Sreda, 17.09.2014.

19:16

Britanac koji nije izgubio veru u Zastavine automobile

Izvor: B92

Britanac koji nije izgubio veru u Zastavine automobile IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

71 Komentari

Sortiraj po:

Italdesign

pre 9 godina

"Југо 45 јако подсећа на Голфа 1 а Флорида на Голфа 2"

Naravno da liče kada je sve dizajnirao Đuđaro. Ko ne veruje neka progugla.

istina&pravda

pre 9 godina

Meni je tu najfascinantniji momenat cinjenica da otac kupuje sinu Yugo. Zamislite srpskog oca danas ili pre 4 godine kako svom srpskom sinu kupuje Yugo kao prvi auto. Kako bi mu srpski sin "zahvalio".

Za srpskog sina sramota je da vozi auto Yugo... Postali smo pokondireno drustvo forme bez sustine. Sto je drustvo siromasnije simboli statusa su sve jaci... E to je problem!

Dobro

pre 9 godina

@Dobro - Ugradio si plin u Volvo Amazon i nije te sramota da pišeš o tome? Tom ugradnjom si mu drastično oborio vrednost.
(x, 19. septembar 2014 07:57)

Nisam. Ako pricas o gasu, bio je ugradjen kad sam ga kupio od drugog vlasnika, koji ga je sam uvezao iz Svajcarske sredinom devedesetih.
Sto se cene tice, ni za to nisi u pravu. Ovde ima jako malo pravih 'purista' koji misle kao ti, i kod jednog visokoserijskog automobila kao sto je Amazon, to ima uticaja na cenu samo ako su u pitanju 'konkurs' primerci koji kostaju po 12-15k evra (pa cak i vise).

Ovaj moj me je kostao cak i malo vise nego benzinac u istom stanju.
Gas je popularan u NL zbog svog manjeg zagadjenja okoline... ali sigurno i zbog cene, moram da priznam.

Iz zemlje lala, uvek Vas,

The Count of Monte Cristo

pre 9 godina

Po komentarima se vidi koliko ste podlozni manipulaciji...

- Zastava je bila jedna krsina, kao i ostala auta, ali je bila jeftina. Fino je covjek rekao da su kola iz Kragujevca bila bolja od ostalih iz jugoistocne Evrope, tj istocnog bloka,a ne da je Zastava ili Jugo dobar auto.

risus sardonicus

pre 9 godina

Kao sto neko rece ovo je GTL, odnosno tu oznaku je imao kod nas, a kod njih se prodavao kao 311 (3-troja vrata, 11-motor od 1100ccm), a imali su i varijante 313, 511, 513 u zavisnosti od broja vrata i tipa motora. Inace preko fb sam (posto sam i sam zaljubljenik u Zastavina vozila) u kontaktu sa ovim gospodinom, ima i jednog Conforta (kod njih je to ZLC Caribbean) i to je najstarija Zastava u Engleskoj koja ima volan na desnoj strani. Vrlo prijatan lik moram da priznam.

x

pre 9 godina

Za sve pljuvace po zastavi, ... danas meni otac ne moze da priusti ni ovu od 150funti
(Nislija, 18. septembar 2014 10:49)

I kakve to veze ima sa Zastavom? Osim ako misliš na to da je i ona sama doprinela propadanju države jer smo i mi koji nismo imali ni delić namere da kupimo neki od njihovih poluproizvoda morali da odvajamo pare za njih.

@Dobro - Ugradio si plin u Volvo Amazon i nije te sramota da pišeš o tome? Tom ugradnjom si mu drastično oborio vrednost.

Baldrick

pre 9 godina

Dvadeset osam godina je nekoj babi sa Karaburme u garaži stajao nov novca Aston Martin. Otkupio sam ga za 150 konvertibilnih dinara i posle sam pribavio još 4kom.. Ludilo! Stoji da je Kec bio pojam 70ih, samo je problem što se nije menjao do 21. veka. BTW, jesam nostalgičar i vozio sam i keca i 128icu i juga.. Sećate se bešumnog zatvaranja zadnjih vrata na kecu? :)

Milos

pre 9 godina

Svaka cast coveku! Vidi se da je pravi ljubitelj automobila. Nazalost, ovako dobre i ocuvane primerke mislim da nemaju ni u Kragujevcu. Ma sta mislili o Zastava automobilima, to je deo nase industrijske, pa ako hocete i kulturne, tradicije i po ugledu na fabrike u ozbiljnim automobilskim zemljama trebalo bi napraviti u Kragujevcu muzej sa svim modelima koji su tamo proizvodjeni.

zagorec am naj

pre 9 godina

nije mediteran, radio se pocetkom 80-tih,ovo je GTL 55 3 vrata iz 86- e.
naravno na našem, uvjetno rećeno, tržištu.
pozsrav od ljubitelja iz hrvtske.

Dobro

pre 9 godina

U Francuskoj kada neko održava stare automobile francuske proizvodnje, već od 25 godina starosti, država ga oslobađa od poreza jer čini nešto važno za očuvanje francuske nacionalne kulture....
(drmatoriks, 18. septembar 2014 10:47)

Zivim u Holandiji. Do ove godine granica za oslobadjanja od poreza bila je 25 godina, ali su je povisili na 40.
Razlog je da su lokalni Turci i Marokanci poceli kao ludi da uvoze Mecke iz osamdesetih, najvise dizele, uglavnom iz Nemacke a i drugih zemalja. Sada ih prodaju budzasto, posto moraju da placaju oko 120 evra mesecno za porez. (U Holandiji nema putarina, pa se porez na puteve tako naplacuje. Za Golf 6, (dizel) na primer oko 100 evra mesecno...i sl.
Ja vozim Fiat 124 spider i Volvo Amazon (koji je odavno 40+) i to na gas koji je ovde oko 0.70 evra a benzin 1.70... Osiguranje je isto smesna cifra, a Volvo mi se zadnji put pokvario 2008 (dinamo) , a vozim ga svaki Boziji dan.
Juga i Keceva na zalost vise nema na ulicama Holandije, a ni u oglasima. Ima dosta Fica, ( ne Fijata 600), nego bas nasih Z750.
Da ima neki lep i ocuvan Mediteran, odmah bi pazario. Bas bi bio 'cool', i izdvojio bih se iz 'sive mase', sto mi i sada odlicno prolazi za rukom.
Ovom Englezu kapu dole! Divan clanak.

Iz zemlje lala, uvek Vas,

Djordje

pre 9 godina

Problem propadanje Zastave je delimicno bio politicki a delimicno krivica Zastave. Ono sto je sramota i zbog cega je fabrika zasluzila da propadne jeste sto su Zastavina vozila za izvoz bila kvalitetnija od vozila za domace kupce. To je nazalost cinjenica.

