Četvrtak, 16.10.2014.

08:57

Vozačka greška koja nas može skupo koštati na auto-putu

Izvor: B92

Vozaèka greška koja nas može skupo koštati na auto-putu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

43 Komentari

Sortiraj po:

JOJKE

pre 9 godina

HVALA NA OBJAVI DOPUNSKOG KOMENTARA

Na žalost, tu sam lekciju (brzog NEPROPISNOG prelaska iz trake u traku platio velikim brojem negativnih bodova na praktičnom delu ispita iz vožnje) dobro "platio" i naučio.

Široka ulica u Novom Beogradu (4 trake) u koju ulaziš iz sporedne ulice. Odmah te čeka (žuta traka koju ne smeš da zgaziš), zatim 4 trake koje moraš da savladaš tako što ćeš voziti školski-sporo 10-ak metara u jednoj, pa u drugoj..., zatim kada se uveriš da je susedna leva traka slobodna daješ migavac i prelaziš u nju.

Postupak, tim redom ponavljaš, sve dok ne dođeš do poslednje trake. Kada sve odradiš kako treba, čeka te polukružno okretanje.

U čemu je tu problem ?

Pa ne bi bilo problema da si sam u saobraćaju, ali stvari nisu tako jednostavne. U praksi, iza tvojih leđa "otvara" se semafor i svi startuju da ugrabe najbolje pozicije i nisu radi da ti prepuste osvojene pozicije.
Kako većina vozača-kandidata nije dovoljno vešta i bezobrazna, čini FATALNU grešku i seče trake pod oštrim uglom, a sve u nameri da zauzmu krajnju levu traku u kojoj je moguće da se započne polukružno okretanje.

Priča koju sam ispričao imala je za cilj da informiše one koji možda misle da se ovakve situacije ne vežbaju u našim auto-školama (i praktično i teoretski).

Verujte, naše auto-škole i Zakon su dobri, a mi vozači MORAMO to da poštujemo.

Nikola

pre 9 godina

lucidni decko@ O cemu ti pricas, ona nije znala sta je snaslo. A ti, "vozacu" ako bi imao refleks da ovako nesto izbegnes, onda sam bez reci!

JOJKE

pre 9 godina

GREŠKA i TO FUNDAMENTALNA !!!

@NS
...
@JOJKE
migavac se ukljucuje prvi. Da ostalim vozacima saopstis nameru.
...

Položio testove sa 96 poena od 100 mogućih. (to nije toliko važno koliko ovo dole što je napisano)

1. KORAK:

PRIPREMA VOZILA,
(obuhvata radnje koje se odnose na pripremu vozila za konkretnu radnju.)

2. KORAK:

UVERAVANJE
(gledamo ispred vozila, pa u vozačka ogledala i zatim u mrtvi ugao.)

3. KORAK:

OBAVEŠTAVANJE
(o svojoj nameri uključivanjem pokazivača pravca.)

4. KORAK:

IZVRŠENJE RADNJE
(neposredno izvođenje konkretne radnje.)

@NS, Žao mi je, ovaj put sam ja pobedio, a ti si izgubio. Mnogo sreće i ZNANJA u nekom sledećem javljanju.

Oliver

pre 9 godina

@ japanac,
Nije kamion parkiran vec stoji u guzvi. Vozac Forda je kriv jer je suvise dugo oklevala da se iskljuci sa autoputa. Na zapadu su iskljucenja i ukljucenja sa i na auto put mnogo bolje odradjena nego kod nas. Duzina je vise nego dovoljna da se uspori i ubrza na vreme. Ali, ima pametnjakovica koji ne zele da cekaju kao ostali pa obilazenjem kolone i iskljucivanjem u poslednjem trenutku cesto izazivaju udese i jos vece guzve.

Nikola

pre 9 godina

Cekaj, jel ona mislila u ovoj brzini da uleti u traku za iskljucenje? :-) Pa i da nije bio kamion u voznoj traci ispred, ja ne znam kako bi se ona zaustavila, isla je 100kmh, a toliko je isao i kamion u kom je kamera. Covece, za ovo treba imati muda(izvinjavam se na izrazu), ali stvarno. Da je usla u voznu traku, pocela da koci, i kamion bi kocio, i polako provirila, i pokusala da se ubaci, ako je bas toliko zapela. Neka slavi taj dan! Pukom srecom je ostala ziva, ludaca.

Vladimir

pre 9 godina

Prvo, hvala redakciji na pronalazenju ovakvih veoma poucnih snimaka. Odlicni ste!

Pravo da vam kazem, jeste da su moja deca jos klinci, ali cu krenuti da skidam slicne snimke i da pravim kolekciju, pa kada budu krenuli da uce voznju da im pokazujem nadajuci se da ce im barem koliko-toliko pomoci.

jocaskljoca

pre 9 godina

U svakom slučaju, od tad sam dosta puta omašio isključenje kad nisam mogao na vreme da se sigurno prestrojim - bolje potrošiti 10 minuta više na kruženje nego otići u večna lovišta... Trebalo bi prikazivati javnosti ovakve videoe češće, ne mora svako da doživi lično takvu situaciju da bi shvatio kakva opasnost vreba.
(Aleksandar, 16. oktobar 2014 11:36)

Covece sta ti radis kada cesto propustas iskljucenja sa autoputa? Ne razumem, meni se samo jednom desilo da 200m pred iskljucenje zaboravim da skrenem i tad sam usporio i prestrojio se u srednju pa napolje...

JOJKE

pre 9 godina

I JOŠ NEŠTO !!!

0. PROCENI TRENUTAK KOJI JE BEZBEDAN PRELAZAK IZ TRAKE u TRAKU,

1. POGLEDAJ u UNUTRAŠNJE i SPOLJAŠNJE RETROVIZORE,

2. POGLEDAJ PREKO RAMENA (da se vide moguća vozila u "mrtvom uglu"),

3. AKO JE SVE SLOBODNO i SIGURNO, "UPALI" DESNI MIGAVAC,

4. I "POLAKO" I SIGURNO PRELAZI iz TRAKE u TRAKU (bez "sečenja" traka), PA TEK ONDA u SKRETANJE.

Jack

pre 9 godina

Stanem posle i vratim se da vidim zašto je čovek stao - objašnjenje njegovom detetu bila muka pa stao da dete povraća - ne, nije mogao da stane 50m kasnije kod autobuske na isključenju nego je baš morao tu. A u kolima mu još žena i drugo dete, i majmun nije ni svestan koliko je imao sreće što mu niko nije ubio porodicu tog dana...

