zvezdica je prosao sve ce nam biti jasno....kao i sa svim modelima pre.
Gledao sam testove i mogu reci da su blagi uzas sto se bezbednosti tice.
Skupa kopija od loseg materijala.
Guzvaju se kao prazan karton pri udaru od 60 km/h.
Ko ne veruje neka pogleda crash test za sva kineska vozila.

Mikii

pre 9 godina

Marko@

Koliko god da je energije preneo Audi, udario je u tvrdo pri ogromnoj brzini. Negde sam citao da je isao i 191 km/h. U principu je nebitno. Kinezi mogu da iskopiraju izgled, ono najvaznije sto se krije ispod povrsine ne i nece nikad.

Ika

pre 9 godina

30-40% cene je brend koji plaćaš, ali taj brend ili ime kako god je stvarano kroz vreme nije pao sa neba kao ovaj kinez. Mada ima tu i sto drugih, u cenu je ugrađeno i reklamiranje...

Vladan

pre 9 godina

Pa pola Srbije vozi aute koji jedva prolaze tehnicki pregled a kamo li kras test. Svaki taj kineski klon auto je sigurno bolji i bezbednoji od krseva po Srbiji. Druga je prica poredjenje sa orginalom.

Marko

pre 9 godina

@Nemanja C
Taj Audi je isao napred i preneo energiju na auto koji je isao poprecno. Normalno je da vozacu nije bilo nista. U ovakvom slucaju bi i Stilo JTD ili Golf TDI (crveno I :)) bili dovoljno bezbedni.

Kineske kopije naravno nisu bezbedne kao originali, koliko para toliko muzike.

hhhh

pre 9 godina

I nemci treba da budu kreteni sto u razvoj ovakvog modela uloze oko 2 milijarde evra. Ti troskovi nastanu pre nego sto auto krene da se proizvodi. Koliko samo razvojnih centara i kreativnih ljudi placaju nemacke firme... I kinezi su kao pamenti sto sve prekopiraju, prekrse sva zasticena prava intelektualne svojine. Za mene ce to uvek biti kradja i nista vise.

kradja

pre 9 godina

Besmisleno je govoriti o poredjenju cijene jer se radi o klasicnoj kradji! A ta firma jac ili kako vec da je imalo ozbiljne nebi se hvalila kradjom. Ako mislite da je audi skup, izvolite ulozite milijarde eura u razvoj pa napravite bolji i ljepsi auto, a ne kopiju,

igor

pre 9 godina

vidim ovde mnoge koji prosto se ne slazu da kinezi ne mogu proizvesti kvalitetan proizvid kao zapad,na zalost taj odgovor pitajte sefove mnogi veliki kompanija iz bilo koje branse,zbog cega se sve produkti iz tekstilne industrije proizvodi u kini,zbog cega nosite nike patike ako ih proizvode kinezi,zbog cega imate telefone gdje se delovi prave ili sklapaju u kini,dali ste u opste svesni da svi zapadni brend proizvodi se mahom sve vise rade u kini a ne u evropi i americi ne zbog kvaliteta kineza vec zbog jevtinije radne snage,vreme je doslo da su kinezi i te kako dobro snimili sve koncepte samog posla i sada rade kopije po 3 puta jevtinijoj ceni posto i onako ti brendovi se prodaju po 10 ili 15 puta skupljoj nego sto kostaju u kini gde ih kinezi i prave

Crna Gora

pre 9 godina

Vecina komentatora nema pojma o temi. Evo koliko vozila kostaju kada izadju iz fabrike.

http://m.tportal.hr/biznis/279289/Porsche-najvise-zaraduje-Renault-i-Peugeot-u-banani.html

Nemanja C

pre 9 godina

Marko: Možda bi Golf bio dovoljno bezbedan, ali ono kinesko đubre ne bi. Guglaj "Cherry Amulet crash test". Pogledaj šta od njega ostane pri testu koji simulira čeoni sudar pri brzini od 64 na sat. To je auto koji su kinezi "konstruisali" 2003. Morali su da seku kola da izvuku test lutku. Auto je baziran na Seat Toledu. Izgleda skroz ok.

sud istorije je neumoljiv: Kinezi će jednog dana sasvim sigurno postati veliki igrači u auto-industriji. Radiće isto ono što su radili Nemci pre 80 godina: napraviće auto, skontaće kako mogu da ga učine bezbednijim/ekonomičnimijm/bržim, pa će sledeću generaciju napraviti boljom.