GS

pre 9 godina

Za ave pljuvace, sledeci puta kada dodjete u Englesku priupitajte nekog domaceg sta misli o Roverovim i generalno britanskim automobilima iz tog perioda. Zastava je bila zlato. A sada moram da idem u servis, moj Fiat 500
ima fabricki neispravan kontroler necega, ne mogu da mi kazu sta je posto ni oni ne znaju.

yugo55 TNG

pre 9 godina

Svaka čast čoveku. Ima tamo još takvih. Evo nekih engleza/nemaca kako prže
"keca" negde u Nemačkoj https://www.youtube.com/watch?v=nx3XwYplfpI#t=56

Bozon

pre 9 godina

Šta cenite koji je ovo model žuti koji on vozi. Mi smo imali takav u Zadru. 1300 ccm motor. Išao je ko zmija. To je trebao da bude moj kec kad navršim 18, al ga uzele zenge i slupale i zapalile.

markos

pre 9 godina

128ica iz sedamdesetih je kao kad bi sad proizvodili fiat bravo tj njegovu sedan varijantu.... i ne samo prozivodili nego kupovali sto je najvaznije.... smejati se takvom autu je prosto odraz gluposti jer se na njegovom primeru vide svi nasi uspesi i neuspesi kao drustva....

Богдан

pre 9 godina

Југо 45 јако подсећа на Голфа 1 а Флорида на Голфа 2. Што се издржљивости тиче, Југић и Стојадин могу јако дуго да трају ако се не јури преко 80-100 на сат. Знам људе који југићем сваког дана пређу преко око 30 километара јер продају на пијаци. А још што га натоваре... Стојадин је јако симпатичан ауто, и јако захвалан за вожњу. Ипак, он јесте олдтајмер као и југић. Од свега је најважнија љубав, она чини да ауто иде и када му је време за музеј. Такав је случај и са овим занимљивим човеком. Додуше, потребно је и мало новца.

Šumadinac

pre 9 godina

Ekspedicija Kragujevac - Kilimandžaro

http://www.scribd.com/doc/151469763/Kragujevac-Kilimandzaro-Bogdan-Sekler-Dzambo-Afriko-1975-Kragujevac-Kilimand%C5%BEaro-Bogdan-%C5%A0ekler-D%C5%BEambo-Afriko-1975

zok

pre 9 godina

Trebalo je kompletnu specifikaciju za jugo ili zastavu proglasiti za OpenSource (GPL licenca) i stviti na raspolaganju covecanstvu. Sve, od najsitnijeg srafa do karoserije!
Tako bi se sirom sveta pojavile openSource varijante ovih automobila u izradi nekih malih firmi ili zaljubljenika. Ova licenca je takva da obavezuje da se svaka unapredjenja originalnog modela takodje proglase za openSource.
Tako bi vremenom jugo/zastava evoluirao i pojavile bi se brojne standardizovane nadogradnje (klima uredjaji, abs, amfibije....), a auto bi mogao da se sklapa kao konfiguracija racunara, po sopstvenoj zelji!

Ali, to bi bilo u nekom idealnom svetu, a ovaj nas je daleko od toga

max

pre 9 godina

Zamislite kad bi kod nas covek postigao taj nivo svesti da bude kolekcionar nekog tamo modela, recimo iz Bangladesa -ako vec proizvode takav sopstveni brend!? Ali ne.. kod nas bi ga odmah u najblizi potok cim se nesto ozbiljnije pokvari.. pa onda jos i kuknjava kad nas poplave u nedoba dokace, jerbo su potoci zabradjeni.. Kad malo bolje pomislim, nimalo nismo zasluzili da nam iko bastini nasu zaostavstinu.

Ipak bez obzira, svaka cast na komentaru: @(drmatoriks, 18. septembar 2014 10:47)!

Novosadjanin.

pre 9 godina

Zar ne bi bilo logicno da bar jedan covek u ovoj nasoj prekobrojnoj administraciji ima posao da prati ovako zanimljive stvari po svetu u kojima se Srbija pominje po dobru i da recimo napise pismo, zahvali se coveku sto eto brine o ocuvanju nase zaostvstine ma kakva ona bila.. Verujem da 50 % tih ljudi ne radi nista u kancelariji...Da se razumemo ova prica je bas pozitivna i lepa. Jednostavno mi ne umemo cak i kada za to ne treba ni novac ni nista.

Mile

pre 9 godina

70-tih je to bio dobar auto, a porediti ga sa danasnjim standardima je isto kao kritikovati sto 70-tih u Jugoslaviji nije bilo Interneta .

zozon

pre 9 godina

Ja hocu da kupim TRISTACA. To mi je bio prvi auto i na njemu smo se ucili svi moji drugari i ja da vozimo... Taj zvuk (promukli) kad ubrzavas, "satro kozna" sedista, "tomplomer" varijanta brzinomera, super duga svetla i svasto jos nesto je cinila ovaj automobil limuzinom.

bole

pre 9 godina

"zamislite neko pre 28 godina kupio keca u engleskoj i drzao ga u garazi 28 godina..." Zamišljam kako je do toga moglo da dođe i pada mi na pamet sledeće: Čovek kupo novu Z 101 i dovezao je u garažu, a na garaži otvoren prozor... Ujutru, po magli koja je inače svakodnevna pojava u Engleskoj, čovek nije mogao da je startuje (ovlažili kablovi ili razvodna kapa)... Čovek poludeo, otišao da kupi novi auto i zaboravio na jeftin krš...

Braca

pre 9 godina

U SFRJ su se proizvodila ili sklapala vozila sledećih brendova u navedenim gradovima (ako neko zna više,neka doda,ako neko zna tačnije,neka ispravi):

- Cimos,Kopar,Slovenija - Citroen
- IMV, Novo Mesto,Slovenija - Renault,
- u Zagrebu,Hrvatska jedno je vreme sklapan FIAT 132,ne znam u kojoj tvornici,
- TAS,Sarajevo,BiH - Volkswagen,
- IDA,Kikinda,Srbija - Opel,
- Zastava,Kragujevac,Srbija - FIAT i sl.

To je nabrojan putnički program,a bilo je i drugih,koji su radili privredni program.

sasa

pre 9 godina

Ja bih sutra po povoljnoj ceni, ne vecoj od 5000 kupio novog keca ili juga. Pre nego bilo kog polovnjaka. Hocu auto BEZ ELEKTRONIKE. Nikakvi elektro podizaci stakala, necu plastiku koja se rasturi pri najmanjem udarcu, hocu lim koji svaki majstor za cas ispravi i ofarba. Hocu da promenim sijalicu za cas posla, bez zavlacenja ruke do lakta u neku rupcagu gde je sijalica. Necu da jurim u servis kada se neka sijalica upali....
Koji su to veliki kvarovi bili na tim automobilima? Svako ko je hteo mogao je sam da promeni cak i lamelu, a da ne govorimo o svecicama,platinama....
Hocu auto bez raznoraznih senzora za koje kada crknu " majstori kompjuterasi " moraju pola dana da istrazuju gde se ti senzori nalaze...
Ne treba mi kompjuter da bih nasao put od tacke A do tacke B, obisao CELU EU bez toga, nikada se nisam izgubio. Otvorim kartu, ukljucim MOZAK i to je to.
Ima jos mnogo toga...