U svakom slučaju, od tad sam dosta puta omašio isključenje kad nisam mogao na vreme da se sigurno prestrojim - bolje potrošiti 10 minuta više na kruženje nego otići u večna lovišta... Trebalo bi prikazivati javnosti ovakve videoe češće, ne mora svako da doživi lično takvu situaciju da bi shvatio kakva opasnost vreba.
(Aleksandar, 16. oktobar 2014 11:36)

Jesi li bas sasvim siguran da je on bio majmun u ovoj prici? On koji je stao da pomogne svom detetu, ili ti koji si prekoracenom brzinom menjao trake bez pregleda situacije?

zex

pre 9 godina

a to sto je Aleksandar dao gas da se ubaci ispred autobusa koji ima 18t i kome treba pri 50km/h 50m da stane to nije strašno, svima su vam drugi krivi da si išao sporije ne bi bilo problema i video bi tog sto je stajao da si pustio autobuse da prodju, a ne da si isekao autobus, posto si priznao da si dao gas i ubacio se ispred autobusa to ja zovem isekao autobus

Boki

pre 9 godina

Tacno da je vozac fokusa napravio niz gresaka i time ugrozio svoj i tudje zivote, al dobro pogledajte slepere kako se krecu , i preticu jedni druge , bez imalo prostora i rastojanja koja bi trebalo da drzi da bi drugi ucesnici mogli i pravilno da menjaju trake i pravilno da se iskljucuju sa auto puta, sta radi sleper u srednjoj traci kad mora da se krece krajnjom desnom trakom sa propisanim rastojanjem od duzine istog vozila ( svog) ispred sebe.?

zvezdarac

pre 9 godina

@pera trta

Preživela je zato što je udarila u ivicu kamiona desnim prednjim delom svog auta. Da je udarila svojom stranom, bila bi pokojna na licu mesta.

Pokojni Toza

pre 9 godina

Ford.
Jedna od najačih firmi po pitanju bezbednosti i kvaliteta materijala ugradjenih u automobile.
Model iz perioda 2003-2007. Danas su verovatno još bezbedniji .
Mada, kada neko ovako vozi, onda ...

Ni pod razno

pre 9 godina

Neko je napisao treba objavljivati sto vise ovakvih tekstova. Tacno, ali treba i uvesti celu sekciju "sigurnost u saobracaju", a ne da ovo stoji pod "razno"...

Mikelandjelo

pre 9 godina

Po ko zna koji put se pokazuje da je za 90% nesreca kriva bahatost. Kakvi losi putevi, neispravna vozila. Po ceo dan gledam takvu bahatost jer radim kao vozac i kada tako nesto ucine i prodju istog momenta im ego skoci u oblake kako su oni pametniji i bolji vozaci od ostalih. Dzaba tako prodjes 99 puta kada prodjes jednom kao ova devojka sve pada u vodu. Ovakvim potezima ne ugrozavate samo vas zivot vec i mnogo tudjih.

d

pre 9 godina

U Nemackoj (a pretpostavljam i u drugim zemljama) je strogo zabranjeno ovakvo menjanje traka cak i u gradu. Obavezno je menjanje jedne po jedne trake. Znam zenu kojoj su privremeno uzeli dozvolu i socno naplatili jer je u gradu tako skla trake i onda se na semaforu blago kucnula. Meni je delovalo drakonski sto su je tako kaznili ali ova scena pokazuje zasto strogo kaznjavaju takve akcije menjanja traka.
Valjda imaju vec iskustvo pa su naucili sta se sme a sta ne, za razliku od nase policije koja ove stvari ni ne primecuje.

Aki

pre 9 godina

Ovakve stvari gledam skoro svakodnevno na kraju Radnicke ulice, kod isljucenja za most na Adi (kod starog Jugopetrola), da majstori iz krajnje leve trake seku 4 druge trake da skrenu desno, na kruzni tok novog mosta.

Lucidni decko

pre 9 godina

Sece trake ko da je na livadi. ne znam sta je mislila ali realno mogla je odreagovati ovde da se ne zakuca u kamion ispred.. Al verovatno panika !

hiavata

pre 9 godina

Ovakva prestrojavanja redovno mogu da se vide kod Arene na autoputu, iz krajnje leve prelaze u zaustavnu i njome voze pre nego je zaustavna presla u izlazak sa autoputa i pritom obilaze sa desne strane. Najgore je kad iz pravca Novog Beograda ka Gazeli kod Arene treba da se ukljucite a neki genije vozi zaustavnom. Tu redovno stoji i policija, mislim da je zbog toga. Problem je sto se stoka ne kaznjava dovoljno pa opet urade isto, i to sve cesce.

bivsi

pre 9 godina

pa da budemo realni, ova zena je u 100 metara promenila 4 saobracajne trake!? Klasicna bahatost je skoro kostala zivota!
Mozda zvucim surovo, ali drago mi je da je vozilo u kome je kamera kamion, jer da je u pitanju bilo putnicko vozilo postojala bi velika opasnost da bude vise povredjenih u ovom incidentu.

KKKK

pre 9 godina

Zar postoji i nesto drugo osim prestrojavanje iz trake u traku "jedna po jedna"? Zar neko misli da preseca pet traka kao da ide preko livade?

NN

pre 9 godina

Zena je ocigledno luda. Iz skroz leve pod ovom brzinom sece par traka i iza kamiona ide desno a ne vidi nista. Neka slavi rodjendan taj dan! Jer je mogla sebe da ubije.

radivoje djokic

pre 9 godina

Kao prvo mnogo mi je zao nastradale, a kao drugo samo budala moze da napravi takav manevar. Nije mi jasno zasto u autoskolama ne prikazuju ovakve snimke kandidatima za obuku.