Mnogo je lakše napredovati kada ne znaš skoro ništa i kada su drugi to provalili pa možeš na osnovu gotovog proizoda obrnutim inženjeringom da ukapiraš kako su oni to postigli. Samo za to treba vremena. Neće im trebati 80 godina, ali par decenija sigurno.

igor: da šije može i nepismen seljak uz obuku. Da sklopi telefon može svršen osnovac, uz obuku. Da projektuje telefon (Xiaomi koji drma Kinesko tržište i polako se širi) je već ozbiljniji izazov, za to već timu inženjera treba nekoliko godina. Međutim sve čipove uzimaju iz drugih kompanija. Nisu projektovali ni procesor, ni grafičku ni ram, ništa. Istina, isto se može reći za mnoge zapadne proizvođače. Delove za kola (motor, bezbednu karoseriju, elektroniku) ne mogu da kupe pa da nešto sklepaju, već moraju sami da projektuju. Bez iskustva to je nemoguće. Ne samo za Kineze, već za svakog.

Zeka

pre 9 godina

Sta to znaci "prenaduvana" cena? Automobil je tehnoloski proizvod, koji pocinje od razvoja materijala pa sve do najsitnijih podsklopova koji su sa svakom generacijom sve bolji, otporniji, na kojim rade strucnjaci dugi niz godina. Automobil je mnogo vise od jednog oblika karoserije, sto je jedino sto su kinezi uspeli da prekopiraju. I da im audi pokloni kompletne planove i dalje nemaju planove za fabriku u kojem se taj isti audi proizvodi, koja je i sama tehnolosko cudo organizacije. Pre je ovo slucaj da kinezi pokusavaju da "naduvaju" vrednost svog automobila skidajuci dizajn nekog drugog.

Zoran

pre 9 godina

Jedan profesor ovde u Americi ide povremeno u Kinu, placaju ga, da drzi predavanja. Kaze da mogu da iskopiraju sve, ali im ide teze kad treba nesto da smisle.

realan

pre 9 godina

bas bih voleo da dobijemo par komada na test pa da vidimo sta to ne valja....i da voze iskljucivo ovi koji tvrde da je ispod lima teski krs....ja ne tvrdim nista osim da pogledamo razliku u ceni izmedju evrope i usa....na oba trzista se zaradjuje pa da onda pricamo kako jadne fabrike jedva opstaju....a onda kinezi naprave tek razliku u ceni...i ja kad kupim auto ocekujem da mi ne treba da prezivim uslove bilo kog crash testa....vec da uzivam u voznji

Nemanja C

pre 9 godina

Jovice: nek je proizvodna cena auta 40% od prodajne. Ti bi hteo auto po proizvodnoj ceni? A razvoj? Taj auto nr pada sa neba. Materijali, motori, elektronika, bezbednosni sistemi, pa čak i dizajn - sve to masa ljudi godinama unapređuje između dve generacije auta i to košta. Košta i izmena pogona kako bi fabrika mogla da proizvodi novi model, i to nekoliko stotina miliona evra. Dodaj na to porez, profit proizvođača, profit trgovca, trošak trgovca (izložbeni prostor, radnici, parafiskalni nameti,...), marketing i transport. Tih 60% razlike nije profit Audija. Pazi 20% ti je samo porez. Ostalo su plate armije ljudi koji od praznog papira osmisle nov auto i koji taj nov auto dostave i prodaju tebi.

Smuleco

pre 9 godina

Kinezi mogu sve i da iskopiraju i da izmisle. Samo je pitanje, kada im se šta isplati, jer razvoj nečega novog puno košta. To je praktična nacija. A kako mogu da budu u skoroj budućnosti lideri tehnologije: pa zato što imaju trenutno na desetine hiljada inženjera iz raznih oblasti. Ne treba zaboraviti broj stanovnika: ima ih 1,5 milijardi!

the rock!

pre 9 godina

@jovica
Uopšte nije u pitanju samo brend.Daću ti samo jedan primer.Onaj "Chery" (ili tako nekako) kao SUV,ne znam tačno ime modela prodavao se kod nas,vozi ga komunalna policija u Beogradu.To je takvo đubre od auta da je to neopisivo,pa zamisli automobil kome se spoljni retrovizori preko 100km/h toliko tresu da su neupotrebljivi.E to nije samo brend već dokaz kako Kinezi još uvek ne znaju da naprave kvalitetan automobil.I da je istina to što pričaš sve ove premium auto kuće ne bi kidale sa prodajom u toj istoj Kini već bi Kinezi samo kupovali značajno jeftinije kopije originala.