Lik

pre 9 godina

Pa ovo je Arčibald Rajs srpske auto-industrije!
Srce da mu se zakopa, kada napusti ovaj svet, u krug "Zastave" u Kragujevcu!
(Over And Out, 18. septembar 2014 10:55)

Svaka ti je na mestu!

Smarty

pre 9 godina

Nedavno sam otvarao neke sajtove polovnih automobila i bio iznenadjen koliko recimo kosta dobro ocuvani Fica (ili plasicni Trabant). Za te pare u istoj klasi mozete uzeti novi korejanac, ali...

kosovski ciklus

pre 9 godina

bolja pokusati i praviti neesto da ljudi rade privreda se krece ,nego sedeti i ne raditi nista i pljuvati ove sto su pravili pre tebe i hranili 15 000 ljudi.

Sinko

pre 9 godina

Nije ovaj gosn. Fil ni blesav. S jedne strane poseduje automobile koji su dovoljno ocuvani i egzoticni da se bez blama moze pojaviti na bilo kom skupu oldtajmera iz sedamdesetih i osamdesetih, a sa druge strane odrzavanje ovog voznog parka trazi za britanske prilike smesno malu sumu, dostupnu i prosvetarskoj plati. Respect!

Goran

pre 9 godina

Zastava 101 Mediteran, imao sam isti model sa italijanskim motorom koji je tada bio vrh, odlican auto, brz i ekonomican. Bas me obradovalo da vidim sliku i da ga neko jos uvek koristi.

dzonikg

pre 9 godina

Zastave 101 iz 70tih su vrhunskog kvaliteta..moj teca vozi i dan danas jednu iz 1976..i ako bi negde tako star auto bio proglasen za old tajmer i cuvan i mazen i pazen u nekoj garazi moj teca iz njega ne izlazi vec skoro 40 godina i vozi ga non stop ..a 25 godina (do pre nekoliko godina) je svake godine kecom vukao ogromnu adria putnicku prikolicu za grcku i po 3-4 puta godisnje.A nije da nema para da kupi drugi jer i sad u 70 godina zaradjuje mnogo vise od srpskog proseka.

eto

pre 9 godina

Moj ćalac sa ponosom i dalje vozi i redovno održava svog keca starog 35 godina. Zahvaljujući privatnom biznisu, može da kupi nov neki manji auto, ili ekstra polovnjak, ali... njegov kec je njemu njegov kec.

Nislija

pre 9 godina

Za sve pljuvace po zastavi, kada je moj otac imao 20 god kao ja danas on je od svog oca dobio novu zastavu mediteran kao i vecina njegovih drugova, a danas meni otac ne moze da priusti ni ovu od 150funti

drmatoriks

pre 9 godina

U Francuskoj kada neko održava stare automobile francuske proizvodnje, već od 25 godina starosti, država ga oslobađa od poreza jer čini nešto važno za očuvanje francuske nacionalne kulture. A ovde neko ovog čoveka proglašava za dokonog popa koji krsti jariće. Najmanje što treba da uradimo je da pozovemo gospodina u posetu Srbiji i fabrici u Kragujevcu, jer je ambasador srpske kulture u Velikoj Britaniji.

pdj

pre 9 godina

Po svim parametrima (kvalitet, prodaja, izdržljivost, elegancija za ono vreme itd) od automobila iz Istočnog bloka, najprihvaćenija je bila Lada, čak I na tržištu ex-YU. Z-101 od početka proizvodnje 1971.godine pa do gašenja proizvodnje nije imala bitnijih izmena na karoseriji ali mora se priznati da je početkom sedamdesetih bila auto prestiža kod nas.

Pera

pre 9 godina

Da, da, ostali su bili katastrofa ako je Zastava bila "dobra"... i nije toliko problem kvalitet (za vreme kada se taj model pojavio) koliko ih je mrzelo da ista znacajno ulazu u razvoj nego su uzimali pare od naroda prodajuci mu zastarelu tehnologiju za ne toliko malo para...

Гвидо

pre 9 godina

Pozitivno zavidim! Na zivotu koji je sredjen toliko, sa materijalne strane, da covek ima dovoljno vremena da se posveti hobijima. Pravi domacin.

tomy beograd

pre 9 godina

ovaj zuti mediteran kec je izgleda nov!! zamislite neko pre 28 godina kupio keca u engleskoj i drzao ga u garazi 28 godina !!!!!!!! kakva prica.....

tomy beograd

pre 9 godina

ovaj zuti mediteran kec je izgleda nov!! zamislite neko pre 28 godina kupio keca u engleskoj i drzao ga u garazi 28 godina !!!!!!!! kakva prica.....

Гвидо

pre 9 godina

Pozitivno zavidim! Na zivotu koji je sredjen toliko, sa materijalne strane, da covek ima dovoljno vremena da se posveti hobijima. Pravi domacin.

drmatoriks

pre 9 godina

U Francuskoj kada neko održava stare automobile francuske proizvodnje, već od 25 godina starosti, država ga oslobađa od poreza jer čini nešto važno za očuvanje francuske nacionalne kulture. A ovde neko ovog čoveka proglašava za dokonog popa koji krsti jariće. Najmanje što treba da uradimo je da pozovemo gospodina u posetu Srbiji i fabrici u Kragujevcu, jer je ambasador srpske kulture u Velikoj Britaniji.

Nislija

pre 9 godina

Za sve pljuvace po zastavi, kada je moj otac imao 20 god kao ja danas on je od svog oca dobio novu zastavu mediteran kao i vecina njegovih drugova, a danas meni otac ne moze da priusti ni ovu od 150funti

sasa

pre 9 godina

Ja bih sutra po povoljnoj ceni, ne vecoj od 5000 kupio novog keca ili juga. Pre nego bilo kog polovnjaka. Hocu auto BEZ ELEKTRONIKE. Nikakvi elektro podizaci stakala, necu plastiku koja se rasturi pri najmanjem udarcu, hocu lim koji svaki majstor za cas ispravi i ofarba. Hocu da promenim sijalicu za cas posla, bez zavlacenja ruke do lakta u neku rupcagu gde je sijalica. Necu da jurim u servis kada se neka sijalica upali....
Koji su to veliki kvarovi bili na tim automobilima? Svako ko je hteo mogao je sam da promeni cak i lamelu, a da ne govorimo o svecicama,platinama....
Hocu auto bez raznoraznih senzora za koje kada crknu " majstori kompjuterasi " moraju pola dana da istrazuju gde se ti senzori nalaze...
Ne treba mi kompjuter da bih nasao put od tacke A do tacke B, obisao CELU EU bez toga, nikada se nisam izgubio. Otvorim kartu, ukljucim MOZAK i to je to.
Ima jos mnogo toga...

eto

pre 9 godina

Moj ćalac sa ponosom i dalje vozi i redovno održava svog keca starog 35 godina. Zahvaljujući privatnom biznisu, može da kupi nov neki manji auto, ili ekstra polovnjak, ali... njegov kec je njemu njegov kec.