Aleksandar

pre 9 godina

Ja sam sličnu situaciju imao u Beogradu kod isključenja ka Areni (pravac prema Nišu) - dva autobusa u desnoj (voznoj) traci, ubacujem se između njih da bih se isključio, ulazim u traku za isključenje i odjednom ispred mene neki idiot koji je parkirao automobil baš na samom isključenju, ništa trougao, ništa migavci (doduše ne bih ni mogao da vidim njegovo vozilo na vreme od autobusa ispred mene)... Kako sam išao oko 100 km/h (znam, znam, ograničenje je 80, ali sam ubrzao da se ubacim između autobusa da ne bih omašio isključenje) nije bilo nikakve šanse za kočenje i da nisam imao sportsko vešanje ili da sam vozio džip danas bih verovatno bio među pokojnima, ovako sam uspeo da ga izbegnem za nekih 10ak cm i da se vratim na isključenje pre nego što se zakucam u autobus ispred...

Stanem posle i vratim se da vidim zašto je čovek stao - objašnjenje njegovom detetu bila muka pa stao da dete povraća - ne, nije mogao da stane 50m kasnije kod autobuske na isključenju nego je baš morao tu. A u kolima mu još žena i drugo dete, i majmun nije ni svestan koliko je imao sreće što mu niko nije ubio porodicu tog dana...

U svakom slučaju, od tad sam dosta puta omašio isključenje kad nisam mogao na vreme da se sigurno prestrojim - bolje potrošiti 10 minuta više na kruženje nego otići u večna lovišta... Trebalo bi prikazivati javnosti ovakve videoe češće, ne mora svako da doživi lično takvu situaciju da bi shvatio kakva opasnost vreba.

hmmm...

pre 9 godina

Zašto nisam začuđen da je u pitanju žensko.
(Mr Driver, 16. oktobar 2014 09:43)

Zato što su te pogrešno učili da si pametniji, bitniji (i šta god) zato što ti visi nešto među nogama. Pogledaj malo statistike saobraćajnih nesreća pa ćeš videti koliko smo mi muškarci dobri i oprezni vozači.

Ne mora samo na auto putu

pre 9 godina

Imao sam jednom sličnu situaciju na kraju Kneza Miloša, isključivao sam se dole prema sajmu... Jedva se izvukoh.
Od tada - četvore oči pri menjanju traka.

Yugo driver

pre 9 godina

Ne mora da bude auto-put da bi se desila ovakva situacija. Idem omladinskih brigada ka kružnom toku, autobus je u srednjoj traci i krećem da ga obilazim pre semafora (još je isprekidana linija brzina 50-60km/h). Kod ono u levoj traci neki pametnjaković stoji i ako je zeleno nekih 10 sekundi. Samo sam se vratio u srednju traku, da je bio neko drugi u većoj brzini tako bi ga skucao da je to strašno. Inače semafor je kod airport city-a.

Ivan

pre 9 godina

"Automobili se kreću srednjom, voznom, trakom koju napuštaju samo u slučajevima kada treba da preteknu sporije vozilo na koje nailaze, ili kada se isključuju sa autoputa."

Netačno!

Autoput u Srbiji ima levu, desnu i zaustavnu traku i vozna traka je desna dok je leva za obilaženje sporijih vozila. Na autoputevima sa više od dve trake vozna traka vozila je krajnja moguća desna traka kojom se produžava vožnja u željenom pravcu i u skladu sa ograničenjima brzine i uslovima saobraćaja. Ukoliko ima 5 traka i sve idu pravo i nema saobraćaja i posebnih ograničenja brzine po trakama, vozač mora da vozi u krajnjoj desnoj a da ostavi 4 leve slobodne. Ukoliko 3 leve idu pravo a 2 desne idu desno i vozač želi da produži pravo, on je u obavezi da vozi u trećoj traci.

budo

pre 9 godina

Mislim da bi trebalo objavljivati sto vise ovakvih clanaka, radi edukacije mladih vozaca i prevencije ovakvih nezgoda. Bio sam u ovakvoj situaciji na autoputu A1 u Italiji (tri trake jedna zaustavna) kada sam iz krajnje leve morao da predjem u zaustavnu zato sto je elektronika odjednom ogranicila brzinu auta na 80kmh (engine check lampica). Cak ni u ovom slucaju nemojte da secete trake na ovaj nacin, vec prelazite "jednu po jednu" - tek kada ste sigurni da je bezbedno.

budo

pre 9 godina

Mislim da bi trebalo objavljivati sto vise ovakvih clanaka, radi edukacije mladih vozaca i prevencije ovakvih nezgoda. Bio sam u ovakvoj situaciji na autoputu A1 u Italiji (tri trake jedna zaustavna) kada sam iz krajnje leve morao da predjem u zaustavnu zato sto je elektronika odjednom ogranicila brzinu auta na 80kmh (engine check lampica). Cak ni u ovom slucaju nemojte da secete trake na ovaj nacin, vec prelazite "jednu po jednu" - tek kada ste sigurni da je bezbedno.

Aleksandar

pre 9 godina

Ja sam sličnu situaciju imao u Beogradu kod isključenja ka Areni (pravac prema Nišu) - dva autobusa u desnoj (voznoj) traci, ubacujem se između njih da bih se isključio, ulazim u traku za isključenje i odjednom ispred mene neki idiot koji je parkirao automobil baš na samom isključenju, ništa trougao, ništa migavci (doduše ne bih ni mogao da vidim njegovo vozilo na vreme od autobusa ispred mene)... Kako sam išao oko 100 km/h (znam, znam, ograničenje je 80, ali sam ubrzao da se ubacim između autobusa da ne bih omašio isključenje) nije bilo nikakve šanse za kočenje i da nisam imao sportsko vešanje ili da sam vozio džip danas bih verovatno bio među pokojnima, ovako sam uspeo da ga izbegnem za nekih 10ak cm i da se vratim na isključenje pre nego što se zakucam u autobus ispred...

Stanem posle i vratim se da vidim zašto je čovek stao - objašnjenje njegovom detetu bila muka pa stao da dete povraća - ne, nije mogao da stane 50m kasnije kod autobuske na isključenju nego je baš morao tu. A u kolima mu još žena i drugo dete, i majmun nije ni svestan koliko je imao sreće što mu niko nije ubio porodicu tog dana...