Rasol

pre 9 godina

Opasan auto..Ne sumnjam da i oni imaju odlicne dizajnere..Ako nemaju uvesce neke iz drugih zemalja i eto njih uskoro na tronu auto industrije!Kad mogu odelo,da sasiju za sat vremena,sto nece moci i auto da naprave za dan maksimum!
(sve mogu.., 6. decembar 2014 11:23)

Hahaha,bravo sveCki mega care.Da naprave auto za jedan dan?Pa kome bi se to isplatilo!?Danas jedan auto izadje sa trake na par minuta.U Fiatu od 1-2 min. izadje voyilo sa trake.

Vozač

pre 9 godina

Oni koji pate za audijem a 6 će u Srbiji kao i u ostatku sveta kupiti polovan za te pare i hvaliće se pravim, a ne kopijom. Pa ovde se i deca ismevaju ako su im patike sa pijace, a ne automobili.

kornison

pre 9 godina

Nemanja, evo ti sto se tice NCAP standarda kineskog vozila jos iz 2010. Ne brini, ako ga prave za evropsko trziste, automobili moraju proci test. Cisto i ja tebe da oborim u tvojim scenarijima gde se raspadnes na komade ako sednes u auto. Prava istina je verovatno kvalitet materijala pri izradi enterijera i slicno, kao sto to kod kineskih klonova biva. Takodje, to sto prolazi NCAP dok je nov ne mora da znaci da se nece zbog nekvalitetne izrade u kratkom roku pokvariti. Ali, to je nesto sto nam ostaje da vidimo. Samo, eto, ne bih zanemario kineske proizvodjace, jer smo slican scenario gledali sa koreancima.

http://www.euroncap.com/Content-Web-Article/d6abd1b4-a7a9-47d9-a565-d4566d1f7d38/euro-ncap-publishing-first-chinese-vehicle-rating.aspx

fer86

pre 9 godina

Inace sam iz Hrvatske ali moram reci jednu stvar koja nije specificna samo za nas Hrvate vec za sve iz bivse drzave...I jedni i drugi se silno trudimo izmisliti nesto poptuno novo,nesto sto nitko nije izmislio i uspijemo u tome s vremena na vrijeme.I onda se dogodi da nema nitko tko bi u to investirao novac jer razvoj necega NOVOGA kosta ko svetog petra..Mjesto da se i jedni i drugi ugledmao na kineze i pocnemo kopirati,mozda ne ovako doslovno kao kinezi ali uzeti recimo neki proizvod koji ide ko lud u americi ili bogatim zemljama,dodati nesto novo,to fino zapakirati i prodati pod novi proizvod ako je moguce po nizoj cijeni..Ali ne grijeh je kopirati,trebamo izmisljati toplu vodu i proizvode ciji razvoj kosta milijune,milijarde i tu profita za male drzave i krhke ekonomije kao nase jednostavno nema jer nismo financijski jaki da se neki takvi projekti stave u pogon i tako jedni i drugi teturamo u mraku dok nam drugi uzimaju laku lovu pred nosom

Viktor Navorski

pre 9 godina

To je normalan razvojni put do prihvatljive i kvalitetne tehnologije. Ne mozes preko noci da odlucis da napravis top klasu auta ili bilo cega ozbiljnijeg i da ti uspe iz prve. Setite se samo koliko smo se, ne tako davno, smejali Goldstaru, Samsungu, a gde su sada? Slicno je bilo i sa japanskim automobilima, samo sto smo mi suvise mladi da se toga secamo. Tako ce i ovi kinezi, ako nastavi drzava da ih pomaze jednog dana znaciti nesto... Ali, i dalje su daleko od toga, to je jasno, samo im se ne treba smejati.

panter

pre 9 godina

I Dacia kosta 7000e pa se na Euro NCAP testu ispostavilo da je jedino sto stiti vozaca malo deblji sloj farbe.
Verovatno je isto i sa ovim kinezom, 3x jeftinijim od originala.
(Stojko, 6. decembar 2014 11:14)

Zašto izmišljate kad je potrebno dve sekunde da se proveri? Srbadija nikako da navikne na Google.
Dačia ima 4 od 5 zvezdica na EURO NCAP testu.

http://www.euroncap.com/results/dacia/sandero/517.aspx

strasna zaba

pre 9 godina

pre bih ovo vozio nego punta, da imam novca. i pre bih vozio audija, nego ovo, da imam novca. a pre bih vozio porsea nego audija, da imam novca. ali posto nemam, vozim bicikl.