Sinko

pre 9 godina

Nije ovaj gosn. Fil ni blesav. S jedne strane poseduje automobile koji su dovoljno ocuvani i egzoticni da se bez blama moze pojaviti na bilo kom skupu oldtajmera iz sedamdesetih i osamdesetih, a sa druge strane odrzavanje ovog voznog parka trazi za britanske prilike smesno malu sumu, dostupnu i prosvetarskoj plati. Respect!

pdj

pre 9 godina

Po svim parametrima (kvalitet, prodaja, izdržljivost, elegancija za ono vreme itd) od automobila iz Istočnog bloka, najprihvaćenija je bila Lada, čak I na tržištu ex-YU. Z-101 od početka proizvodnje 1971.godine pa do gašenja proizvodnje nije imala bitnijih izmena na karoseriji ali mora se priznati da je početkom sedamdesetih bila auto prestiža kod nas.

Goran

pre 9 godina

Zastava 101 Mediteran, imao sam isti model sa italijanskim motorom koji je tada bio vrh, odlican auto, brz i ekonomican. Bas me obradovalo da vidim sliku i da ga neko jos uvek koristi.

zok

pre 9 godina

Trebalo je kompletnu specifikaciju za jugo ili zastavu proglasiti za OpenSource (GPL licenca) i stviti na raspolaganju covecanstvu. Sve, od najsitnijeg srafa do karoserije!
Tako bi se sirom sveta pojavile openSource varijante ovih automobila u izradi nekih malih firmi ili zaljubljenika. Ova licenca je takva da obavezuje da se svaka unapredjenja originalnog modela takodje proglase za openSource.
Tako bi vremenom jugo/zastava evoluirao i pojavile bi se brojne standardizovane nadogradnje (klima uredjaji, abs, amfibije....), a auto bi mogao da se sklapa kao konfiguracija racunara, po sopstvenoj zelji!

Ali, to bi bilo u nekom idealnom svetu, a ovaj nas je daleko od toga

kosovski ciklus

pre 9 godina

bolja pokusati i praviti neesto da ljudi rade privreda se krece ,nego sedeti i ne raditi nista i pljuvati ove sto su pravili pre tebe i hranili 15 000 ljudi.

Novosadjanin.

pre 9 godina

Zar ne bi bilo logicno da bar jedan covek u ovoj nasoj prekobrojnoj administraciji ima posao da prati ovako zanimljive stvari po svetu u kojima se Srbija pominje po dobru i da recimo napise pismo, zahvali se coveku sto eto brine o ocuvanju nase zaostvstine ma kakva ona bila.. Verujem da 50 % tih ljudi ne radi nista u kancelariji...Da se razumemo ova prica je bas pozitivna i lepa. Jednostavno mi ne umemo cak i kada za to ne treba ni novac ni nista.

Mile

pre 9 godina

70-tih je to bio dobar auto, a porediti ga sa danasnjim standardima je isto kao kritikovati sto 70-tih u Jugoslaviji nije bilo Interneta .

zozon

pre 9 godina

Ja hocu da kupim TRISTACA. To mi je bio prvi auto i na njemu smo se ucili svi moji drugari i ja da vozimo... Taj zvuk (promukli) kad ubrzavas, "satro kozna" sedista, "tomplomer" varijanta brzinomera, super duga svetla i svasto jos nesto je cinila ovaj automobil limuzinom.

Lik

pre 9 godina

Pa ovo je Arčibald Rajs srpske auto-industrije!
Srce da mu se zakopa, kada napusti ovaj svet, u krug "Zastave" u Kragujevcu!
(Over And Out, 18. septembar 2014 10:55)

Svaka ti je na mestu!

dzonikg

pre 9 godina

Zastave 101 iz 70tih su vrhunskog kvaliteta..moj teca vozi i dan danas jednu iz 1976..i ako bi negde tako star auto bio proglasen za old tajmer i cuvan i mazen i pazen u nekoj garazi moj teca iz njega ne izlazi vec skoro 40 godina i vozi ga non stop ..a 25 godina (do pre nekoliko godina) je svake godine kecom vukao ogromnu adria putnicku prikolicu za grcku i po 3-4 puta godisnje.A nije da nema para da kupi drugi jer i sad u 70 godina zaradjuje mnogo vise od srpskog proseka.

Braca

pre 9 godina

U SFRJ su se proizvodila ili sklapala vozila sledećih brendova u navedenim gradovima (ako neko zna više,neka doda,ako neko zna tačnije,neka ispravi):

- Cimos,Kopar,Slovenija - Citroen
- IMV, Novo Mesto,Slovenija - Renault,
- u Zagrebu,Hrvatska jedno je vreme sklapan FIAT 132,ne znam u kojoj tvornici,
- TAS,Sarajevo,BiH - Volkswagen,
- IDA,Kikinda,Srbija - Opel,
- Zastava,Kragujevac,Srbija - FIAT i sl.

To je nabrojan putnički program,a bilo je i drugih,koji su radili privredni program.

Pera

pre 9 godina

Da, da, ostali su bili katastrofa ako je Zastava bila "dobra"... i nije toliko problem kvalitet (za vreme kada se taj model pojavio) koliko ih je mrzelo da ista znacajno ulazu u razvoj nego su uzimali pare od naroda prodajuci mu zastarelu tehnologiju za ne toliko malo para...

Dobro

pre 9 godina

U Francuskoj kada neko održava stare automobile francuske proizvodnje, već od 25 godina starosti, država ga oslobađa od poreza jer čini nešto važno za očuvanje francuske nacionalne kulture....
(drmatoriks, 18. septembar 2014 10:47)

Zivim u Holandiji. Do ove godine granica za oslobadjanja od poreza bila je 25 godina, ali su je povisili na 40.
Razlog je da su lokalni Turci i Marokanci poceli kao ludi da uvoze Mecke iz osamdesetih, najvise dizele, uglavnom iz Nemacke a i drugih zemalja. Sada ih prodaju budzasto, posto moraju da placaju oko 120 evra mesecno za porez. (U Holandiji nema putarina, pa se porez na puteve tako naplacuje. Za Golf 6, (dizel) na primer oko 100 evra mesecno...i sl.
Ja vozim Fiat 124 spider i Volvo Amazon (koji je odavno 40+) i to na gas koji je ovde oko 0.70 evra a benzin 1.70... Osiguranje je isto smesna cifra, a Volvo mi se zadnji put pokvario 2008 (dinamo) , a vozim ga svaki Boziji dan.
Juga i Keceva na zalost vise nema na ulicama Holandije, a ni u oglasima. Ima dosta Fica, ( ne Fijata 600), nego bas nasih Z750.
Da ima neki lep i ocuvan Mediteran, odmah bi pazario. Bas bi bio 'cool', i izdvojio bih se iz 'sive mase', sto mi i sada odlicno prolazi za rukom.
Ovom Englezu kapu dole! Divan clanak.