U svakom slučaju, od tad sam dosta puta omašio isključenje kad nisam mogao na vreme da se sigurno prestrojim - bolje potrošiti 10 minuta više na kruženje nego otići u večna lovišta... Trebalo bi prikazivati javnosti ovakve videoe češće, ne mora svako da doživi lično takvu situaciju da bi shvatio kakva opasnost vreba.

Ne mora samo na auto putu

pre 9 godina

Imao sam jednom sličnu situaciju na kraju Kneza Miloša, isključivao sam se dole prema sajmu... Jedva se izvukoh.
Od tada - četvore oči pri menjanju traka.

bivsi

pre 9 godina

pa da budemo realni, ova zena je u 100 metara promenila 4 saobracajne trake!? Klasicna bahatost je skoro kostala zivota!
Mozda zvucim surovo, ali drago mi je da je vozilo u kome je kamera kamion, jer da je u pitanju bilo putnicko vozilo postojala bi velika opasnost da bude vise povredjenih u ovom incidentu.

NN

pre 9 godina

Zena je ocigledno luda. Iz skroz leve pod ovom brzinom sece par traka i iza kamiona ide desno a ne vidi nista. Neka slavi rodjendan taj dan! Jer je mogla sebe da ubije.

KKKK

pre 9 godina

Zar postoji i nesto drugo osim prestrojavanje iz trake u traku "jedna po jedna"? Zar neko misli da preseca pet traka kao da ide preko livade?

hmmm...

pre 9 godina

Zašto nisam začuđen da je u pitanju žensko.
(Mr Driver, 16. oktobar 2014 09:43)

Zato što su te pogrešno učili da si pametniji, bitniji (i šta god) zato što ti visi nešto među nogama. Pogledaj malo statistike saobraćajnih nesreća pa ćeš videti koliko smo mi muškarci dobri i oprezni vozači.

radivoje djokic

pre 9 godina

Kao prvo mnogo mi je zao nastradale, a kao drugo samo budala moze da napravi takav manevar. Nije mi jasno zasto u autoskolama ne prikazuju ovakve snimke kandidatima za obuku.

hiavata

pre 9 godina

Ovakva prestrojavanja redovno mogu da se vide kod Arene na autoputu, iz krajnje leve prelaze u zaustavnu i njome voze pre nego je zaustavna presla u izlazak sa autoputa i pritom obilaze sa desne strane. Najgore je kad iz pravca Novog Beograda ka Gazeli kod Arene treba da se ukljucite a neki genije vozi zaustavnom. Tu redovno stoji i policija, mislim da je zbog toga. Problem je sto se stoka ne kaznjava dovoljno pa opet urade isto, i to sve cesce.

Ivan

pre 9 godina

"Automobili se kreću srednjom, voznom, trakom koju napuštaju samo u slučajevima kada treba da preteknu sporije vozilo na koje nailaze, ili kada se isključuju sa autoputa."

Netačno!

Autoput u Srbiji ima levu, desnu i zaustavnu traku i vozna traka je desna dok je leva za obilaženje sporijih vozila. Na autoputevima sa više od dve trake vozna traka vozila je krajnja moguća desna traka kojom se produžava vožnja u željenom pravcu i u skladu sa ograničenjima brzine i uslovima saobraćaja. Ukoliko ima 5 traka i sve idu pravo i nema saobraćaja i posebnih ograničenja brzine po trakama, vozač mora da vozi u krajnjoj desnoj a da ostavi 4 leve slobodne. Ukoliko 3 leve idu pravo a 2 desne idu desno i vozač želi da produži pravo, on je u obavezi da vozi u trećoj traci.

d

pre 9 godina

U Nemackoj (a pretpostavljam i u drugim zemljama) je strogo zabranjeno ovakvo menjanje traka cak i u gradu. Obavezno je menjanje jedne po jedne trake. Znam zenu kojoj su privremeno uzeli dozvolu i socno naplatili jer je u gradu tako skla trake i onda se na semaforu blago kucnula. Meni je delovalo drakonski sto su je tako kaznili ali ova scena pokazuje zasto strogo kaznjavaju takve akcije menjanja traka.
Valjda imaju vec iskustvo pa su naucili sta se sme a sta ne, za razliku od nase policije koja ove stvari ni ne primecuje.

Aki

pre 9 godina

Ovakve stvari gledam skoro svakodnevno na kraju Radnicke ulice, kod isljucenja za most na Adi (kod starog Jugopetrola), da majstori iz krajnje leve trake seku 4 druge trake da skrenu desno, na kruzni tok novog mosta.

Yugo driver

pre 9 godina

Ne mora da bude auto-put da bi se desila ovakva situacija. Idem omladinskih brigada ka kružnom toku, autobus je u srednjoj traci i krećem da ga obilazim pre semafora (još je isprekidana linija brzina 50-60km/h). Kod ono u levoj traci neki pametnjaković stoji i ako je zeleno nekih 10 sekundi. Samo sam se vratio u srednju traku, da je bio neko drugi u većoj brzini tako bi ga skucao da je to strašno. Inače semafor je kod airport city-a.

Vladimir

pre 9 godina

Prvo, hvala redakciji na pronalazenju ovakvih veoma poucnih snimaka. Odlicni ste!

Pravo da vam kazem, jeste da su moja deca jos klinci, ali cu krenuti da skidam slicne snimke i da pravim kolekciju, pa kada budu krenuli da uce voznju da im pokazujem nadajuci se da ce im barem koliko-toliko pomoci.

Lucidni decko

pre 9 godina

Sece trake ko da je na livadi. ne znam sta je mislila ali realno mogla je odreagovati ovde da se ne zakuca u kamion ispred.. Al verovatno panika !

Nikola

pre 9 godina

Cekaj, jel ona mislila u ovoj brzini da uleti u traku za iskljucenje? :-) Pa i da nije bio kamion u voznoj traci ispred, ja ne znam kako bi se ona zaustavila, isla je 100kmh, a toliko je isao i kamion u kom je kamera. Covece, za ovo treba imati muda(izvinjavam se na izrazu), ali stvarno. Da je usla u voznu traku, pocela da koci, i kamion bi kocio, i polako provirila, i pokusala da se ubaci, ako je bas toliko zapela. Neka slavi taj dan! Pukom srecom je ostala ziva, ludaca.