Nikola

pre 9 godina

Citam komentare, svi kazete, iskopirali, kopiraju, nemaju inovacija, ne znaju da naprave nista itd itd...
Cekaj, pa nesto mi palo na pamet. A sta smo to pa mi napravili u zadnjih 25 godina? Inovirali? Tehnoloski napredovali? Staaa? Yuga 45-cu sada nebi mogli da iskopiramo, a ne da redizajniramo. Ovi bar nesto muljaju, a mi?

Pavke

pre 9 godina

@Nemanja C
Nije lepo prisećati se te novosadske tragedije. Ali, ako si već odlučio da porediš to, argument i nije baš na mestu. Audi je udario čeonom stranom a udario je u bočnu stranu vw. Sa čeone strane ima mnogo lima za gužvanje i upijanje energije udara. Dok sa bočne strane imaš samo tanka vrata. Svaki auto bi pri toj brzini i udaru sa bočne strane imao iste rezultate. I da udariš u Audi sa bične strane pri toj brzini, ne verujem da bi bilo preživelih. Fizika sudara je cela nauka i nema to mbogo veze sa markom automobila, već sa bahatošću vozača. Testiranja i zvezdice se dele pri brzinama od 56 km/h. Nema tog auta koji može da izdrži jak udar sa bočne strane a da putnicima ne fali ništa. Prosto, nema šta da te zaštiti bočno, kao u slučaju prednjeg udara

Vlads

pre 9 godina

Svojevremeno sam imao prilike da posetim jednu kinesku fabriku automobila koja takodje kopira mnoge proizvođače a najviše voli Tojotu. Automobilima daju imena A1, A3, A6 koristeći Audi font!!
Na moje pitanje zašto kopiraju umesto da sami dizajniraju, dobio sam lakonski odgovor: Great minds think alike!
To su Kinezi.

Kinez

pre 9 godina

Zasto ne iskopiraju Zastavu 101, oooma bi je kupio, ionako je na poslednjem modelu njiova instrument tabla. Prva i poslednja "Las Vegas" tabla u Zastavinim modelima.:)

srb

pre 9 godina

Nemanja C, velika je razlika automobila koji ide 160 na sat i udara u auto u koji stoji. ti udaris pesnicom nekog ko stoji, on ide unazad i pada, ti ides napred

seljadin

pre 9 godina

@Bane, u Kini se radi za smesne pare (radnicka plata oko 500 dolara) ali su im i smesne cene, prema tome Kinez sigurno nece platiti automobil kao Svabo, ali opet Kinezi kupe 25 miliona automobila godisnje, to je na 100 stanovnika u odnosu na Srbiju 7 puta vise.

Zuki

pre 9 godina

(Nemanja C, 6. decembar 2014 16:07)

Zaboravio si na jednu jako krupnu stavku. Marketing. Sve te divne reklame koje izlaze iz frizidera, sva ta sponzorstva raznih sportskih takmicenja, narocito u autobilizmu, apsolutno sve sto kompanija radi na promociji svojih proizvoda je uracunato u cenu istih. Zato skuplje nije ujedno i bolje.
Ja iz principa ne kupujem nista sto vidim na bilbordima, tv reklamama i sl. Osim ako nemam izbora. "Vrhunski" proizvodi su mozda 10-15% kvalitetniji od proizvoda koji su i do 30% jeftiniji. A cesto i nisu. U automobilskoj indutriji nam zadnjih godina uvaljuju gomilu dugmica i multimedije za velike pare. A mi zaboravljamo da se taj automobil koristi u proseku sat vremena dnevno. Kao da nam nije dosta sto cak ni osnovne funkcije nisu dovoljno iskoriscene, nego daj da nam jos i DVD plejeri touch screen, bluetooth, satelitiski radio i sl. cuce na parkingu zajedno sa precenjenom gomilom gvozdja i plastike.