Iz zemlje lala, uvek Vas,

max

pre 9 godina

Zamislite kad bi kod nas covek postigao taj nivo svesti da bude kolekcionar nekog tamo modela, recimo iz Bangladesa -ako vec proizvode takav sopstveni brend!? Ali ne.. kod nas bi ga odmah u najblizi potok cim se nesto ozbiljnije pokvari.. pa onda jos i kuknjava kad nas poplave u nedoba dokace, jerbo su potoci zabradjeni.. Kad malo bolje pomislim, nimalo nismo zasluzili da nam iko bastini nasu zaostavstinu.

Ipak bez obzira, svaka cast na komentaru: @(drmatoriks, 18. septembar 2014 10:47)!

Smarty

pre 9 godina

Nedavno sam otvarao neke sajtove polovnih automobila i bio iznenadjen koliko recimo kosta dobro ocuvani Fica (ili plasicni Trabant). Za te pare u istoj klasi mozete uzeti novi korejanac, ali...

bole

pre 9 godina

"zamislite neko pre 28 godina kupio keca u engleskoj i drzao ga u garazi 28 godina..." Zamišljam kako je do toga moglo da dođe i pada mi na pamet sledeće: Čovek kupo novu Z 101 i dovezao je u garažu, a na garaži otvoren prozor... Ujutru, po magli koja je inače svakodnevna pojava u Engleskoj, čovek nije mogao da je startuje (ovlažili kablovi ili razvodna kapa)... Čovek poludeo, otišao da kupi novi auto i zaboravio na jeftin krš...

Šumadinac

pre 9 godina

Ekspedicija Kragujevac - Kilimandžaro

http://www.scribd.com/doc/151469763/Kragujevac-Kilimandzaro-Bogdan-Sekler-Dzambo-Afriko-1975-Kragujevac-Kilimand%C5%BEaro-Bogdan-%C5%A0ekler-D%C5%BEambo-Afriko-1975

Djordje

pre 9 godina

Problem propadanje Zastave je delimicno bio politicki a delimicno krivica Zastave. Ono sto je sramota i zbog cega je fabrika zasluzila da propadne jeste sto su Zastavina vozila za izvoz bila kvalitetnija od vozila za domace kupce. To je nazalost cinjenica.

Bozon

pre 9 godina

Šta cenite koji je ovo model žuti koji on vozi. Mi smo imali takav u Zadru. 1300 ccm motor. Išao je ko zmija. To je trebao da bude moj kec kad navršim 18, al ga uzele zenge i slupale i zapalile.

Milos

pre 9 godina

Svaka cast coveku! Vidi se da je pravi ljubitelj automobila. Nazalost, ovako dobre i ocuvane primerke mislim da nemaju ni u Kragujevcu. Ma sta mislili o Zastava automobilima, to je deo nase industrijske, pa ako hocete i kulturne, tradicije i po ugledu na fabrike u ozbiljnim automobilskim zemljama trebalo bi napraviti u Kragujevcu muzej sa svim modelima koji su tamo proizvodjeni.

GS

pre 9 godina

Za ave pljuvace, sledeci puta kada dodjete u Englesku priupitajte nekog domaceg sta misli o Roverovim i generalno britanskim automobilima iz tog perioda. Zastava je bila zlato. A sada moram da idem u servis, moj Fiat 500
ima fabricki neispravan kontroler necega, ne mogu da mi kazu sta je posto ni oni ne znaju.

zagorec am naj

pre 9 godina

nije mediteran, radio se pocetkom 80-tih,ovo je GTL 55 3 vrata iz 86- e.
naravno na našem, uvjetno rećeno, tržištu.
pozsrav od ljubitelja iz hrvtske.

Богдан

pre 9 godina

Југо 45 јако подсећа на Голфа 1 а Флорида на Голфа 2. Што се издржљивости тиче, Југић и Стојадин могу јако дуго да трају ако се не јури преко 80-100 на сат. Знам људе који југићем сваког дана пређу преко око 30 километара јер продају на пијаци. А још што га натоваре... Стојадин је јако симпатичан ауто, и јако захвалан за вожњу. Ипак, он јесте олдтајмер као и југић. Од свега је најважнија љубав, она чини да ауто иде и када му је време за музеј. Такав је случај и са овим занимљивим човеком. Додуше, потребно је и мало новца.

markos

pre 9 godina

128ica iz sedamdesetih je kao kad bi sad proizvodili fiat bravo tj njegovu sedan varijantu.... i ne samo prozivodili nego kupovali sto je najvaznije.... smejati se takvom autu je prosto odraz gluposti jer se na njegovom primeru vide svi nasi uspesi i neuspesi kao drustva....

risus sardonicus

pre 9 godina

Kao sto neko rece ovo je GTL, odnosno tu oznaku je imao kod nas, a kod njih se prodavao kao 311 (3-troja vrata, 11-motor od 1100ccm), a imali su i varijante 313, 511, 513 u zavisnosti od broja vrata i tipa motora. Inace preko fb sam (posto sam i sam zaljubljenik u Zastavina vozila) u kontaktu sa ovim gospodinom, ima i jednog Conforta (kod njih je to ZLC Caribbean) i to je najstarija Zastava u Engleskoj koja ima volan na desnoj strani. Vrlo prijatan lik moram da priznam.

istina&pravda

pre 9 godina

Meni je tu najfascinantniji momenat cinjenica da otac kupuje sinu Yugo. Zamislite srpskog oca danas ili pre 4 godine kako svom srpskom sinu kupuje Yugo kao prvi auto. Kako bi mu srpski sin "zahvalio".

Za srpskog sina sramota je da vozi auto Yugo... Postali smo pokondireno drustvo forme bez sustine. Sto je drustvo siromasnije simboli statusa su sve jaci... E to je problem!

Italdesign

pre 9 godina

"Југо 45 јако подсећа на Голфа 1 а Флорида на Голфа 2"

Naravno da liče kada je sve dizajnirao Đuđaro. Ko ne veruje neka progugla.

yugo55 TNG

pre 9 godina

Svaka čast čoveku. Ima tamo još takvih. Evo nekih engleza/nemaca kako prže
"keca" negde u Nemačkoj https://www.youtube.com/watch?v=nx3XwYplfpI#t=56

The Count of Monte Cristo

pre 9 godina

Po komentarima se vidi koliko ste podlozni manipulaciji...