JOJKE

pre 9 godina

I JOŠ NEŠTO !!!

0. PROCENI TRENUTAK KOJI JE BEZBEDAN PRELAZAK IZ TRAKE u TRAKU,

1. POGLEDAJ u UNUTRAŠNJE i SPOLJAŠNJE RETROVIZORE,

2. POGLEDAJ PREKO RAMENA (da se vide moguća vozila u "mrtvom uglu"),

3. AKO JE SVE SLOBODNO i SIGURNO, "UPALI" DESNI MIGAVAC,

4. I "POLAKO" I SIGURNO PRELAZI iz TRAKE u TRAKU (bez "sečenja" traka), PA TEK ONDA u SKRETANJE.

Oliver

pre 9 godina

@ japanac,
Nije kamion parkiran vec stoji u guzvi. Vozac Forda je kriv jer je suvise dugo oklevala da se iskljuci sa autoputa. Na zapadu su iskljucenja i ukljucenja sa i na auto put mnogo bolje odradjena nego kod nas. Duzina je vise nego dovoljna da se uspori i ubrza na vreme. Ali, ima pametnjakovica koji ne zele da cekaju kao ostali pa obilazenjem kolone i iskljucivanjem u poslednjem trenutku cesto izazivaju udese i jos vece guzve.

Ni pod razno

pre 9 godina

Neko je napisao treba objavljivati sto vise ovakvih tekstova. Tacno, ali treba i uvesti celu sekciju "sigurnost u saobracaju", a ne da ovo stoji pod "razno"...

Mikelandjelo

pre 9 godina

Po ko zna koji put se pokazuje da je za 90% nesreca kriva bahatost. Kakvi losi putevi, neispravna vozila. Po ceo dan gledam takvu bahatost jer radim kao vozac i kada tako nesto ucine i prodju istog momenta im ego skoci u oblake kako su oni pametniji i bolji vozaci od ostalih. Dzaba tako prodjes 99 puta kada prodjes jednom kao ova devojka sve pada u vodu. Ovakvim potezima ne ugrozavate samo vas zivot vec i mnogo tudjih.

zvezdarac

pre 9 godina

@pera trta

Preživela je zato što je udarila u ivicu kamiona desnim prednjim delom svog auta. Da je udarila svojom stranom, bila bi pokojna na licu mesta.

Jack

pre 9 godina

Stanem posle i vratim se da vidim zašto je čovek stao - objašnjenje njegovom detetu bila muka pa stao da dete povraća - ne, nije mogao da stane 50m kasnije kod autobuske na isključenju nego je baš morao tu. A u kolima mu još žena i drugo dete, i majmun nije ni svestan koliko je imao sreće što mu niko nije ubio porodicu tog dana...

U svakom slučaju, od tad sam dosta puta omašio isključenje kad nisam mogao na vreme da se sigurno prestrojim - bolje potrošiti 10 minuta više na kruženje nego otići u večna lovišta... Trebalo bi prikazivati javnosti ovakve videoe češće, ne mora svako da doživi lično takvu situaciju da bi shvatio kakva opasnost vreba.
(Aleksandar, 16. oktobar 2014 11:36)

Jesi li bas sasvim siguran da je on bio majmun u ovoj prici? On koji je stao da pomogne svom detetu, ili ti koji si prekoracenom brzinom menjao trake bez pregleda situacije?

zex

pre 9 godina

a to sto je Aleksandar dao gas da se ubaci ispred autobusa koji ima 18t i kome treba pri 50km/h 50m da stane to nije strašno, svima su vam drugi krivi da si išao sporije ne bi bilo problema i video bi tog sto je stajao da si pustio autobuse da prodju, a ne da si isekao autobus, posto si priznao da si dao gas i ubacio se ispred autobusa to ja zovem isekao autobus

jocaskljoca

pre 9 godina

U svakom slučaju, od tad sam dosta puta omašio isključenje kad nisam mogao na vreme da se sigurno prestrojim - bolje potrošiti 10 minuta više na kruženje nego otići u večna lovišta... Trebalo bi prikazivati javnosti ovakve videoe češće, ne mora svako da doživi lično takvu situaciju da bi shvatio kakva opasnost vreba.
(Aleksandar, 16. oktobar 2014 11:36)

Covece sta ti radis kada cesto propustas iskljucenja sa autoputa? Ne razumem, meni se samo jednom desilo da 200m pred iskljucenje zaboravim da skrenem i tad sam usporio i prestrojio se u srednju pa napolje...

Boki

pre 9 godina

Tacno da je vozac fokusa napravio niz gresaka i time ugrozio svoj i tudje zivote, al dobro pogledajte slepere kako se krecu , i preticu jedni druge , bez imalo prostora i rastojanja koja bi trebalo da drzi da bi drugi ucesnici mogli i pravilno da menjaju trake i pravilno da se iskljucuju sa auto puta, sta radi sleper u srednjoj traci kad mora da se krece krajnjom desnom trakom sa propisanim rastojanjem od duzine istog vozila ( svog) ispred sebe.?

Pokojni Toza

pre 9 godina

Ford.
Jedna od najačih firmi po pitanju bezbednosti i kvaliteta materijala ugradjenih u automobile.
Model iz perioda 2003-2007. Danas su verovatno još bezbedniji .
Mada, kada neko ovako vozi, onda ...

JOJKE

pre 9 godina

HVALA NA OBJAVI DOPUNSKOG KOMENTARA

Na žalost, tu sam lekciju (brzog NEPROPISNOG prelaska iz trake u traku platio velikim brojem negativnih bodova na praktičnom delu ispita iz vožnje) dobro "platio" i naučio.

Široka ulica u Novom Beogradu (4 trake) u koju ulaziš iz sporedne ulice. Odmah te čeka (žuta traka koju ne smeš da zgaziš), zatim 4 trake koje moraš da savladaš tako što ćeš voziti školski-sporo 10-ak metara u jednoj, pa u drugoj..., zatim kada se uveriš da je susedna leva traka slobodna daješ migavac i prelaziš u nju.