- Zastava je bila jedna krsina, kao i ostala auta, ali je bila jeftina. Fino je covjek rekao da su kola iz Kragujevca bila bolja od ostalih iz jugoistocne Evrope, tj istocnog bloka,a ne da je Zastava ili Jugo dobar auto.

Baldrick

pre 9 godina

Dvadeset osam godina je nekoj babi sa Karaburme u garaži stajao nov novca Aston Martin. Otkupio sam ga za 150 konvertibilnih dinara i posle sam pribavio još 4kom.. Ludilo! Stoji da je Kec bio pojam 70ih, samo je problem što se nije menjao do 21. veka. BTW, jesam nostalgičar i vozio sam i keca i 128icu i juga.. Sećate se bešumnog zatvaranja zadnjih vrata na kecu? :)

Dobro

pre 9 godina

@Dobro - Ugradio si plin u Volvo Amazon i nije te sramota da pišeš o tome? Tom ugradnjom si mu drastično oborio vrednost.
(x, 19. septembar 2014 07:57)

Nisam. Ako pricas o gasu, bio je ugradjen kad sam ga kupio od drugog vlasnika, koji ga je sam uvezao iz Svajcarske sredinom devedesetih.
Sto se cene tice, ni za to nisi u pravu. Ovde ima jako malo pravih 'purista' koji misle kao ti, i kod jednog visokoserijskog automobila kao sto je Amazon, to ima uticaja na cenu samo ako su u pitanju 'konkurs' primerci koji kostaju po 12-15k evra (pa cak i vise).

Ovaj moj me je kostao cak i malo vise nego benzinac u istom stanju.
Gas je popularan u NL zbog svog manjeg zagadjenja okoline... ali sigurno i zbog cene, moram da priznam.

Iz zemlje lala, uvek Vas,

x

pre 9 godina

Za sve pljuvace po zastavi, ... danas meni otac ne moze da priusti ni ovu od 150funti
(Nislija, 18. septembar 2014 10:49)

I kakve to veze ima sa Zastavom? Osim ako misliš na to da je i ona sama doprinela propadanju države jer smo i mi koji nismo imali ni delić namere da kupimo neki od njihovih poluproizvoda morali da odvajamo pare za njih.

@Dobro - Ugradio si plin u Volvo Amazon i nije te sramota da pišeš o tome? Tom ugradnjom si mu drastično oborio vrednost.

bole

pre 9 godina

"zamislite neko pre 28 godina kupio keca u engleskoj i drzao ga u garazi 28 godina..." Zamišljam kako je do toga moglo da dođe i pada mi na pamet sledeće: Čovek kupo novu Z 101 i dovezao je u garažu, a na garaži otvoren prozor... Ujutru, po magli koja je inače svakodnevna pojava u Engleskoj, čovek nije mogao da je startuje (ovlažili kablovi ili razvodna kapa)... Čovek poludeo, otišao da kupi novi auto i zaboravio na jeftin krš...

sasa

pre 9 godina

Ja bih sutra po povoljnoj ceni, ne vecoj od 5000 kupio novog keca ili juga. Pre nego bilo kog polovnjaka. Hocu auto BEZ ELEKTRONIKE. Nikakvi elektro podizaci stakala, necu plastiku koja se rasturi pri najmanjem udarcu, hocu lim koji svaki majstor za cas ispravi i ofarba. Hocu da promenim sijalicu za cas posla, bez zavlacenja ruke do lakta u neku rupcagu gde je sijalica. Necu da jurim u servis kada se neka sijalica upali....
Koji su to veliki kvarovi bili na tim automobilima? Svako ko je hteo mogao je sam da promeni cak i lamelu, a da ne govorimo o svecicama,platinama....
Hocu auto bez raznoraznih senzora za koje kada crknu " majstori kompjuterasi " moraju pola dana da istrazuju gde se ti senzori nalaze...
Ne treba mi kompjuter da bih nasao put od tacke A do tacke B, obisao CELU EU bez toga, nikada se nisam izgubio. Otvorim kartu, ukljucim MOZAK i to je to.
Ima jos mnogo toga...

Pera

pre 9 godina

Da, da, ostali su bili katastrofa ako je Zastava bila "dobra"... i nije toliko problem kvalitet (za vreme kada se taj model pojavio) koliko ih je mrzelo da ista znacajno ulazu u razvoj nego su uzimali pare od naroda prodajuci mu zastarelu tehnologiju za ne toliko malo para...

x

pre 9 godina

Za sve pljuvace po zastavi, ... danas meni otac ne moze da priusti ni ovu od 150funti
(Nislija, 18. septembar 2014 10:49)

I kakve to veze ima sa Zastavom? Osim ako misliš na to da je i ona sama doprinela propadanju države jer smo i mi koji nismo imali ni delić namere da kupimo neki od njihovih poluproizvoda morali da odvajamo pare za njih.

@Dobro - Ugradio si plin u Volvo Amazon i nije te sramota da pišeš o tome? Tom ugradnjom si mu drastično oborio vrednost.

Nislija

pre 9 godina

Za sve pljuvace po zastavi, kada je moj otac imao 20 god kao ja danas on je od svog oca dobio novu zastavu mediteran kao i vecina njegovih drugova, a danas meni otac ne moze da priusti ni ovu od 150funti

drmatoriks

pre 9 godina

U Francuskoj kada neko održava stare automobile francuske proizvodnje, već od 25 godina starosti, država ga oslobađa od poreza jer čini nešto važno za očuvanje francuske nacionalne kulture. A ovde neko ovog čoveka proglašava za dokonog popa koji krsti jariće. Najmanje što treba da uradimo je da pozovemo gospodina u posetu Srbiji i fabrici u Kragujevcu, jer je ambasador srpske kulture u Velikoj Britaniji.

zozon

pre 9 godina

Ja hocu da kupim TRISTACA. To mi je bio prvi auto i na njemu smo se ucili svi moji drugari i ja da vozimo... Taj zvuk (promukli) kad ubrzavas, "satro kozna" sedista, "tomplomer" varijanta brzinomera, super duga svetla i svasto jos nesto je cinila ovaj automobil limuzinom.

pdj

pre 9 godina

Po svim parametrima (kvalitet, prodaja, izdržljivost, elegancija za ono vreme itd) od automobila iz Istočnog bloka, najprihvaćenija je bila Lada, čak I na tržištu ex-YU. Z-101 od početka proizvodnje 1971.godine pa do gašenja proizvodnje nije imala bitnijih izmena na karoseriji ali mora se priznati da je početkom sedamdesetih bila auto prestiža kod nas.

max

pre 9 godina

Zamislite kad bi kod nas covek postigao taj nivo svesti da bude kolekcionar nekog tamo modela, recimo iz Bangladesa -ako vec proizvode takav sopstveni brend!? Ali ne.. kod nas bi ga odmah u najblizi potok cim se nesto ozbiljnije pokvari.. pa onda jos i kuknjava kad nas poplave u nedoba dokace, jerbo su potoci zabradjeni.. Kad malo bolje pomislim, nimalo nismo zasluzili da nam iko bastini nasu zaostavstinu.