Postupak, tim redom ponavljaš, sve dok ne dođeš do poslednje trake. Kada sve odradiš kako treba, čeka te polukružno okretanje.

U čemu je tu problem ?

Pa ne bi bilo problema da si sam u saobraćaju, ali stvari nisu tako jednostavne. U praksi, iza tvojih leđa "otvara" se semafor i svi startuju da ugrabe najbolje pozicije i nisu radi da ti prepuste osvojene pozicije.
Kako većina vozača-kandidata nije dovoljno vešta i bezobrazna, čini FATALNU grešku i seče trake pod oštrim uglom, a sve u nameri da zauzmu krajnju levu traku u kojoj je moguće da se započne polukružno okretanje.

Priča koju sam ispričao imala je za cilj da informiše one koji možda misle da se ovakve situacije ne vežbaju u našim auto-školama (i praktično i teoretski).

Verujte, naše auto-škole i Zakon su dobri, a mi vozači MORAMO to da poštujemo.

Nikola

pre 9 godina

lucidni decko@ O cemu ti pricas, ona nije znala sta je snaslo. A ti, "vozacu" ako bi imao refleks da ovako nesto izbegnes, onda sam bez reci!

JOJKE

pre 9 godina

GREŠKA i TO FUNDAMENTALNA !!!

@NS
...
@JOJKE
migavac se ukljucuje prvi. Da ostalim vozacima saopstis nameru.
...

Položio testove sa 96 poena od 100 mogućih. (to nije toliko važno koliko ovo dole što je napisano)

1. KORAK:

PRIPREMA VOZILA,
(obuhvata radnje koje se odnose na pripremu vozila za konkretnu radnju.)

2. KORAK:

UVERAVANJE
(gledamo ispred vozila, pa u vozačka ogledala i zatim u mrtvi ugao.)

3. KORAK:

OBAVEŠTAVANJE
(o svojoj nameri uključivanjem pokazivača pravca.)

4. KORAK:

IZVRŠENJE RADNJE
(neposredno izvođenje konkretne radnje.)

@NS, Žao mi je, ovaj put sam ja pobedio, a ti si izgubio. Mnogo sreće i ZNANJA u nekom sledećem javljanju.

hmmm...

pre 9 godina

Zašto nisam začuđen da je u pitanju žensko.
(Mr Driver, 16. oktobar 2014 09:43)

Zato što su te pogrešno učili da si pametniji, bitniji (i šta god) zato što ti visi nešto među nogama. Pogledaj malo statistike saobraćajnih nesreća pa ćeš videti koliko smo mi muškarci dobri i oprezni vozači.

Ivan

pre 9 godina

"Automobili se kreću srednjom, voznom, trakom koju napuštaju samo u slučajevima kada treba da preteknu sporije vozilo na koje nailaze, ili kada se isključuju sa autoputa."

Netačno!

Autoput u Srbiji ima levu, desnu i zaustavnu traku i vozna traka je desna dok je leva za obilaženje sporijih vozila. Na autoputevima sa više od dve trake vozna traka vozila je krajnja moguća desna traka kojom se produžava vožnja u željenom pravcu i u skladu sa ograničenjima brzine i uslovima saobraćaja. Ukoliko ima 5 traka i sve idu pravo i nema saobraćaja i posebnih ograničenja brzine po trakama, vozač mora da vozi u krajnjoj desnoj a da ostavi 4 leve slobodne. Ukoliko 3 leve idu pravo a 2 desne idu desno i vozač želi da produži pravo, on je u obavezi da vozi u trećoj traci.

Lucidni decko

pre 9 godina

Sece trake ko da je na livadi. ne znam sta je mislila ali realno mogla je odreagovati ovde da se ne zakuca u kamion ispred.. Al verovatno panika !

Yugo driver

pre 9 godina

Ne mora da bude auto-put da bi se desila ovakva situacija. Idem omladinskih brigada ka kružnom toku, autobus je u srednjoj traci i krećem da ga obilazim pre semafora (još je isprekidana linija brzina 50-60km/h). Kod ono u levoj traci neki pametnjaković stoji i ako je zeleno nekih 10 sekundi. Samo sam se vratio u srednju traku, da je bio neko drugi u većoj brzini tako bi ga skucao da je to strašno. Inače semafor je kod airport city-a.

Boki

pre 9 godina

Tacno da je vozac fokusa napravio niz gresaka i time ugrozio svoj i tudje zivote, al dobro pogledajte slepere kako se krecu , i preticu jedni druge , bez imalo prostora i rastojanja koja bi trebalo da drzi da bi drugi ucesnici mogli i pravilno da menjaju trake i pravilno da se iskljucuju sa auto puta, sta radi sleper u srednjoj traci kad mora da se krece krajnjom desnom trakom sa propisanim rastojanjem od duzine istog vozila ( svog) ispred sebe.?

Jack

pre 9 godina

Stanem posle i vratim se da vidim zašto je čovek stao - objašnjenje njegovom detetu bila muka pa stao da dete povraća - ne, nije mogao da stane 50m kasnije kod autobuske na isključenju nego je baš morao tu. A u kolima mu još žena i drugo dete, i majmun nije ni svestan koliko je imao sreće što mu niko nije ubio porodicu tog dana...

U svakom slučaju, od tad sam dosta puta omašio isključenje kad nisam mogao na vreme da se sigurno prestrojim - bolje potrošiti 10 minuta više na kruženje nego otići u večna lovišta... Trebalo bi prikazivati javnosti ovakve videoe češće, ne mora svako da doživi lično takvu situaciju da bi shvatio kakva opasnost vreba.
(Aleksandar, 16. oktobar 2014 11:36)

Jesi li bas sasvim siguran da je on bio majmun u ovoj prici? On koji je stao da pomogne svom detetu, ili ti koji si prekoracenom brzinom menjao trake bez pregleda situacije?

Pokojni Toza

pre 9 godina

Ford.
Jedna od najačih firmi po pitanju bezbednosti i kvaliteta materijala ugradjenih u automobile.
Model iz perioda 2003-2007. Danas su verovatno još bezbedniji .
Mada, kada neko ovako vozi, onda ...