Ipak bez obzira, svaka cast na komentaru: @(drmatoriks, 18. septembar 2014 10:47)!

tomy beograd

pre 9 godina

ovaj zuti mediteran kec je izgleda nov!! zamislite neko pre 28 godina kupio keca u engleskoj i drzao ga u garazi 28 godina !!!!!!!! kakva prica.....

The Count of Monte Cristo

pre 9 godina

Po komentarima se vidi koliko ste podlozni manipulaciji...

- Zastava je bila jedna krsina, kao i ostala auta, ali je bila jeftina. Fino je covjek rekao da su kola iz Kragujevca bila bolja od ostalih iz jugoistocne Evrope, tj istocnog bloka,a ne da je Zastava ili Jugo dobar auto.

kosovski ciklus

pre 9 godina

bolja pokusati i praviti neesto da ljudi rade privreda se krece ,nego sedeti i ne raditi nista i pljuvati ove sto su pravili pre tebe i hranili 15 000 ljudi.

Lik

pre 9 godina

Pa ovo je Arčibald Rajs srpske auto-industrije!
Srce da mu se zakopa, kada napusti ovaj svet, u krug "Zastave" u Kragujevcu!
(Over And Out, 18. septembar 2014 10:55)

Svaka ti je na mestu!

zok

pre 9 godina

Trebalo je kompletnu specifikaciju za jugo ili zastavu proglasiti za OpenSource (GPL licenca) i stviti na raspolaganju covecanstvu. Sve, od najsitnijeg srafa do karoserije!
Tako bi se sirom sveta pojavile openSource varijante ovih automobila u izradi nekih malih firmi ili zaljubljenika. Ova licenca je takva da obavezuje da se svaka unapredjenja originalnog modela takodje proglase za openSource.
Tako bi vremenom jugo/zastava evoluirao i pojavile bi se brojne standardizovane nadogradnje (klima uredjaji, abs, amfibije....), a auto bi mogao da se sklapa kao konfiguracija racunara, po sopstvenoj zelji!

Ali, to bi bilo u nekom idealnom svetu, a ovaj nas je daleko od toga

eto

pre 9 godina

Moj ćalac sa ponosom i dalje vozi i redovno održava svog keca starog 35 godina. Zahvaljujući privatnom biznisu, može da kupi nov neki manji auto, ili ekstra polovnjak, ali... njegov kec je njemu njegov kec.

Sinko

pre 9 godina

Nije ovaj gosn. Fil ni blesav. S jedne strane poseduje automobile koji su dovoljno ocuvani i egzoticni da se bez blama moze pojaviti na bilo kom skupu oldtajmera iz sedamdesetih i osamdesetih, a sa druge strane odrzavanje ovog voznog parka trazi za britanske prilike smesno malu sumu, dostupnu i prosvetarskoj plati. Respect!

dzonikg

pre 9 godina

Zastave 101 iz 70tih su vrhunskog kvaliteta..moj teca vozi i dan danas jednu iz 1976..i ako bi negde tako star auto bio proglasen za old tajmer i cuvan i mazen i pazen u nekoj garazi moj teca iz njega ne izlazi vec skoro 40 godina i vozi ga non stop ..a 25 godina (do pre nekoliko godina) je svake godine kecom vukao ogromnu adria putnicku prikolicu za grcku i po 3-4 puta godisnje.A nije da nema para da kupi drugi jer i sad u 70 godina zaradjuje mnogo vise od srpskog proseka.

Šumadinac

pre 9 godina

Ekspedicija Kragujevac - Kilimandžaro

http://www.scribd.com/doc/151469763/Kragujevac-Kilimandzaro-Bogdan-Sekler-Dzambo-Afriko-1975-Kragujevac-Kilimand%C5%BEaro-Bogdan-%C5%A0ekler-D%C5%BEambo-Afriko-1975

Novosadjanin.

pre 9 godina

Zar ne bi bilo logicno da bar jedan covek u ovoj nasoj prekobrojnoj administraciji ima posao da prati ovako zanimljive stvari po svetu u kojima se Srbija pominje po dobru i da recimo napise pismo, zahvali se coveku sto eto brine o ocuvanju nase zaostvstine ma kakva ona bila.. Verujem da 50 % tih ljudi ne radi nista u kancelariji...Da se razumemo ova prica je bas pozitivna i lepa. Jednostavno mi ne umemo cak i kada za to ne treba ni novac ni nista.

Гвидо

pre 9 godina

Pozitivno zavidim! Na zivotu koji je sredjen toliko, sa materijalne strane, da covek ima dovoljno vremena da se posveti hobijima. Pravi domacin.

Goran

pre 9 godina

Zastava 101 Mediteran, imao sam isti model sa italijanskim motorom koji je tada bio vrh, odlican auto, brz i ekonomican. Bas me obradovalo da vidim sliku i da ga neko jos uvek koristi.

Braca

pre 9 godina

U SFRJ su se proizvodila ili sklapala vozila sledećih brendova u navedenim gradovima (ako neko zna više,neka doda,ako neko zna tačnije,neka ispravi):

- Cimos,Kopar,Slovenija - Citroen
- IMV, Novo Mesto,Slovenija - Renault,
- u Zagrebu,Hrvatska jedno je vreme sklapan FIAT 132,ne znam u kojoj tvornici,
- TAS,Sarajevo,BiH - Volkswagen,
- IDA,Kikinda,Srbija - Opel,
- Zastava,Kragujevac,Srbija - FIAT i sl.

To je nabrojan putnički program,a bilo je i drugih,koji su radili privredni program.

Dobro

pre 9 godina

U Francuskoj kada neko održava stare automobile francuske proizvodnje, već od 25 godina starosti, država ga oslobađa od poreza jer čini nešto važno za očuvanje francuske nacionalne kulture....
(drmatoriks, 18. septembar 2014 10:47)

Zivim u Holandiji. Do ove godine granica za oslobadjanja od poreza bila je 25 godina, ali su je povisili na 40.
Razlog je da su lokalni Turci i Marokanci poceli kao ludi da uvoze Mecke iz osamdesetih, najvise dizele, uglavnom iz Nemacke a i drugih zemalja. Sada ih prodaju budzasto, posto moraju da placaju oko 120 evra mesecno za porez. (U Holandiji nema putarina, pa se porez na puteve tako naplacuje. Za Golf 6, (dizel) na primer oko 100 evra mesecno...i sl.
Ja vozim Fiat 124 spider i Volvo Amazon (koji je odavno 40+) i to na gas koji je ovde oko 0.70 evra a benzin 1.70... Osiguranje je isto smesna cifra, a Volvo mi se zadnji put pokvario 2008 (dinamo) , a vozim ga svaki Boziji dan.
Juga i Keceva na zalost vise nema na ulicama Holandije, a ni u oglasima. Ima dosta Fica, ( ne Fijata 600), nego bas nasih Z750.
Da ima neki lep i ocuvan Mediteran, odmah bi pazario. Bas bi bio 'cool', i izdvojio bih se iz 'sive mase', sto mi i sada odlicno prolazi za rukom.
Ovom Englezu kapu dole! Divan clanak.