Aleksandar

pre 9 godina

Ja sam sličnu situaciju imao u Beogradu kod isključenja ka Areni (pravac prema Nišu) - dva autobusa u desnoj (voznoj) traci, ubacujem se između njih da bih se isključio, ulazim u traku za isključenje i odjednom ispred mene neki idiot koji je parkirao automobil baš na samom isključenju, ništa trougao, ništa migavci (doduše ne bih ni mogao da vidim njegovo vozilo na vreme od autobusa ispred mene)... Kako sam išao oko 100 km/h (znam, znam, ograničenje je 80, ali sam ubrzao da se ubacim između autobusa da ne bih omašio isključenje) nije bilo nikakve šanse za kočenje i da nisam imao sportsko vešanje ili da sam vozio džip danas bih verovatno bio među pokojnima, ovako sam uspeo da ga izbegnem za nekih 10ak cm i da se vratim na isključenje pre nego što se zakucam u autobus ispred...

Stanem posle i vratim se da vidim zašto je čovek stao - objašnjenje njegovom detetu bila muka pa stao da dete povraća - ne, nije mogao da stane 50m kasnije kod autobuske na isključenju nego je baš morao tu. A u kolima mu još žena i drugo dete, i majmun nije ni svestan koliko je imao sreće što mu niko nije ubio porodicu tog dana...

U svakom slučaju, od tad sam dosta puta omašio isključenje kad nisam mogao na vreme da se sigurno prestrojim - bolje potrošiti 10 minuta više na kruženje nego otići u večna lovišta... Trebalo bi prikazivati javnosti ovakve videoe češće, ne mora svako da doživi lično takvu situaciju da bi shvatio kakva opasnost vreba.

jocaskljoca

pre 9 godina

U svakom slučaju, od tad sam dosta puta omašio isključenje kad nisam mogao na vreme da se sigurno prestrojim - bolje potrošiti 10 minuta više na kruženje nego otići u večna lovišta... Trebalo bi prikazivati javnosti ovakve videoe češće, ne mora svako da doživi lično takvu situaciju da bi shvatio kakva opasnost vreba.
(Aleksandar, 16. oktobar 2014 11:36)

Covece sta ti radis kada cesto propustas iskljucenja sa autoputa? Ne razumem, meni se samo jednom desilo da 200m pred iskljucenje zaboravim da skrenem i tad sam usporio i prestrojio se u srednju pa napolje...

Aki

pre 9 godina

Ovakve stvari gledam skoro svakodnevno na kraju Radnicke ulice, kod isljucenja za most na Adi (kod starog Jugopetrola), da majstori iz krajnje leve trake seku 4 druge trake da skrenu desno, na kruzni tok novog mosta.

JOJKE

pre 9 godina

I JOŠ NEŠTO !!!

0. PROCENI TRENUTAK KOJI JE BEZBEDAN PRELAZAK IZ TRAKE u TRAKU,

1. POGLEDAJ u UNUTRAŠNJE i SPOLJAŠNJE RETROVIZORE,

2. POGLEDAJ PREKO RAMENA (da se vide moguća vozila u "mrtvom uglu"),

3. AKO JE SVE SLOBODNO i SIGURNO, "UPALI" DESNI MIGAVAC,

4. I "POLAKO" I SIGURNO PRELAZI iz TRAKE u TRAKU (bez "sečenja" traka), PA TEK ONDA u SKRETANJE.

bivsi

pre 9 godina

pa da budemo realni, ova zena je u 100 metara promenila 4 saobracajne trake!? Klasicna bahatost je skoro kostala zivota!
Mozda zvucim surovo, ali drago mi je da je vozilo u kome je kamera kamion, jer da je u pitanju bilo putnicko vozilo postojala bi velika opasnost da bude vise povredjenih u ovom incidentu.

budo

pre 9 godina

Mislim da bi trebalo objavljivati sto vise ovakvih clanaka, radi edukacije mladih vozaca i prevencije ovakvih nezgoda. Bio sam u ovakvoj situaciji na autoputu A1 u Italiji (tri trake jedna zaustavna) kada sam iz krajnje leve morao da predjem u zaustavnu zato sto je elektronika odjednom ogranicila brzinu auta na 80kmh (engine check lampica). Cak ni u ovom slucaju nemojte da secete trake na ovaj nacin, vec prelazite "jednu po jednu" - tek kada ste sigurni da je bezbedno.

hiavata

pre 9 godina

Ovakva prestrojavanja redovno mogu da se vide kod Arene na autoputu, iz krajnje leve prelaze u zaustavnu i njome voze pre nego je zaustavna presla u izlazak sa autoputa i pritom obilaze sa desne strane. Najgore je kad iz pravca Novog Beograda ka Gazeli kod Arene treba da se ukljucite a neki genije vozi zaustavnom. Tu redovno stoji i policija, mislim da je zbog toga. Problem je sto se stoka ne kaznjava dovoljno pa opet urade isto, i to sve cesce.

NN

pre 9 godina

Zena je ocigledno luda. Iz skroz leve pod ovom brzinom sece par traka i iza kamiona ide desno a ne vidi nista. Neka slavi rodjendan taj dan! Jer je mogla sebe da ubije.

zex

pre 9 godina

a to sto je Aleksandar dao gas da se ubaci ispred autobusa koji ima 18t i kome treba pri 50km/h 50m da stane to nije strašno, svima su vam drugi krivi da si išao sporije ne bi bilo problema i video bi tog sto je stajao da si pustio autobuse da prodju, a ne da si isekao autobus, posto si priznao da si dao gas i ubacio se ispred autobusa to ja zovem isekao autobus

Vladimir

pre 9 godina

Prvo, hvala redakciji na pronalazenju ovakvih veoma poucnih snimaka. Odlicni ste!

Pravo da vam kazem, jeste da su moja deca jos klinci, ali cu krenuti da skidam slicne snimke i da pravim kolekciju, pa kada budu krenuli da uce voznju da im pokazujem nadajuci se da ce im barem koliko-toliko pomoci.

Oliver

pre 9 godina

@ japanac,
Nije kamion parkiran vec stoji u guzvi. Vozac Forda je kriv jer je suvise dugo oklevala da se iskljuci sa autoputa. Na zapadu su iskljucenja i ukljucenja sa i na auto put mnogo bolje odradjena nego kod nas. Duzina je vise nego dovoljna da se uspori i ubrza na vreme. Ali, ima pametnjakovica koji ne zele da cekaju kao ostali pa obilazenjem kolone i iskljucivanjem u poslednjem trenutku cesto izazivaju udese i jos vece guzve.

JOJKE

pre 9 godina

GREŠKA i TO FUNDAMENTALNA !!!

@NS
...
@JOJKE
migavac se ukljucuje prvi. Da ostalim vozacima saopstis nameru.
...

Položio testove sa 96 poena od 100 mogućih. (to nije toliko važno koliko ovo dole što je napisano)

1. KORAK:

PRIPREMA VOZILA,
(obuhvata radnje koje se odnose na pripremu vozila za konkretnu radnju.)

2. KORAK:

UVERAVANJE
(gledamo ispred vozila, pa u vozačka ogledala i zatim u mrtvi ugao.)

3. KORAK:

OBAVEŠTAVANJE
(o svojoj nameri uključivanjem pokazivača pravca.)

4. KORAK:

IZVRŠENJE RADNJE
(neposredno izvođenje konkretne radnje.)

@NS, Žao mi je, ovaj put sam ja pobedio, a ti si izgubio. Mnogo sreće i ZNANJA u nekom sledećem javljanju.

Ne mora samo na auto putu

pre 9 godina

Imao sam jednom sličnu situaciju na kraju Kneza Miloša, isključivao sam se dole prema sajmu... Jedva se izvukoh.
Od tada - četvore oči pri menjanju traka.

KKKK

pre 9 godina

Zar postoji i nesto drugo osim prestrojavanje iz trake u traku "jedna po jedna"? Zar neko misli da preseca pet traka kao da ide preko livade?

radivoje djokic

pre 9 godina

Kao prvo mnogo mi je zao nastradale, a kao drugo samo budala moze da napravi takav manevar. Nije mi jasno zasto u autoskolama ne prikazuju ovakve snimke kandidatima za obuku.

d

pre 9 godina

U Nemackoj (a pretpostavljam i u drugim zemljama) je strogo zabranjeno ovakvo menjanje traka cak i u gradu. Obavezno je menjanje jedne po jedne trake. Znam zenu kojoj su privremeno uzeli dozvolu i socno naplatili jer je u gradu tako skla trake i onda se na semaforu blago kucnula. Meni je delovalo drakonski sto su je tako kaznili ali ova scena pokazuje zasto strogo kaznjavaju takve akcije menjanja traka.
Valjda imaju vec iskustvo pa su naucili sta se sme a sta ne, za razliku od nase policije koja ove stvari ni ne primecuje.

Mikelandjelo

pre 9 godina

Po ko zna koji put se pokazuje da je za 90% nesreca kriva bahatost. Kakvi losi putevi, neispravna vozila. Po ceo dan gledam takvu bahatost jer radim kao vozac i kada tako nesto ucine i prodju istog momenta im ego skoci u oblake kako su oni pametniji i bolji vozaci od ostalih. Dzaba tako prodjes 99 puta kada prodjes jednom kao ova devojka sve pada u vodu. Ovakvim potezima ne ugrozavate samo vas zivot vec i mnogo tudjih.

Ni pod razno

pre 9 godina

Neko je napisao treba objavljivati sto vise ovakvih tekstova. Tacno, ali treba i uvesti celu sekciju "sigurnost u saobracaju", a ne da ovo stoji pod "razno"...

zvezdarac

pre 9 godina

@pera trta

Preživela je zato što je udarila u ivicu kamiona desnim prednjim delom svog auta. Da je udarila svojom stranom, bila bi pokojna na licu mesta.

Nikola

pre 9 godina

Cekaj, jel ona mislila u ovoj brzini da uleti u traku za iskljucenje? :-) Pa i da nije bio kamion u voznoj traci ispred, ja ne znam kako bi se ona zaustavila, isla je 100kmh, a toliko je isao i kamion u kom je kamera. Covece, za ovo treba imati muda(izvinjavam se na izrazu), ali stvarno. Da je usla u voznu traku, pocela da koci, i kamion bi kocio, i polako provirila, i pokusala da se ubaci, ako je bas toliko zapela. Neka slavi taj dan! Pukom srecom je ostala ziva, ludaca.

Nikola

pre 9 godina

lucidni decko@ O cemu ti pricas, ona nije znala sta je snaslo. A ti, "vozacu" ako bi imao refleks da ovako nesto izbegnes, onda sam bez reci!

JOJKE

pre 9 godina

HVALA NA OBJAVI DOPUNSKOG KOMENTARA

Na žalost, tu sam lekciju (brzog NEPROPISNOG prelaska iz trake u traku platio velikim brojem negativnih bodova na praktičnom delu ispita iz vožnje) dobro "platio" i naučio.

Široka ulica u Novom Beogradu (4 trake) u koju ulaziš iz sporedne ulice. Odmah te čeka (žuta traka koju ne smeš da zgaziš), zatim 4 trake koje moraš da savladaš tako što ćeš voziti školski-sporo 10-ak metara u jednoj, pa u drugoj..., zatim kada se uveriš da je susedna leva traka slobodna daješ migavac i prelaziš u nju.

Postupak, tim redom ponavljaš, sve dok ne dođeš do poslednje trake. Kada sve odradiš kako treba, čeka te polukružno okretanje.

U čemu je tu problem ?

Pa ne bi bilo problema da si sam u saobraćaju, ali stvari nisu tako jednostavne. U praksi, iza tvojih leđa "otvara" se semafor i svi startuju da ugrabe najbolje pozicije i nisu radi da ti prepuste osvojene pozicije.
Kako većina vozača-kandidata nije dovoljno vešta i bezobrazna, čini FATALNU grešku i seče trake pod oštrim uglom, a sve u nameri da zauzmu krajnju levu traku u kojoj je moguće da se započne polukružno okretanje.

Priča koju sam ispričao imala je za cilj da informiše one koji možda misle da se ovakve situacije ne vežbaju u našim auto-školama (i praktično i teoretski).

Verujte, naše auto-škole i Zakon su dobri, a mi vozači MORAMO to da poštujemo.