Iz zemlje lala, uvek Vas,

Smarty

pre 9 godina

Nedavno sam otvarao neke sajtove polovnih automobila i bio iznenadjen koliko recimo kosta dobro ocuvani Fica (ili plasicni Trabant). Za te pare u istoj klasi mozete uzeti novi korejanac, ali...

Mile

pre 9 godina

70-tih je to bio dobar auto, a porediti ga sa danasnjim standardima je isto kao kritikovati sto 70-tih u Jugoslaviji nije bilo Interneta .

GS

pre 9 godina

Za ave pljuvace, sledeci puta kada dodjete u Englesku priupitajte nekog domaceg sta misli o Roverovim i generalno britanskim automobilima iz tog perioda. Zastava je bila zlato. A sada moram da idem u servis, moj Fiat 500
ima fabricki neispravan kontroler necega, ne mogu da mi kazu sta je posto ni oni ne znaju.

Baldrick

pre 9 godina

Dvadeset osam godina je nekoj babi sa Karaburme u garaži stajao nov novca Aston Martin. Otkupio sam ga za 150 konvertibilnih dinara i posle sam pribavio još 4kom.. Ludilo! Stoji da je Kec bio pojam 70ih, samo je problem što se nije menjao do 21. veka. BTW, jesam nostalgičar i vozio sam i keca i 128icu i juga.. Sećate se bešumnog zatvaranja zadnjih vrata na kecu? :)

Богдан

pre 9 godina

Југо 45 јако подсећа на Голфа 1 а Флорида на Голфа 2. Што се издржљивости тиче, Југић и Стојадин могу јако дуго да трају ако се не јури преко 80-100 на сат. Знам људе који југићем сваког дана пређу преко око 30 километара јер продају на пијаци. А још што га натоваре... Стојадин је јако симпатичан ауто, и јако захвалан за вожњу. Ипак, он јесте олдтајмер као и југић. Од свега је најважнија љубав, она чини да ауто иде и када му је време за музеј. Такав је случај и са овим занимљивим човеком. Додуше, потребно је и мало новца.

yugo55 TNG

pre 9 godina

Svaka čast čoveku. Ima tamo još takvih. Evo nekih engleza/nemaca kako prže
"keca" negde u Nemačkoj https://www.youtube.com/watch?v=nx3XwYplfpI#t=56

markos

pre 9 godina

128ica iz sedamdesetih je kao kad bi sad proizvodili fiat bravo tj njegovu sedan varijantu.... i ne samo prozivodili nego kupovali sto je najvaznije.... smejati se takvom autu je prosto odraz gluposti jer se na njegovom primeru vide svi nasi uspesi i neuspesi kao drustva....

Bozon

pre 9 godina

Šta cenite koji je ovo model žuti koji on vozi. Mi smo imali takav u Zadru. 1300 ccm motor. Išao je ko zmija. To je trebao da bude moj kec kad navršim 18, al ga uzele zenge i slupale i zapalile.

zagorec am naj

pre 9 godina

nije mediteran, radio se pocetkom 80-tih,ovo je GTL 55 3 vrata iz 86- e.
naravno na našem, uvjetno rećeno, tržištu.
pozsrav od ljubitelja iz hrvtske.

Milos

pre 9 godina

Svaka cast coveku! Vidi se da je pravi ljubitelj automobila. Nazalost, ovako dobre i ocuvane primerke mislim da nemaju ni u Kragujevcu. Ma sta mislili o Zastava automobilima, to je deo nase industrijske, pa ako hocete i kulturne, tradicije i po ugledu na fabrike u ozbiljnim automobilskim zemljama trebalo bi napraviti u Kragujevcu muzej sa svim modelima koji su tamo proizvodjeni.

istina&pravda

pre 9 godina

Meni je tu najfascinantniji momenat cinjenica da otac kupuje sinu Yugo. Zamislite srpskog oca danas ili pre 4 godine kako svom srpskom sinu kupuje Yugo kao prvi auto. Kako bi mu srpski sin "zahvalio".

Za srpskog sina sramota je da vozi auto Yugo... Postali smo pokondireno drustvo forme bez sustine. Sto je drustvo siromasnije simboli statusa su sve jaci... E to je problem!

Djordje

pre 9 godina

Problem propadanje Zastave je delimicno bio politicki a delimicno krivica Zastave. Ono sto je sramota i zbog cega je fabrika zasluzila da propadne jeste sto su Zastavina vozila za izvoz bila kvalitetnija od vozila za domace kupce. To je nazalost cinjenica.

risus sardonicus

pre 9 godina

Kao sto neko rece ovo je GTL, odnosno tu oznaku je imao kod nas, a kod njih se prodavao kao 311 (3-troja vrata, 11-motor od 1100ccm), a imali su i varijante 313, 511, 513 u zavisnosti od broja vrata i tipa motora. Inace preko fb sam (posto sam i sam zaljubljenik u Zastavina vozila) u kontaktu sa ovim gospodinom, ima i jednog Conforta (kod njih je to ZLC Caribbean) i to je najstarija Zastava u Engleskoj koja ima volan na desnoj strani. Vrlo prijatan lik moram da priznam.

Dobro

pre 9 godina

@Dobro - Ugradio si plin u Volvo Amazon i nije te sramota da pišeš o tome? Tom ugradnjom si mu drastično oborio vrednost.
(x, 19. septembar 2014 07:57)

Nisam. Ako pricas o gasu, bio je ugradjen kad sam ga kupio od drugog vlasnika, koji ga je sam uvezao iz Svajcarske sredinom devedesetih.
Sto se cene tice, ni za to nisi u pravu. Ovde ima jako malo pravih 'purista' koji misle kao ti, i kod jednog visokoserijskog automobila kao sto je Amazon, to ima uticaja na cenu samo ako su u pitanju 'konkurs' primerci koji kostaju po 12-15k evra (pa cak i vise).

Ovaj moj me je kostao cak i malo vise nego benzinac u istom stanju.
Gas je popularan u NL zbog svog manjeg zagadjenja okoline... ali sigurno i zbog cene, moram da priznam.

Iz zemlje lala, uvek Vas,

Italdesign

pre 9 godina

"Југо 45 јако подсећа на Голфа 1 а Флорида на Голфа 2"

Naravno da liče kada je sve dizajnirao Đuđaro. Ko ne veruje neka progugla.